Mijn favoriete body positivity Instagram accounts

In het perfecte Instagram-wereldje met perfecte lijven, perfect haar, perfecte make-up, perfecte huidjes en ehh, perfecte levens, vind ik het heel fijn als er mensen zijn die wat ‘echts’ laten zien. Zoals body positive Instagram accounts. Vrouwen die ervoor strijden dat andere vrouwen (en mannen!) zichzelf mooi vinden, no matter what. Die geen putjes, rolletjes en puistjes wegphotoshoppen. Ik deel vandaag mijn favoriete body positivity Instagram accounts met je!

Leestijd

'Je hebt echt lelijke scheve tanden. Dat stoort me. Neem een beugel.'

Bovenstaande video over My Beauty, My Say is voor mij heel herkenbaar. Als blogger word ik constant beoordeeld op mijn uiterlijk. Aan de ene kant logisch, want dat is wat iedereen ziet, aan de andere kant ook irritant, raar, confronterend en soms beledigend. Hoe vaak ik niet dingen heb gehoord als ‘Zou je niet eens wat afvallen?’, ‘Je bent lekker aangekomen, he?’ tot ‘Je hebt scheve tanden, dat stoort me, neem eens een beugel’ en ‘Je rode haar is echt heel onnatuurlijk, zo lelijk!’. In het echt heeft nog nooit iemand zoiets tegen me gezegd, online gebeurt het om de haverklap. We geven vaak de schuld aan ‘de media’ – we worden onzeker van het onrealistische beeld dat in magazines en op televisie van ‘de vrouw’ wordt neergezet – maar ik denk  vooral dat we elkaar ook erg onzeker kunnen maken als we dit soort dingen tegen elkaar zeggen. Als je buiten ‘de norm’ van lang, slank en eh, eigenlijk perfect, valt, dan wordt je aangesproken op hoe je eruit ziet.
Hoe raar en storend is het dat we constant op ons uiterlijk worden aangesproken (en dan vooral wat er aan mankeert) in plaats van op onze talenten, prestaties of ons karakter? Dat is toch waar het om draait? Zo krijg ik ook liever een compliment over iets wat ik doe of maak dan ‘Wat zie je er prachtig uit!’ Begrijp me niet verkeerd, ik hoor óók graag dat ik er leuk uit zie (dank je!), maar ik word liever gecomplimenteerd op iets wat ik kan, doe of ben.

Juist daarom ben ik zo blij dat er steeds meer vrouwen (en mannen!) online opstaan om hun échte ik te laten zien. Die er niet uitzien als modellen in magazines, maar als vrouwen die je gewoon op straat tegenkomt. Met vetrollen, putjes, puisten, pluizig haar, littekens, met platte billen, dikke billen, in alle kleuren en maten, want dát is hoe de wereld in elkaar zit. We zijn allemaal verschillend en we zijn geen van allen perfect. Waarom lijkt het dan op Instagram zo vaak alsof de wereld vol zit met perfecte vrouwen met altijd de perfecte outfit, perfect haar, perfecte make-up – het perfecte leven?

Body Positivity

Vrouwen die op Instagram met ‘body positivity’ bezig zijn, stimuleren mensen om hun lijf te accepteren. Alle lichamen zijn mooi. Dun, dik, kort, lang, met of zonder putjes en rolletjes en vetjes: alles is oké en elk lijf mag er zijn. Je hoeft niet per se totaal verliefd te zijn op je lijf (dat is voor veel vrouwen ook echt heel lastig, al kan het natuurlijk wel), maar het idee is dat je je lijf en jezelf accepteert op een vriendelijke, vergevende manier. Je kent het vast wel, dat je voor de spiegel staat en denkt: ‘Uhg, wat ben ik toch dik en lelijk’. Of dat je in je vetrollen zit te knijpen als je onder de douche staat. Dat je liever niet naar je eigen lijf kijkt. Dat is niet body positivity. Body positivity gaat over vrede hebben met je lijf en met wie je bent. En dat betekent niet dat je niet aan jezelf of je lijf mag werken, maar dan met positiviteit als uitgangspunt. Dus niet sporten omdat je je lijf zo haat, maar sporten omdat je van je lijf houdt. Niet gezond eten als ‘straf’ voor die pizza van gisteren en vanwege die buikflabbers die je zo haat, maar omdat je je lijft wilt voeden, omdat je graag gezond wílt eten. Je lijf is een tempel, yo.

Dit is natuurlijk allemaal heel makkelijk gezegd. Sinds een jaar ben ik veel meer body positivity Instagram accounts gaan volgen. Eigenlijk vooral om lijven in mijn feed voorbij te zien komen die op mijn lijf lijken. Met vetrollen, putten en celullitis. In mijn feed zag ik alleen maar perfecte vrouwen – en dat was ik een beetje zat. Langzaamaan ben ik steeds meer van dit soort accounts gaan volgen en het is écht zo fijn om herkenning te vinden bij deze vrouwen! Daarnaast zeggen ze hele nuttige en ware dingen en krijg ik er inspiratie van. Vooral word ik er blij van. Ik deel met jou graag mijn favoriete body positivity Instagram accounts.

@bodyposipanda

Megan was de eerste die mij kennis liet maken met body positivity. Ik zag haar in maart vorig jaar op een Dove event in New York en ik vond haar zó mooi met haar unicorn haar. Ik ben haar gaan volgen op Instagram en toen haar boek uitkwam, ben ik die meteen gaan lezen. Megan ‘ken’ ik van de accounts die ik volg ook het beste, ik ken haar hele verhaal (ze heeft anorexia gehad en body positivity heeft letterlijk haar leven gered) en ik heb echt het idee dat ze een vriendin is. Terwijl we elkaar natuurlijk helemaal niet kennen.

Ik word blij van haar posts: ze is heel bubbly en vrolijk en ze post foto’s mét vetrollen, zonder make-up en ze vertelt echte verhalen. Over slechte dagen, paniekaanvallen. Ze deelt ook veel foto’s van andere body positive accounts, waarvan ik er al velen ben gaan volgen. Haar boek, Body Positive Power, is ook echt een aanrader.

@scarrednotscared

Michelle Elman heeft vijftien operaties gehad en haar buik zit daardoor onder de littekens. In juli 2015 postte ze deze foto op haar instagram account en deze ging compleet viral. ‘Door de jaren heen heb ik geleerd dat mijn littekens mensen ongemakkelijk maken. Ik ging me schamen voor mijn lijf en de walging van anderen werd die van mijzelf. Waarom: ik had niemand om erover te praten. (…) Ik geloof dat niemand zich zou moeten schamen voor zijn of haar lichaam, of je nou striae hebt of een keizersneelitteken of… Laten we DEZE zomer opstaan en trots zijn op onze littekens en wat ze vertegenwoordigen: een verhaal!’
Ze kreeg onwijs veel reacties van mensen met vergelijkbare verhalen en sindsdien weidt ze haar account volledig aan body positivity. Ze post veel foto’s in bikini, maar ze deelt ook body positive verhalen van andere mensen, ze post inspirerende quotes en op haar stories deelt ze ook veel goede inzichten.

Have you ever told a friend a story and they’ve gone “omg me too” and then gone on a rant about a similar, but not similar enough story, and then you are left feeling seriously frustrated cause you didn’t even get a chance to finish your story and you kind of wanted to be heard and listened to and maybe even to get some advice? Instead you accidentally get into a competition of whose is the worst situation. You don’t want to compete so you let them finish because their feelings are real and valid but because you already feel shame about your own story and because you are a nice person, you sit there, nod, do all the conventional “oh no!” at the appropriate time and sympathise and empathise like a good friend. Meanwhile your story lingers in the back of your head, unshared and you wonder why they couldn’t just wait until you had finished to tell their story. You let them finish, so why did you never get a chance to finish yours? Why should you have to fight and compete in order to simply be heard?You wonder if they were even listening to the first half or just preparing her own response, ready to one up you. We’ve all had this feeling. We all have this one friend. Brene Brown says it’s the person who uses your problems as an opportunity to talk about herself. This is what I feels like to be a fat woman in body positivity right now. This is what it feels like when a thin woman hunches over to show her belly rolls. This is what it feels like when a reality star who has never ever advocated for body positivity or other bodies titles her diet culture entrenched book “Body Positive” in order to capitalise on a trend. Be mindful. Be respectful. This isn’t a trend for some of us. #ScarredNotScared #BodyPositive ?: @amalielee

Een bericht gedeeld door Michelle Elman (@scarrednotscared) op

@rebekahmarine

Rebekah Marine wordt ook wel ‘the bionic model’ genoemd: ze is model en ze is geboren zonder rechter onderarm. In plaats daarvan heeft ze een prothese die ze met haar bovenarm kan besturen waardoor ze praktisch alles kan doen. Wat ik heel inspirerend vind aan Rebekah is dat ze van haar zwakte haar kracht heeft gemaakt en nu heel succesvol als model werkt. Waar ze vroeger haar arm en prothese ‘verstopte’ en zich ervoor schaamde, is ze er nu trots op. Op haar Instagram zie je dat heel veel voorbij komen.

TGIF! What’s everyone doing this weekend?

Een bericht gedeeld door Rebekah Marine (@rebekahmarine) op

@mayralouise en @the_publisized

Mayra Louise is al jaren plus size model en #happyisnotadresssize is haar hashtag. Op haar @mayralouise Instagram account post ze vooral heel persoonlijk, op @the_publisized, de pagina die bij haar blog hoort, post ze meer algemene body positive plus size foto’s en verhalen. Ik doe bij Mayra Louise veel mode-inspiratie op en ik vind haar gewoon een ontzettend inspirerend persoon. ‘WE. ALL. HAVE. BODY. HANG. UPS.  So stop thinking that you have to be thinner, thicker, more muscular, cellulite and/or stretch mark free, lighter, darker or whatever in order to be good enough. You are lit and deserve to glow too. Okay? Cool.’

 

@stylehasnosize_official

Ik zou stylist Edith Dohmen van Style Has No Size niet per se als de typische body positivity instagrammer scharen (ze vertelt niet vaak hele verhalen dat je van je lijf moet houden en dat je geweldig bent), maar zij is met haar account voor mij wel een hele grote outfit-inspiratie! Edith post heel vaak outfitfoto’s waar ik veel inspiratie uit op doe, en ik vind het gewoon heel leuk om naar te kijken. Edith noemt zichzelf een ‘inbetweenie’, een vrouw ‘in between sizes’, met maat 40 – 48. Met deze maten ben je te groot voor normale maten en te klein voor ‘grote maten merken’. Volgens haar is dit een vergeten groep mensen in de mode, omdat de gewone kleding vaak te klein is en de grote maten kleding te klein. Edith zet zich voor deze vrouwen zoals zijzelf in.

En ze zegt: ‘Accepteer je maat en je lijf. En het allerbelangrijkste: durf opgemerkt te worden, want je bent het waard! Mijn mening is dat er goed uitzien en stylish zijn NIKS te maken heeft met maat. Onthoud dat!’

@francescannon

Frances Cannon is kunstenaar uit Melbourne. Ze maakt tekeningen en schilderijen die focussen op het lijf en de psyche en veel van haar werk is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Frances haar werk gaat over hoe het is om in deze tijd een vrouw te zijn: het gaat vaak over houden/haten van je lijf, angst, relaties, seks en seksualiteit en gender. Ik vind haar werk heel erg leuk en mooi, het is vaak erg speels, maar ook vaak genoeg heel serieus of verdrietig. Het is vaak erg persoonlijk en dat is Frances op Instagram ook. Op haar Instagram stories deelt ze veel van haar leven en ze staat ook regelmatig halfnaakt voor de spiegel te dansen (dat doet Megan van bodyposipanda trouwens ook vaak). Ik vind haar grappig, verfrissend en ik houd van haar werk.

Protest sign 4 – Difference in body does not mean difference in humanity.

Een bericht gedeeld door Frances Cannon (@frances_cannon) op

@theashleygraham

Ashley ging ik pas volgen toen ik haar boek ging lezen (A New Model: What Confidence, Beauty, and Power Really Look Like, je kan mijn review hier lezen). Ashley Graham is een supermodel en zet zich al jaren in voor deze ‘plus size industrie’. Zij was een van de eerste plus size modellen en heeft samen met een groepje andere modellen heel veel betekend voor plus size mode-industrie. Ik vind het gewoon leuk om naar Ashley te kijken: ze is echt een práchtige vrouw en ze heeft ongelooflijk veel zelfvertrouwen. Ze deelt veel foto’s van haar modellenwerk en dat zijn negen van de tien keer foto’s die niet gephotoshopt zijn. In haar boek vertelt ze meer over haar verhaal en ervaringen, en ook over haar zelfvertrouwen – maar waar het op neerkomt is dat ze als kind al zo onwijs zelfverzekerd was. Dat geeft niet heel veel om van te leren, maar het is wél erg leuk om haar te volgen.

Mood for the weekend!!

Een bericht gedeeld door A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) op

Volg jij ‘body positive’ Instagram accounts of blogs, en welke zijn je favoriet? Ik ben benieuwd!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

98 reacties
 1. Pris

  Ik lees veel reacties waarom mensen overgewicht promoten etc. Body postivity gaat niet om of je overgewicht hebt of slank bent of je donker bent of wit. Het gaat erom dat iedereen van zich zelf mag houden, dat iedereen het waard is om van te houden en dat je niet aan een bepaald lichaams beeld hoeft te voldoen om liefde van jezelf of een ander te verdienen. Het heeft niks te maken met dik zijn promoten. Het heeft er mee te maken dat iedereen anders is en dat dat iets moois is en mag zijn. En dat heel veel mensen zich slecht voelen slank of een maatje meer omdat heel veel van ons denken niet te kunnen voldoen aan de standaard die de maatschappij oplegd. Het gaat er ook niet om of je gezond bent of niet dat is geen voorwaarden om van jezelf te mogen houden en van gehouden te worden… iedereen verdient een plek in deze wereld zonder regels dat is waarom het gaat.

 2. Ellen

  Wauw! Wat een hoop inspirerende vrouwen. Ik zat helemaal nog niet zo in de body positivity, maar kan dat zeker gebruiken! Bedankt voor het artikel 🙂

 3. Vienna

  Ik volg de meeste van deze ook! Zelf vind ik @selfloveclubb ook een hele leuke meid, ze strijd op dit moment ook tegen kanker en ze is zo sterk! Misschien kun je haar profiel ook eens bekijken. Ze post ook veel over paniek en zelfmoordneigingen. Mij geeft ze wel veel positieve vibes, ondanks dat haar leven op dit moment op zijn kop staat.

 4. milou

  Love, love, love megan! Ze is zo leuk!
  De rest volg ik allemaal nog niet, maar ik ga ze eens even bekijken!

 5. Yara

  Ik vind persoonlijk @saggysara erg leuk!! Zeker een aanrader!!
  Ze laat veel de verschillen tussen ‘instagram fotos’ en de werkelijkheid zien, wat mij heel erg helpt om te realiseren dat instagram niet de realiteit is. (Wat toch keer op keer weer lastig blijft)

 6. Suuz

  In het kader van lief voor jezelf en je lijf zijn zou ik vooral stoppen met social media. Voor jou, Cynthia, kan ik me voorstellen dat dat onhaalbaar is met jouw beroep. Maar ik merk dat ik er een stuk relaxter van wordt als ik juist niet van alles ‘moet’ volgen om iets wel of niet te voelen.

  Mijn dochter van bijna elf is helemaal wild van ‘insta’ en musically. Maar ik zie ook dat zij zich bewuster wordt van haar lichaam. Ik probeer haar online te beperken, meerdere kanten te belichten en goed/fout-oordelen te verzachten. Maar als ik zie hoe lastig het voor ‘ons’ (ik ben 37) al was om de puberteit door te worstelen met onzekerheden, krijgen zij er nog eens allerlei kanalen bij om alles te verergeren.

  Van mij mogen we morgen weer terug naar een wereld zonder social media.

 7. Jacky

  Je deelt over zelfliefde en dat het oke is om van je lichaam te houden – ongeacht welke maat/vorm het heeft. En er komen comments op ‘niet (willen/mogen) accepteren dat je te dik bent. Hoe typisch.
  Ik vind het fijn dat je erover schrijft! Omdat ik vind dat het online niet vaak genoeg voorbij kan komen 😀
  Mijn aanraders erbij; Chrlla_ , daisy_christina (<– haar bellydance moves!), marietmons , mariannenykjaer (plussize powerlifter uit Belgie) , thecurvyempire_ , marteboneschansker, itsnikki.g , robinschenk

 8. Yvonne

  Zoals een aantal voorgangers al schreven: wat ik mis zijn insta-vrouwen met maten die tussen ultraslank en maat XXL inzitten. Gewoon maat 38/40 of 42, zoiets. Die niet dun maar ook zeker niet te zwaar zijn. Het zijn inderdaad veelal vrouwen die toch wel overgewicht hebben en dat heb ik niet. En Cynt, je zegt: ik volg vrouwen met wie ik mij kan identificeren. Hoewel deze vrouwen prachtig zijn, vind ik dat jij ook eerder valt onder de categorie ‘tussenin’. Je bent misschien niet de allerslankste (ik ook niet), maar je oogt zéker ook niet te zwaar hoor. De vrouwen die je volgt zijn veel zwaarder dan jij nu bent, volgens mij. 😉

 9. Rosa

  Nabela Noor op instagram is mijn body positivity inspo. Haar peptalks go straight to my heart, zeg maar haha.

 10. Aileen

  Wat een mooie lijst. Ik volg zelf ook een aantal dames uit deze lijst. Het maakt mij gewoon blij om naar ze te kijken :-).

 11. Jolanda

  Ik als mager persoon ( kan eten wat ik wil maar kom nooit aan !! ) kan fantastisch zijn. Maar in de ogen van de media ben ik een zogenaamd skelet die meer moet eten… dat de volle mensen onder ons geaccepteerd worden vind ik niet meer als normaal. Maar willen er ook rekening mee houden dat mensen die dun zijn ook trots mogen zijn op hun lichaam ? Voel me soms gewoon lelijk door reacties van mensen op “dunne” mensen…

  • Suuz

   Eens. Er wordt heel vaak gesproken van gratenpakhuizen en ‘maatJE36’ alsof je dan onnatuurlijk bent, geen vrouw bent, rondingen mist etc etc.

   Accepteer dan iedereen. Mager, dun, slank, volslank, rond, dik, obees.

 12. Eva

  En ik mis VeraCamilla ook!

 13. Eva

  Je mist @wondervol Ze is journalist en woont in Overijssel

 14. Kim

  Aan de ene kant zeg ik super positief. Het is een mooie boodschap. Elk lichaam is mooi, of dit nu dik of dun, groot of klein is. Alleen wat me wel opvalt, is dat dit vooral vrouwen zijn met een maatje meer. Ik heb zelf een erg ‘normale maat’ (niet dik of heel dun), maar kan me hier totaal niet mee identificeren. Dat vind ik wel jammer.

 15. Sanne

  Supertoffe blog post! Ik ga een aantal van hen zeker volgen op Instagram. Thanks voor het delen Cynthia.

 16. S

  Ik vind het jammer dat het lijkt alsof alleen vrouwen met overgewicht body positivity kunnen uitstralen.

  • Suz

   Yup! Helemaal mee eens, jammer dit..

 17. Robin

  Hoi Cynthia! Wat leuk dat je hierover schrijft.
  Het is belangrijk om meer lichamen represented te zien, en dat meer lichamen sociaal acceptabel worden.
  Bodypositivity is een geweldige beweging die zich daarvoor inzet. Het enige nadeel is dat er inmiddels een soort tweedeling is ontstaan binnen bodypositivity.
  Aan de ene kant heb je de instagrambodipositivity, dat jij vooral volgt. Dat zijn vooral vrouwen met een conventioneel aantrekkelijk lichaam (misschien iets minder strak dan in films/reclame/tv) die verkondigen dat je van jezelf moet houden, dat iedereen mooi is, dat van jezelf houden de oplossing is, maar dat afvallen ook goed is als je het maar om de goede redenen doet, etc… Dat is een ontzettend watered down versie van bodypositivity.

  Bodypositivity is origineel ontstaan uit de Fat Acceptance movement. Het ging hier vooral om dikke vrouwen (en dan niet maatje L of XL, maar echt erg grote maten) die echt streden voor een verandering in society. Het idee is dat bodypositivity is ontstaan voor mensen die echt zichtbaar ‘anders’ zijn. Dat gaat een stuk verder dan een kwabje als je voorover buigt. Bijvoorbeeld trans mensen, mensen met een donkere huidskleur, erg dikke mensen, mensen met een fysieke beperking, etc.
  Bodypositivity is eigenlijk ook een politieke beweging die vecht voor meer rechten en minder onrecht voor mensen die normaal gesproken niet gerepresenteerd worden… simpel voorbeeld: als een dik iemand naar de dokter gaat voor een keelontsteking, of een uitgescheurde knieband, of wat dan ook, begint de dokter 9 van de 10 keer over het gewicht van die persoon en dat diegene zou moeten afvallen. Soms wordt zelfs behandeling geweigerd totdat iemand is afgevallen. Zo krijgen mensen van verschillende gewichten verschillende diagnoses en behandelingen, waardoor soms ernstige dingen zoals kanker te laat ontdekt worden en minder goed verholpen kunnen worden.
  Ook als een dikker persoon komt met klachten over depressie, wordt vaak afvallen aangeraden (ipv psychische hulp te bieden) of iemand komt met het vermoeden van een eetstoornis… als je niet erg dun bent, wordt dat vaak niet serieus genomen en soms zelfs aangemoedigd.
  Dit soort sociale problemen wil bodypositivity bestrijden (het gaat echt veel verder, bijv ook dat het onmogelijk is bepaalde kleren in bepaalde maten te vinden, het pesten en stigma dat bepaalde mensen dagelijks over zich heen krijgen, het nooit tegenkomen van hun eigen lichaam in de mainstream media, etc) en de versie van bodypositivity die populair is geworden is helaas een stuk minder inhoudelijk, en zijn vooral vrouwen die net iets buiten het schoonheidsideaal staan, en het een klein beetje verruimen (terwijl juist het helemaal wegvagen van het schoonheidsideaal en respect voor iedereen, ongeacht hun lichaam, is wat uiteindelijk bereikt wil worden in de maatschappij)

  Enkele erg goede instagramaccounts om te volgen zijn:
  Chooselifewarrior, YoursTruelyMelly, Sassy_Latte, the_feeding_of_the_fox, fyeahmfabello, watchshayslay

  Daarnaast is het boek “ Health at every size” interessant als je geinteresseerd bent hoe gewicht samenhangt met gezondheid (niet zo rechttoe-rechtaan als je altijd hoort).

 18. Kelly

  Wat een geweldig artikel is dit! Love it. Persoonlijk leert mijn ervaring dat de uiterlijke ‘norm’ niet altijd de kern van de zaak is, ver van. Bv. ik ben ‘lang en slank’ en ben dat ook altijd al geweest. Dit is gewoon mijn lichaam en het zit in de genen, maar dan nog zullen sommige mensen altijd gemeen doen. Zo krijg ik frequent te horen dat ik niet zou eten, dat mijn partner alleen maar op mij zou vallen om mijn lichaam, dat het wel jammer is dat ik striemen heb op mijn heupen, of dat ik wellicht gewoon dom ben omdat ik niet omkap ben,… hoe dan ook, mensen die zich niet lekker voelen in hun eigen vel zullen hun onzekerheden dan projecteren op anderen door ze af te breken. Dat is zoooooo jammer, want ik denk nog altijd wat je het mooist maakt in het leven, wat je aantrekkelijk maakt is échtheid en liefdevol zijn. Ja, designer handtassen zijn tof, maar energie haal je maar uit positieve connecties met anderen, dus laten we gewoon allemaal elkaar steunen in onze positieve eigenschappen!

 19. Lora

  Al die ophef om 1 artikel zeg.. 🙂 Klinkt misschien erg oppervlakkig, maar ik ben echt niet geïnteresseerd over hoe iemand anders er uit ziet.. Ben ik nu echt de enige? En naarmate ik ouder word kan het mij ook oprecht niet meer schelen hoe andere mensen over mij denken. Als ik er niet goed genoeg uit zie moeten ze maar naar de andere kant kijken zeker? Ik ben heel tevreden over mijn lijf en leven en dat is voor mij voldoende.

  • Hilde

   Precies dit! Ik kan mij niet in dit artikel vinden, maar als ik dit lees zijn er veel vrouwen die hier toch mee struggelen.

 20. Hilde

  Vind de andere kant van alles maar moeten laten zien hoe menselijk je bent ook weer overdreven en overbodig. Ik denk dan weer ouderwets van: mijn moeder hoefde ook niet zo nodig interessant te doen op internet. (Al had je toen geen internet) Kijk gewoon lekker naar jezelf en ga er voor zorgen dat je goed bent zoals je bent. Voor jonge meiden van tegenwoordig begrijp ik goed dat ze onzeker worden van Instagram maar hun leren net zoals ons vanzelf wel wat je wel of niet gelukkig maakt.

 21. Lara

  Aan de ene kant snap ik wat je bedoelt en ben ik het met je eens. Maar toch vind ik dat dit alsnog fotos zijn van meiden met een mooi perfect gezichtje en zijn de fotos nog steeds instagram-perfect geschoten. Dit vind ik geen real-life fotos. Ik ben het met je eens dat iedereen er mag zijn, maar waarom zie ik hier vooral vrouwen met een maatje meer die bij die body positive groep horen? Er zijn genoeg vrouwen die juist strugglen met een dun lichaam of dat ze niet veel vormen hebben. Of die onzeker zijn over hun huid, neus, oren, pluishaar etc. Ik snap je bedoeling, maar dit vind ik niet de lading dekken.

  • Cynthia Schultz

   Ik snap wat je bedoelt Lara! Maar dit is ‘mijn’ rijtje. Dus mijn favoriete bopo accounts met vrouwen waar ik me mee kan identificeren. Dus dat zijn al snel vrouwen die wat meer kilo’s hebben dan wat minder. Je hebt verder helemaal gelijk.

 22. Lisa

  Zijn er ook blogs over body positivity van vrouwen met gewoon maat 40 en die ook foto’s laten zien wanneer ze zwarte kringen hebben door slaapgebrek, bleek zien en geen probleem hebben met een opkomende puist?

  • Cynthia Schultz

   Vast wel! Als mensen die blogs of instagrammers kennen, let me know 🙂

  • Suzanne

   @noraschi is ook leuk om te volgen!

 23. Amadine

  Goed dat er steeds meer accounts zijn waar mensen zichzelf in terug kunnen zien. Aan de andere kant merk ik ook een soort stijgende haat of kift op tegen vrouwen die lang en slank zijn, zonder pluishaar of putten. Dat zouden geen ‘echte’ vrouwen zijn, ze zouden ijdel zijn en alleen maar lopen hongeren, hun uiterlijk wordt als provocerend ervaren omdat anderen zich er niet aan kunnen meten. Ik ben zoiemand. Ik doe er weinig aan, ik heb nou eenmaal gewoon mazzel gehad in de genenpool. En ik krijg óók lelijke opmerkingen, uitsluitend van vrouwen.

  Het is walgelijk als iemand denkt een ander te moeten bekritiseren over zijn/haar uiterlijk. Of het nou opmerkingen zijn over vetrollen of juist een slanke taille. Laat elkaar gewoon in elkaars waarde, ook de mensen die er volgens de magazinestandaard heel goed uitzien.

 24. Lara

  Even buiten alle discussies die al zijn gevoerd om: persoonlijk vind ik het zo jammer dat vrouwen met een ‘normale’ maat volledig buiten de boot vallen. Het is het een of het ander, maar als je eens op straat kijkt zie je dat heel veel vrouwen en meiden niet superdun én niet plussize zijn. Ik val zelf ook in deze categorie en vind het moeilijk (en ik denk velen met mij) te oordelen wanneer mijn lichaam dan goed en mooi genoeg zal zijn. Ik ben altijd superdun geweest, toen was het duidelijk. Aan het einde van de pubertijd kreeg ik rondingen en toen viel ik ineens buiten beide categorieën. Een soort niemandsland. Het enige wat ik kan bedenken is dan maar afvallen, want dan hoor je bij de club van de superslanken en dat is beter. Die gedachte geldt voor heel veel vrouwen, dat weet ik zeker. Misschien wordt het tijd dat we daar eens aandacht aan gaan besteden. Ik ben voor body positivity, maar niet helemaal op de manier waarop het nu wordt gedaan, gezien we gewoon een hele hoop mensen vergeten! De term zal in eerste instantie bedoeld zijn geweest om alle gezonde lichamen te waarderen, maar ik denk dat we dat een beetje vergeten zijn.

  • MiriamH

   Waarom wil je bij een categorie horen dan? Je mag er zijn, klaar. Wees trots op jezelf, jij past niet in een hokje! Figuurlijk dan hè 😉

 25. Eems

  Als body positivity staat voor echte mensen… dan valt dun daar ook onder. Net zoals niet iedereen superslank is is ook niet iedereen vol. Ik ben zelf superslank wat ik ook eet, en ook ik krijg veel opmerkingen en ja wel face to face!! Op de een of andere manier is het wel normaal om te zeggen dat je meer kan eten of dat men vraagt waarom ben je zo dun? Hoeveel weeg jij? of welke maat heb jij? Is het zo belangrijk om het te weten?! is gezondheid niet het belangrijkste.. ik ben superslank maar absoluut gezond.. en zo kan je ook van nature voller zijn en ook gewoon gezond zijn. hou nou eens op met elkaar oordelen en letten op elkaars uiterlijk. Wees blij dat je gezond bent, en accepteer dan ook gewoon je lichaam. ik denk dat het ook meer te maken heeft met iemand zelfvertrouwen. Als je er zelf vrede mee hebt, wat boeit het jou dan wat een ander ervan denkt. Zo… dat moest er even uit.. niks tegen jou hoor cynthia 😉 ik blijf je een topper vinden!!

  • Kelly

   Dit snap ik helemaal! Ik ben zelf ook vrij dun en dan plots is het geen ‘abnormale’ vraag om te vragen hoeveel ik weeg. Precies of iemand van 90kg mag je het niet vragen, maar lichte vogeltjes van 50kg die worden wel verwacht te koop te lopen met hun gewicht (om er vaak nadien over aangesproken te worden). Laten we gewoon wat minder focussen op het uiterlijk van een ander en gewoon geïnspireerd raken erdoor voor onszelf. Ja ik kijk graag naar slanke meiden op Instagram omdat het voor mij tips geeft hoe ik mij beter kan kleden. En denk nog altijd dat bloggen draait om elkaar inspireren ipv afkraken.

 26. Anne

  Goed dat je aandacht besteedt aan dit onderwerp! Het valt me wel op dat je in dit artikel en in je stories op IG vaak refereert aan ‘maatje 36’ en ‘het perfecte lichaam’ als je het over body positivity hebt. Je bedoelt het vast niet zo, maar ik vind die opmerkingen niet zo bij body positivity passen (je insinueert dat een kleinere maat dan je zelf hebt ‘perfect’ is) en ik denk daarnaast dat je meiden met maat 36 ermee kan kwetsen/beledigen.

  • Cynthia Schultz

   Ja je hebt gelijk Anne. Daar was ik me niet van bewust. Goed dat je het zegt 🙂 Dankjewel

 27. An

  Sorry ik ga ze niet volgen. Tegenwoordig zie je meer en meer de trend dat overgewicht goed is en dat noemen ze in mijn ogen dan body positivity. Het voelt voor mij als laten we die extra kilo’s maar omarmen en onszelf wijsmaken dat het gezond is en dat we ons daar goed bij voelen.
  Denk dat velen als ze echt eerlijk zijn zich helemaal niet goed voelen bij die extra kilo’s maar dat is mijn idee.

  • Carlijn

   Je opereert onder de aanname dat een ‘paar kilo’s meer’ (wat dat ook mag betekenen) automatisch ongezond is. Maar dat is simpelweg feitelijk niet waar. Wetenschappelijk onderzoek heeft allang uitgewezen dat wat wij tegenwoordig ‘obees’ noemen, gezonder is dan ‘normaal’. Bij morbide obesitas zijn er inderdaad allerlei gevolgen voor hart, vaten, organen, hormoonbalans etc. Maar een paar kilo’s meer is juist gezonder. Bovendien worden mensen met een hoger gewicht door dit soort denkpatronen vaak, als ze naar de dokter gaan, eerst aangeraden om af te vallen om van welke kwaal dan ook genezen te worden, soms met eetstoornissen en zelfs de dood tot gevolg. Doktoren die bijvoorbeeld kankersymptomen negeerden omdat het wel aan het gewicht zou liggen totdat het veel en veel te laat was. Deze instagram-accounts proberen die denkpatronen te vermorzelen zodat dat nooit meer hoeft te gebeuren.

 28. Lies

  Trots zijn op jezelf, jezelf mooi vinden, niet zoveel meer oordelen. Vrouwen zijn vaak zo “bitchie” tegen elkaar, misgunnen elkaar dingen en dat vaak omdat ze jaloers zijn, en zelf “beter” willen zijn. Waarom zou je? Daar voel je je toch diep van binnen niet beter van? Daarom vind ik dit zo’n goed artikel! Allemaal prachtige vrouwen, die trots op zichzelf mogen zijn, net zoals ieder ander. <3

 29. Chinouk Thijssen

  Thanks voor de inspiratie! Prachtige vrouwen. Ik ga ze allemaal volgen. <3

 30. Kirsten

  Fijne blog. Goed dat je dit doet, jammer dat het nodig is..

 31. Daphne

  Je lijf is een tempel, yo. <3

 32. Marloes

  Ik lees deze Blogger met dubbele gevoelens. Ik vindt gemiddeld genomen dat je gelijk hebt. We moeten niet zo oordelen, trotser zijn op onszelf en iedereen zou zichzelf moeten durven laten zien. Aan de andere kant kan ik me niet associëren met body positivity omdat ik me buiten die doelgroep voel vallen. Ik ben wel een meisje met maatje 36 max. Ik krijg van dat body positive het gevoel dat dat de geweldige standaard is en dat anderen dezelfde waardering willen hebben maar ook ik heb veel commentaar gehad. Te kleine borstel, plat, te dun, anorexia patiënt etc. Tegelijkertijd had ik geen idee hoe ik nog meer moest eten, had ik graag meer energie en warmte in mijn lijf gehad en had ik een mooie B cup ook niet vervelend gevonden. Blijkbaar leveren mensen graag commentaar op alles en iedereen en niet alleen op iets voller of anders.

  • Yo

   Ik ben ook mijn hele leven al slank en bij stress of drukte iets te dun (naar mijn eigen maatstaven) en ook daar is altijd commentaar op.
   Ben het helemaal eens met je tekst dat mensen over alles en iedereen maar mening denken te moeten ventileren, vooral op social
   media dan. Lekker anoniem vanachter je beeldscherm dingen ‘roepen’ die je in het normale leven wel uit je hoofd zou laten.
   Afschuwelijk vind ik het!

   Leven en laten leven!

  • Kelly

   Inderdaad!!!!

 33. Jasmijn

  Iskra Lawrence!!!! Ik vind haar helemaal geweldig en echt een voorbeeld!
  Leuk artikel!

 34. Suus

  Tof! Katie H Willcox van healthyisthenewskinny vind ik erg tof en inspirerend (en supermooi). Zij runt een modellenbureau voor “plus size” en promoot ook een gezonde levensstijl. Hieronder lees ik veel comments met ‘body positivity is niet goed want het promoot een ongezonde levensstijl’, daar ben ik het zo niet mee eens! Er is niets mis met een gezonde levensstijl maar wel met het koppelen van schoonheid aan een ideaal lichaamsbeeld,aan perfectie en nepheid. Daarnaast denk ik dat er zoveel meer kracht zit in positiviteit dan in negativiteit. Dus goed voor je lichaam zorgen omdat je het waardeert en jezelf het waard vindt ipv jezelf dwingen om x te eten of x te sporten omdat je jezelf lelijk vindt als je een paar kilo bent aangekomen.

 35. Elisa

  Poe. Voordat ik ging reageren eerst maar alle commentaar gelezen. Ik vind het erg dubbel. Natuurlijk moet je je lichaam omarmen. En is gezond eten niet altijd de sleutel naar een modellen lichaam (en wil je dat überhaupt). Maar in al deze foto’s kan ik me gewoon niet vinden. Ik wil mijn extra kilo’s niet omarmen, ik wil ze kwijt zodat ik weer in mijn kleren pas op een goede manier. Ik heb maat 36 en die wil ik houden. Nu voor een zwangerschap en na een zwangerschap (inmiddels een miskraam gehad en zelfs die 10 weken hebben al een enorme weerslag op je lichaam). Ik wil geen smoesjes bedenken om maar langzaamaan zwaarder te worden omdat we het allemaal maar moeten omarmen. Ik pas ervoor. Zo. Dat vind ik.

 36. Ier

  Helemaal voor body positivity, maar wat hier al vaker is gezegd: vrouwen (of mannen, wat dat aangaat) met (flink) overgewicht die dit “promoten” zijn gewoon niet zo gezond bezig. En ik vraag me dan ook af of je daar per se een voorbeeld aan moet nemen. Uiteindelijk pleeg je toch roofbouw op je gezondheid.

 37. Britt

  Ik kende eigenlijk van deze alleen nog maar bodyposypanda, ik vind haar zo’n fijn, positief en eerlijk mens! Ik vind dit een heel mooi artikel!

 38. Meryll

  Ik vind dit soms ook wat lui eerlijk gezegd. Jezelf accepteren met 20 kilo teveel, of vetrollen, omdat dat nou eenmaal zo is. Als jij het zelf prima vindt, prima, maar ik irriteer me dan aan mensen die vinden dat iedereen zichzelf moet omarmen om hoe die is. Hartstikke leuk maar ik moet ook nog 10 kilo afvallen, niet omdat ik overgewicht heb, maar omdat ik niet wil accepteren dat ik dikkig ben. En aangezien je dingen waar je niet blij mee bent soms kunt aanpakken, hoppa aan het werk. Zorgen voor jezelf, en wat je kunt veranderen hoef je niet te accepteren.

  • Suz

   Mee eens. Overgewicht is niet gezond, dus waarom ontarmen? Dat anderen niet moeten oordelen over anderen hun uiterlijk ben ik mee eens. Maar overgewicht accepteren, nee ik zou er persoonlijk wat aan doen wanneer het mij overkomt. Ik let ook op mn voeding om gezond te blijven. Je hoeft niet minder te eten maar alleen de juiste producten.

 39. Melanie

  Ik vind dit een lastig iets, natuurlijk moet je vooral blij zijn met jezelf. Maar als ik vrouwen hoor zeggen :’ ja mijn lichaam is nou eenmaal zo doordat ik kinderen heb gekregen’ denk ik.. ja en? Als jij er tevreden mee bent prima, maar je hoeft iets niet simpelweg te accepteren omdat het zo is. Als je iets kan veranderen, waarom zou je het dan accepteren? Je wilt er toch ook graag mooi uit blijven zien voor je partner, die vindt een slank iemand toch ook aantrekkelijker dan iemand met allemaal extra kilo’s die zijn blijven plakken. En ik heb zelf ook 4 kinderen gekregen in de afgelopen jaren, en ben nu knetterhard aan het werk om af te vallen. Mijn man is een knappe vent, die verdient het ook dat ik mijn best doe om er mooi uit te zien! Sommige noemen het oppervlakkig, maar ik vind dat je uiterlijk ook echt wel meetelt. Je mag best wat moeite doen voor elkaar

  • Lou

   Uiterlijk telt natuurlijk mee. Maar als de liefde maar zover gaat dat je gaat afvallen omdat je partner een dun lijf verdient (in plaats van een fitte sterke vrouw, en in plaats van omdat jij daf zelf nastreeft…) dan plaats ik toch mijn vraagtekens bij de liefde.

 40. Kimberley

  Leuk artikel! Ik volg @bodiposipanda en Ashley Graham ook en Georgina Horne @fullerfigurefullerbust, een ontzettend leuke dame waar ik altijd vrolijk van wordt.

 41. Lydia

  Vindt 😉

 42. Lydia

  Wanneer iemand van overgewicht af wil zal diegene altijd! van de arts te horen krijgen dat hij of zij minder moet eten en meer moet bewegen. Dat is namelijk de enige manier om van overtollig vet af te komen ongeacht de reden waarom iemand te dik is. Dat is niet leuk om te horen maar zo simpel is het. De een zal daar meer zijn best voor moeten doen dan de ander. Zo is het leven. Je hebt in elk geval een keuze. Je moet alleen de discipline opbrengen…en dat moeten heel veel mensen bij wel ernstigere issues. Ik zal misschien commentaar krijgen dat ik te makkelijk reageer maar dat leg ik nu alvast naast me neer ;). Kom op zeg: je moet er gewoon iets aan doen als je het zelf niet mooi vind. Er zijn etgere dingen.

  • Lisa G.

   En wat nou als we in een wereld leven waar we als vrouw (en mannen btw) zijn gehersenspoeld over wat ‘mooi’ en ‘niet mooi’ is?

   Moeten we als we iets niet mooi vinden maar hersendood en tegen natuurlijk in dingen doen ‘to fit in’. Of is het collectief helender om ons af te vragen WAAROM we deze overtuigingen hebben, te bevragen of het waar is of niet, en onszelf te ontdoen van valse en negatieve programmering?

   Het gaat hier niet over overtollig vet of te dik. Beide woorden (overtollig en te) impliceren dat het er niet mag zijn. Het gaat hier over wat er wél is en hoe volledig van de diversiteit te houden.

  • Roos

   Het gaat er in dit artikel juist niet om afvallen, maar om het feit dat je van je lichaam mag houden – ongeacht hoe het er uit ziet. En ik denk juist dat een hele belangrijke boodschap is.

   Als toevoeging: zeker, goed eetpatroon en voldoende beweging zijn van belang om van de kilo’s af (of juist aan) te komen. Maar vergeet de invloed van je eigen gedachtes niet. Als jij niet van je lichaam houdt, is het veel lastiger om er goed voor te zorgen.

 43. Malou | Blonde Blossom

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Vooral Ashley Graham vind ik zo’n inspiratie. Ik vind het wel lastig dat het altijd of/of is: je bent heel dun en ‘perfect’ of je bent plus-size. Er zijn nog steeds geen modellen met een gewone vrouwenmaat en er zijn zelfs mooie meiden die moeten afvallen of aankomen als ze model willen zijn. Ook op Instagram is het zo dat je bijna geen gewone meiden ziet. Zonde! Ik ben overigens wel heel blij dat er nu zoveel body positivity is: het kan nog beter, maar het is al wel een grote verbetering ten opzichte van hoe het vroeger was! Malou x

 44. Julia

  Om heel eerlijk te zijn ben ik een beetje klaar met alle body positive berichten. Er lijkt niet echt een middenweg te zijn. Of je bent perfect dun, mooi, knap, etc. Of je bent mooi, maar plussize. Deze mensen op de foto’s hebben een prachtig gezicht. Hoewel deze berichte body positive zijn, vind ik het niet body positive. Er is geen een model waarmee ik mij kan identificeren. Het zijn prachtige modellen en mensen, alleen met overgewicht. Je ziet niemand met flaporen, scheve tanden, grote neus, grote kin, etc.
  Daarnaast vind ik niet dat je overgewicht moet promoten door body positive berichten te plaatsen van dikke modellen. In veel gevallen heeft iemand overgewicht door een ongezond eet- en leefpatroon. Ik krijg het gevoel dat dit wordt goed gepraat door die foto’s dat je ook ‘dik’ mag zijn.

  • Madelaine

   Het hebben van overgewicht komt niet altijd door een ongezond eet-en leefpatroon. Dat is wel héél kort door de bocht. Of denk je echt dat iedereen die steviger is altijd hamburgers zit te eten?

  • Iris

   Ik denk dat het in verreweg de meeste gevallen inderdaad komt door een ongezond leefpatroon. Tuurlijk zijn er uitzonderingen (ik ken zelf ook mensen die door ziekten of behandelingen erg aangekomen zijn), maar dit is een klein deel van alle mensen met overgewicht. Elk pondje gaat door het mondje, klinkt hard maar het is heel erg waar.

  • Lisa

   En waarom zou je niet ook dik mogen zijn? Het is echt ongelofelijk hoe men hier naar kijkt soms. Alsof dikke mensen dus niet mogen bestaan. Daarbij, als het werkelijk gaat om ‘gezondheid’ dan zouden we ook allemaal veel harder zijn richting de dunne mensen die van alles naar binnen proppen, maar dat doen we niet. Echt, je weet niks over hoe iemand leeft of niet. Dat gaat je ook niks aan. Waar het om gaat is dat je mag zijn wie je bent.

  • prscll

   Tuurlijk mag je zijn wie je bent maar doe nou niet dat het zo gezond is om overgewicht te hebben ongeacht hoe iemand leeft. Je raakt sneller buiten adem, je cholesterol is (in de meeste gevallen) hoger, het is niet goed voor je hart etc.. kom op zeg. Ik zie trouwens ook nergens in haar reactie staan dat dikke mensen niet mogen bestaan en ik lees het ook niet tussen de regeltjes, ik snap niet dat jij dat in haar stukje tekst uit haalt? Het ligt blijkbaar erg gevoelig voor je. En ik ken trouwens een jongen die zich het liefst elke dag vol propt met patat en frikadellen en die komt geen gram aan waar ik ook tegen zeg denk aan je hart!

   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

   Iedereen krijgt ~trouwens reacties als je foto’s online gooit. Mensen houden er nou eenmaal van om hun ongezouten mening te geven. en dan kan iedereen wel zeggen ik vraag er niet om. Maar als je een foto op facebook of instagram zet dan wil je ook reacties of een like maar is het negatief nee dan mag het niet alleen complimenten mogen. that’s not the real life. Nou vind ik wel dat je mening geven in veel gevallen wat vriendelijker mogen.

   Ik vind het wel erg jammer dat er van de 30 complimenten en 2 negatieve reacties, je daar mee blijft zitten terwijl je 30 mooie dingen hebt gelezen. Dat zie ik bij Cynthia ook iedereen schrijft veel lof over haar en daar ben ik het mee eens maar er zijn er dan een paar die dat niet vinden of wat vervelends zeggen en dan tellen al die mooie complimenten niet meer en dat is erg jammer.

   als je blij bent met je zelf dan maak het toch ook helemaal niet uit wat de ander te zeggen hebt, be happy 🙂

  • Elise

   Ik ben het met me eens Julia. Dit blijven ‘modellen’ die er echt prachtig uitzien, dit is nog steeds niet representatief voor de maatschappij. Het tevreden zijn met jezelf zou niet mogen gelijk staan met overgewicht goedpraten (wat niet alle maar zeker enkele van deze accounts doen).

  • Iris

   Lisa, jouw opmerking heeft me wel aan het denken gezet! Je hebt een punt dat het ieders eigen keus moet zijn.
   Ik denk dat mijn afkeer voor overgewicht komt doordat ik het persoonlijk associeer met vraatzucht of gebrek aan discipline, en ik me erg stoor aan beide. Maar ik denk nu dat ik hier misschien te hard over oordeel. 😉

  • Emma

   Zucht..
   Ook ik word een beetje moe van die positieve kreten op de accounts van plus size vrouwen.
   Moet dan een beetje denken aan dat tlc programma my big fat fabolous life waarin whitney de altijd vrolijke plus size vrouw uithangt.
   Zogenaamd haar gewicht geaccepteerd maar wel huilen als iemand haar bij wallmart na roept.
   Nee dit is niet leuk en nee je bent niet van staal dus dat doet je heus wel iets maar doe dan niet net alsof de mening van anderen je niets boeit.
   Volgens mij is dat bij sommige van deze accounts ook.
   Doen alsof ze zo positief in het leven staan en van de daken schreeuwen dat ze tevreden met zichzelf zijn maar volgens mij zijn ze dat helemaal niet zo.
   Als je zovaak als hen zo’n i love my body kreten schrijft werkt het bij mij juist averechtd en wekt het bij mij juist twijfel op.

 45. Daphne

  Fijn artikel! Denk dat je zeker een punt hebt over het feit dat we elkaar ook naar beneden halen. Nu word ik op social media nooit aangesproken op mijn uiterlijk, maar ik ben dan ook niet echt “bekend”. Denk dat het voor een groot deel ook voorkomt uit jaloezie, hoe jammer dat ook is.

  Dankjewel voor de fijne tips in ieder geval! Ga er zeker een paar van volgen.

 46. Lydia

  Ik heb nog een vraag bij het artikel ‘vooruitblik’. Gewoon omdat ik benieuwd ben naar hoe een blog ‘werkt’. Ik zag ook dat er aanzienlijk minder commentaren onder de artikelen gegeven werden nadat Miss Lipgloss stopte. Als reden wordt gegeven dat de reacties nu meer verdeeld worden onder de andere kanalen waarop je actief bent. Zelf lees ik alleen artikelen op de blogs en ben ik niet actief op FB, Twitter, Instagram enz.
  Ik zie dan bij Beautylab bijv. dat er vaak enorm veel commentaren onder de artikelen staan. Betekent dat dan dat commentaren, bij Beautylab bijv., enkel onder de blog gegeven kunnen worden en niet/minder via de wegen die jij noemt (Instagram DM; geen flauw idee wat het is ;))?. Dat de commentaren daar niet zo verdeeld kunnen worden dus? Naïeve vraag misschien maar ik ben niet meer zo ‘piep’ 😉

  • Ymke

   Nee dat is niet zo. Ik denk zelf dat het te maken heeft met de inhoud van de artikelen. Het viel mij inderdaad ook al op. Ook via de Instagram, FB etc, van Beautylab worden gewoon commentaren gegeven. Er wordt dus niet ‘verdeeld’. Is geloof ik ook niet mogelijk.

  • Cynthia Schultz

   De ene blog heeft meer bezoekers en reacties dan de andere 🙂 Zij heeft meer dan ik. Dat is prima.

 47. Ingrid

  Juist hierom heb ik vorig jaar mijn hele social media accounts verwijderd en een tijd lang niets gevolgd. Nu heb ik enkel een instagram account gemaakt (sinds deze week) en volg ik dus alleen de mensen die mij echt aanspreken en wat toe kunnen voegen aan mijn leven. (waaronder jij dus). Mayra Louise volg ik ook, ik vind haar ook helemaal geweldig.
  Ik heb besloten zelf niks te posten op mijn account, aangezien ik niet wil dat ik me druk moet maken om welke hashtags ik moet gebruiken, hoeveel likes mijn foto krijgt etc. Dit bevalt me zo prima.
  Ik vind je blog leuk, heb ik altijd gevonden. En ja, ik mis wel wat beauty-content, maar ik kijk tegenwoordig de filmpjes van Xelly , daar kom ik ook ver mee 🙂

 48. Anouk

  Wat leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik denk dat we zelf ook bijdragen aan de eigenwaarde van een ander. Om de een of andere reden denken veel mensen dat ze zomaar alles kunnen zeggen, zonder dat ze langer dan twee seconde nadenken of het überhaupt nodig is om te zeggen en wat de impact kan zijn. Ik heb zelf jaren lang met anorexia gekampt en toen zeiden mensen; jeetje wat ben je eng dun, je moet echt meer eten hoor. Dat was heel pijnlijk, omdat dat juist het probleem was. Ik wilde wel eten, maar het ging niet. En door al die opmerkingen voelde ik me nog slechter, want ik zag steeds meer hoe plat ik was en dat alles uitstak. Ik had geen borsten meer maar slappe velletjes. Mijn lichaam liet me qua werking steeds in de steek. Toen werd ik ziek en ben ik aangekomen. Ik ging van maat (x)xs naar l en schrok me rot. Toen kreeg ik opmerkingen als: is er soms iets? Je bent ineens veel aangekomen. Sport je niet meer ofzo? Zou je geen badpak aantrekken ipv een bikini? En het nare was dat Ik wel gezond at en sportte. Ik leefde gezond maar dat zag niemand. Ik voelde me dik en zag alles wat ik lelijk vond. Nu probeer ik me te focussen op wat ik wel mooi vind aan mijn lijf en wat het allemaal kan. Ik heb nu mooi, lang glanzend haar, vollere borsten, een zandloperfiguur, Ik heb een goede conditie en ben sterk door krachttraining. Als bijvoorbeeld mijn moeder nu vraagt of ik niet beter een badpak dan een bikini aan kan trekken, zeg ik dat ik dat zelf wel uitmaak want het is mijn lijf. Natuurlijk is anorexia of obesitas niet goed voor een lichaam, maar besef je wat het met mensen doet als ze dat elke keer maar weer moeten horen. En het is ook niet altijd een keuze. Mijn gewichtstoename was absoluut niet mijn keuze. Het maakt mij ook geen ander persoon als ik aankom of afval. Ik blijf hetzelfde karakter hebben. Het maakt jou geen beter persoon als jij anderen (online) bekritiseert op hun uiterlijk en zij hebben er niks aan. Je hoeft niet de 100e te zijn onder een foto die zegt bij een model: je bent te dun! Of je bent te dik! Laten we elkaar steunen in onze strijd om een positief zelfbeeld! Iedereen heeft iets moois om trots op te zijn 🙂

  • Ingrid

   Wat een grofheid van mensen!! Mij is ooit gevraagd of ik zwanger was omdat ze dachten een beginnend buikje te zien.. (ik ben 1.75 en heb maat 38/40 –> ‘probleem-zone’s’ zijn mijn bovenbenen en buik) je wilt niet weten hoe lang ik mij daar rot om heb gevoeld…
   maar je hebt gelijk, je gewicht bepaald niet je karakter en het moet ook niet bepalen hoe je je voelt. Ik ken je niet, maar ik als ik je post zo lees vind ik je een krachtig persoon! 🙂

 49. Merel

  Topartikel Cynthia! Ik vind je al lang zo inspirerend en tegelijkertijd word je steeds beter en beter. Zo mooi dat wij mee kunnen genieten van jouw groei. Dank daarvoor.

 50. Amelie

  Volgens mij ben je met maat 40 geen inbetweenie hoor, dat is gewoon een normale maat net als maat 42 die alle winkels hebben. Volgens mij is inbetween pas vanaf maat 44-46!
  Straks gaan alle vrouwen met maat 40 zich ongerust maken ?

 51. Pim

  Hoi Cynthia,
  Goed dat je hier aandacht aan besteedt – zo belangrijk om je prettig te voelen in/met/bij je eigen lijf! Mijn ervaring is dat dit naarmate je ouder wordt steeds makkelijker en vanzelfsprekender wordt.

  Ik wil je graag een vraag mee geven – ik weet dat je aan jezelf werkt en er dus denk ik wel open voor staat. Ik heb deze vraag zelf in het kader van een persoonlijkheidstraining mogen ontvangen van mijn coach en ik vond m erg confronterend, maar uiteindelijk (want auw) heel fijn. De vraag is: Wie overtuig jij eigenlijk? En dan doel ik niet enkel op deze post, maar in brede zin. Voel je geenszins verplicht om er een reactie op te geven, de vraag ligt er enkel en het is aan jou of je er wat mee wil of kunt. Ík vind het dapper en fijn dat je zo open bent over je therapie. Ik ben dat zelf ook geweest en dat heeft me veel gebracht. Voor mezelf maar ook in mijn relatie met anderen.

 52. Joyce

  Marte Boneschansker is ook leuk om te volgen!

  • Sanne

   Ja, eens!

 53. iris

  Weer een geweldig artikel Cynthia! Je begint lekker in 2018 :).
  Ik denk dat dit veel vrouwen (en mannen) kan helpen weer beter in hun vel te zitten. Al die perfecte voorbeelden zijn zo vermoeiend. Ik ga de instagram accounts die je noemt zeker even bekijken.

  Wat ik wel ook nog wilde zeggen: Soms vind ik dat body positivity óók weeer naar de verkeerde kant doorslaat.
  Bijvoorbeeld als een vrouw met veel overgewicht poseert en iedereen haar zo’n perfect voorbeeld en inspirerend vindt. Ik vind niet dat we moeten doen alsof overgewicht helemaal oké is. Het blijft ten slotte ongezond.
  (Maar voor de duidelijkheid: hier bedoel ik natuurlijk niet normale vrouwen met wat rondingen/vetrollen/cellulitis mee en ben helemaal voor dingen als dit soort instagram accounts).
  Ik ben benieuwd hoe anderen hier over denken.

  • Rowan Chanel

   Ik vind dat je daar helemaal gelijk in hebt Iris! Zo denk ik daar ook over. Mooie vrouwelijke rondingen met fijne lovehandles is helemaal prima. Maar even grof gezegd, zodra je enkels beginnen in te zakken van ellende mag het wel een vetrol minder ja.

  • Julia

   Ik begrijp wat je zegt, maar de ‘body positivity’ movement gaat verder dan ‘gezond zijn’. Overgewicht staat niet gelijk aan ongezond zijn, net als slank zijn niet gelijk staat aan gezond zijn. Gezondheid is bijvoorbeeld ook mentale gezondheid. Daarnaast is een belangrijke boodschap van de body positivity movement dat jouw gezondheid jouw zaak is, terwijl ‘zware lijven’ vaak behandeld worden als publiek eigendom: iedereen mag en kan er wat van vinden . Het feit dat iemand ongezond is (zou zijn) betekent niet dat deze persoon daar constant op aangesproken moet worden en natuurlijk al helemaal niet op een respectloze manier. Tuurlijk, extreem overgewicht brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, maar dat doen zoveel fysieke aandoeningen en dat neemt niet weg dat de personen achter die lichamen mooi, inspirerend en fantastisch kunnen zijn. Voor mijn gevoel draagt de body positivity movement deze boodschap uit, juist door ook mensen te laten zien met extremer overgewicht.

 54. rachel

  ik hou van dit soort accounts!! dun ben je niet goed, dik niet, kort haar of lang haar ….mensen lopen elkaar altijd wel af te zeiken terwijl ze zelf ook hun issues hebben. ik volg geen accounts van dit content op insta, ik bekijk ze wel!!

 55. Shirley

  Ik heb echt een crush op Ashley, haha. Wat een prachtig mens is dat toch. Ook Mayra vind ik heel tof 🙂 Het is een proces waar ik ook doorheen ga, helemaal na de geboorte van mijn tweede kindje. Het voelt veel fijner en vooral heel bevrijdend om me niet te laten leiden door gewicht, iets wat ik jaren wel heb gedaan.

 56. Rowan Chanel

  Wat een fijn artikel om te lezen zeg! Ik zit zelf de laatste tijd ook wat meer met mijn lichaam in conflict.
  Ben zelf 1.65 en heb maat 40. Heb me letterlijk mijn hele leven dik gevoeld. Ben toen een keer enorm veel op mijn eten gaan letten zodat ik 5 kilo afviel, maar eigenlijk vond ik mezelf dunner, ook helemaal niet mooier. Nu doe ik aan aquabootcamp en merk ik dat mijn lichaam voornamelijk strakker wordt. En daar ben ik heel erg blij om. Want als ík een hele zak chips of een chocolade reep in mijn nek wil duwen, dan doe ik dat gewoon! Die balans, dat is denk ik het beste. En uiteraard gewoon zonder alle poespas, BLIJ ZIJN MET JEZELF! Hoe simpel kan het zijn?
  Mijn vriend ik hartstikke gek op mijn lichaam, waarom zou ik dat dan niet zijn..

 57. Ilona

  Heel leuk artikel om te lezen en zeker interessante dames! Ik ben zelf minder bezig met het uiterlijk van anderen en volg niemand om die reden. Natuurlijk heb ik ook wel eens een onzeker moment en dan kan een eerlijke foto mij wel eens helpen om te realiseren dat niemand perfect is, maar dat is nooit bewust gekozen. Als ik iemand volg op social media dan is dat omdat de persoon aansluit bij mijn leven en ik inspiratie haal uit de artikelen en ideeen op doe voor mijn eigen leven :-).

 58. Martine

  Ik “volg” Johanna Nolet.
  Heel herkenbaar wat zij schrijft.
  Het is jammer dat alles tegenwoordig zo enorm om het uiterlijk draait.
  Je krijgt zo snel het gevoel dat je nooit goed genoeg bent.
  Het kan altijd mooier, slanker, hipper etc etc.
  Het is dan fijn wanneer je ziet dat er vrouwen zijn die zichzelf laten zien zoals ze echt zijn.
  Dat maakt dat je weer wat liever kunt zijn voor jezelf.
  En wat dat betreft, ik volg jou blog ook al jaren voornamelijk omdat je zo jezelf bent!
  Heerlijk om te zien.
  En ik vind dat je er geweldig uit ziet maar wat je neerzet met je blog vind ik minstens zo geweldig!

 59. Syl

  Ik volg een aantal body positive accounts. Aan de ene kant is de herkenning fijn. Of wanneer je een mindere dag hebt, dat je dan weer wat positiefs leest.

  Maar….aan de andere kant vind ik het eigenlijk vreemd dat wij die positieve tekstjes nódig hebben om ons ‘goed’te voelen. Kan een mens niet gewoon van zichzelf houden zonder dat iemand zegt ‘love yourself’ enz?

  Waarom obsessief het uiterste van perfectie en imperfecties showen op instagram….

  Ik heb maat 40 en ben 1.68. Ik heb best wel dikke bovenbenen billen en een buikje. Ja soms voel ik mij dik. Maar ik ben tevreden met mijn lichaam en soms hou ik extra van die curves.

  En ik denk dat dat het belangrijkste is.

 60. Anne-Marie

  Mooi lijstje! Wie zeker niet mag ontbreken hier is Josine van thebiggerblog.com

 61. Charlene

  Wat goed dit. Ik heb zelf geen social media. Vind t jammer dat we tegenwoordig zo op uiterlijk worden beoordeeld.
  Na 2 kinderen is mn lichaam zoooo anders. Moeilijk te accepteren soms. Komt mede door het beeld dat tegenwoordig geschetst word over hoe je er uit “hoort” te zien.

  • Shirley

   Dit! Ik probeer nu heel erg te accepteren dat ik niet meer het gewicht hoef te hebben dat ik had zeven jaar geleden, voordat ik twee kinderen kreeg. Soms lastig, maar toch ook wel erg fijn 🙂

 62. Bella

  Jammer dat je onze eigen NL”se Vera Camilla niet noemt. By far mijn favoriet op body pos gebied.

  • lolly

   Ze vind Vera niet zo leuk denk ik, lol.

  • Cynthia Schultz

   Jawel hoor, ik vind Vera heel erg leuk.

  • Mar

   Helemaal mee eens! Vera is absoluut top en hoort zeker in dit rijtje thuis.

  • Merlijn

   Volledig eens!

  • Kirsten

   Ja, vind ik ook! Zo’n goed voorbeeld!