De beste tips om te ontharen

Ontharen doen we bijna allemaal. Sommige houden het bij oksels en benen. Anderen, zoals ik, gaan voor een wat uitgebreider arrangement. Het blijft een terugkerend issue waarbij je tegen allerlei ongemakkelijkheden aanloopt. Ik geef je vandaag mijn beste tips bij verschillende manieren van ontharen waar ik zelf ervaring mee heb.

Leestijd

Ik scheer mijn gezicht dus niet echt hè…

Waarom?

Ja. Dit kun je jezelf afvragen. Waarom doen we het onszelf aan? Elke paar dagen, of misschien wel elke dag een ontharingssituatie. Zomers waarschijnlijker vaker dan in de winter. Want hey, ook jij maakt jezelf heus wel een schuldig aan zo’n wintervachtje op je benen! Ik dus ook. Nu het zomer is moeten we er weer massaal aan geloven. Gladde benen. Bikini-ready-bikinilijntjes en poezelige okseltjes.
Ik heb het nadeel dat mijn lichaamshaar dezelfde structuur en kleur heeft als mijn wenkbrauwen. Stug, dik en donker. Ellende! Als ik alles glad wil houden met een scheermes moet ik dat echt elke dag doen. Doe ik dat niet, dan heb ik gelijk stoppels op mijn enkels, een grijze waas onder mijn oksels en laten we het niet hebben over de bikini-situatie die dan al neigt naar bourkini-situatie.
Dan hebben we ook nog donkere haren op mijn armen, en de gelegenheidshaartjes die af en toe ineens te zien zijn op mijn bovenlip. Je kijkt elke dag en er is niks te zien, alleen blonde dons. Dan ineens, op een dag, is daar de godmother of all hairs. Hoe in vredesnaam zag ik die niet eerder?!

Als man heb je hier ook mee te dealen, maar vrouwen delven hierin toch echt het onderspit. En waarom? Cosmetische norm, daarom. Is het kut? Ja, erg kut. Ga ik a la Miley Cyrus of Madonna een vachtje groeien? Nope, zeker niet. Ik houd het bij een faux-fur jasje als je het niet heel erg vindt, en daarom heb ik door de jaren heen mijzelf een hoop geleerd over de beste manieren van ontharen. Tijd om die tips met jullie te delen!

Opties

Ontharen kan op allerlei manieren. Jij kiest wat je het prettigst vindt, en dat zal voor veel mensen verschillend zijn. De opties die ik zelf gebruik of gebruikt hebt zijn:

 • Scheren
 • Harsen
 • Epileren
 • Laseren

Er zijn ook nog andere manieren, zoals ontharingscrèmes, maar daar heb ik zelf weinig tot geen ervaring mee.

Ik loop deze met je langs, met voordelen, nadelen en tips bij elke optie!

Scheren

Voordelen:
1. Je kunt het zelf.
2. Het gaat snel.
3. Het is voordelig.
4. Het resultaat is glad.
5. Pijnloos.

Nadelen:
1. Stoppeltjes zijn vaak een dag na het scheren al weer zichtbaar.
2. Elke keer dat je scheert ros toch een beschermlaagje van je huid af en bij elke dag scheren kun je daar behoorlijk wat irritatie van krijgen.
3. Niet milieuvriendelijk in verband met het steeds weggooien van plastic opzetstukken of complete scheermesjes.

Voor veel mensen is scheren the way to go en deze tips helpen je bij het beste resultaat:

 • Zorg dat je een kwalitatief goed scheermesje gebruikt. Ik gebruik zelf graag de basis variant van Veet. Deze heeft meerdere mesjes achter elkaar waardoor het resultaat glad wordt. Je hebt ook allerlei fancy mesjes met zeep eromheen, vibraties, noem het maar op. Ik merk dat dat voor mij weinig toevoegt, wellicht denk jij daar anders over.
 • Vervang je mesje regelmatig. Liever te vaak dan te weinig. Let op aanbiedingen van nieuwe opzetstukjes om het voordelig te houden, maar bespaar hier niet op. Een bot scheermes veroorzaakt een groot gedeelte van alle scheerirritaties. Het is afhankelijk van hoevaak ik onthaar natuurlijk, maar ik vervang denk ik gemiddeld genomen zo elke 2 weken mijn mesje.
 • Laat het mesje het werk voor je doen. Trek het rustig over de huid, duw niet en gebruik geen geweld. Ik heb meerdere littekens op meerdere (zeer onaangename) plekken die ik je niet kan aanraden.
 • Zorg dat de haartjes zacht zijn. Voorkom dat je droog scheert, hierdoor glijd het mesje niet over de huid en beschadig je deze sneller. Ook zijn de haartjes stugger dan wanneer ze even geweekt hebben. Scheer dus aan het einde van je douche of badbeurt.
 • Gebruik een product om te scheren. Dit kan scheerschuim zijn, maar ook een conditioner voor je haar. Ik gebruik zelf voor mijn oksels vaak gewoon douchegel, maar een scheerproduct blijft iets beter zitten en lekt er niet zo snel af. Vooral op je benen duurt het allemaal wat langer voordat je de complete ronde hebt gemaakt en dan is een schuim praktisch. Bovendien zie je hierdoor waar je bent geweest.
 • Trek de huid glad. Op je benen is dat waarschijnlijk niet nodig, maar misschien rond het enkel gebied wel. Je punani-area kun je wel strakker trekken waardoor je de huid iets meer spaart en je een gladder resultaat krijgt.
 • Als je eerst warm doucht worden de haartjes mooi week. Zet je daarna de douche op koud, dan krijg je kippenvel. Hierdoor gaan de haartjes iets omhoogstaan waardoor je een extra glad resultaat krijgt. Vooral zomers gebruik ik deze techniek op mijn benen.
 • Vermijd parfumhoudende bodylotions op gevoelige en/of net geschoren gebieden. Ik snap dat het verleidelijk is om je na het scheren lekker in te vetten, maar de parfum in die lekkere lotion kan wel voor rode vlekjes zorgen als je daar gevoelig voor bent.

Fabel: Haartjes worden niet dikker of donkerder door te scheren. Je snijd alleen het haar af op het dikste punt, waardoor je vervolgens bij een stoppeltje op het dikste en donkerste punt van het haartje kijkt. Een complete haar heeft een dun en lichter puntje, waardoor hij dunner en lichter lijkt. 

Harsen

Voordelen:
1. Je kunt het zelf doen.
2. Je kunt het laten doen.
3. Haartjes blijven langdurig weg.
4. Haartjes groeien met een dun puntje weer terug waardoor ze zachter voelen.

Nadelen:
1. It’s no picknick in the park! Het kan behoorlijk pijnlijk zijn, vooral down under. Het went wel na een tijdje.
2. Je moet haartjes laten groeien om ze te kunnen harsen waardoor je een tijdje deze gebieden moet/kan (zou ik wel willen) blijven bedekken. Zoals deze mevrouw handig met een ananas doet.
3. Als je het laat doen, is het niet voordelig.
4. Ook hierbij kan de huid beschadigen omdat de hars niet alleen aan de haartjes hecht, maar ook aan de huid. Hierdoor trek je een beschermlaagje van je huid. Bovendien worden de haartjes er met geweld uitgerukt waardoor de huid behoorlijk wat uren rood kan zijn. Bij harsen in het gezicht (ook bij andere gebieden) zie je soms als huidreactie ook vorming van wat pukkeltjes of zelf hyperpigmentatie.
5. Na het harsen moet je (het liefst) 24 tot 48 uur warmte en wrijving zo veel mogelijk vermijden.
6. Je haren hebben een groei en een rustfase, hierdoor kan het zijn dat haren die in een rustfase zaten niet geharst zijn en ineens uit je lichaam piepen na bijvoorbeeld een week al. Vaak is het wel donzig, maar glad is het dan zeker niet meer.
7. Je hebt risico op ingegroeide haartjes.
8. Het kan best lastig zijn, en je moet je er even in verdiepen als je het zelf wilt doen.

Tips:

 • Bij zowel thuis harsen als laten harsen moeten de haartjes 2 tot 3 weken gegroeid zijn. Plan daarom je harsmoment. Hot date? Even over nadenken wanneer je dit plant. Vakantie? Ook even goed plannen. Maak niet te laat een afspraak en houd wat ruimte tussen het harsmoment en het moment dat je wilt shinen met je kale lip/kin/been/arm/oksel/punani/whatever. Anders heb je echt die ananas nodig.
 • Scrub van te voren en achteraf (na minimaal 3 dagen). Het beste doe je dit met een scrubhandschoen omdat deze een iets grootster resultaat geeft dan een showerscrub. Je bent waarschijnlijk gewend om dit met ronddraaiende bewegingen te doen. Dit kan, maar sommige haarzakjes raken daarvan enigszins verstoord waardoor ze niet meer goed weten welke richting ze op moesten groeien. Hierdoor kan een haartje eerder ingroeien. Scrub daarom heen en weer, met de haarrichting mee en weer terug. Hierdoor stimuleer je de haar om op een juiste manier terug te groeien. Door te scrubben zorg je er ook voor dat je hoornlaag niet te dik wordt en haartjes gemakkelijk met hun dunne puntje door de huid kunnen prikken om normaal te groeien. Minstens 1 keer per week doen, maximaal 3 keer, en gevoelige gebieden 2 keer.
 • Laat je je harsen, houd er dan rekening mee dat je er comfortabel mee bent dat iemand dit gebied naakt ziet. Maak je daar ook niet te druk over, die mensen zien de hele dag harige dozen.
 • Als je zelf harst, druk je hand dan direct na het harsen op het gebied dat je harst. Hierdoor doet het iets minder pijn. Je kunt dit ook vragen of de harsdame/heer dit wil doen als ze dit niet al uit zichzelf doen.
 • Als je zelf harst, zoek dan goed op hoe dit moet. Ga niet onvoorbereid aan het werk. Een complete tutorial zal ik nu niet geven, die zijn er ook genoeg.
 • Laat de huid na het harsen met rust. Niks smeren, niet overdreven wassen, gewoon de huid zichzelf laten herstellen. Houd er rekening mee dat je net na het harsen een beetje een branderig gevoel zult hebben en de huid rood is. Draag kleding dat niet wrijft of broeit.

Grappige sidenote: Ik dacht een keer een harstutorial te kijken en ik was echt heel intens aan het opletten wat ze nou precies deden. Ik wilde het tenslotte zelf ook goed leren. Pas na 10 minuten dacht ik: ‘wat kreunt die mevrouw er toch wild bij’. Toen zag ik eigenlijk pas dat ze helemaal naakt was, en op dat moment werd deze mevrouw door de harsmevrouw ook op een andere manier onder handen genomen. Toen had ik dus ook pas door dat ik een hars fetisj porno film aan het kijken was in plaats van een serieuze tutorial… 

Epileren

Voordelen:
1. Je kunt het thuis doen.
2. Haartjes blijven lang weg.
3. Het is niet duur op de lange termijn, het apparaat gaat lang mee en je hoeft geen nieuwe onderdelen te kopen.
4. Het is milieuvriendelijk(er) (tot een bepaalde hoogte) omdat je geen wegwerp onderdelen hebt.
5. Het is gemakkelijk, iedereen kan het.
6. Haartjes hoeven niet super lang te zijn, maar een paar millimeter.
7. Je pakt echt alleen de haartjes en verstoort de huidbarrière niet.

Nadelen:
1. Het is in het begin erg pijnlijk, maar het went wel.
2. Je hebt risico op ingegroeide haartjes.
3. Haartjes moeten een paar millimeter gegroeid zijn, bij mij duurt dat ongeveer 5 dagen.
4. Had ik al gezegd dat het pijnlijk was?
5. Het resultaat is niet super glad bij aanraking, voor het oog wel.

Tips:

 • De voorbereiding op het epileren is eigenlijk hetzelfde als bij harsen. Scrub van te voren zodat haartjes goed omhoog gaan staan, en blijf wekelijks scrubben met de techniek die ik bij het harsen ook noemde.
 • Koop een epilator die ook onder water gebruikt kan worden. Onder de douche of in bad is het echt minder pijnlijk.
 • De pijn went, geef het daarom echt een paar keer voordat je het opgeeft.
 • Begin met je benen of armen, en ga niet gelijk je fluit te lijf want dat overleef je niet.
 • Ik neem bij deze tip even de benen als voorbeeld. Wat ik deed om aan de pijn te wennen is het volgende: Ik schoor mijn benen en na 2 dagen ging ik met de epilator er over heen. Na 2 dagen waren sommige haartjes lang genoeg maar ook heel veel nog niet. Daardoor kun je langzaam elke dag die volgt wat haartjes uit je been trekken in plaats van alles in één keer.
 • Onder de douche zijn haartjes wat gladder waardoor je niet alles pakt, daarom begin ik vaak onder de douche en doe ik het daarna ook nog even droog.
 • Als ik echt een heel glad resultaat wil, dan scheer ik na het epileren nog even na. Super super smooth!
 • Houd het elke week even bij, want zoals ik eerder vertelde hebben haartjes een groei en een rust fase. Ook houd je het hierdoor dusdanig bij dat je niet alle haren tegelijk pakt en het dus minder pijn doet per keer.
 • Door het af en toe scheren, houd je de huid wel wat dunner waardoor ingegroeide haartjes iets minder kans krijgen.

Ongegronde tip: Er zijn ook producten op de markt die ingegroeide haartjes moeten doen verminderen. Ik heb het zelf nog niet getest dus wil het niet als tip noemen. Ik ga me er echter nog wel in verdiepen want zelfs na alle voorzorgsmaatregelen heb ik helaas wel eens last van ingegroeide haartjes. 

Laseren

Je kunt je haren laten laseren, of je kunt dit thuis doen. Ik roep de tips daarom even door elkaar.

Voordelen:
1. Haartjes blijven na een aantal behandelingen echt weg.
2. Thuis laseren doet bijna geen pijn.
3. Laseren doe je altijd op een geschoren huid, dus haartjes hoeven niet lang te groeien.

Nadelen:
1. Laten laseren kan echt pijn doen.
2. Als je blonde haartjes hebt of een donkere huid dan kan laseren niet. Dit kan alleen bij donker haar en een lichte huid.
3. Een thuisapparaat is duur, maar laten laseren is nog een heel stuk duurder. Niet iedereen zal dat kunnen betalen, helemaal niet voor je hele lichaam.
4. Er gaat een hele lange tijd overheen en heel wat afspraken voordat je van je haar af bent. Er zit vaak 6 tot 8 weken tussen de behandelingen en je hebt over het algemeen minstens 6 behandelingen nodig.
5. Je moet het bijhouden anders kan het haar langzaam aan terug komen. Bij een enkeling blijft het echt altijd weg.

Tips:

 • Laten laseren geeft wel een beter, blijvender resultaat.
 • Zorg dat je huid echt glad geschoren is, anders verbranden de haartjes boven de huid en dat doet meer pijn.
 • Vraag om een verdovende crème als je het laat doen bij een kliniek.
 • Zorg dat de huid schoon en droog is.
 • Wees consequent met je laser momenten voor het beste resultaat.

Mijn ontharingsrituelen

Nu we alles zijn langsgelopen deel ik graag met je wat nu mijn voorkeur heeft en hoe ik dit dan doe.

Vroeger schoor ik alleen en moest ik dit zomers dus elke dag bijhouden. Ik heb in 2010 mijn oksels laten laseren, en na 7 behandelingen leek het haar toch echt wel weg. Helaas kwam dit na een jaar langzaamaan weer terug. Ik had het bij moeten houden met een jaarlijkse afspraak waarschijnlijk. Wellicht zijn de technieken nu ook wel weer verbeterd, of had ik meer behandelingen moeten hebben, maar voor mij was het zonde van mijn geld op dat moment. Ik zou het graag nog eens ‘goed’ willen proberen.

Daarna heb ik eens geprobeerd mijn oksels te laten harsen. Zelf harsen heb ik altijd te veel gedoe gevonden. Ik vond het super vervelend dat ik 3 weken mijn oksels niet mocht scheren en ik had ook moeite met t shirtjes waarbij je nog een beetje langs de mouwtjes heen keek. Ik moest er te veel op letten vond ik. Ik vond het harsen zelf niet super pijnlijk, vooral om dat het zo snel gaat. Helaas had ik na een week wel weer wat dons en stond ik alsnog te scheren.

Daarna ben ik me gaan verdiepen in het epileren. Ik kocht een epilator en begon met mijn benen. Ik weet nog dat ik het echt mega pijn vond doen maar toch doorzette. Het resultaat was voor het oog glad, maar met mijn handen voelde ik nog steeds kleine haartjes. Ik gooide het ding aan de kant en begon pas weer opnieuw met epileren toen ik de Braun Silk Epil wet & dry kreeg opgestuurd om te testen. Vanaf toen ben ik echt commited aan mijn epileer momenten. Na mijn benen begon ik voorzichtig aan met mijn bikini lijn, buik (zo onder je navel) en later ook voeten, handen en armen. Omdat deze epilator ook onder de douche gebruikt kon worden kon ik iets beter wennen aan de pijn.

Nu heb ik elke week een epileer moment. Ik ga even over mijn voeten (ik heb een paar haartjes op mijn tenen) en benen, over mijn bikinilijn en venusheuvel (verder naar beneden doet me echt te pijn) en mijn handen en armen. Mijn oksels vind ik ook te pijnlijk. Dit omdat ik hier de huid niet kan strak trekken.

Omdat ik dit wekelijks bijhoud, zitten er niet veel haartjes en doet het niet zoveel pijn. Als ik wil dat het voor aanraking ook echt glad voelt dan ga ik er met een scheermesje nog eens over heen. Dan voelt het super glad! De afgeschoren haartjes worden natuurlijk wel weer stoppeltjes.
Mijn oksels scheer ik, maar laser ik ook 2 keer per week met een thuislaser van Braun, de Silk-expert IPL. Hierdoor worden mijn oksel haartjes dunner, en hoef ik minder vaak te scheren. Nu eens in de 3 dagen. Als ik stop met laseren, wordt dat ook snel weer wat meer en helemaal weg blijft het ook niet. Het is dus geen wondermiddel voor mij, die laser. Ik doe het wel omdat het mijn scheerbeurten vertraagd én omdat het mijn haartjes dunner maakt. Hierdoor heb ik namelijk niet zo’n donkere waas onder mijn oksels, wat ik anders wel een beetje heb.
Na het epileren en/of scheren smeer ik niks op de huid zodat deze zichzelf kan herstellen. Soms koel ik even. De volgende dag kan ik wel eens honing smeren als masker, en ik scrub zo’n 2 keer per week met een scrubhandschoen met de techniek die ik bij het harsen uitlegde.

Mijn gezicht onthaar ik niet, alleen mijn wenkbrauwen epileer ik en af en toe trek ik een donker haartje van mijn bovenlip of kin. Blonde donzige gezichtshaartjes vind ik zelf niet zo erg, maar er zijn genoeg mensen die daar anders over denken.

Algemene tips:

 • Honing kan scheerirritatie verhelpen. Als ik mijn bikinilijn heb geëpileerd kan het de volgende dag soms nog wel eens rood zijn. Ik smeer dan dus serieus wel eens honing op mijn bikinilijn en was dit na een kwartiertje af met lauw warm water. De roodheid trekt naar mijn mening dan iets sneller weg. 
 • Koelen na het harsen of epileren is prettig maar kan ook helpen tegen roodheid. Een icepack in je vriezer is er goed voor! 

Wat zijn jouw technieken? Heb je nog tips die hier nog niet bij staan?


Emmy Bovenhorst

Beauty is mijn passie en mijn werk, maar lekker eten en mooie reizen maken me bijna net zo blij. Ik ben een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

32 reacties
 1. Kristine

  Ik wax al 5 jaar een Brazilian, een verademing! Veel minder haar dat nog terugkomt en scheelt zoveel gedoe. Het hoeft trouwens niet perse zo te zijn dat wax ook aan de huid hecht en daardoor die meetrekt, zoals je beschreef. Sommige salons waxen met hard wax (oa Delete, waarbij ik wax) die je direct op de huid smeert, hard laat worden en dan eraf trekt. Heel anders dan soft wax, wat erop gesmeerd wordt en daar dan zo’n katoenen strip of iets dergelijks op gelegd wordt. Hard wax hecht helemaal niet aan de huid, waardoor het echt heel veel pijn scheelt!

 2. Marloes

  Ik gebruik ook een IPL apparaat van Philips; het haar op mijn benen is bijna weg en in oksel en kruis heel erg verminderd. Volgens mij heeft 2x per week laseren geen zin ivm de cyclus van haargroei. Eerder zonde van de levensduur van de lamp.

 3. Iris

  Super artikel! Handig en heel leuk geschreven :D. Ik scheer altijd, maar heb zo’n dikke en zwarte haartjes en het groeit zo snel dat ik het zo ongeveer om de 2 dagen moet scheren. Lees veel goeds over epileren nu hierzo, dus ga daar ook maar eens voor kijken!

  Bedankt 🙂

 4. Elise

  En dan lees je een artikel in Italië op vakantie en denk je: Kaaaaak ik ben vergeten scheermesjes mee te nemen😂

  Wauw! Wat een aandacht besteed je eraan😱 ik ben zelf de meest luie onthaarder geloof ik, want ik rats gewoon de meest goedkope scheermesjes over mijn lijf. Zonder scheerschuim of iets onder de douche. Waarnaar ik na 3 dagen tot de conclusie kom dat ik dan een baan gemist heb en vlak voor een date bij de wasbak een wat ik noem een “emergency shave” moet doen hahaha. Gelukkig heb ik op mijn benen alleen doorzichtige witte haartjes.

  Ik zit er wel aan te denken op een epileer apparaat te kopen, maar mezelf kennende gebeurd dat ergens in sint juttemis haha.

  Wel een mega informatief artikel met hele goede fijne tips! En hahah, wat zal jij achter die computer hebben gelachen na die “tutorial”

 5. Charlotte

  Onder mijn oksels scheer ik het liefst, mijn benen epileer ik en mijn bikinilijn laat ik zoveel mogelijk met rust. Alleen als ik een keer ga zwemmen ofzo gebruik ik wat ontharingscreme in mijn liezen. Heb 1x de fout gemaakt om daar te scheren. Teruggroeiend haar daar jeeeeuuukt! Echt niet grappig. Gewoon niet doen 😛

 6. Fleur

  Ontharen! Een eeuwige struggle 🙂 Ik houd ook van epileren want het is zo heerlijk makkelijk, maar ik heb heel snel last van ingegroeide haartjes! Ik krijg vaak kleine wondjes waar de haartjes dan keer op keer blijven ingroeien. Heeft er nog iemand hier last van en daar tips voor? Scheren is echt geen optie voor mij (druk leven en veel snel groeiend haar).

 7. Desiree

  Ik heb zo’n Silk Epil-apparaat van Braun waarmee ik m’n benen 1x/week epileer (deed alleen de eerste paar keren een beetje pijn en toen gebruikte ik het bijgeleverde icepack om de huid vooraf te koelen, dat scheelde wel). Om de week zou ook kunnen maar nu zie je echt nooit een haartje zitten en dat vind ik fijn (onderbeenharen zijn iets donkerder). Ik epileerde eerst ook m’n bikinilijn (ook donker haar, net als m’n wenkbrauwen) en dat deed bij mij verrassend weinig pijn maar helaas had ik dan veel last van ingroeiende haartjes, wat ik bij scheren nooit heb (gehad). Dus maar weer terug naar het scheren, wekelijks een grote beurt en tussendoor een beetje de randjes bijhouden. M’n oksels scheer ik altijd, ’s zomers vrijwel dagelijks en in de winter zo’n 4x/week. Aan epileren moet ik niet denken op die plek! Ik scheer dus elektrisch, altijd gedaan ook (op heel in het begin ontharingscrème gebruiken na, maar dat is alweer bijna 30 jaar geleden haha) en dat bevalt mij heel erg goed. Ik laad het apparaat 1x/week op (ruim binnen een uur is dat alweer gebeurd) en dan kan ik daar de hele week mee vooruit. M’n “snor” pak ik inderdaad ook vaak mee met het oksels scheren, bevalt heel goed!

 8. Fleur

  Ik epileer al sinds mijn puberteit alles. Alleen doe ik al een aantal jaar niet meer mijn bikinilijn met epileren maar die scheer ik met de tondeuse functie van hetzelfde apparaat. Oksel epileren kun je het beste eerst voorbereiden met twee keer harsen, daarna is epileren niet meer zo pijnlijk. Beste 1x per week of anderhalve week bijhouden zodat ’t pijnloos blijft. En alles goed scrubben 2x per week om ingegroeide haren te voorkomen. Ik vind epileren echt een uitkomst. Ga het denk ik ook weer bij m’n bikinilijn doen maar dan ga ik ’t eerst een paar keer harsen. Leuk artikel Emmy!

 9. Yvonne

  Sinds ik heb gelezen dat veel bloggers het haar op hun gezicht scheren, scheer ik mn snorhaartjes en haren op mijn kin ook. Wat een verademing…! Eindelijk helemaal glad en geen bultjes en puistjes van het harsen meer. Ik doe dit ongeveer eens in de week en de haartjes komen niet “anders” terug dan voorheen (is inderdaad een fabel). En het is in een paar minuutjes klaar!
  Waarom ligt hier nog zo’n taboe op terwijl mannen dit dagelijks doen??

 10. Charlene

  Aaah leuk artikel!

  “Down under” laat ik het wezen. Vind ik toch het fijnste. Benen en oksels scheer ik.
  Epilady etc lijkt me vreselijk omdat je jezelf dan pijn doet. Laat iemand anders t maar doen met wezen 🙂

  • Charlene

   Wezen moet waxen zijn 😋

 11. Ingrid

  Ik ben ooit begonnen met epileren omdat ik toen drie weken ver wegkop vakantie ging en geen zin had in scheren. Het eerste wat ik epileerde waren mijn oksels!! Oh my, dat deed pijn!!! Maar heel eerlijk na de tweede keer was dat al een stuk minder en geen grijze waas van de haren! Ik gooi mijn arm helemaal in mijn nek/tussen mijn schouderbladen en dan epileren. Misschien had ik een klein stukje oksel moeten doen i.p.v. alles, maar ik ben er nog steeds heel blij mee. Door de jaren heen zijn mijn armen en benen er bij gekomen. Onlangs heeft mijn epileerapparaat het begeven en heb ik ook de Braun silk-epil gekocht maar wat een verschil!!! Deze is zo veel zachter voor je huid ! En inderdaad de eerste x is het heel gevoelig maar dat went wel 😅

 12. Joke

  Ik epileer al zeker 20 jaar lang met de Braun Silk Epil (dry-versie). Benen, bikinilijn, venusheuvel, schaamlippen…….gewoon alles helemaal glad. Het doet pijn als je het een paar weken vergeet, als ik het wekelijks bijhoud kan ik het makkelijk hebben. Leuk is natuurlijk anders, maar misschien heb ik een vrij hoge pijngrens. Of kan ik gewoon goed afzien haha. Mijn oksels doe ik met een scheermesje, omdat stoppels daar minder erg zijn. Ik ben blond en heb op mijn gezicht hele fijne blonde donshaartjes die je alleen ziet als het licht erlangs strijkt. Toch wil ik mijn gezicht en wangen ook babyglad hebben, dus die doe ik om de paar dagen met een droog scheermesje. Ik heb daarvoor een poosje eveneens de Eilady voor gebruikt, maar daarvan kreeg ik allemaal pukkeltjes omdat je kleine wondjes maakt door het uittrekken van de haartjes en die wondjes gaan bij mij ontsteken.

 13. Suzanne

  Philips ipl ding hier, werkt behoorlijk goed ism scheren. Behalve voor mijn oksels, daar pakt het gewoon niet.
  Alleen duurt zo’n complete sessie me net even te lang, maar nog steeds beter dan als cactus door het leven gaan.

 14. Iana

  Ik gebruik ook al jaren de Silkepil voor mijn benen. Op andere plaatsen doet het me helaas te veel pijn (zo ook op mijn bikinilijn en venusheuvel). Ik heb het serieus al zó vaak geprobeerd, maar het blijft maar pijn doen. Daarom scheer ik die plaatsen nog.
  Voor de bikinilijn en venusheuvel heb ik echter nog een tip. Ik heb een erg gevoelige huid en daarom smeer ik er meteen na het scheren altijd Niveacrème op (die uit de blauwe pot). Het helpt echt tegen de irritatie en je huid is meteen ook gladder en zachter! En zo’n pot gaat echt jaren mee!

 15. Yvonne

  Goed en uitgebreid artikel! Ik had vroeger (20 jaar geleden) een Braun Silk Epil. Ik kreeg daar ingegroeide haartjes van. Wellicht zijn ze tegenwoordig beter? 🙂 Tot die tijd houd ik het maar bij mijn vertrouwde scheermesje.

 16. Kim

  Ik háát lichaamshaar en verwijder alles (op mijn gezicht en hoofd na 😜) .
  Al veel methoden geprobeerd, maar had altijd last van rode bultjes in mijn liezen (en geloof me; ik heb elke mogelijke tip geprobeerd). Een paar maanden geleden tipte mijn collega Ylon, wat je na het scheren er met een roller op de huis aanbrengt.
  De eerste weken gebeurde er niets. Weer zo’n tip die niet werkt, dacht ik….
  Maar! Na even doorzetten ben ik nu volldig bultjesvrij! Toch een goede tip die ik hier even wilde delen. Ik kon altijd wat onzeker zijn over rode bultjes in de zomer die net naast mijn bikinibroekje zaten.

  • Marion

   Ik snap jouw tip niet zo goed. Wat rolde je op je bikinilijn?

  • Kim

   Het heet Ylonn Raka en het voorkomt scheerirritatie en ingegroeide haartjes.
   Zit in een soort roller.

 17. Gerda

  Wat een leuk stukje! Heel hard gelachen en veel geleerd, voor beide bedankt 🙂

 18. Miranda

  Hee Emmy,
  Ik heb 1x mijn oksels en punani laten waxen en dat deed PIJN echt niet grappig. Het werkte ook niet zoals ik verwacht had, er zaten net na de behandeling nog allerlei kleinere, kortere haartjes die niet weggewaxt waren. Daar baalde ik echt van.
  Nu laat ik IPL behandelingen doen (zelfde twee locaties). Dit leek me de beste optie want ik heb inderdaad een lichte huid en donkerbruin haar. Ja het is duur, maar de pijn is alleen op het moment van het flitsje en 2 seconden erna en dat was het. Goed te doen. Ik heb nu 9 behandelingen gedaan. Er zitten nu 9 weken tussen de behandelingen, maar bij de eerst 6 waren dat 6 weken. Mijn oksels zijn eigenlijk haarloos. De punani heeft hier een daar een haartje tegen week 6, en de haartjes echt op de (buitenkant) van de schaamlippen groeien nog het hardst. Dua die zijn nog onder behandeling 😉

 19. Mariëlle

  Yes, lekker uitgebreid artikel! Ik gebruik voor mijn gezicht een ‘veertje’ waarmee ik de haartjes op mijn bovenlip en wangen epileer. De eerste keer is het huilen, inmiddels voel ik het haast niet meer. Het is meen ik de allergoedkoopste manier van ontharen, ik betaalde nog geen twee euro voor t dingetje bij het Kruidvat en doe er al jaren mee!

  Reageren
 20. Kirsten

  Ik epileer mijn oksels wel. Was in het begin echt even doorbijten, maar ik wil nu niet anders meer. Ik heb inderdaad ook een epilator die onder water kan en dat helpt enorm. ‘Droog’ vind ik de pijn nog steeds niet te doen, maar met water is het oké!
  Nu ga ik één keer per week met de epilator over mijn oksels (in de winter soms iets minder vaak haha) en daarna smeer ik er sudocrème op. Dat kalmeert bij mij echt het beste (en smeer ik dus ook op nadat ik mijn bikinilijn enz. heb laten waxen).

  Reageren
 21. Sarah

  Fijn artikel! Ik epileer mijn benen met een epileertoestel, onthaar mijn oksels met wax en werk bij met een simpel pincet om ook de verdwaalde haartjes weg te krijgen. Werkt goed voor mij!

  Reageren
 22. Marianne

  Goede post Emmy en ik schoot een paar keer in de lach vanwege je droge opmerkingen over de ananas! Mij lukt het gelukkig wel om mijn oksels met de silkepil te doen. Als ik mijn arm (van de te scheren oksel) omhoog doe, mijn schouderbladen naar elkaar toe trek en mijn arm/elleboog buig kan ik met de hand van die arm de huid iets strakker trekken en met mijn andere hand scheren. Het is een wat onhandige houding maar zo lukt het me wel. Op mijn benen krijg ik van de silkepil bijna altijd rode pukkeltjes die niet meer weggaan. Jammer.

  Reageren
 23. Liset – Beautydagboek

  Wat een uitgebreid artikel! Als je hier nog niet zo in thuis bent, is dit ontzettend handig. Zelf heb ik door de jaren heen mijn eigen routine hierin gevonden.

  Reageren
 24. Jenny

  Volg je posts altijd met veel interesse, maar vind deze een beetje ‘too much’. Jammer dat er tegenwoordig echt overal sprake is van halfnaakte vrouwen en sex gerelateerde onderwerpen. Voor mijn gevoel zijn dat een beetje onnodige toevoegsels. Helemaal omdat er waarschijnlijk ook jonge meiden op deze site kijken. Maar ieder zo zijn eigen visie natuurlijk. De (overige) tekst vond ik wel interessant trouwens 😉

  Reageren
  • Chantal

   Hebben we hetzelfde artikel gelezen? Halfnaakte vrouwen en sex gerelateerde onderwerpen heb ik even gemist in dit artikel en ik zie behalve praktische informatie niks wat kinderen niet zouden mogen lezen.

  • Margaux

   Maak je nu serieus een probleem van haar grappige sidenote? Ik denk niet dat veel kinderen een artikel lezen over verschillende manieren van scheren. En stel ze zouden op een of andere manier hier toch aanbeland zijn, dan vind ik dat Emmy niets verkeerds gezegd heeft. Ze vermeldt dat ze per ongeluk porno keek maar heeft niets expliciet beschreven. Als dit er voor jou al over gaat begin ik heel erg te twijfelen aan jouw volwassenheid.

  • Gina

   Huh same, ik sluit me aan bij Chantal. Ik weet niet welk artikel jij hebt gelezen, maar ik heb een informatief artikel over verschillende ontharingsmethoden gelezen…

  • veerle

   Ik heb twindochters van veertien en dacht direct;leuk informatief artikel.Ik laat het hen lezen,steken ze zeker iets van op#nog zoeknde meisjes.
   Ik heb trouwens alle spullen in huis,ook ne laser,kunnen ze gerichter gaan experimenteren.Ik kan het niet beter uitleggen.
   Thanks Emmy