Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Hoe ik mijn haar krul

Af en toe krul ik mijn haar, eigenlijk alleen bij een gelegenheid, en vandaag laat ik je zien hoe ik dat altijd doe!

Leestijd

Het is even oefenen wellicht, maar het is écht niet lastig. Jij kan dit ook leren, als je het niet al gewoon kunt natuurlijk.

Nu heb ik mijn haar twee dagen geleden gewassen, maar ik krul het ook wel eens op de dag dat ik het gewassen heb. In principe verandert dit niks aan het proces, maar het maakt het alleen een langer proces.
Als ik het heb gewassen dan borstel ik het voorzichtig, en doe ik wat olie in de punten. Dit borstel ik dan weer even door de uiteindes heen om te verdelen.
Vervolgens laat ik het meestal aan de lucht drogen, en als het bijna is opgedroogd maak ik het glad en pluisvrij met een föhnborstel. Ik plan mijn haar wassen dan ook meestal op een dag dat ik thuis werk, want dan kan ik het ook daadwerkelijk aan de lucht laten drogen en dat scheelt weer de schade van één föhn. Soms moet alles in één keer door en dan moet ik ook de gewone föhn gebruiken. Ik heb daar ook een gruwelijk hekel aan, want ik heb veel en dik haar en dat duurt dus een eeuwigheid haha.

Laten we beginnen bij het punt waarop ik nu ook ben, het is droog en stijl en het past bijna niet op de foto omdat het zo lang is haha.

Ik begin met het aanzetten van de krultang op 200 graden. Ik gebruik een tang van Max. Ik heb hem gekregen van een vriendin dus ik weet het niet zeker, maar volgens mij is dat het merk van Action of all places. Het is niet een hele dikke tang, ik vind dit bij mijn haar mooie krullen geven omdat ze altijd wat uitzakken door de zwaarte van mijn haar. Hierdoor krijg ik geen kleine stijve krul, en pak ik een grotere krultang zijn ze wellicht weer iets te groot. Wat ik wel heb gemerkt is dat een krultang wel het beste werkt als je weet hoe heet hij wordt. Ik moet mijn haar wel echt op 200 graden krullen bijvoorbeeld. Deze tang gaat naar 220 graden, dan zitten de krullen ook echt nog iets steviger, maar ik doe het niet om mijn haar nog voor een klein beetje te beschermen. Zit er geen temperatuur regelaar op, wordt hij vaak niet heet genoeg. Ook vind ik tangen met een ‘klepje’ om je haar vast te houden ook niet fijn, ik doe dat liever allemaal met de hand.

Dan verdeel ik mijn haar in vier stukken. Eerst in een linker en rechterhelft, en deze helften verdeel ik vervolgens in een boven en een onderkant. Ik zet de stukken waar ik nog niet ben vast met klemmen. Als je weinig haar hebt hoeft dit wellicht niet. Ik zou dan wel altijd achterin beginnen, en alsnog mijn haar goed in een linker en rechter helft verdelen zodat je achterin geen pluk kan vergeten.

Ik begin nu achterin, onderin.

Ik spray deze sectie haar in met haarlak, ik zorg dat het een beetje goed verdeeld erop gesprayd wordt, en daarna borstel ik deze lok nog weer even door zodat de haarlak goed verdeeld en ook zodat hij knoopvrij en glad is.

Dan begin ik bij de achterste pluk, ik hoop dat je op de foto een beetje kan zien hoe dik die pluk ongeveer is want dat is in tekst natuurlijk heel erg lastig uitleggen.

Ik draai deze om de tang heen, de tang wijst altijd met de voorkant naar beneden, en ik krul van het gezicht af.

Ik houd de krul ongeveer 5 á 7 seconden om de tang, daarna laat ik hem in mijn handpalm vallen, wacht ik weer 5 a 7  seconden en dan laat ik hem voorzichtig los. Dit laat ik zo hangen, ik zit hier verder nog niet aan.

Vijf seconden zijn weinig, maar vaak wel genoeg om je haar te verhitten. Ik wil het ook niet verder verbranden dan nodig. Ik voel vaak een beetje voorzichtig aan het haar hoe warm het al is. Doe dit echter wel voorzichtig, als je dit niet gewend bent kun je je gemakkelijk branden en dat zijn nare brandwonden met een tang van 200 graden. Ik gebruik zelf nooit een warmte handschoen, maar dit is wel een optie als je het eng vindt. Misschien vooral ook een goed idee want ik heb me ook al regelmatig gebrand haha. Dan kun je echter niet meer voelen hoe warm de pluk is, dus dan is het wel echt van belang dat je allemaal even grote plukken pakt en ze allemaal even lang om de tang verwarmd.

Zo werk ik verder, van achter naar voor. Elke sectie haar spray ik in met haarlak, en ik werk van achter naar voor. Eerst onder, dan boven. Ik verdeel de bovenste helft ook nog een keer in twee stukken. Ik pak dan eerst het achterste stuk.

Als laatst per helft doe ik de voorste plukken. Deze pak ik iets dikker, zodat je daar een mooie volle lok krijgt. Je ziet op de laatste foto hoe dik ik die voorste pluk ongeveer pak.

Vervolgens ga ik vaak even wat anders doen want de laatste lokken zijn nog niet afgekoeld.

Pas als elke lok is afgekoeld haal ik mijn handen door mijn haar. Sommige mensen doen dit met een borstel, dan blijft er bij mij niet genoeg van over en gaat het pluizen. Ik vind het effect dus mooier als ik de krullen een beetje lostrek met mijn vingers.

Tadaa!

Voor een wat meer slordige look kun je het ook nog wat droogshampoo door je krullen heen sprayen. Hier wordt het haar wat stroever van en krijg je een stoerder effect. Dat vind ik vooral leuk als je bijvoorbeeld haar tot op je schouders hebt. Ik vind zelf dit resultaat voor nu mooi bij mijn lengte dus ik laat het hierbij. Ik draag het heel vaak achter mijn oren zoals je op de laatste foto ziet.

De volgende dag is er nog een kleine slag van over en draag ik het ook nog heel graag los of half omhoog!

Ik hoop dat je het leuk vond om te zien en dat je er wellicht wat aan had :).


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)