Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Eerste indruk: wasbare wattenschijfjes

Soms zit ik te denken: hoe zou ik met simpele aanpassingen wat duurzamer kunnen leven? Minder vlees eten, nooit plastic tasjes aannemen, zelf een drinkfles meenemen, vaker de trein pakken… En: wasbare wattenschijfjes gebruiken! Dagelijks gebruik ik 2 tot 3 wattenschijfjes, allemaal onnodig afval, want: er zijn dus wattenschijfjes die je kan uitwassen en praktisch oneindig kan hergebruiken.

Leestijd

De besparing

Ik gebruik ongeveer drie tot vier wattenschijfjes per dag. Keer 365 = 1095 – 1460 wattenschijfjes per jaar. Ik koop ze meestal goedkoop bij de Jumbo, Etos of Albert Heijn, en dan in van die grote voordeelverpakkingen. Bijvoorbeeld: een pak met 320 wattenschijfjes voor €2,89. Ik gebruik reken maar vier van die pakken per jaar, komt op €11,56. Tja, voor het geld hoef je het niet te doen. Maar ja, dat is met het gebruik van plastic zakjes en flesjes drinken net zo: het is niet heel veel voordeliger om telkens zelf een tasje of flesje mee te nemen, maar het is wél veel beter voor het milieu.

Ik kocht wasbare wattenschijfjes van het merk ImseVimse, via CuteCotton. Deze kosten €11,95 per tien. Gezien ik ze elke dag gebruik, wilde ik een ‘voorraadje’, dan heb je altijd schone bij de hand. Het komt er dus op neer dat je de ‘investering’ er na een jaar uit hebt, maar ja, daar kocht ik ze niet voor. Je kan ze ook zelf maken, je kan ook zoogkompressen gebruiken (dat wordt gebruikt bij lekkende tepels bij borstvoeding) en online is er vrij veel aanbod. Er zijn ook doekjes verkrijgbaar, maar ik wilde juist ronde ‘watjes’.

Hoe werkt het?

Close-up van de uitwasbare wattenschijfjes

Na ongeveer zeventien jaar dagelijks wattenschijfjes gebruikt te hebben, is het wel een beetje gek om ineens iets anders te gebruiken om mijn gezicht te reinigen. Ik gebruik de wasbare wattenschijfjes in combinatie met LUSH Ultrabland en LUSH Breath of Fresh Air Toner. Ultrabland is een reinigingsbalsem, ik verwijder deze met een wattenschijfje die ik heb natgemaakt met water. Vervolgens spray ik wat Breath of Fresh Air Toner op een schijfje en daarmee verwijder ik de reiniger en de laatste viezigheid.

Wanneer de schijfjes vies zijn, kan je ze bij je was gooien of onder de kraan schoonmaken met wat shampoo.

Wasbare wattenschijfjes: mijn eerste indruk

In gebruik vind ik de wattenschijfjes fijn. Ze zijn zacht, voelen prettig aan op mijn huid en reinigen goed (in combinatie met een product). De wasbare varianten zijn wel iets ruwer dan gewone schijfjes, het is gemaakt van badstof, maar het voelt niet echt schurend of irriterend aan. Ik vind zelfs dat ze mijn oogmake-up makkelijker en sneller verwijderen dan gewone wattenschijfjes, omdat er dus wat textuur in die watjes zit (badstof). Ik durf ze niet te gebruiken voor het verwijderen van nagellak, puur omdat ik dat niet in mijn wasmachine wil hebben en ik denk dat die ‘vlekken’ er niet uitgaan.

De schijfjes voor en na het wassen

Ik heb twee manieren van reinigen geprobeerd: onder de kraan of met een ‘badje’ warm water en shampoo. Duurt me te lang, ik sta een paar minuten te boenen en ik weet nu al dat ik dat niet elke avond ga doen. Optie twee is gewoon bij de was doen. Bij de ImseVimse wattenschijfjes zit een waszakje, maar die was al kapot na één was. Maar je kan natuurlijk ook gewoon zo’n BH-waszakje gebruiken. In de was worden ze goed schoon (ook als er veel (waterproof) make-up op zit) maar: ik draai niet elke paar dagen een was én de wattenschijfjes komen er wel een beetje grauw uit. Persoonlijk vind ik dat niet zo erg, ze zijn wel schoon, maar worden gewoon wat minder mooi.

Als ik drie tot vier watjes per dag gebruik, kom ik niet uit qua hoeveelheid watjes: ik draai niet zo vaak een was waar ze bij kunnen. Ik zou dus nog een setje moeten hebben, maar ik ga eerst maar eens even kijken hoe het bevalt. Ik draag ook niet elke dag make-up, dus er zijn ook dagen dat ik maar één of twee watjes gebruik…

Mijn eerste indruk is goed: ik vind de watjes fijn in gebruik, maar moet nog wel even uitvogelen hoe ik dat ga doen met het reinigen van de wattenschijfjes. Misschien moet ik nog wel een extra setje hebben, maar ik wil ook even kijken hoe mooi ze blijven in de was. Als ze na tien keer wassen uit elkaar vallen, is het ook nog niet echt wat. Ik ga het uitvoerig testen en ik laat je weten hoe het bevalt!

Heb jij weleens wasbare wattenschijfjes geprobeerd, of gebruik je ze nu?

Ik heb de producten in deze review zelf gekocht.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.