Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Action Zenova Zonbescherming

Review: Zonbescherming

Zonbescherming kan knap prijzig zijn, en het is goed zoeken naar budget zonbescherming die ook goed zijn werk doet en niet vol troep zit. Laatst kreeg ik de nieuwe Zenova zonproducten van Action opgestuurd, die maar een paar euro per stuk kosten. Ik heb ze getest!

Merk
Product
Waar
Zenova
Zonbescherming
Action
2,49 - 4,95
prijs
Koop dit product

Leestijd

Zenova Zonbescherming

Action lanceerde voor deze zomer haar eigen lijn met zonbeschermingsproducten. Dit zijn alle producten op een rij:

 • Zenova Sun Spray SPF 20, 30 en 50, €2,79, €3,69 en €4,79
 • Zenova Sun Milk Sensitive SPF 20, 30 en 50, €1,95, €2,79 en €3,79
 • Zenova Sun Cream Face SPF 30, €2,49
 • Zenova Protect & Bronze Milk SPF 20, €2,95
 • Zenova Sun Oil Spray SPF 6, €2,95
 • Zenova Sun Spray Clear & Protect SPF 30, €3,79
 • Zenova Kids Sun Spray SPF 30 en 50+, €3,95 en €4,95
 • Zenova Kids Sun Roll-On SPF 50+, €2,79
 • Zenova Aftersun Spray, €1,95
 • Zenova Aftersun Milk, €1,49
 • Zenova Aloe Vera Cooling Gel, €1,79

De prijzen zitten tussen de €2,49 en €4,95 voor de zonproducten. Echt lage prijzen, wat je natuurlijk ook van de action gewend bent.

Ik heb een aantal producten getest, want ik was natuurlijk erg benieuwd of dit allemaal een beetje fijne producten zijn.

Zenova Sun Cream Face SPF30

Zenova Sun Cream Face SPF 30, €2,49

Ik startte meteen met de gezichtsbescherming, omdat ik altijd op zoek ben naar betaalbare én fijne zonproducten voor mijn gezicht. Die zijn best lastig te vinden, dus: is deze van €2,49 een beetje goed?

De verpakking vind ik ten eerste prima: het is een handige, praktische tube met een klikdop, dus dat werkt ook lekker hygiënisch. Er zit maar liefst 100ml product in, wat écht veel is. Normaal is dat bij dit soort producten meestal 50ml.

Mij valt meteen op dat er geen alcohol inzit, geen parabenen, geen minerale olie, geen siliconen – dat begint in ieder geval goed! Parfum zit er wel in, maar wel praktisch helemaal onderaan de lijst (daaruit kan je concluderen dat er maar héél weinig in zit).

De zonfilters in dit product zijn:

 • otocrylene
 • ethylhexyl salicylate
 • butyl methoxydibenzoylmethane (avobenzon)
 • ethylhexyl triazone
 • titanium dioxide (nano)

Dit zijn allemaal veilige zonnefilters die niet irriteren en goed beschermen, het is een mix van filters die tegen zowel UVA als UVB beschermen. Je leest hier en daar wat negatieve verhalen over nano titanium dioxide, maar het RIVM heeft er veel onderzoeken naar gedaan en zegt: veilig.

En wat zit er verder in? Nou, eigenlijk prima verzorgende ingrediënten zoals glycerine, vette alcohol en vitamine E. Wat mij betreft zien de ingrediënten er prima uit.

De substantie is vrij stevig, mayonaise-achtig. Het uitsmeren gaat prima, maar je moet wel even moeite doen om de creme goed te verdelen. Dat is juist goed, een te dunne zonbescherming smeer je al snel te dun waardoor je niet goed beschermd bent. De geur is licht zoetig, niet heel aanwezig, maar wel echt zomers.

De Zenova Sun Cream Face SPF30 voelt prettig aan op mijn gezicht, is een klein beetje romig/vettig, maar niet zo erg dat ik enorm glim. Make-up aanbrengen gaat ook prima en blijft ook goed zitten. Oftewel: een prima zonbeschermer voor je gezicht die prettig aanvoelt en niet irriteert.

Zenova Protect & Bronze Sun Milk SPF20 & Zenova Sun Spray Clear & Protect SPF 30

Zenova Protect & Bronze Sun Milk SPF20 & Zenova Sun Spray Clear & Protect SPF 30, €2,79 en €3,79

Ik heb twee van de producten voor het lichaam bij elkaar. Goed om te weten is dat er ook een speciale sensitive variant van de zonnemelk is, deze bevat geen parfum!

De verpakkingen zijn prima, de sun milk zit in een flacon met klikdop (werkt lekker makkelijk en schoon) en de sun spray zit uiteraard in een sprayfles.

In de sun milk zit geen alcohol en parabenen. Parfum staat op tweederde van de lijst. De zonnefilters in de sun milk zijn:

 • octocrylene
 • ethylhexyl salicylate
 • butyl methoxydibenzoylmethane
 • titanium dioxide (nano)
 • ethylhexyl triazone

Dit zijn dezelfde filters als in de face sun cream, prima dus! Verder zitten er wat verzorgende dingen in de milk, zoals hyaluronzuur, mannose en beta-glucan. Ziet er weer prima uit.

In de spray zitten dezelfde zonnefilters (plus Diethylhexyl Butamido Triazone, maar de ingrediëntenlijst ziet er heel anders uit. Het hoofdbestanddeel is alcohol en dat ruik je ook meteen als je de spray gebruikt. Er zitten ook wel wat verzorgende ingrediënten in zoals vitamine E.

De Zenova Protect & Bronze Sun Milk SPF20 heeft een vrij stevige textuur, net als de gezichtsbescherming een beetje zoals mayonaise. Het uitsmeren gaat makkelijk en de milk laat geen witte waas achter. Het is wel iets vettig, maar niet storend. De geur is hetzelfde als de andere producten, lekker en niet storend.

De Zenova Sun Spray Clear & Protect SPF 30 is een transparante spray die heel stevig naar alcohol ruikt zodra je hem aanbrengt. Dit vervliegt snel en dan blijft er een licht vettige textuur over. Ik houd hier wel van op een dag dat je echt lekker aan het strand bent, maar niet op een gewone dag als je echt nog dingen gaat doen, omdat het toch wat vettig is. Ook breng je dit soort producten snel te dun aan, dus wees hier voorzichtig mee.

 

Zenova Aftersun Spray

Zenova Aftersun Spray, €1,49

Ik gebruik zelf bijna nooit aftersunproducten, alleen producten die er specifiek voor zorgen dat je je kleur langer vasthoudt (zoals de Tan Maximizer van Lancaster). Verder gebruikt ik na een dag in de zon meestal gewoon een bodylotion omdat ik niet het idee heb dat een aftersun heel veel extra doet.

Deze spray zit in een (joh!) sprayverpakking en is dun van textuur, yoghurt-achtig. Het smeert makkelijk uit, trekt snel in en geeft een verfrissend effect op de huid. Ook voelt mijn huid direct lekker soepel en zacht. De geur is ook lekker, frisser dan de andere producten.

Dit zijn de ingrediënten. Een kort lijstje! Er zitten niet veel écht verzorgende ingrediënten in, het bevat vooral opvullers en verder glycerine. Ook zit er menthol in, wat een verkoelend effect geeft maar ook uitdrogend en irriterend kan werken op de huid. Ik gebruik dus liever gewoon een bodylotion na een dagje zon.

Action Zenova Zonbescherming conclusie

Ik ben echt verrast door de Zenova producten. Ze zijn eigenlijk gewoon heel prima! Goede zonfilters, goede ingrediënten, voelt goed, werkt goed. Niet elk product is even fijn, zo ben ik niet een heel groot fan van de Sun Clear & Protect Sprays en de Aftersun, maar de rest van de producten is prima. Ook heel fijn dat er een Sensitive lijn is zonder parfum, persoonlijk zou ik daarvoor gaan!

Er is ook aan kinderen gedacht: er zijn drie producten voor kids met SPF 30 of 50, ze bevatten geen parfum en heel milde conservering. Ook prima om als volwassene te gebruiken trouwens, dan weet je ook dat je een mild product hebt.

Ga jij de Zenova producten proberen?

Dit artikel bevat gekregen producten.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.