#30wears

‘Wat draag jij vaak dezelfde kleding,’ hoor ik best vaak. Dat klopt. Dat doe ik heel bewust: ik vind het fijn om dingen die ik koop vaak te gebruiken, ik vind het gemakkelijk én het is voordelig. Een trend op Instagram is nu de hashtag #30wears: draag jij kledingstukken minimaal 30 keer?

Leestijd

Wegwerpcultuur

Het idee achter de hashtag #30wears is dat je voordat je iets aanschaft bedenkt of je het wel dertig keer zal dragen. Een heel goede ‘beweging’, zo vermijden we de wegwerpcultuur die zo normaal is geworden. Een cultuur die vooral wordt gevoed door de mega goedkope ketens als bijvoorbeeld Primark. Als je een shirtje of jurkje voor nog geen vijf euro kan kopen, hoef je toch niet te twijfelen. Al draag je hem één keer. Boeiend, toch? Je kan het toch gewoon weggooien? En niet alleen omdat je het niet meer leuk vindt, maar ook omdat de kwaliteit natuurlijk meestal niet veel soeps kan zijn als iets zo goedkoop is.

Ik heb daar zelf erg veel moeite mee. Als ik kleding koop, wil ik het niet één of twee keer dragen. Natuurlijk gebeurt mij dat ook soms, dat ik een miskoop doe en iets minder vaak draag dan ik wil. Omdat ik het tóch niet zo mooi vindt staan of omdat het na een keer wassen lelijk is geworden. Dan probeer ik het niet weg te gooien, maar te verkopen (als het nog een mooi item is) of naar het goede doel te doen. Maar goed voelt het nooit, ik houd er echt niet van en probeer het zoveel mogelijk te vermijden.

#30wears

Iets waar ik al jaren rekening mee houd is hoe vaak ik iets zal dragen. Vooral als ik iets aanschaf wat veel geld kost, denk ik daar heel bewust over na. Toen ik bijvoorbeeld vier jaar geleden mijn Burberry jas kocht van €1200, vroeg ik me vooraf wel een poosje af hoe vaak ik hem zou dragen. Inmiddels zijn we vier jaar verder en heb ik de jas denk ik wel vijfhonderd keer aan gehad.

Hetzelfde verhaal met mijn Acne Pistol Boots, die ik met zo’n €400 echt duur vond. Die heb ik ook al zeker zo’n 300 keer gedragen en wat dacht je van mijn Acne sjaals? Toen ik de grijze kocht twijfelde ik best lang: €130 voor een sjaal, echt? Die sjaal draag ik in de winter praktisch elke dag, ik heb hem al wel vijfhonderd keer gedragen in de 2,5 jaar tijd dat ik hem heb. Ergens geeft mij dat plezier, dat ik een item waar ik zou van houd zóveel gebruik. Waarom zou ik hem maar een paar keer dragen, omdat ‘iedereen het al gezien heeft’? Wat maakt dat nou uit? Ik draag het graag, ik vind het een mooi ding, punt. Hoe vaker ik het draag, hoe liever.

Ik merk dat ik het minder snel doe met goedkopere kleding of accessoires. Als ik bij H&M een jeans van €40 koop, bedenk ik niet heel nauwkeurig of ik hem wel heel vaak zal dragen. Maar ook goedkopere dingen draag ik echt veel. Zo heb ik een zwart Mango jurkje met stipjes van €30 die ik echt versleten heb: de naden hangen helemaal los. Hetzelfde verhaal met wat mooie shirtjes van €5 van H&M. Ik denk er vooraf niet zo bewust over na maar draag de meeste dingen dus echt wel veel. Items die ik telkens opnieuw koop omdat ik ze compleet versleet, zijn mijn Dr Denim Plenty Jeans.

De meeste dingen in mijn kast heb ik zeker dertig keer aangehad, op een enkel jurkje na. Dat vind ik fijn: alles wordt met liefde gedragen.

Het gemak

Je zou mij bijna in een tenue kunnen uittekenen. Meestal is dat een zwarte jeans, witte sneakers en een simpele top zoals een shirtje met een vestje of een crewneck trui. Dat past bij mij en daarnaast hoef ik nooit lang na te denken over wat ik zal aantrekken. Als ik wat chics wil heb ik genoeg mooie jurkjes in de kast hangen, paar hakken of laarsjes eronder en klaar.

Iets vaak dragen is ook gewoon makkelijk en simpel. Natuurlijk is het leuk om soms te experimenteren en ik zou ook best iets vaker wat buiten mijn comfortzone kunnen gaan qua outfits. Maar de eenvoud bevalt me eigenlijk wel.

En jij?

Denk eens na over je eigen kledingkast. Wat heb je minimaal dertig keer gedragen? Bedenk het ook eens als je binnenkort weer eens gaat shoppen. Hoe vaak zal ik dit kledingstuk/accessoire aantrekken? Misschien bega je zo minder miskopen en doe je ‘duurzamere’ aankopen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

80 reacties
 1. Lisa

  Dit is echt een nuttige gedachtegang. Sterker nog, ik heb veel kleding in mijn kast die ik tot nu toe nauwelijks heb gedragen. Misschien kan ik dergelijke aankopen in de toekomst voorkomen.

 2. Petra

  Leuk onderwerp om te bespreken! Ik was niet op de hoogte van die tag! Om nog wat zuiniger om te gaan met kleding organiseren mijn vriendinnen en ik om de zoveel tijd een kledingruil! Zo kan wat ik niet meer leuk vind, of wat me niet meer past toch nog zeker een goed aantal keer door mijn vriendinnen gedragen worden én lijkt het toch ook weer nieuw (want ja nieuwe eigenaar). Zo komen we gezamenlijk zeker dik boven de 30 uit!

 3. Marijn

  Goed onderwerp om te bespreken op je blog. Wat nog interessanter is dan de prijs, is of de kleding in eerlijke en milieuvriendelijke omstandigheden is gemaakt. Hebben de katoenkweker, de naaister en de transportmedewerkers een eerlijk loon gekregen voor die dure jas, laarzen en sjaal? Is bij de productie aandacht geweest voor zo min mogelijk milieubelasting? Gelukkig worden merken hier langzaamaan wat transparanter in en komen er steeds meer kledingmerken die echt fairtrade zijn.

  De docu ‘True cost’, het boek ‘Talking dress’ en de website http://www.rankabrand.com geven hier veel informatie over. In dit licht is het ook goed om na te denken over minder kleding kopen in het algemeen en over tweedehands kleding kopen. Zodat we met zijn allen een beetje duurzamer worden:-).

 4. Irene

  Hallo Cynthia,

  Jij hebt vast en zeker als een keer je fantastische Acne sjaal gewassen.
  Hoe heb je dit gedaan en hoe is dit gegaan?

  Dit is namelijk wel een puntje wat mij tegenhoudt om zo’n sjaal te kopen.

  Groetjes,
  Irene

  • Cynthia Schultz

   Ik doe het met de hand, in vrij koud water met ‘normaal’ wasmiddel. Werkt prima!

 5. Anne | Beautybyadutchgirl

  Dit artikel heeft even mijn ogen doen openen. Ik heb hem een tijdje terug gelezen en wilde toch even reageren. Ik kocht vaak kleding ‘voor de heb’. Oh, dat shirtje kan nog wel eens van pas komen. En vervolgens heb ik hem nooit aan.. Ik probeer sinds de laatste tijd echt kleding te kopen die ik super mooi vind, en dit mag dan ook wel iets duurder zijn. Toch heb ik er vaak moeite mee. Ik vind het een goed idee om er eerst eens over na te denken of ik hem wel 30 keer zou dragen. Dankjewel voor de tip, ik vond de blogpost echt handig en leuk om te lezen!

 6. me

  Ik heb kleding jaren in de kast hangen en draag het tot het kapot gaat, niets mis mee als je een beetje neutrale kleding koopt. Te gek voor woorden dat er mensen zijn die dingen een paar keer dragen, maakt niet uit of het goedkoop of duur is pure verspilling van grondstoffen.

 7. T

  Ik wist helemaal niet dat dit echt een ding was voor mensen. Ik vind het niet meer dan normaal om een kledingstuk minimaal 30 keer te dragen.

 8. Didi

  Wat ik opvallend vind is de normverschuiving. Geen kasten vol kleding hebben en zaken wat vaker dragen wordt nu geschoven onder “minimalisme” of een trend of “challenge” in plaats van dat dat normaal us. Eng vind ik het te merken dat we zo’n wegwerp maatschappij hebben gekregen, en dat zo’n beetje de standaard norm is geworden. alsof alles eindeloos kan doorgaan, alsof je de enige bent.

  Ik ben blij dat er veel mensen, en steeds meer, zijn die het anders willen en doen.

  • Merel

   Hoi didi,
   Een ‘trend’ als minimalisme of een challenge 333 geeft aan dat steeds meer mensen vinden dat we verkeerd bezig zijn onze wegwerpcultuur. Een tegenhang aan normaal gedrag wat men stoort. Als het voor jou gebruikelijk is om bij elke aankoop na te denken of je het wel echt mooi vindt, of nodig hebt, dan is dat echt super! Voor mij was dit helaas niet zo gebruikelijk en ben opgevoed met: hoe meer mooie spulletjes je hebt des te beter.
   Bij mij gingen dus mijn ogen open. Het lijkt me juist super als het minimalisme een trend wordt. Dit houdt in dat we met zijn allen meer voor het milieu gaan, en meer bewust leven. Trend of niet voor mij werkt het en ik voel me er goed bij! 🙂

 9. Fleur

  Ik draag mijn kleding vaak wel 30x. Omdat ik schoenen tegenwoordig van bedroevend lage kwaliteit vind bij bijv sacha koop ik vaak dure merkschoenen, in de sale of tweedehands. Uiteindelijk even duur en ze blijven langer mooi. Van mijn designertassen word ik iedere dag weer blij en ik hou ervan dat als iets perfect is ik het kan blijven dragen. Zon canvas lv blijft super, maar n nepleren cheape barst…

  Ook onze meubels kopen we tweedehands, onze vazen en lampen ook. Vintage stoelen zijn veel steviger dan al die hippe zooi en je interieur wordt er veel persoonlijker mee!

 10. Sarah

  De meeste kleding die ik in mijn kast heb, draag ik een paar jaar achter elkaar. Ik volg niet echt de laatste trends. Heb echt wat klassieke dingen hangen waarvan ik weet dat ik die lang kan dragen. En een kledingswap met vriendinnen voor de afwisseling is ook altijd leuk.

 11. Anne

  Bijna alle kleren in mijn kast zijn wel 30 keer gedragen. Meer dan de helft komt van kledingruil met vriendinnen en omdat ik überhaupt niet zoveel kleren heb, draag ik veel dezelfde dingen.

 12. Daantje

  Ik begrijp je heel erg goed. Ik heb dat niet alleen met kleding, schoenen enzovoort maar ook met meubels, huishoudelijke apparaten enz. We zijn namelijk ontzettend vaak in Nederland verhuist maar ook nog eens naar 3 x naar verschillende landen verhuisd. Wanneer je dit telkens moeten inpakken wordt je steeds minimalistischer. Hebben wij werkelijk zoveel spullen nodig? Bij elke verhuizing gaf ik het overbodige weg. En werd de container steeds kleiner. Inmiddels zijn we terug uit Amerika en wonen we tijdelijk in een chalet op een vakantiepark tot ons huis weer vrijkomt (er zitten nu nog huurders in). Elk gezinslid (4) kon dus maar een koffer meenemen (vliegtuig) waarin de hoog nodige spullen zaten. Nu we een tijdje in dit inieminie chalet wonen vraag ik me heel vaak af wat je als mens eindelijk nodig hebt. We kunnen hier natuurlijk niets kwijt maar het hoognodige is er wel. Heb je werkelijk een 24-delig series nodig? En die vaatwasser? 3 verschillende krultangen, een kruimeldief? Heb ik echt 4 flessen shampoo op voorraad nodig etc? En hoeveel truien kun je dragen? Inmiddels zijn we gewend om zo minimalistisch te leven (geeft ook heel veel ruimte in mijn hoofd trouwens, heerlijk). Ik weet nu al dat als straks de container opengaat ik overweldigd zal zijn door de hoeveelheid aan spullen die eruit komen. Terwijl we al minimalistisch leven. Het enige waar ik geen afstand van kon doen waren mijn boeken dus ja daar heb ik er nog echt heel veel van. Tegenwoordig denk ik ook veel beter over een koop na. Liever iets langer sparen voor meer kwaliteit dan goedkope rommel die niet lang meegaat. Waar verhuizen al niet goed voor is.?

 13. Merel

  Ik ben mij de laatste tijd ontzettend aan het verdiepen in minimalisme. Dit sluit daar wel op aan. Alleen kopen wat je echt nodig hebt, mooi vindt. Ik probeer de project 333 toe te passen. Iedere 3 maanden doen met 33 kledingstukken. Ondergoed, sportkleding en pantys ect tellen niet mee. Het maakt mij veel rustiger, ik heb veel minder de behoefte te consumeren. En ik denk heel goed na wat ik wil kopen. Misschien ook wat voor jou? Kijk eens op http://www.un-fancy.com. Of kijk eens de docu op netflix ‘ the minimalists’ Ik hoor graag wat je er van vindt!!

 14. Loes

  Wat een leuke hashtag eigenlijk, die kende ik helemaal niet. Ik heb heel veel kleding in mijn kast hangen die ik vaker dan 30 keer gedragen heb. Na mijn zwangerschap(pen) ben ik nog steeds dik 5 kilo te zwaar en sindsdien is mijn huidige garderobe eigenlijk ontstaan. Inmiddels heb ik een leeftijd dat ik niet meer zo hoef te experimenteren met kleren en weet wat me mooi staat (en wat ik leuk vind). Kleding die weg gaat, is momenteel ook gewoon echt versleten en afgedragen, daar valt geen eer meer aan te behalen. Toevallig vandaag wel een uitzondering gehad: ik heb afgelopen zomer in Antwerpen een jurkje gekocht voor het feest van mijn ouders. Jurkje 2 keer gedragen en vandaag komt hij met een afgescheurde mouw uit de wasmachine. De horror! Daar ga ik dus ook nog even een klacht voor indienen, want dit kan echt niet. En het was niet eens een goedkoop ding. Mijn ‘investering’ van dit seizoen is een paar brogue Dr. Martens en ik weet nu al dat ik die helemaal af ga dragen. Wat een fijne schoenen!

 15. Jennifer

  Door mijn werk in een kleding winkel koop ik aardig veel. Want ja ik moet toch huidige collectie dragen. Wel koop ik nu met de insteek: ga ik dit ook dragen thuis? Anders koopt ik heb niet.

  1x in de 3 maanden zoek ik mijn kast uit. Dat gaat dan door naar mijn zusje. Ik ben te lui om het online te verkopen etc.
  Zij is er altijd erg blij mee. Ik vind het fijn te zien dat ze altijd ook alles nog weer draagt 🙂

 16. Sharon

  Wat een goed artikel. Ik snap het.

  Moet eerlijk bekennen dat ik het heerlijk vindt om te winkelen en nieuwe kleding/Schoenen te kopen. (Als het spaarschema dat toelaat uiteraard). Ik wordt er blij van! Hoe cliché dat waarschijnlijk ook klinkt. Geweldig vindt ik het om met mode bezig te zijn en ergens mijn eigen draai aan te geven. Ik hou van afwisseling en experimenteren …..ik hou van alle kleuren van de regenboog en het liefst in allerlei soorten en maten. Ik werk in de Mode en vindt het oprecht Geweldig!
  Ik heb heel veel kleding en schoenen….absoluut. maar ik ben er ook gewoon trots op en schaam mij er niet voor! Ik weet gelukkig wel gewoon maat te houden en kan ook prima weer afstand doen van dingen, ik ben ongeacht de prijs zuinig op mijn spullen en draag “bijna”alles met veel liefde en regelmaat…

  Er zullen ongetwijfeld bij mij een paar stuks tussen zitten die ik minder heb gedragen maar ach…..that’s me??

 17. Sophie

  Leuk artikel, ik ben hier toevallig zelf ook de laatste tijd steeds bewuster mee bezig. Heb je wel eens gehoord van een capsule wardrobe? Het idee is dat je een basis hebt van kwalitatieve basics die allemaal met elkaar te combineren vallen en waar je écht gek op bent. Deze draag je het hele jaar door, en per seizoen kan je dan een paar items aanschaffen om je outfits wat meer punch te geven, beter aan te passen aan het weer, of gewoon om eens wat anders te hebben. Als het seizoen voorbij is, berg je de “seasonal” items weer voor een tijdje op, tot het volgende jaar, enz. Je zorgt ervoor dat al je kleren van goede kwaliteit zijn en doet enkel goed overwogen aankopen, geen impulsaankopen. Op die manier investeer je wel meer per stuk, maar omdat je minder shopt, je kwalitatievere kledij koopt en je je seizoensgebonden stukken maar een paar maanden per jaar draagt, gaat alles veel langer mee, waardoor je aan het einde van de rit minder uitgeeft aan kledij en geen miskopen meer doet.

  En ik wil helemaal geen reclame maken voor andere bloggers ofzo, maar ik denk oprecht dat jij (en sommige commenters hier ook) deze twee sites wel interessant zult vinden (als het concept nieuw voor je is althans):

  http://www.uselesswardrobe.dk/
  http://www.un-fancy.com/

  (Hoop dat dit oké is, anders doe je het maar weg :x)

 18. Chuan

  Een goed punt dat je hier maakt!
  Ik schaam me soort van wel dat ik elke dag op me mobiel zit te kijken naar kleding, terwijl ik weet dat ik meer dan 40% van mijn kleding in mijn kledingkast niet eens draag. En dan doe ik elk jaar zo me best alle kleding die ik weinig draag bovenop de stapel te leggen, maar dat werkt gewoon niet. Ik heb echt het gevoel dat ik opnieuw wil beginnen met mijn kledingkast, dat ik echt die kleding weg doe na 5 jaar gezegd te hebben dat ik het echt ga dragen en dat ik er nu echt heel erg bewust van ben geworden dat ik echt alleen maar iets koop als ik echt echt echt vaak ga dragen.

 19. Lies

  Wat een ontzettend goed artikel! Zelf kocht ik nog wel eens vaak kleding in de sale die soms zelfs met het prijskaartje eraan nog in de kast bleven hangen. Nu heb ik voor mezelf al de regel dat ik iets echt nog alleen mag kopen als ik er 100% zeker van ben dat ik het ook echt ga dragen en ook zeker blijf dragen.

 20. Minka

  Ik heb ook een aantal duurdere items van designers in mijn kast, o.a. MaxMara, Burberry, Celine en Chanel maar dit combineer ik vaak met goedkopere basics. Ook koop ik veel kleding tweedehands, voornamelijk omdat ik mij steeds meer bewust wordt van de wegwerp maatschappij. Je kan zoveel mooie kleding van goede merken op marktplaats of in tweedehands kledingzaken vinden. Iets meer moeite misschien maar je hebt er over het algemeen veel plezier van. P.s. ik draag ook vaak mijn Acne shawl en deze is inderdaad de investering waard. 😉

 21. Merel

  Na het lezen van het begin van het artikel dacht ik: huh, maar je draagt het toch altijd wel vaker dan 30 keer? Als ik een fijn nieuw item koop, dan leef ik daar de eerstvolgende maanden in. Het grootste deel van mijn kledingkast (de alledaagse kleding) is zeker allemaal vaker dan 30 keer gedragen. De kwalitatieve stukken waarschijnlijk een veelvoud van dat. Prijs heeft daar niet altijd iets mee te maken. Ik koop graag broeken bij Primark en ik draag die vaker dan 30 keer. Enkele bijzondere items (galajurkje of gehaakt gilletje voor festivals) redden de 30 niet (je hebt tenslotte niet elke week een gala of festival) maar dat zijn uitzonderingen. Voor mij is het vanzelfsprekend dat de items die ik koop ook daadwerkelijk draag. Helaas is dat niet voor iedereen zo. Hopelijk kunnen we met kleine stapjes toch naar een meer duurzame wereld, ook in de fashion. Goed dat je aandacht besteed aan de bewustwording hiervan!

  • Tamara

   Idem voor mij, ik herken je stukje. Ik vind het ook vanzelfsprekend om iets “gewoon” vaak te dragen als ik het aanschaf… wist niet dat dit een issue was voor mensen!

  • Iris

   Voor mij is het ook gewoon om iets meer dan 30 keer te dragen, zelfs met een T-shirt van Zeeman. En als het ouder wordt draag ik het ergens onder.

 22. Ingrid

  Wat heb ik genoten van dit artikel zeg! En ook van alle reacties die worden geplaatst 😀 Ik hou ervan om mijn lievelingskleding zo vaak mogelijk te dragen. Ik vind winkelen voor kleding en schoenen toch al niet zo leuk dus als ik dan iets vind wat lekker zit, me goed staat en ook nog van goede kwaliteit is dan wil ik daar zo lang mogelijk van genieten. Super om te lezen dat ik niet de enige ben die graag kleding draagt totdat het is versleten (alhoewel ik het stiekem heerlijk vind om in een versleten pyjama te slapen)

  • Laura

   Ode aan de versleten pyjama’s ??

 23. Heleen

  Sommige kledingstukken die ik in mijn kast heb hangen draag ik echt al jaren en zien er nog steeds prima uit.
  Ik heb ook een zomerjasje van de Primark die ik ook al heel wat jaren met plezier draag.
  Zo af en toe zoek ik mijn kast uit en kom ik dingen tegen die ik veel te weinig aan heb gehad. Die dingen leg ik dan bovenop zodat ik weet dat ik die wat vaker moet dragen; het gaat dan wel om kleding wat ik nog steeds leuk genoeg vind om aan te trekken

 24. Tineke

  Een heel groot budget heb ik niet om kleding te kopen. Maar ik merk wel nu ik ouder word, ik minder waarde hecht aan veel kleren. Het is dat ik de laatste jaren regelmatig een nieuwe maat nodig had, maar als ik straks ben bevallen hoop ik mijn jurkjes allemaal weer te kunnen passen.

 25. Elke

  Zo’n goed artikel. Ik denk dat heel goed is dat mensen bewust worden van fast fashion en slow fashion.

 26. AK

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ik heb sowieso geleerd kritisch te zijn bij aanschaf. Zit het wel écht lekker, staat het me wel écht, heb ik dit wel écht nodig? Een vriendin heeft me bovendien e.e.a. bijgebracht over kwaliteit; zijn de naden goed gestikt, gaat deze stof lang mee? Zo probeer ik mij al bij de aanschaf voor een miskoop te behoeden.

  Vervolgens probeer ik mijn kledingkast opgeruimd te houden. De kleding die “naar onderen zakt” in de stapels draag ik blijkbaar niet vaak. Ik leg het weer eens bovenop zodat ik er misschien toch weer makkelijker naar grijp. Overigens zijn er prima initiatieven waarmee afgedankte kleding een nieuw leven krijgt, ook dat zie ik als een manier om de levensduur van kleding te verlengen.

  Een beetje hieraan gerelateerd: ik ben terughoudender geworden met het wassen van kleding. Dit komt de kwaliteit van de kleding te goed, waardoor ik er dus langer mee kan doen. Tot slot heb ik een lieve moeder op wie ik een beroep kan doen bij gebroken ritsen, vermiste knoopjes en andere kleine gebreken die goedkoop op te lossen zijn. Zo heb ik met mijn laatste winterjas vier jaar kunnen doen.

 27. Denise

  Wat een fijn artikel, ik merk dat ik zo moe wordt van blogger die iedere maand weer met een shoplog komen met 15 nieuwe truien, dat kan je toch niet allemaal dragen. Ik shop zelf denk ik max 1 a 2 keer per jaar. Heb 3 paar schoenen waar ik heel gelukkig mee ben. =)

 28. Matanja

  Ik koop alleen kleding die ik echt leuk vind en als ik al twijfel dan koop ik het niet!
  Maar ik ben ook zo,n iemand dat als ik kleding echt leuk vind ik er jaren mee kan doen,(ik ben niet zo,n iemand die perse op de mode let)
  En het moet wel van goede kwaliteit zijn(dat zie je niet altijd) maar ik heb 1 x een spijkerbroek gekocht bij de Primark die na 1x wassen al veel lichter was geworden en er zaten lichte vouw strepen in die er gewoon in bleven zitten en 1x een trui die al na 1x wassen ging pillen, dus toen dacht ik: Nou dat is flut kwaliteit dus daar koop ik nooit geen kleding meer.Ik koop vaak bij Didi, die is wel wat duurder maar de kwaliteit is gewoon goed, dus dan ben ik een tevreden mens 🙂

 29. Mieke

  Hier ben ik ook zo veel kritischer op geworden dan ‘vroeger’. Veel dingen koop ik inderdaad met het idee dat ik er heel lang mee ga doen. Ik merk dat ik tegenwoordig liever wat meer geld uitgeef aan een mooi item, dan minder geld zodat ik meer kan kopen. Selected Femme vind ik bijvoorbeeld een heel fijn merk, dat is wat ik zoek in kledingstukken: simpel, relatief tijdloos en mooie kwaliteit. Zelfde geldt voor tassen: ik ben geen grootverbruiker van tassen en ben heel trouw aan de tassen die ik heb, maar dan zijn dan wel goeie, leren tassen die met de tijd alleen maar mooier worden of een stevige rugzak die ik dan ook gewoonweg tot op de draad verslijt.

  Waar ik wel goedkope varianten van blijf kopen, zijn simpele shirtjes (longsleeves, mouwloze shirtjes voor onder een trui etc) en broeken. Of ik nou een kwalitatief hoogwaardige jeans koop of eentje van een tientje of drie, ik verslijt ze even snel. Dan koop ik liever een Zarabroek voor drie tientjes, dan een Levi’s voor het drie-/viervoudige. Die rekensom maak ik dan toch wel voor mezelf 🙂

 30. Elise

  Goed om over na te denken! De afgelopen jaren is mijn kledingsstijl nogal veranderd, van goedkoop (en nogal ordinair, al zeg ik het zelf haha) naar een stuk stijlvoller. Dus sinds een jaar of 2 koop en draag ik ook een stuk duurdere kleding. Ik merk dat ik het vaker draag, er blij van word omdat ik goede kwaliteit draag en dat ik mezelf niet echt zo kleed als de rest van de dames van mijn leeftijd (23)

  Dingen als kousen en sokken koop ik wel gewoon bij de primark en zeeman, want die sloop ik toch bij de vleet, maar goede kleding spaar ik voor en draag ik met veel liefde!

  Ik kan me nog een geval herinneren van 4 jaar geleden dat ik bij de primark voor 250 euro aan spullen heb gekocht (want: lekker goedkoop) en dat ik na een halfjaar alles weg heb moeten gooien. Terwijl ik nu jurkjes draag die best prijzig zijn, maar die ik wel (bijna) dagelijks aan heb! Blijft mooi, rekt niet uit, kleur vervaagd minder en ik voel me er lekker in. Dus ik red zeker wel die minstens 30 keer dragen!

 31. Merel

  ik ben dit jaar voor het verduurzamen van mijn kledingkast. Zo koop ik alleen maar dingen waarvan ik weet dat ik ze vaker dan een keer aan doe. Want ik vind het echt super zonde om dingen te kopen die je maar een keer aan doet. Zo kocht ik laatst bijvoorbeeld een skinny jeans van biologisch katoen. Helemaal niet super duur maar wel beter voor het milieu! En draag hem het liefst elke dag.

 32. Lou

  Voor standaard alledaagse kleding vind ik dat je het wel 100 keer zou moeten dragen. Schoenen, jassen, shirtjes, vesten, ondergoed, al dat soort spul zeg maar. Maar sommige kleren draag ik gewoon minder omdat ze bijvoorbeeld zijn voor heeeel warm of heen koud weer. Voor bijzondere gelegenheden. Of omdat ik een zwangere pens heb of tijdelijk wat dikker / magerder ben. Maar ik doe bijvoorbeeld niet mee aan gekke trends, ik hoef niks met nepbont of lovertjes of bloot op rare plekken, ik wil het kunnen wassen en kunnen combineren. En ik wil dat het comfortabel is.

 33. Mathilda

  Idd een goed punt!
  Alleen hebben wij niet een groot budget te besteden aan kleding (bewuste keuze als thuisblijfmoeder waar ik erg van geniet).
  Dus wij kopen veel bij de H&M en C&A. Maar ook die kleding wordt vaak gedragen en moet zeggen dat de kwaliteit vaak ook goed is.
  Ook maak ik nu weer veel kleding zelf voor mijn zoontje en mezelf, er zijn zoveel mooie stoffen te koop!
  Mijn man is zoieso minder kledimg nodig doordat hij werkkleding draagt.
  Maar ik ben het wel met je eens dat er idd teveel wordt weggegooid, al maak ik me daar zelf ook wel eens schuldig aan ? maar vind het zeker iets om bewuster over na te denken en mee om te gaan!?

  • Mathilda

   Idd een goed punt!
   Alleen hebben wij niet een groot budget te besteden aan kleding (bewuste keuze als thuisblijfmoeder waar ik erg van geniet).
   Dus wij kopen veel bij de H&M en C&A. Maar ook die kleding wordt vaak gedragen en moet zeggen dat de kwaliteit vaak ook goed is.
   Ook maak ik nu weer veel kleding zelf voor mijn zoontje en mezelf, er zijn zoveel mooie stoffen te koop!
   Mijn man is zoieso minder kledimg nodig doordat hij werkkleding draagt.
   Maar ik ben het wel met je eens dat er idd teveel wordt weggegooid, al maak ik me daar zelf ook wel eens schuldig aan ? maar vind het zeker iets om bewuster over na te denken en mee om te gaan!?
   Shirtjes gaan bij mij helaas niet zo lang mee ivm overmatige transparantie, baal ik soms echt van. Al veel geprobeerd, maar helaas het is zo.

 34. Eline

  Wat een heerlijk artikel, ik heb ook echt oprecht moeite met de wegwerpcultuur. Het liefst draag ik t-shirts tot ze helemaal versleten zijn en omdat ik toch zo lang met een item doe vind ik het ook niet erg er iets meer aan uit te geven. Draag ik iets toch niet meer, maar is het nog wel mooi, dan probeer ik het vaak te verkopen of weg te geven, zodat iemand anders er nog plezier van heeft.
  Ik vind het helemaal niet zo erg om vaak hetzelfde te dragen (dan heb ik tenminste ook geen keuze-stress!) en ben altijd een beetje verdrietig als ik na jarenlang draagplezier echt niet meer de deur uit kan met een item, omdat het zo versleten is.

 35. Eva

  Ik draag de kleding en schoenen die ik koop helemaal af omdat ik het belangrijk vind dat het ’t waard was om te kopen. Als blijkt dat ik een miskoop heb gedaan, of iets me niet meer goed past (ik ben 15 kilo afgevallen) dan verkoop ik het of geef ik het weg. In de meeste gevallen breng ik stukken die nog bruikbaar zijn naar mijn werk, waar ze een winkeltje hebben voor mensen die klinisch opgenomen zijn vanwege psychiatrische problemen. Daar kunnen ze kleding kopen voor een klein prijsje. Zo maak ik er toch nog iemand erg blij mee die het hard kan gebruiken 🙂

 36. Lara

  Ik draag de kleding die ik heb ontzettend veel. Ik heb echter wel een beetje een gekkere stijl dus veel basics heb ik juist niet. Toch draag ik mijn kleding echt ‘op’ omdat de items die ik heb ook echt bij mij passen. Ik koop kleding alleen als het echt goede kwaliteit is. Ik investeer graag in een goede jas en schoenen. Echter koop ik ook gerust iets bij een grotere keten, want niet alles wat daar hangt is na 3x wassen op. Je moet alleen heel kritisch kijken naar de kwaliteit. Zo zijn er goedkopere items (H&M, mango etc) die al jaren in mijn kast hangen en echt nog wel even meekunnen. H&M is voor mij trouwens wel het minimale, winkels als primark gaan me echt te ver.
  En: de kringloop (of andere tweedehands opties) Daar kun je vaak kleding die nog wel een paar jaar mee kan!

 37. José

  Goed artikel weer! Ik vind het goed dat je ons laat nadenken over ook dit soort dingen. Weer een bevestiging voor mij dat ik het zo leuk vind dat je naar Cynthia.nl bent overgestapt.

  Door jou ben ik ook het boek ‘Dit is een goede gids’ gaan lezen. Wat mij daar van bij blijft is dat als je iets koopt wat heel goedkoop is, daar op een andere manier voor betaald wordt. Dus bijvoorbeeld door lage lonen voor de mensen die het maken. Daarnaast probeer ik in mijn kledingkast vooral veel basics (70%) te hebben. Binnenkort heb ik met de vrouwen van mijn studentenvereniging een kledingruil. Leuk idee voor kleding die je zelf niet meer draagt maar nog wel goed zijn. Krijg je er ook weer leuke dingen voor terug.

  • Chuan

   leuk een kledingruil! Ook soort makkelijker dan tweedehandsverkopen (via sites bijv.), want je kan het direct passen en geen verzendkosten/retourkosten verhaal. top

 38. Marjan

  Ik vind het vaak moeilijk. Ik ben de afgelopen 2 jaar ongeveer 10kg aangekomen (en daar voel ik me top bij! Ik was echt mager) maar daardoor heb ik nu een boel spullen die niet meer passen. Ik probeer wel weg te geven (vriendinnen, schoonzusje, moeder) maar verkopen lukt echt slecht. Unites wardrobe ga ik binnenkort proberen, maar via marktplaats geen 10% verkocht van de nog goede spullen.

  Heb je nog tips voor verkopen?

  Wat ik doe met echt afgedragen of kapotte kleding is ze afgeven bij de lokale egelopvang. Die krijgen dan een paar cent per kilo 🙂 het is maar iets kleins maar dan hebben ze er wel echt iets aan. Bij de gewone kledingcontainer kan ook maar zo profiteren de egeltjes nog een beetje.

  • Annelien

   Misschien is ‘appel en ei’ iets voor jou? Is een tweedehands kledingzaak die inkopen van particulieren. Je levert alles in wat je hebt en zij selecteren wat geschikt is voor verkoop & wat over is kun je weer ophalen of laten doneren. Weet niet of er één bij jou in de buurt zit maar het concept groeit snel!

 39. Linda

  Ik kende het nog niet, maar ik word er wel enorm blij van dat meer mensen zich er bewust van worden hoe weinig ze de meeste kleding stukken dragen. Daarom besteed ik zelf veel aandacht aan de term Slow Fasshion. En heb ik daarnaast ook veel moeite met Fast Fashion en de slechte werkomstandigheden waaronder deze items die slechts één of twee keer worden gedragen, worden gemaakt. Deze # kan ik dan ook alleen maar toejuichen!

 40. Lindsey Beljaars

  Goed dat je hier zo goed over na denkt. Ik doe dit ook altijd en ik merk dat ik daardoor een stuk minder miskopen heb!

 41. Claudia

  Ik doe altijd erg lang met mijn kleding, sommige dingen heb ik al 10-15 jaar in de kast hangen en draag ik nog steeds. Ik koop twee keer per jaar 1 stuk als aanvulling op wat ik al heb. Dus 1 kledingstuk voor de winter en 1 voor de zomer. Verder maximaal 1 keer per jaar een paar schoenen. het ene jaar zomerschoenen en andere jaar winterschoenen. Ik shop ook voornamelijk duurzame en fairtrade merken zoals Alchemist, Humanoid en Edun. Wat ik niet meer draag verkoop ik via marktplaats of breng ik naar een tweedehandswinkel voor merkkleding. Natuurlijk koop ik wel vaker basic dingen als T-shirtjes, sokken en ondergoed (wel zoveel mogelijk van biologisch katoen).

 42. Susan

  Ik denk dat ik het meeste ook wel zo vaak draag. Helaas is een miskoop nog niet echt te voorkomen, maar ik denk er wel veel beter overna!

 43. Ruth

  Wat mooi dat je aandacht geeft aan dit onderwerp!
  We kopen allemaal wel eens wat en dragen het dan niet.
  Ik werk zelf in een kledingbank dus we geven kleding uit aan mensen die het (even) niet kunnen betalen.
  Ik beleef er echt veel plezier aan om bijvoorbeeld kinderen in het ” nieuwe te steken en ze te zijn stralen :)!
  Maar je zult echt verteld staan wat mensen allemaal bij ons inbrengen. Vooral vrouwenkleding soms met kaartjes er nog aan ….en dan heb ik het echt niet alleen over de goedkopere merken.
  Superleuk om dan een winkel te vullen met die mooie spulletjes en er setjes mee te maken voor de gasten.
  Maar eigenlijk wel diep droevig dat we dus zo met spullen omgaan en maar kopen….
  Het heeft mijn ogen wel geopend…

 44. marrie

  Als ik iets nieuws koop doe ik vaak iets weg. Dit ziet er vaak nog goed uit en gaat dan naar mijn zus die in een instelling zit of naar mijn andere zus die het op de rommelmarkt verkoopt. Verder heb ik laatst een jas van Mart Visser op Marktplaats gekocht voor 21 euro, deze is nu nog te warm om te dragen, maar hij is maar 1x gedragen.

 45. rachel

  hahaha ojeee nou ik heb nog kleding van 20 of zelfs 25 jaar geleden in mijn kast!! kan er gewoon geen afstand van doen en het ziet er nog super uit dus ja, en als ik het combineer met iets van wat ik nieuw heb zijn mensen enthousiast en willen ze weten waar ik alles gekocht heb hahah uuhh ja niet meer te koop lol
  en waarom dingen weg doen als ze nog goed zijn ? mits je een hq chick bent die echt alleen maar 1 x een gekocht jurkje draagt…maar thats not me

 46. Elisa

  Ik draag mijn kleding ook altijd heel lang. Heb laatst mijn wintergardarobe eens onder handen genomen en veel dingen weggedaan omdat ik ze na 2-3 jaar nu echt wel zat was. Langzaam ben ik opzoek naar dingen om mijn garderobe weer uit te breiden, maar inderdaad ook met dingen die ik weer lang zal dragen. Sowieso is mijn stijl ook na zo’n lange tijd wel veranderd. Van student naar werkend vraagt ook om andere kleding (vind ik).

 47. Madebyuna

  Eigenlijk draag ik alles tot dat het op is of het echt niet meer past. Zo zijn er kledingstukken die ik al sinds de middelbare school heb en nog draag (we zijn 6 jaar verder…) en daar zitten ook gewoon H&M’tjes tussen. Iets wegdoen gebeurt dus ook amper, want als het weg gaat is het op. Soms vind ik het wel lastig met de hypes die je nu veel sneller ziet op Instagram bijvoorbeeld, dan heb je sneller de neiging om even iets te bestellen.

 48. Hilde

  Echt super goed, ik dacht al dat je heel bewust was met kleding, dat zag ik aan je foto’s, maar daarom vind ik je zo tof! Want ik herken hier alles in wat ik de laatste tijd ook ‘meeneem’ in de winkels of online.
  Ik houd zelf erg van blouses, dat combineer ik in de winter weer met truien en vesten en in de zomer gewoon ‘zo’.
  Ik had eerder weleens miskopen hoor, maar toen wist ik ook niet zo mijn style en wisselde ik maar veel af en nog voel je je niet goed in kleding.. Nu houd ik erg van tijdloos en klassiek en merk dat ik daarmee geen miskopen meer heb.

 49. Lisa

  Ik heb alleen maar kleding uit de bekende kledingwinkels en ook ik heb 6 à 7 tenuetjes die ik constant afwissel. Mijn H&M shaped jeans draag ik sowieso iedere week minstens 2 dagen :p Als ik vergelijk met vriendinnen heb ik echt een ieniemienie kleerkast. Soms zou ik wat meer afwisseling willen, maar ik koop alleen iets als ik het écht leuk vind én comfortabel vind zitten. Dat ik daarmee ook nog eens “duurzaam” ben, maakt het alleen maar beter.

 50. Tina

  Wat een goed bericht ik kan niks weg doen maar zie nu wel dat ik bepaalde dinge die in het eerste oog een miskoop waren een jaar later toch draag zuiniger en meer over nadenken doe ik wel bij prijzige items en die draag ik dan ook vaak maar ja hebt wel van die flow ff dat geluks momentje wat kopen en achteraf heb je de niks aan ! Waar ik ook mee zit is wat denken andere als ik dit nu aantrek overdressed voor de schoolplein om de kindjes ophalen hoge haken vind ik geweldig maar zelf Loop ik de hele dag in sneakers ? Groetjes Tina

 51. Amy

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik kleed mij doorgaans vrij basic (op mijn schoenen na) en zeg wel eens gekscherend dat al mijn kleding minimaal 5 jaar mee moet gaan. Ik verkoop dan ook nooit iets en draag mijn kleding regelmatig echt op. Overigens vind ik niet dat iets per se heel duur hoeft te zijn (een jas van 1200 euro zou ik zelf niet kopen) maar ik ben het met je eens dat zulke items doorgaans van betere kwaliteit zijn en een langere levensduur hebben. Mijn huidige winterjas was 400 euro en daar moest ik al even door slikken, haha! Toch kan deze jas zonder moeite jaren mee en dat zie ik toch minder bij goedkopere items van fast fashion ketens. Soms zou ik ook wel iets meer uit mijn comfort zone willen gaan qua mode, maar ik vind het ook wel fijn dat ik zo mijn eigen stijltje heb gevonden.

  • Martine

   Ik heb ook zojuist mijn eerste, echte dure winterjas gekocht à €330,-.
   En ik moest ook wel even slikken maar het is het dubbel en dwars waard.
   In de week dat ik ‘m nu heb, heb ik al zoveel complimenten gekregen…..:-)
   En ik ga ervan uit dat ik de komende 5 à 10 jaar geen nieuwe hoef te kopen.
   Het is een duurzaam geproduceerde jas in een tijdloos model dus dat moet wel lukken 😉
   Fijn gevoel!!!

 52. Mireille

  Ik heb onlangs mijn hele kledingkast uitgezocht, 10 weken geleden bevallen en het moest er echt eens van komen…. resultaat is dat alles wat er nu nog in ligt ook mijn favorieten zijn…en dus al vaak gedragen. Heb nog wat nieuwr truien gekocht dus ik kan weer vooruit.

  Ik vind het de sport om mijn kast te vullen met duurzaam spul, maar dan goedkoop (kringloop, uitverkoop oid).

  Voor mijn dochters idem. Echter heb ik voor mijn oudste wél meer goedkoper kleding. 1. Ze groeit als een gek, sneller dan gemiddeld en 2. Ze is een echte rauwdauwer die eigenlijk altijd smerig thuis komt van het spelen. Dat vind ik prima en gezond alleen dan vind ik het wel zonde dat ze dan dure kleding aan heeft.

  Die bewaren we dan voor andere momenten, zoals een verjaardag of een dagje wanneer we niet buitenspelen.

 53. Benthe

  Een goed idee Cynthia! Ik merk dat ik nog vaak te vaak kleding voor een bepaalde gelegenheid koop en daarna bijna nooit meer draag. Toch zijn er ook bepaalde stukken die ik echt afdraag, en vervolgens pas ‘weggooi’.

 54. Willemijn

  Yesss love dit! Ik koop ook heel bewust mijn kleding, met het oog op milieu en besparing. Ik wil niet meer meedoen aan de wegwerpmaatschappij. #30wears vind ik wel weer zo’n leuk ezelsbruggetje voor als je in de winkel staat, ik kende het nog niet. Thanks!

 55. Eline

  Ik vind het juist heel leuk om te zien dat ik de items in mijn kast zo fijn vind. Waarom zou ik dingen kopen die ik maar een keer aantrek? Zo houd ik helemaal geen ruimte meer over in mijn kast, haha.

 56. Simone

  Heel mooi vind ik dit. Ik probeer het ook maar merk dat ik af en toe nog wel impulsaankopen doe. Wel merk ik dat ik alles wat ik koop tegenwoordig ook daadwerkelijk draag. Dat is al een hele vooruitgang.

 57. xAmberc

  Ik koop alleen als ik iets echt nodig heb of echt heel lang al wil hebben. Daarom draag ik ook vaak dezelfde kleding, maar wel kleding die fijn is en ik echt leuk vind

 58. Martine

  Heel herkenbaar!
  Ik ben nooit echt van de H&M en de Primarkt geweest maar ik deed nog wel eens miskopen.
  Dan kocht ik iets met een bloemetjespatroon terwijl ik dat eigenlijk niet draag maar dat had ik nog niet door.
  In de afgelopen jaren ben ik mij eerst gaan bezig houden met mijn stijl.
  Wat draag ik graag en wat vind ik mooi.
  Ook heb ik mijzelf een sessie met een kledingstyliste kado gedaan en dat heeft enorm geholpen om mijn stijl duidelijk te krijgen.
  Ik heb vervolgens mijn kledingkast uitgemest en alles wat ik niet meer droeg verkocht.
  Wat overbleef waren mijn favorieten :-).
  Tegenwoordig denk ik enorm goed na voordat ik iets koop.
  Past het bij de rest en past het bij mijn stijl.
  Ik heb net een nieuwe winterjas gekocht van een duurzaam merk.
  Ik vond het enorm lastig aangezien het een enorme dure jas is dus ik heb er goed over na gedacht.
  Uiteindelijk gekocht en ik heb er geen seconde spijt van.
  De beste aankoop van dit seizoen en de aankomende winters 🙂

 59. Fenemine

  Ik wil ook graag duurzame kleding kopen. Wat ik alleen moeilijk vind is wanneer je bijv een sjaal voor 130 euro koopt, is het dan duurzaam of is daar gewoon een enorme prijs bij op gegooid omdat het van een bepaald merk is? Terwijl het in dezelfde fabriek wordt gemaakt als de kleding van hm? Heb je daar nog tips voor?

  • Martine

   Ik denk dat het heel lastig is voor ons om te zien of een sjaal van €130,- wel/niet uit dezelfde H&M fabriek komt.
   Ik let daarentegen zelf altijd erg goed op de kledinglabels wanneer ik iets koop.
   Wanneer je iets koopt van 100% nylon of polyamide hangt daar wel een ander prijskaartje aan dan bij een kledingstuk van 100% wol.
   Vervolgens kijk ik ook nog naar het merk: heb ik ervaring met het merk, weet ik al dat de kwaliteit goed is, dan ben ik bereid om er meer aan uit te geven dan wanneer ik het merk helemaal niet ken.
   Duurzaam is volgens mij ook meer geld uitgeven aan iets wat je zeker nog een paar jaar draagt in plaats van ieder seizoen iets nieuws aanschaffen.

 60. Ilse

  Ik heb het nog nooit zo geteld natuurlijk, maar bv. jeansbroeken, schoenen, jassen en mijn sjaal draag ik wel 30 keer of vaker. Ik doe ook niet gemakkelijk kleding weg, sommige stuks heb ik al zo’n 10 jaar, daar zullen ook wel stuks bij zitten die ik al erg vaak heb aangehad.

 61. Nicolette Elenbaas

  Inspirerend! Je hebt helemaal gelijk! Goedkoop is toch vaak duurkoop. Omdat het er goedkoop uitziet. Snel versleten of lelijk is. Daarom heb ik besloten alleen nog maar kwalitatief goede kleding te kopen en ik wil er net als jij lang mee gaan doen. Dank voor je verhaal!

 62. femketje

  ik ben zo iemand die bepaalde kleding echt kapot kan dragen! doe ook altijd lang met mijn items 🙂

 63. Kim

  Dit is heel erg herkenbaar! Ik zag laatst een mooie jas van Naketano, maar de jas kost € 159,95. Dat vind in behoorlijk veel geld voor een jas. Maar ik vind hem echt heel erg mooi en ik bedenk dat ik mijn dure huidige jas ook heb afgedragen. Dus toen had ik de jas besteld en ik ben er zo ontzettend blij mee! Eigenlijk denk ik daar ook bewust over na. Soms kom ik nog weleens in de Primark en daar heb ik ook spullen echt van afgedragen, maar de laatste tijd bevalt het mij niet zo. De pasvorm is niet fijn, kwaliteit lijkt minder te worden en ik heb liever weinig kleding die ik vaak draag, dan heel veel kleding waarbij ik kledingstukken weinig draag.

 64. Shirley

  Mijn stijl is simpel en verandert niet snel. Ik draag sommige jurkjes van vijf jaar geleden nog met plezier en vind het jammer als ze uiteindelijk weg moeten. Wat dat betreft is mijn stijl wel duurzaam.

 65. Carina

  Helemaal mee eens 🙂 ik probeer nu alleen te kopen wat ik echt nodig heb, want ik heb al zoveel wat ik niet genoeg draag. Bij de Primark kom ik al jaren niet meer en de H&M alleen voor de shaping jeans, daar moet ik nog een duurzaam alternatief voor vinden.
  Er staat trouwens een foutje in de post bij je jeans, versleet moet verslijt zijn denk ik?

  • Deborah

   Ik ben zelf overgestapt op de Jamie Jeans van Topshop en die vind ik echt veel fijner! Bij mij gingen de H&M shaping jeans altijd binnen een paar maanden kapot bij de bovenbenen. De topshop jeans heb ik nu ongeveer een jaar en die lijken net nieuw.

 66. Ingrid

  Wat een súper artikel! Ik wil ook wat meer mijn eigen stijl zien te vinden en niet zo met de mode mee te gaan. Ik probeer ook voor de kwalitatief betere kleding te gaan. Hoewel ik ooit een duur shirt heb gekocht wat na één keer wassen helemaal scheef hing, hier ben ik dan ook mee teruggegaan.
  H&M en primark vermijd ik zo veel mogelijk.
  Ik zal dit weekend nog eens wat kritischer kijken naar mijn kledingkast. Waarom zou ik meer kleren willen als ik nog voldoende nette spullen heb..?!

  • Jolieke

   Ik bereken al wel de (verwachte) “cost per wear” van veel kledingstukken en gebruik dat ook om te helpen beslissen of ik iets koop of niet. Dus de aankoopprijs gedeeld door het aantal keer dat ik het zal dragen. Maar een drempel van dingen minstens 30 keer willen dragen is echt heel slim! Want inderdaad, met sommige prijzen van bijv Primark is die cost per wear al snel aantrekkelijk. Ik ga de #30wears ook aan!