Hoe zijn mijn nagels er aan toe na een jaar kunstnagels?

Ineens was ik er klaar mee, mijn kunstnagels. Ik vond het elke keer weer prachtig, maar ik vond het ook wel irritant worden om iets ‘op’ mijn nagels te hebben en om vaak kleine objecten niet makkelijk op te kunnen pakken. En toch die uitgroei na twee weken… Ik liet ze verwijderen en ik was erg benieuwd hoe mijn nagels eraan toe zouden zijn. Is het een drama of valt het wel mee?

Leestijd

Waarom ben ik gestopt met kunstnagels?

Inmiddels had ik bijna een jaar kunstnagels, waar ik een paar keer over heb geblogd (klik en klik). Prachtig vond ik het, vooral als het net gedaan was. Verzorgde nagels zonder zelf in de weer te moeten met lakjes, nagelverharder en verzorging. Waarom dan toch gestopt? Nou, ik begon me toch aan wat dingen te ergeren na een jaar. Zoals de uitgroei die na twee weken toch al wel echt zichtbaar is. En ik wilde niet elke twee weken naar de nagelsalon, hashtag duur grapje. Maar wat ik vooral minder fijn vond was dat ik mijn handen en vingers anders moest gaan gebruiken. Kunstnagels zijn toch wat dikker dan je eigen nagels en natuurlijk ook langer (al kan je zelf kiezen hoe lang, ik had ze nooit heel lang). Daardoor kon ik vooral kleine voorwerpen niet meer makkelijk oppakken, zoals muntjes of kaartjes. Ik ging er ook anders door typen, zowel op mijn computer als op mijn telefoon. Bij het koken vond ik het ook niet zo ideaal. Allemaal geen halszaken, maar toch allemaal kleine dingetjes bij elkaar waardoor ik laatst dacht: ik ga eens even kijken hoe ik het vind zonder kunstnagels.

Mijn nagels na een jaar kunstnagels

Het valt me mee. Mijn nagels zien er prima uit, maar zijn wel dun. De nagelstyliste had de lengte er aan gehouden na het verwijderen van de acryl, maar ik heb het er toch afgevijld. Mijn nagels waren zo dun dat ze telkens omklapten als ik iets met mijn handen deed en daar kreeg ik rillingen van over mijn rug, en ik wilde ook niet dat ze zouden inscheuren. Dus ik heb ze meteen kort gevijld.
Het enige is dat ze wel echt dun zijn. Ik zie aan mijn nagels dat ze op sommige plekken erg zijn gevijld. Het zal tijd kosten voor ze weer sterk en wat langer zijn, dus ik verzorg ze goed met nagelverharder en olie voor mijn nagelriemen.

En nu?

Ik ga sinds kort naar een andere salon, Body & Beauty Care, en ik ga komende week weer een keer gellak laten doen. Eens kijken hoe dat bevalt! Misschien ga ik later nog wel weer voor kunstnagels, maar ik denk voorlopig niet. Het voelt nu wel heel lekker, dat ‘naakte’, haha. Sowieso ben ik van plan om elke drie tot vier weken naar de salon te gaan, want ik vond het wel heel erg fijn om altijd verzorgde handen en nagels te hebben. En dat heb je nou eenmaal als je ze regelmatig laat doen. Natuurlijk zou ik dat ook zelf kunnen doen, maar gek genoeg is dat voor mij zo’n ‘klusje’ wat ik altijd uitstel. Het fijnste aan die kustnagels vond ik gewoon dat ik elke drie tot vier weken bij de salon zat en dat ik dan met prachtig verzorgde handen en nagels weer naar huis ging. Dat ga ik er dus wel in houden.

Raad ik kunstnagels nog steeds aan?

Ja! Als je dat mooi vindt, ga ervoor. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat je nagels na het verwijderen dunner zijn dan normaal. Je styliste moet er eigenlijk voor zorgen dat ze niet teveel van de oppervlakte van je nagels afvijlt, maar een beetje gebeurt altijd wel door het wat ruwer maken van je nageloppervlak waardoor de acryl of gel beter hecht. Je nagels zullen er waarschijnlijk niet sterker en gezonder onder vandaan komen, maar als je naar een goede salon gaat met professionals, dan is er vast geen drama aan de had.

Enne, misschien overbodig: verwijder nooit zelf je kunstnagels, maar laat die bij de salon doen. Zij weten wat ze doen en verwijderen het op de voorzichtigste manier waardoor je nagels niet (verder) beschadigen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

29 reacties
 1. Britney

  Ik heb drie jaar lang solar nagels gehad en ging uiteindelijk ook steeds langer. Ik merkte wel dat mijn eigen nagels echt ontzettend dun en fragiel waren en ook telkens om klapte en met stoten etc deed het echt teveel pijn. Ik ben wat minder gaan verdienen en was het daarbij ook zat dat ze continue braken en dat het na 2 weken al niet meer mooi was. Ik heb in juni het eraf laten halen en ben toen aan de slag gegaan met nagelverharder en olie, toen na een tijdje gegaan voor gellak op mijn eigen nagel maar baalde toch dat ze beide keren alsnog mijn eigen nagel dun vijlen en dus ook over het al reeds gevijlde stuk van de keer daarvoor gingen. Zelf heb ik een lamp dus zat te denken om zelf gellak te doen maar ga nu denk ik even voor gewone nagellak en evt alleen een gellak topcoat om de gewone nagellak toch iets langer te laten zitten. Ben ook heel erg blij met mn eigen nagels op het moment goor!

 2. Brenda Andriese

  Ik vind hoe je het nu hebt echt mooier. Ikzelf hou niet zo van lange nagels en al helemaal niet van die naar een punt toe gevijld. Maar goed, dat is persoonlijk. Ik heb ook wel acrylnagels gehad maar dan superkort. Maar toch vond ik het altijd zo’n gedoe om elke 3 weken naar zo’n salon te gaan. Nadeel van niet gaan is dat je zelf meer tijd kwijt bent aan het verzorgen van je nagels en dan – in mijn geval – voor de nagelriemen. Nu heb ik sinds een half jaar van OPI een soort fruitzuurpeeling speciaal voor je nagelriemen. Dat moet je erop doen, even laten intrekken en dan je handen wassen. Maar wat ik doe, is het aanbrengen ervan gewoon voor het slapen gaan en dan na het ontwaken als ik onder de douche sta, scrub ik mijn handen en met name mijn nagelriemen met een scrub. Sinds ik dit elke avond/ochtend doe, zien mijn nagelriemen en supernetjes uit. Mijn nagels houd ik zelf heel kort. Gewoon een randje van 1 mm. Ik doe zelfs geen transparante lak meer op omdat ik vind dat ze er nu gewoon heel verzorgd uitzien. Ik denk zelf dat door helemaal niets op je nagels te doen en ze regelmatig in te smeren met een nagelriemolie en handcreme, ze ook sterker worden. En heel eerlijk gezegd ben ik qua nagellakken gewoon heel lui haha

  • Lori Rosa

   Wow dat klinkt mega goed! Ik mag vanwege mijn werk alleen superkorte nagels zonder iets erop. Mijn nagelriemen zijn ook altijd vrij droog en scheuren ook wel eens.. ziet er niet uit. Hoe heet het product van OPI?

  • Elfi

   Ja nu ben ik ook heel benieuwd naar dat product!

 3. Chantal

  Als je eigen nagels zo dun zijn geworden ben je geloof ik naar een hele slechte nagelstyliste geweest. Als acryl of gel op de juiste manier weg gevijld wordt is er niks aan de hand met je eigen nagels.

 4. Marjolein

  Hier al meer dan 10 jaar gellak en dat bevalt super goed. Heb daarvoor ook wel acrylnagels gehad, maar vond ik echt minder fijn. Nu voelt het als eigen en het ziet er altijd verzorgd uit. Iedere 4 weken gun ik mijzelf dit verwenmomentje! Heerlijk! ♡

 5. ingrid

  Verschrikkelijk!!
  Te lezen dat je nagels zo zijn beschadigd na kunstnagels en dat hoeft echt niet meer. Ik vind het dan ook erg jammer te lezen dat je nagelstylist je niet de juiste adviezen heeft meegegeven bij het verwijderen van. Wanneer je het product eraf haalt is het ook de bedoeling dat je de nagels helemaal kort vijlt. Nagelverharders zullen je niet helpen de nagels sterker te maken, gebruik met regelmaat dus dagelijks nagelriemolie/dadioil.
  Of je nu gellak/gelpolish of nagelversteviging gebruikt het product zal er toch afgevijld moeten worden, net wat ik zeg het product zal er afgevijld moeten worden niet de nagelplaat. Tegenwoordig zijn de “gellakken” zo hard dat ze niet meer afweerbaar zijn als in het begin, alhoewel weken in aceton ook niet echt “gezond” is voor je nagels en nagelriemen. Iedere keer wanneer ik weer zo’n verhaal lees dan denk ik waar ben je geweest?! Ik wil dan ook het advies geven ga naar een erkende nagelstylist, verdiep je in de persoon/ervaring maar ook in het product. En laat je niet misleiden door de prijs en vergelijk geen appels met peren. Ik ben 15 jaar nagelstylist en draag zelf al 16 jaar kunstnagels en ik kan je zeggen als jij je nagels niet als gereedschap gebruikt en ze goed verzorgt kun jij er heel lang plezier van hebben. Dus dames gebruik olie en denk goed na voordat je zomaar bij iemand binnen stapt om je nagels te laten doen. Echt!! Wees lief voor je nagels en geniet van ze.

  • Nandien

   Precies dit 😊

  • M

   Dat klinkt allemaal heel makkelijk maar tegenwoordig zie ik door de bomen het bos niet meer. Er zijn gewoon zoveel nagelstudio’s

 6. Nandien

  Hi!

  Vind het zo jammer om te lezen dat zoveel dames beschadigde nagels hebben na het verwijderen van gelpolish of ander kunstproduct. Want dat is echt niet meer nodig in deze tijd. Voor de dames met beschadigde nagels, goed smeren met dadi oil. Kunstproduct is niet slecht voor je nagels, zelf eraf pulken of onvakkunige verwijdering wel en dat is zonde!

 7. Iris

  Ooit shellac overwogen? Dat week je af zonder te vijlen dus geen schade aan je nagel. De salon waar je nu heen gaat moet de gel er ook af vijlen omdat OPI een gesloten topcoat heeft. Oh en skip nagelverharder maar probeer olie (jojoba olie bijvoorbeeld) voor langere tijd.

 8. Deborah

  Hoi Cynthia,

  Ik heb jarenlang acryl nagels gehad, toen het net uit kwam, eind jaren tachtig. Heb zelf ook een opleiding gedaan om ze te zetten (was maar een paar dagen hoor) om de kosten te drukken. Maar uiteindelijk allergisch geworden voor de vloeistof, mijn nagels lieten los! (en das niet fijn) . 6 jaar geleden gel nagels laten zetten, heel erg mooi, maar ook hier na 2 weken uitgroei. Mijn styliste stopte er mee, en ik heb ze laten verwijderen. Nu heb ik “plak” nagels, hele korte, van AliExpress. Elke week zet ik zelf er een nieuwe set op. Uurtje werk en het ziet er prachtig uit. Af en toe vliegt er een nagel af, dus ik heb altijd een paar nageltjes bij me en een flesje lijm. 😛 De nageltjes koop ik onder 1 euro een set, en de lijm koop ik bij het Kruidvat. Dus zo’n 5 euro per maand.
  Het zal niet geweldig voor je eigen nagel zijn, maar het ziet er wel fantastisch uit. 😉

  • Nandien

   Kijk wel uit dat je geen bacterie krijgt onder de plaknagels. Doordat ze niet volledig aansluiten kan er water/vocht onder komen en dat kan gaan broeien.

 9. M

  Ook een tijdje gehad maar vond ze toch te lastig, niet lichaamseigen zeg maar, ik prikte ook steeds mezelf in mijn oog.

 10. Gina

  Ik heb zelf deze zomer voor het eerst acryl (solar) nagels gehad, prachtig was het! Nu ik weer thuis ben na mijn lange vakantie, heb ik ze er weer af laten halen. Mijn eigen nagels zijn toch best beschadigd en dun, ze scheuren ook sneller heb ik het idee. Jij geeft aan gellak te doen op dit moment, maar wanneer je dat verwijderd, beschadigen je eigen nagels toch ook? Althans ik heb zelf een of twee keer gellak gehad en dat verwijderen was een hele klus en mijn nagels leden daar ook onder… Dus ik zie het verschil niet zo goed tussen acryl/kunst nagels en gellak? Moet er wel bij zetten dat ik bij acryl gewoon mijn eigen nagels had zonder tips o.i.d. Ben heel benieuwd of ik het goed begrepen heb dat jouw nagels niet beschadigen van (het aanbrengen en verwijderen van) gellak ☺️

 11. Edith-Sofia

  Afgelopen zomer had ik gelnagels laten zetten. Het zag er echt zo mooi uit en had me toen voorgenomen om dit te blijven doen. Totdat ik de gel eraf had gehaald en mijn nagels helemaal beschadigd waren en dun. Ze zijn nu weer hersteld en twijfel wat nu te doen.

 12. Anouk

  Je kunt ook gewoon prima zelf gellak zetten tegenwoordig. Er zijn hele goede gellak kits van Nederlandse merken. Toen ik mijn gelnagels 3.5 jaar geleden heb laten verwijderen ben ik bij mezelf gellak gaan zetten en het bevalt heel goed. Altijd mooie gelakte nagels (bij gelnagels nam ik altijd french manicure dan viel de uitgroei minder op deed er 6 weken mee vaak 🙈) als ik nu die 2 weken uitgroei irritant vind worden doe ik ze zelf veranderen, echt ideaal.

  • Cynthia Schultz

   Ja klopt, ik heb het ook jarenlang gedaan ‘vroeger’ 😉 Veel over geblogd ook. Ik heb er alleen geen zin in. Ik had de sets maar gebruikte het nooit meer. Toch teveel gedoe vond ik het uiteindelijk. Dus ga nu liever naar de salon.

 13. Jacqueline

  Hoi Cynthia! Je kunt ook de gellak doen met een verstevigend laagje eronder. Zo heb je toch stevige nagels en ze zijn mooi verzorgd. Mijn dochter is nagelstyliste, dus voor mij gelukkig geen kosten, maar wel mooie nagels.😍

  • Emma b

   Klopt dat heb ik ook! Echt ideaal zo’n laagje eronder, dan kunnen je eigen nagels ook mooi groeien

 14. Jorinde

  Ik vind kunstnagels of gellak altijd zo lekker verzorgd staan. Ik heb afgelopen half jaar een periode van rust voor m’n nagels genomen, omdat ik merkte dat ze erg dun werden. Nu zijn ze weer zo goed als nieuw (haha) en gaat het toch wel kriebelen om weer aan de gellak te gaan. Vond het ook altijd zo’n heerlijk verwenmomentje voor mezelf!

 15. Shirley

  Ik heb nu een maand of twee kunstnagels omdat ik zelf altijd nagels beet. Moet inderdaad nog wel wennen aan het ‘neppe’ maar vind het zo mooi! Iedere drie weken laat ik ze opvullen en dat werd wel duur. Ik ga nu eens kijken of ze ze iets plat kan vijlen en dan met gellak opnieuw kan lakken, kijken of ik zo wat langer ermee kan doen 🙂

 16. Mieke

  Sinds kort zit ik aan de (nailart) gellak en ik vind het geweldig: het is mijn eigen nagel, die door de gel een beetje versterkt wordt en er strakgelakt uitziet. I love it ♥️ En mijn fantastische nagelstyliste werkt heel nauwkeurig, zacht en zorgvuldig, dus ook mijn ‘naakte nagel’ ziet er nog top uit. Heerlijk ook dat je je dan een paar weken niet druk hoeft te maken over je nagels.

 17. Michelle

  Ik heb nu al ongeveer 3 jaar gellak. In de winter laat ik mijn nagels altijd 3 weken ‘kaal’, om te herstellen. Mijn nagels zijn gelukkig heel sterk en dus ook na een jaar niet heel erg dun. Gellak vind ik persoonlijk veel fijner, omdat het dunner is als kunstnagels!
  Ik denk dat je er heel tevreden mee zult zijn!

 18. Saskia

  Ik denk dat enkel gellak je ook prima zal bevallen. Ik heb dat al jaren en laat het om de drie weken verwijderen en nieuw lakken. Ziet er natuurlijk uit en je hebt geen last van slijtage.

 19. Jessica J.

  Ik vind het prachtig, maar inderdaad, die uitgroei … En het is écht te duur om om de twee weken te gaan. Ik ga meestal om de vier à vijf weken, maar tegen dan is het wel een drama, haha.

 20. Lenneke

  Ik mis mijn nagels serieus nog elke dag. Ik heb ze laten verwijderen toen ik ging verhuizen (en dus klussen en sjouwen), omdat ik bang was dat ik ze allemaal zou breken. Ben mijn hele (eigen) duimnagel al een keer helemaal kwijtgeraakt — dat heeft niets met acryl te maken — en dat hoefde ik niet nog een keer mee te maken, haha. Ga in mijn nieuwe woonplaats absoluut weer op zoek naar een nieuwe stylist! 🙂

 21. rachel

  blijft mooi maar mis het niet!! zette ze zelf altijd en was altijd met mijn nagels bezig maar laatste jaren pff drama haha ja ga mij nagels doen en dan een week later nog niks hahaha

  • Merel

   Ik snap je echt, zo mooi, maar ineens moest ik er ook vanaf..