Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Mijn favoriete body positivity Instagram accounts

In het perfecte Instagram-wereldje met perfecte lijven, perfect haar, perfecte make-up, perfecte huidjes en ehh, perfecte levens, vind ik het heel fijn als er mensen zijn die wat ‘echts’ laten zien. Zoals body positive Instagram accounts. Vrouwen die ervoor strijden dat andere vrouwen (en mannen!) zichzelf mooi vinden, no matter what. Die geen putjes, rolletjes en puistjes wegphotoshoppen. Ik deel vandaag mijn favoriete body positivity Instagram accounts met je!

Leestijd

'Je hebt echt lelijke scheve tanden. Dat stoort me. Neem een beugel.'

Bovenstaande video over My Beauty, My Say is voor mij heel herkenbaar. Als blogger word ik constant beoordeeld op mijn uiterlijk. Aan de ene kant logisch, want dat is wat iedereen ziet, aan de andere kant ook irritant, raar, confronterend en soms beledigend. Hoe vaak ik niet dingen heb gehoord als ‘Zou je niet eens wat afvallen?’, ‘Je bent lekker aangekomen, he?’ tot ‘Je hebt scheve tanden, dat stoort me, neem eens een beugel’ en ‘Je rode haar is echt heel onnatuurlijk, zo lelijk!’. In het echt heeft nog nooit iemand zoiets tegen me gezegd, online gebeurt het om de haverklap. We geven vaak de schuld aan ‘de media’ – we worden onzeker van het onrealistische beeld dat in magazines en op televisie van ‘de vrouw’ wordt neergezet – maar ik denk  vooral dat we elkaar ook erg onzeker kunnen maken als we dit soort dingen tegen elkaar zeggen. Als je buiten ‘de norm’ van lang, slank en eh, eigenlijk perfect, valt, dan wordt je aangesproken op hoe je eruit ziet.
Hoe raar en storend is het dat we constant op ons uiterlijk worden aangesproken (en dan vooral wat er aan mankeert) in plaats van op onze talenten, prestaties of ons karakter? Dat is toch waar het om draait? Zo krijg ik ook liever een compliment over iets wat ik doe of maak dan ‘Wat zie je er prachtig uit!’ Begrijp me niet verkeerd, ik hoor óók graag dat ik er leuk uit zie (dank je!), maar ik word liever gecomplimenteerd op iets wat ik kan, doe of ben.

Juist daarom ben ik zo blij dat er steeds meer vrouwen (en mannen!) online opstaan om hun échte ik te laten zien. Die er niet uitzien als modellen in magazines, maar als vrouwen die je gewoon op straat tegenkomt. Met vetrollen, putjes, puisten, pluizig haar, littekens, met platte billen, dikke billen, in alle kleuren en maten, want dát is hoe de wereld in elkaar zit. We zijn allemaal verschillend en we zijn geen van allen perfect. Waarom lijkt het dan op Instagram zo vaak alsof de wereld vol zit met perfecte vrouwen met altijd de perfecte outfit, perfect haar, perfecte make-up – het perfecte leven?

Body Positivity

Vrouwen die op Instagram met ‘body positivity’ bezig zijn, stimuleren mensen om hun lijf te accepteren. Alle lichamen zijn mooi. Dun, dik, kort, lang, met of zonder putjes en rolletjes en vetjes: alles is oké en elk lijf mag er zijn. Je hoeft niet per se totaal verliefd te zijn op je lijf (dat is voor veel vrouwen ook echt heel lastig, al kan het natuurlijk wel), maar het idee is dat je je lijf en jezelf accepteert op een vriendelijke, vergevende manier. Je kent het vast wel, dat je voor de spiegel staat en denkt: ‘Uhg, wat ben ik toch dik en lelijk’. Of dat je in je vetrollen zit te knijpen als je onder de douche staat. Dat je liever niet naar je eigen lijf kijkt. Dat is niet body positivity. Body positivity gaat over vrede hebben met je lijf en met wie je bent. En dat betekent niet dat je niet aan jezelf of je lijf mag werken, maar dan met positiviteit als uitgangspunt. Dus niet sporten omdat je je lijf zo haat, maar sporten omdat je van je lijf houdt. Niet gezond eten als ‘straf’ voor die pizza van gisteren en vanwege die buikflabbers die je zo haat, maar omdat je je lijft wilt voeden, omdat je graag gezond wílt eten. Je lijf is een tempel, yo.

Dit is natuurlijk allemaal heel makkelijk gezegd. Sinds een jaar ben ik veel meer body positivity Instagram accounts gaan volgen. Eigenlijk vooral om lijven in mijn feed voorbij te zien komen die op mijn lijf lijken. Met vetrollen, putten en celullitis. In mijn feed zag ik alleen maar perfecte vrouwen – en dat was ik een beetje zat. Langzaamaan ben ik steeds meer van dit soort accounts gaan volgen en het is écht zo fijn om herkenning te vinden bij deze vrouwen! Daarnaast zeggen ze hele nuttige en ware dingen en krijg ik er inspiratie van. Vooral word ik er blij van. Ik deel met jou graag mijn favoriete body positivity Instagram accounts.

@bodyposipanda

Megan was de eerste die mij kennis liet maken met body positivity. Ik zag haar in maart vorig jaar op een Dove event in New York en ik vond haar zó mooi met haar unicorn haar. Ik ben haar gaan volgen op Instagram en toen haar boek uitkwam, ben ik die meteen gaan lezen. Megan ‘ken’ ik van de accounts die ik volg ook het beste, ik ken haar hele verhaal (ze heeft anorexia gehad en body positivity heeft letterlijk haar leven gered) en ik heb echt het idee dat ze een vriendin is. Terwijl we elkaar natuurlijk helemaal niet kennen.

Ik word blij van haar posts: ze is heel bubbly en vrolijk en ze post foto’s mét vetrollen, zonder make-up en ze vertelt echte verhalen. Over slechte dagen, paniekaanvallen. Ze deelt ook veel foto’s van andere body positive accounts, waarvan ik er al velen ben gaan volgen. Haar boek, Body Positive Power, is ook echt een aanrader.

@scarrednotscared

Michelle Elman heeft vijftien operaties gehad en haar buik zit daardoor onder de littekens. In juli 2015 postte ze deze foto op haar instagram account en deze ging compleet viral. ‘Door de jaren heen heb ik geleerd dat mijn littekens mensen ongemakkelijk maken. Ik ging me schamen voor mijn lijf en de walging van anderen werd die van mijzelf. Waarom: ik had niemand om erover te praten. (…) Ik geloof dat niemand zich zou moeten schamen voor zijn of haar lichaam, of je nou striae hebt of een keizersneelitteken of… Laten we DEZE zomer opstaan en trots zijn op onze littekens en wat ze vertegenwoordigen: een verhaal!’
Ze kreeg onwijs veel reacties van mensen met vergelijkbare verhalen en sindsdien weidt ze haar account volledig aan body positivity. Ze post veel foto’s in bikini, maar ze deelt ook body positive verhalen van andere mensen, ze post inspirerende quotes en op haar stories deelt ze ook veel goede inzichten.

Have you ever told a friend a story and they’ve gone “omg me too” and then gone on a rant about a similar, but not similar enough story, and then you are left feeling seriously frustrated cause you didn’t even get a chance to finish your story and you kind of wanted to be heard and listened to and maybe even to get some advice? Instead you accidentally get into a competition of whose is the worst situation. You don’t want to compete so you let them finish because their feelings are real and valid but because you already feel shame about your own story and because you are a nice person, you sit there, nod, do all the conventional “oh no!” at the appropriate time and sympathise and empathise like a good friend. Meanwhile your story lingers in the back of your head, unshared and you wonder why they couldn’t just wait until you had finished to tell their story. You let them finish, so why did you never get a chance to finish yours? Why should you have to fight and compete in order to simply be heard?You wonder if they were even listening to the first half or just preparing her own response, ready to one up you. We’ve all had this feeling. We all have this one friend. Brene Brown says it’s the person who uses your problems as an opportunity to talk about herself. This is what I feels like to be a fat woman in body positivity right now. This is what it feels like when a thin woman hunches over to show her belly rolls. This is what it feels like when a reality star who has never ever advocated for body positivity or other bodies titles her diet culture entrenched book “Body Positive” in order to capitalise on a trend. Be mindful. Be respectful. This isn’t a trend for some of us. #ScarredNotScared #BodyPositive ?: @amalielee

Een bericht gedeeld door Michelle Elman (@scarrednotscared) op

@rebekahmarine

Rebekah Marine wordt ook wel ’the bionic model’ genoemd: ze is model en ze is geboren zonder rechter onderarm. In plaats daarvan heeft ze een prothese die ze met haar bovenarm kan besturen waardoor ze praktisch alles kan doen. Wat ik heel inspirerend vind aan Rebekah is dat ze van haar zwakte haar kracht heeft gemaakt en nu heel succesvol als model werkt. Waar ze vroeger haar arm en prothese ‘verstopte’ en zich ervoor schaamde, is ze er nu trots op. Op haar Instagram zie je dat heel veel voorbij komen.

TGIF! What’s everyone doing this weekend?

Een bericht gedeeld door Rebekah Marine (@rebekahmarine) op

@mayralouise en @the_publisized

Mayra Louise is al jaren plus size model en #happyisnotadresssize is haar hashtag. Op haar @mayralouise Instagram account post ze vooral heel persoonlijk, op @the_publisized, de pagina die bij haar blog hoort, post ze meer algemene body positive plus size foto’s en verhalen. Ik doe bij Mayra Louise veel mode-inspiratie op en ik vind haar gewoon een ontzettend inspirerend persoon. ‘WE. ALL. HAVE. BODY. HANG. UPS.  So stop thinking that you have to be thinner, thicker, more muscular, cellulite and/or stretch mark free, lighter, darker or whatever in order to be good enough. You are lit and deserve to glow too. Okay? Cool.’

 

@stylehasnosize_official

Ik zou stylist Edith Dohmen van Style Has No Size niet per se als de typische body positivity instagrammer scharen (ze vertelt niet vaak hele verhalen dat je van je lijf moet houden en dat je geweldig bent), maar zij is met haar account voor mij wel een hele grote outfit-inspiratie! Edith post heel vaak outfitfoto’s waar ik veel inspiratie uit op doe, en ik vind het gewoon heel leuk om naar te kijken. Edith noemt zichzelf een ‘inbetweenie’, een vrouw ‘in between sizes’, met maat 40 – 48. Met deze maten ben je te groot voor normale maten en te klein voor ‘grote maten merken’. Volgens haar is dit een vergeten groep mensen in de mode, omdat de gewone kleding vaak te klein is en de grote maten kleding te klein. Edith zet zich voor deze vrouwen zoals zijzelf in.

En ze zegt: ‘Accepteer je maat en je lijf. En het allerbelangrijkste: durf opgemerkt te worden, want je bent het waard! Mijn mening is dat er goed uitzien en stylish zijn NIKS te maken heeft met maat. Onthoud dat!’

@francescannon

Frances Cannon is kunstenaar uit Melbourne. Ze maakt tekeningen en schilderijen die focussen op het lijf en de psyche en veel van haar werk is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Frances haar werk gaat over hoe het is om in deze tijd een vrouw te zijn: het gaat vaak over houden/haten van je lijf, angst, relaties, seks en seksualiteit en gender. Ik vind haar werk heel erg leuk en mooi, het is vaak erg speels, maar ook vaak genoeg heel serieus of verdrietig. Het is vaak erg persoonlijk en dat is Frances op Instagram ook. Op haar Instagram stories deelt ze veel van haar leven en ze staat ook regelmatig halfnaakt voor de spiegel te dansen (dat doet Megan van bodyposipanda trouwens ook vaak). Ik vind haar grappig, verfrissend en ik houd van haar werk.

Protest sign 4 – Difference in body does not mean difference in humanity.

Een bericht gedeeld door Frances Cannon (@frances_cannon) op

@theashleygraham

Ashley ging ik pas volgen toen ik haar boek ging lezen (A New Model: What Confidence, Beauty, and Power Really Look Like, je kan mijn review hier lezen). Ashley Graham is een supermodel en zet zich al jaren in voor deze ‘plus size industrie’. Zij was een van de eerste plus size modellen en heeft samen met een groepje andere modellen heel veel betekend voor plus size mode-industrie. Ik vind het gewoon leuk om naar Ashley te kijken: ze is echt een práchtige vrouw en ze heeft ongelooflijk veel zelfvertrouwen. Ze deelt veel foto’s van haar modellenwerk en dat zijn negen van de tien keer foto’s die niet gephotoshopt zijn. In haar boek vertelt ze meer over haar verhaal en ervaringen, en ook over haar zelfvertrouwen – maar waar het op neerkomt is dat ze als kind al zo onwijs zelfverzekerd was. Dat geeft niet heel veel om van te leren, maar het is wél erg leuk om haar te volgen.

Mood for the weekend!!

Een bericht gedeeld door A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) op

Volg jij ‘body positive’ Instagram accounts of blogs, en welke zijn je favoriet? Ik ben benieuwd!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.