Hoe ik mijn wenkbrauwen uit/terug liet groeien

Ik heb onlangs mijn wenkbrauwen weer wat dikker laten groeien. Gevoelsmatig een grote stap is door de ‘lastige’ fase waar je doorheen moet. Ik vertel je vandaag hoe en waarom ik het heb gedaan. Ik geef je ook tips voor het proces en ik laat zien hoe ik ze nu style.

Leestijd

Waarom ik mijn wenkbrauwen wilde laten terug groeien

Mijn wenkbrauwen hebben altijd een grote rol gespeeld bij mijn beauty routine en ook spelen ze een grote rol in hoe ik er uit zie. Bij iedereen is dat natuurlijk zo, wenkbrauwen zijn heel bepalen voor je uitstraling en ook voor het aangezicht wat je hebt qua verhoudingen. Ik heb echter hele donkere wenkbrauwen van mezelf. Als kind vond ik dit vervelend, ik werd Bert genoemd en ik begon ook op mijn tiende al zelf met epileren.
Nu ben ik blij met mijn donkere en volle wenkbrauwen, maar net als make-up heb je ook trends op het gebied van wenkbrauwen. Toen ik kind was waren volle wenkbrauwen helemaal niet hip, en epileerde iedereen alles weg. Daarna werd het steeds hipper om vollere wenkbrauwen te hebben, maar wel strak. Daar ging ik dan ook graag in mee. Ik epileerde mijn wenkbrauwen graag lekker strak en hoekig.
Nu is er de trend van de ‘fluffybrow’. Geweldig, draagbaar, makkelijk (want; mag lekker slordig) jeugdig en heel geschikt voor mijn wenkies! Alleen, waar the fuck waren ze eigenlijk gebleven? Had ik niet altijd van die dikke rupsjes? Even wat oude foto’s erbij pakken…

2017

Dit is in 2017. Strak, hoekig, maar vol. Eigenlijk was ik in de veronderstelling dat ik daar weinig verandering in had aangebracht, dat ik alleen maar onderhoudend aan het plukken was geweest.

Tot dat ik een foto zag van begin dit jaar. Ik besloot eens even oude foto’s te bekijken waaronder de fotoserie waar ook deze foto uit komt (artikel van Dior lipsticks), en kwam tot de ontdekking dat ik ze, zonder me daar bewust van te zijn, steeds dunner had geëpileerd.

2018/begin 2019

Dit is een foto uit 2018 en zo had ik ze ook het begin van 2019. Uh… behoorlijk verschil! Hoewel ze goed in verhouding zijn, volgens de norm misschien wel beter in verhouding dan de eerste foto, ligt mijn smaak toch echt wel bij een zo vol mogelijke wenkbrauw.

Tijd voor een strijdplan!

Ik besloot dat ik mijn wenkbrauwen terug ging laten groeien. Een proces waar ik enorm tegen op zag want als ik iets lelijk vind dan is het het beeld van een onverzorgde, ongeëpileerde wenkbrauw. Van die kleine stoppels, die langere stoppelhaartjes worden, die je gewoon je lijken uit te lachen als je in de spiegel kijkt. PLUK, weg ermee. Nou, eventjes niet meer dus.

Ik heb de eerste weken helemaal niks geplukt, ik wilde echt even zien wat er terug kwam. Wel tussen mijn wenkbrauwen in overigens, die trend laat ik nog even gaan haha. Ook als er een haartje was op een plek waar ik 100% van zeker wist dat er geen wenkbrauw moest komen, haalde ik hem wel weg. Het was ook wel even spannend, want wat als niet alles meer terug zou komen? Als je een haar langdurig steeds weghaalt kan het zijn dat het haarzakje helemaal afsterft en er dus nooit meer een haar gaat groeien. Een probleem dat veel dames hebben die in de jaren 90 zich helemaal suf hebben geplukt omdat het toen de trend was.

Ik vond het eerste gedeelte van dit proces VER-SCHRIK-KE-LIJK. Ik had het gevoel dat iedereen naar mijn wenkbrauwen keek en in een zakelijk gesprek was ik bang onverzorgd over te komen. Ik heb zulke donkere haartjes dat het ook behoorlijk opviel. Achteraf hoorde ik van mensen dat ze het wel hadden gezien, maar dat ze wel hadden verwacht dat er een plan achter zou zitten omdat ze wisten dat ik dat niet zomaar zou doen haha. Fair point haha.

Silver lining; dit duurde niet zo lang. Ik ben na een week of vier voorzichtig gaan kijken wat een eventuele vorm zou kunnen worden en ben ik dit eens gaan aftekenen. Gewoon een lijntje zetten met een oogpotlood zoals ik dacht dat mijn nieuwe ondergrens zou worden, in de meest ideale situatie. Hiermee bedoel ik dat ik twijfelachtige haartjes ook liet zitten, voor het geval ik ze ‘nodig’ zou hebben. Onder deze lijn kon ik alles wegplukken. Ik zal je even laten zien hoe het er na een week of 6 uitzag.

groeiproces voorjaar 2019

Ik had vooral heel veel gaten. Wat natuurlijk logisch is want niet elke haar groeit gelijk terug. Haren hebben groei en rustfases die elk zo’n 8 weken duren. Na ongeveer 8 weken kun je dus goed inschatten wat je hebt om mee te werken. Ik moet zeggen dat ik nu wel een 3 maanden verder ben maar toch heb ik het gevoel dat het nog steeds voller aan het worden is. Ik was bang dat die gaten niet zouden dichten, maar dat deden ze dus absoluut wel, hoewel de onderste rij haartjes wel nog wat dun bezaaider is dan daar boven. Ook dat is best logisch want van nature groeit het natuurlijk ook steeds iets dunner hoe verder je richting je wimpers gaat.

Resultaat augustus 2019

Dit is hoe mijn wenkbrauwen er nu uit zien zonder make-up, en met make-up. Waar ik eerst mijn wenkbrauwen eigenlijk nooit opvulde doe ik dat nu wel iets. Puur omdat ik het vind toevoegen aan het fluffy effect. Ik vind ze top nu, ik ben er echt heel erg blij mee! Op Instagram zie je wel wenkbrauwen die fluffier of die beter omhoog gekamd zijn, maar perfectie bestaat niet. Dit is denk ik nu het meeste wat ik uit mijn wenkbrauwen kan halen. Mocht de trend ooit anders worden, en ik vind het mooi (niet onbelangrijk haha) dan kan het zijn dat ik er zo weer een rijtje of twee aan haartjes vanaf haal. Voor nu ben ik hier heel tevreden mee!

Wenkbrauw routine

Ik gebruik nu Goof Proof Brow Pencil in nummer 3 en de Gimme Brow in nummer 3 van Benefit. Het potlood is goed van kleur, de gel had ik beter iets donkerder kunnen hebben. Deze producten heb ik gekregen dus vandaar dat ik dit nu gewoon opmaak. Ik hoef overigens ook geen intense kleurafgifte, ik wil juist alleen een beetje schaduw/opvulling waar het eventueel wat voller kon en ik wil de haartjes op de plek houden. Dit maakt het totaal beeld iets gepolijster. Ik breng het alleen aan in de buitenste 2/3 van de wenkbrauw. Het begin laat ik bewust iets transparanter. Ook fijn dat er ook een spoolie aan zit, hierdoor kan ik het product goed vervagen en natuurlijker maken. Met … kam ik de haartjes zoveel mogelijk omhoog. Dit laatste is heel bepalend voor de ‘fluffy-brow-look’. Tot slot pak ik een andere spoolie en daar spritz ik een beetje haarlak op. Hiermee kam ik nogmaals de haartjes omhoog tot de haarlak stijf wordt en alles dus in deze stand opdroogt. Als ik de haarlak niet gebruik, zakken de haartjes gedurende de dag weer naar beneden omdat ik hele dikke stugge haartjes heb. Als jij dunnere haartjes hebt, kan het best zijn dat je genoeg hebt aan deze wenkbrauw-gel want hij is in feite hartstikke sterk, sterker dan andere producten die ik heb getest!

Tips voor jou

 • Maak een gelofte aan jezelf. Je gaat dit 8 weken volhouden, en daarna mag je opgeven als het niet het gewenste resultaat heeft.
 • Wacht dus absoluut 8 weken met je oordeel, zoals ik al zei; door de groei en rustfases kan het langer duren. Bovendien heeft het bij mij dus uiteindelijk nog wel langer geduurd. Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik weet wel dat haren ook groeifases achter elkaar kunnen hebben, dus waarschijnlijk ook rustfases.
 • Hieraan toevoegend; wees dus geduldig. Ja, je gaat je ergeren, maar besef je dat het voor een doel en dat het echt dat aantal weken nodig heeft om er over te oordelen
 • Wordt heel kritisch over welk haartje je wegplukt. Twijfel je of hij ooit bij je wenkbrauw kan gaan horen? Laat hem dan écht zitten. Je kunt hem later alsnog weg halen. Als je hem weghaalt, kan het zijn dat deze net mist in je ondergrens en kan het zijn dat je dus nog een keer 8 weken moet wachten voordat hij terug komt.
 • Trek na een aantal weken eens een lijn zoals jij denkt dat hij moet worden, hieronder kun je alles weghalen. Op de lijn = blijvertje.
 • Als je nog gaatjes overhoudt, of in het geval dat het lang duurt voordat de gaatjes zich opvullen, kun je wat wenkbrauw poeder/potlood gebruiken om dit op te vullen. Een dip brow product werkt denk ik het beste omdat je hiermee een dekkend resultaat krijgt.
 • Gebruik eventueel haarlak om de haartjes omhoog te kammen en omhoog te laten blijven voor de hele dag. Gebruik hiervoor een andere spoolie dan degene die je gebruikt voor het uitvagen van je wenkbrauw product, want de haarlak spoolie wordt na een aantal gebruiken natuurlijk knetterhard. Dit was je er overigens wel gewoon gemakkelijk weer uit.

Ik hoop dat je het leuk vond om mijn proces hierin te lezen, welke wenkbrauw vind jij het mooist? 2017, 2018 of 2019?


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

17 reacties
 1. Astrid

  Toen ik die van eind 2018 zag dacht ik dat kan toch niet mooier? Maar toch wel dus! Vind het zeker een goede keus. Hier gaat dat helaas niet meer lukken. The 90’s killed them here too.

 2. Roos

  Ik vind dit echt veel mooier!

 3. P

  Zo herkenbaar, ik laat ze met hulp van de schoonheidsspecialiste nu groeien. Hulp in de zin ik heb beloofd er niks aan te doen en dat helpt ha

 4. Hilde

  Ik vind je wenkbrauwen in 2018 toch verzorgd staan, veel vrouwelijker. Die brede wenkbrauwen vind ik to much, en misschien vind ik het mannelijker ofzo.. Ik ga naar de schoonheidsspecialiste hiervoor want ik bak er niets van zelf 😛

 5. Marieke

  Emmy, ik vind ze in 2018, begin 2019 mooier, omdat ik dat wat frisser vind staan, daar is je blik wat opener. Maar met of zonder fluffy brows, je blijft een prachtige vrouw!

 6. Suuz

  Ik vind 2018 toch meer voor je gezicht doen. Je hebt al zulke sprekende features (ogen, neus, volle mond) dat ik t iets too much vind. Sowieso snap ik de enorme-wenkbrauw trend niet helemaal. Een enkeling heeft ze van nature, de meesten lopen tegenwoordig met slecht opgeschilderde balken boven de ogen.

  Misschien geloof ik sowieso niet echt in wenkbrauwtrends. Die dingen moeten gewoon bij je gezicht passen.

 7. Carla

  Je brows van 2018 vind ik het mooist bij jou passen; omdat je een wat fijner gezicht hebt denk ik

 8. Deborah

  Hoi,
  Die uit 2018 vind ik het mooist, hoewel ik ze zelf graag iets meer gebogen zie.

  Ik maak me niet druk om mijn wenkbrauwen, ik heb al vanaf mijn jeugd als gevolg van littekens forse gaten, en mijn haar is zo licht, dat je ze sowieso nauwelijks ziet. Als ik zin heb, trek ik er wat kleur door met een potloodje. 😉

 9. Amélie

  Ik vind ze nu te vol en te breed, smaken verschillen!

  Niet bij iedereen groeit het terug helaas, ik heb het ook wel geprobeerd maar hou toch overal gaten. Misschien ligt het ook aan de leeftijd, ik ben een stuk ouder.

 10. Saskia

  Ik heb bruin haar maar blonde wenkbrauwen en wimpers helaas. De enige oplossing voor mij is elke dag bijtekenen met een potloodje van Catrice, goede kwaliteit, niet duur en werkt prima voor mij.

 11. Jessica J.

  Dan heb jij geluk, Emmy. De mijne zijn járen geleden tot een rechte, dunne, emotieloze streep geëpileerd door een incompetente dame van de Yves Rocher en die haartjes groeien niet terug. Ik denk dat ik binnenkort eindelijk maar eens de letterlijke stap naar een brow bar ga zetten en geld ga laten rollen, want ik wil ook mooie wenkies! 😢

 12. rachel

  vind ze allemaal wel mooi eerlijk gezegd. bij mij groeit het niet meer terug om medische redenen dus ik mag lekker elke dag kleuren op het smoeltje hahaha

 13. Ingrid

  Wow wat een verschil! Ik vond ze al mooi, maar nu nog mooier haha. Ik ben ook van de generatie plukken. Helaas groeit het bij mij echt niet meer terug. Ik heb aan één kant een ‘gat’ zitten wat ik overigens altijd al heb gehad. Ik heb nu besloten om eind dit jaar voor PMU te gaan 🙂

 14. Lara

  Oh jouw wenkbrauwen zijn zo mooi! Mijn wenkbrauwen zijn een ramp. Opzich wel vol, niet heel breed maar gewoon prima. Echter heb ik rood haar en lichtblonde wenkbrauwen. Een geschikt wenkbrauwproduct dat ook nog vegan/dierproefvrij is heb ik nog steeds niet gevonden. Ik gebruik nu een mixje van oogschaduws om ze in te kleuren, maar die zijn natuurlijk bijna op én worden niet meer verkocht. Help!

 15. Matanja

  Ik vind wenkbrauw 2018/begin 2019 het mooiste staan, mooi strak, niet zo vol , gewoon mooie wenkies, daar hou ik persoonlijk van.
  Ik draag altijd een bril dus ik heb zelf eigenlijk ook zulke wenkbrauwen die dan mooi boven mijn bril uitkomen, ik heb mijn wenkbrauwen weleens wat voller laten groeien maar vond het niet mooi want dan komt de onderkant onder mijn brillenglazen uit en heb ze snel weer ingekort, dunner gemaakt.
  Ongeacht wat de mode ook gaat worden , ik zal altijd deze wenkies blijven houden, vind ik gewoon het mooiste😃

 16. Marloes

  Ze zijn heel mooi vol nu! Ik ben ze toevallig ook sinds een paar weken aan het laten bijgroeien. Bij mij gaat het alleen niet zo heel snel helaas.

 17. Sanne

  Dit komt precies op het goede moment, want ik ben ook bezig met een moeizaam groeiproces. Mijn probleemgebied zijn de haartjes aan de binnenkant, daar ben ik ooit iets te fanatiek geweest met de unibrow bestrijden, maar nu groeien de haartjes steeds terug. Ik probeer met deze tips er toch wat van te maken, haha.