Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Escentric Molecules 04

Molecule 01 van Escentric Molecules is een van mijn favoriete geuren. Toen er een nieuwe variant uitkwam dit jaar, de Escentric Molecules 04, was ik een en al oor, eh, neus. Bij dit nieuwe geurenduo gaat alles over frisheid en hout.

Leestijd

Een paar jaar geleden maakte ik kennis met de geuren van Escentric Molecules. Molecule 01 werd een van mijn favoriete geuren. Na de eerste drie geurenduo’s is er nu een vierde: Molecule 04. Deze twee geuren draaien om javanol, een geurmolecuul dat ruikt naar sandelhout, maar dan op een hele frisse en zuivere manier. “Wat ik zo heerlijk vind aan javanol is de bijna psychedelische frisheid ervan,” vertelt parfumier Geza Schoen. “Het ruikt alsof de schil van grapefruit als vloeibaar metaal over een bed van fluweelzachte crèmekleurige rozen wordt gegoten.”

De geuren van Escentric Molecules worden uitgebracht in paren die focussen op één aroma-molecuul. De Molecule-geur in het paar bevat alleen dat ene geurmolecule. Bij de Escentric-geur wordt dit molecuul gecombineerd met andere ingrediënten die de geur versterken. Met Escentric 04 focust de parfumeur zich op de geur van grapefruit in javanol.

Escentric Molecules - Molecule 04

We gaan eerst naar de basis met Molecule 04. Deze geur bevat geen andere geurstoffen dan javanol. Javanol werd in 2001 in een laboratorium in Givaudan ontwikkeld en het is dus een synthetische geurstof. Javanol wordt omschreven als een sandelhoutgeur, maar niet op de traditionele manier. Hij is frisser, meer zuiver, niet zo ‘warm houtachtig’ als je gewend bent van sandelhout.

Molecule 04 ruikt voor mij naar een boswandeling als het net geregend heeft in de zomer. Fris, waterachtig, hout, mos. Dat ruik ik. Het is een hele lichte, frisse geur die wel goed aanwezig is. Je ruikt hem steeds als iemand dichtbij hem draagt, maar het is geen bedwelmende zware geur.

Ik vind hem erg lekker. Het is een ‘ik, maar lekkerder’-geur. Het is net of het de geur van mijzelf beter maakt. Ook omdat het zo licht en natuurlijk ruikt. Heel bijzonder! Ik moest er wel even een paar dagen aan wennen, maar dat had ik met Molecule 01 ook. Het zijn toch best aparte geurbelevingen.

Escentric Molecules - Escentric 04

Escentric 04 is de complexere variant van het geurenduo. Geza liet zich inspireren door de grapefruit-accenten in javanol. Het resultaat is een enorm frisse variant op het sandelhoutparfum. In het begin is de geur heel fris, zuur en peperig door de grapefruitschil, jeneverbes en roze peper. Marihuana maakt het wat zachter.
Het hart is iris met een ‘frisse zachte roos’ die Schoen samenstelde uit vier verschillende roosmaterialen. Het hart bestaat uit balsamico en het met javanol in combinatie met de wat zoeter egeur van de sandelhout-molecuul polysantol. “In de overige Escentric-geuren gebruikte ik een grote hoeveelheid van de kern-molecule. Maar javanol is als truffels. Een paar flinterdunne plakjes truffel op je pasta is genoeg om je naar de hemel te tillen.”

Deze geur is héél fris, maar heeft ook dat hele herkenbare van sandelhout. Ik ruik vooral de combinatie grapefruit – sandelhout. Het is niet echt mijn geur omdat ik niet dol ben op hele frisse parfums, Willem was er wel meteen compleet weg van.

En dat komt eigenlijk wel goed uit, want de geuren zijn in combinatie met elkaar ook heel goed te dragen. De combinatie zorgt ervoor dat het een nog iets zwaardere sandelhoutgeur wordt die ook wat warmer is in combinatie met grapefruit. Ik draag ze heel graag samen, maar ik vind Molecule 04 vooral echt fantastisch.

De twee 04 geuren van Escentric Molecules zijn voor €130 (100ml) te koop bij Skins.  Als je een van de andere Molecule geuren lekker vindt, dan is het echt een goed idee om eens even te gaan ruiken, of om een sample aan te vragen.

Dit artikel bevat gekregen producten.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.