Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

#30wears

‘Wat draag jij vaak dezelfde kleding,’ hoor ik best vaak. Dat klopt. Dat doe ik heel bewust: ik vind het fijn om dingen die ik koop vaak te gebruiken, ik vind het gemakkelijk én het is voordelig. Een trend op Instagram is nu de hashtag #30wears: draag jij kledingstukken minimaal 30 keer?

Leestijd

Wegwerpcultuur

Het idee achter de hashtag #30wears is dat je voordat je iets aanschaft bedenkt of je het wel dertig keer zal dragen. Een heel goede ‘beweging’, zo vermijden we de wegwerpcultuur die zo normaal is geworden. Een cultuur die vooral wordt gevoed door de mega goedkope ketens als bijvoorbeeld Primark. Als je een shirtje of jurkje voor nog geen vijf euro kan kopen, hoef je toch niet te twijfelen. Al draag je hem één keer. Boeiend, toch? Je kan het toch gewoon weggooien? En niet alleen omdat je het niet meer leuk vindt, maar ook omdat de kwaliteit natuurlijk meestal niet veel soeps kan zijn als iets zo goedkoop is.

Ik heb daar zelf erg veel moeite mee. Als ik kleding koop, wil ik het niet één of twee keer dragen. Natuurlijk gebeurt mij dat ook soms, dat ik een miskoop doe en iets minder vaak draag dan ik wil. Omdat ik het tóch niet zo mooi vindt staan of omdat het na een keer wassen lelijk is geworden. Dan probeer ik het niet weg te gooien, maar te verkopen (als het nog een mooi item is) of naar het goede doel te doen. Maar goed voelt het nooit, ik houd er echt niet van en probeer het zoveel mogelijk te vermijden.

#30wears

Iets waar ik al jaren rekening mee houd is hoe vaak ik iets zal dragen. Vooral als ik iets aanschaf wat veel geld kost, denk ik daar heel bewust over na. Toen ik bijvoorbeeld vier jaar geleden mijn Burberry jas kocht van €1200, vroeg ik me vooraf wel een poosje af hoe vaak ik hem zou dragen. Inmiddels zijn we vier jaar verder en heb ik de jas denk ik wel vijfhonderd keer aan gehad.

Hetzelfde verhaal met mijn Acne Pistol Boots, die ik met zo’n €400 echt duur vond. Die heb ik ook al zeker zo’n 300 keer gedragen en wat dacht je van mijn Acne sjaals? Toen ik de grijze kocht twijfelde ik best lang: €130 voor een sjaal, echt? Die sjaal draag ik in de winter praktisch elke dag, ik heb hem al wel vijfhonderd keer gedragen in de 2,5 jaar tijd dat ik hem heb. Ergens geeft mij dat plezier, dat ik een item waar ik zou van houd zóveel gebruik. Waarom zou ik hem maar een paar keer dragen, omdat ‘iedereen het al gezien heeft’? Wat maakt dat nou uit? Ik draag het graag, ik vind het een mooi ding, punt. Hoe vaker ik het draag, hoe liever.

Ik merk dat ik het minder snel doe met goedkopere kleding of accessoires. Als ik bij H&M een jeans van €40 koop, bedenk ik niet heel nauwkeurig of ik hem wel heel vaak zal dragen. Maar ook goedkopere dingen draag ik echt veel. Zo heb ik een zwart Mango jurkje met stipjes van €30 die ik echt versleten heb: de naden hangen helemaal los. Hetzelfde verhaal met wat mooie shirtjes van €5 van H&M. Ik denk er vooraf niet zo bewust over na maar draag de meeste dingen dus echt wel veel. Items die ik telkens opnieuw koop omdat ik ze compleet versleet, zijn mijn Dr Denim Plenty Jeans.

De meeste dingen in mijn kast heb ik zeker dertig keer aangehad, op een enkel jurkje na. Dat vind ik fijn: alles wordt met liefde gedragen.

Het gemak

Je zou mij bijna in een tenue kunnen uittekenen. Meestal is dat een zwarte jeans, witte sneakers en een simpele top zoals een shirtje met een vestje of een crewneck trui. Dat past bij mij en daarnaast hoef ik nooit lang na te denken over wat ik zal aantrekken. Als ik wat chics wil heb ik genoeg mooie jurkjes in de kast hangen, paar hakken of laarsjes eronder en klaar.

Iets vaak dragen is ook gewoon makkelijk en simpel. Natuurlijk is het leuk om soms te experimenteren en ik zou ook best iets vaker wat buiten mijn comfortzone kunnen gaan qua outfits. Maar de eenvoud bevalt me eigenlijk wel.

En jij?

Denk eens na over je eigen kledingkast. Wat heb je minimaal dertig keer gedragen? Bedenk het ook eens als je binnenkort weer eens gaat shoppen. Hoe vaak zal ik dit kledingstuk/accessoire aantrekken? Misschien bega je zo minder miskopen en doe je ‘duurzamere’ aankopen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.