27 november 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Waarom dóe ik dit eigenlijk?

img_0347Zodra ik weet dat ik binnenkort weer naar een plek ver weg mag reizen, borrelt het bij mij vanbinnen. Ik houd er zo van om nieuwe plekken te ontdekken, om de wereld over te vliegen, om op andere plekken dan thuis te zijn. Of het nou voor werk is of voor vakantie, ik vind het altijd te gek om een reis in het vooruitzicht te hebben. Tot de dag voor vertrek. Dan denk ik: waarom dóe ik dit eigenlijk?

Dan ben ik jaloers op Willem die de dag erna nog lekker in ons fijne bed slaapt en gewoon naar zijn werk mag. Jaloers op de buren die ik met de hond naar buiten zie wandelen, die morgen ook weer het blokje om doen. Wil ik het liefst nog een paar nachtjes in mijn eigen warme bed, mijn eigen keuken, mijn eigen douche. Mijn eigen bank, mijn eigen routines met mijn ochtendwandelingen, hardlooprondjes en fietsroutes. Ineens heb ik allemaal redenen om geen zin te hebben in de lange reis die op me wacht. Heb ik zó geen zin in meer dan tien uur in een metalen kist in de lucht. Wil ik gewoon thuis blijven. Waarom moet ik toch altijd weer ergens héén?

Zodra ik één voet in het vliegtuig zet, is het over. Niet eens pas wanneer ik op de plek van bestemming ben, nee. Het moment dat ik in het vliegtuig stap, is die onrust voorbij. Op Schiphol nog niet, want dan moet er nog van alles met paspoorten en boarding passes en koffers en body scans. In het vliegtuig pak ik mijn boek of mijn serie en ik ben mega relaxed. Zet ik mijn noise cancellation koptelefoon op en zit ik in mijn eigen wereld. Geniet ik van de drankjes, de maaltijden die ik meestal nog echt lekker vind ook. Lang in het vliegtuig zitten vind ik niet vaak een probleem. Ik vermaak me prima met mijn boeken, series en films. En het slapen in het vliegtuig krijg ik ook steeds beter onder de knie.

De reis gaat altijd veel te snel voorbij en op een enkele keer na heb ik nooit last van heimwee. Vroeger had ik dat wel verschrikkelijk en daar komt dit gekke voorgevoel ook vandaan, denk ik. Uit de angst dat ik tóch weer heimwee krijg, huilend aan de rand van het zwembad zit en alleen maar naar húis wil. Al jaren ben ik daar vanaf, gelukkig, en geniet ik met volle teugen van plekken waar ik naartoe mag. Ik krijg zoveel energie van het reizen, van nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen ontdekken. Die heimwee verdween trouwens op een dag gewoon. Toen ik net een relatie met Willem had zwelde het wel weer even aan toen ik voor het eerst zonder hem een week weg ging, en nog steeds wil ik het liefst dat hij altijd meegaat. Maar echte heimwee heb ik niet meer. Integendeel, ik vind het meestal jammer als ik weer naar huis moet.

Eenmaal thuis ben ik meestal moe maar zó voldaan, zit ik vol inspiratie en heb ik bakken met zin om weer ‘gewoon’ aan het werk te gaan. En sta ik genietend onder mijn eigen douche en kruip ik zó tevreden in mijn eigen bed. Krijg ik hopelijk snel weer kriebels voor een nieuwe reis, tot die dag voor vertrek weer komt… En ik denk: waarom doe ik dit eigenlijk?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.