Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Een look voor de feestdagen samenstellen

De één pakt uit en koopt elk jaar een nieuwe glitter outfit en de ander gaat lekker in joggingpak bij paps en mams op de bank. Er is echter vaak wel een borrel of etentje waar je voor uit wilt pakken, en ik laat je zien hoe ik dan een outfit samenstel.

Leestijd

De knappe dame op links is mijn zus(je) Elise <3. Dit is voor een Instagram campagne voor Mrs. Designs.

Wat maakt een look feestelijk?

Een look voor de feestdagen hoeft echt niet altijd zwart te zijn of glitter te bevatten. Als jij meer moeite doet voor je outfit dan dat je normaal doet, zal een ander het ook zo ervaren en zul je dus een feestelijker gevoel overbrengen. Dit kun je met je kleding doen, je schoenen, je haar, accessoires of je make-up. Daarnaast heb je ook nog te maken met het type event/plaats/moment waar je naar toe gaat. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een zakelijke Kerstborrel waarbij ik veel degelijker/conservatiever gekleed ga, dan wanneer ik uit ga of met familie ben.

Ik ben ook nog eens jarig 16 december, dit jaar ga ik met Luuk eten en overnachten bij De Swarte Ruijter, dus ik heb altijd best wat outfits uit te kiezen. Daarbij draag ik ook echt wel hetzelfde, maar niet met dezelfde personen. Zo ben ik dan ook wel weer haha. Over het algemeen moet ik een outfit voor mijn verjaardag hebben, Kerstmiddag (uitgaansmoment in Hengelo), ongeveer voor 4 Kerstetentjes of borrels, een look voor eerste Kerstdag, tweede Kerstdag en oudejaarsavond. Dat zouden dan 9 outfits zijn, dat ga ik natuurlijk niet allemaal nieuw kopen maar ik doe ook niet 9 keer hetzelfde aan. Ik combineer dingen dan gewoon op andere manieren. Die borrels en etentjes zijn vaak met telkens andere mensen, dus dan recycle ik ook wel eens een complete look.

Looks

Een decemberlook hoeft niet altijd per definitie Kerst te schreeuwen. Ik loop even langs wat outfits, en hoe ik het zou zien in een decembersfeer.

Als ik dit zo zie, hoef ik eigenlijk niks nieuws te kopen want ik kan echt heel veel verschillende combinaties maken. Ik kom nu ook op combinaties die ik nog niet eerder had bedacht. Ik kan bijvoorbeeld de roze blouse met zwarte bies op de zwart met zilveren glitter broek dragen. Ook kan ik het zilveren cropped topje onder het zwart/witte pak dragen. Ik kies vaak een statement piece in een look voor de feestdagen. Ik weet dat ik me uitbundiger kleed dan de gemiddelde mens, dus kies er dan een rustig item bij in plaats van glitter op glitter zoals ik doe of een gekleurde kimono over een fluwelen pak. Ik ben gek op dat soort complete looks, een ander voelt zich een geisha.

Ik heb nog wel een leuke jurk voor mijn verjaardag besteld, dat mag ik dan wel weer van mezelf haha. Ik moet nog eerst maar eens zien hoe hij staat, anders ga ik iets kiezen uit wat ik al heb.

Een aantal zaken maken gelijk december. Denk aan prints zoals sterretjes en sneeuwvlok achtige prints. Qua materiaal denk dan aan glitter, pailletten, fluweel, een combinatie van ‘rijke stoffen’ zoals satijn en corduroy. Ook kant en mesh (doorschijnende gaasstof) geven gelijk een feestelijk gevoel. Het mag minder ingetogen, meer uitbundig. Je mag meer uit je comfortzone, perfect moment om dit eens te proberen.

Schoenen

Even een greep uit de schoenen die ik doorgaans graag draag met feestelijke looks. Een sandaal met hak, die zijn eigenlijk tijdloos en dat is altijd handig om in je kast te hebben staan. Ik heb daarom hetzelfde model van deze glitter en zwarte ook nog in zeegroen. Met die combinatie is er altijd wel eentje die bij een look past. Ik kan hier goed op lopen maar niet voor lang en kan er ook niet lang op staan. Daarom kies ik ook regelmatig voor een wat lager hakje, gelukkig is dat nu ook in de mode. Western laarsjes zijn nu mega trendy en lopen vaak lekker, combineer deze met een mooi jurkje of leuk rokje.

Als je kiest voor een opvallende schoen zoals een laarsje met slangenprint in een heftige kleur, of zilveren glitter schoentjes, heb je ook meer mogelijkheid om je outfit wat simpeler te houden en toch keihard te shinen. Dit is wellicht jouw way to go als je niet zo van opvallende kleding houdt en toch wat extra’s wilt doen.

De eeuwige veilige, comfortabele optie is een plat zwart enkellaarsje die overal bij kan. Hierdoor heb ik altijd een comfortabele optie! Ik neem ook wel eens platte schoenen mee als ik twijfel of ik het wel een hele avond vol ga houden. Niks zo vervelend als op blote voeten naar huis.

Make-up, haar en accessoires

@mydiamakeup was mijn oude Instagram naam, de foto is dus wel van mij mocht je dat in twijfel trekken en mijn wenkte niet herkennen haha.

Ik draag bijna geen accessoires, terwijl je daar je look heel goed mee kunt op-spicen. Ik draag wel altijd een handtas bij me, en heb daar ook wel heel veel opties in. Helemaal geen dure, maar gewoon wat verschillende opties zodat ik altijd wat te combineren heb. Een zwarte clutch of een zilveren tasje is altijd handig en kun je elk jaar er weer bij pakken. Als jij wél van sieraden houdt kun je hier natuurlijk heel veel mee. Denk aan een opvallende oorbel of ketting. Ook een fancy riem kan een outfit al feestelijker maken.

Make-up kan ook een goed accessoire maken. Zo heb ik het veel jaren eigenlijk altijd gedaan, maar de afgelopen tijd ben ik daar iets simpeler in. Je kunt hier wel heel lekker mee uitpakken. Denk hierbij aan glitter op je lippen of een glitter eyeliner. Als je niet zo’n ster hierin bent kun je er ook voor kiezen om glitter nagellak op te doen. Natuurlijk is glitter niet de enige optie, je kunt ook kiezen voor een bijzondere kleur lipstick die je normaal niet draagt. Misschien bordeaux of fuchsia.

Je haren krullen of juist stijlen maakt al een wereld van verschil als je het normaal niet zo draagt. Als ik geen zin heb om veel moeite in mijn haar te steken kies ik voor een laag knotje in mijn nek met een strak gekamde scheiding. Hoef je je haar niet eens voor te wassen haha. Half omhoog vind ik ook altijd een goede optie. Hoef ik niet na te denken of mijn volume inzakt, en heb ik het niet in mijn gezicht hangen. Tegelijkertijd kun je dan wel kiezen voor een mooi haarspeldje en kan alsnog krullen maken. Het biedt het voordeel van je haar vast hebben met het mooie van je haar los. Ideaal!

Happy Holidays

Items waar je echt wat aan hebt zijn items waar jij je comfortabel én mooi in voelt, anders heb je geen relaxte dag/avond. Een item kopen voor een aantal jaar is ook praktischer, voordeliger en duurzamer dan een item die je maar één keer draagt. Koop daarom items die je goed kunt combineren op veel verschillende manieren.
Uiteindelijk gaat het erom dat jij je lekker ergens in voelt. Waar jij je mooi in voelt en vooral jezelf in voelt. Probeer eens uit je comfortzone te stappen en te ervaren hoe dat is. Vaak ben je te bang!

Volgorde van kiezen: 
Begin bij die ene statement piece, bedenk dan welke schoenen je erbij nodig hebt/aan wilt trekken en kies daarna de rest.

Plannerig als ik ben, maak ik vaak begin december een lijstje van events en noteer ik vast wat ik wanneer wil dragen. Hierdoor heb ik overzicht, weet ik of ik nog iets nodig heb, en hoef ik op dat moment niet in de stress te schieten en te twijfelen. Ook kom ik dan niet in een situatie dat ik mijn mooiste outfit draag terwijl ik die achteraf bijvoorbeeld liever op mijn verjaardag had aangehad. Dat soort details zijn toch wel belangrijk voor mij haha, hoe truttig dit ook klinkt.

Als jij uiteindelijk na dit hele betoog gewoon lekker in je jogging wilt hangen, doe dat dan gewoon lekker. Het is voor iedereen anders en als ik bij mijn familie zit doe ik normaal gesproken niet eens make-up op. Ik geniet gewoon heel erg van zo’n tut moment, en pak daarom graag uit met de feestdagen, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders. Er kan ook nog echt een schepje boven op, je hebt ook families die compleet in gala aan tafel verschijnen. Ik vind het leuk om te spelen met glitter en andere materialen waar je de rest van het jaar weinig kans voor krijgt, maar nog wel binnen de perken van een draagbare look.

Ik hoop dat ik je een beetje heb geïnspireerd voor leuke looks, ik zie ze graag op Instagram als je het leuk vindt om te laten zien! (@emmystudiomint)

Happy Holidays!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)