Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
7 februari 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • goede kwaliteit
 • How To
 • kopen
 • kwasten
Een MissLipgloss artikel

Waar moet je op letten bij kwasten

Een tijdje terug postte ik dit artikel, en omdat ik nog zoveel en zovaak vragen krijg over kwasten: een re-post! Goed gereedschap is het halve werk! Ja ja, die heb je al honderd keer gehoord, maar het is zo waar. Met goede kwasten maak je je make-up echt duizend keer mooier. En je ziet het meteen als je slechte kwasten gebruikt, zeker bij ooglooks. Maar hoe herken je nu goede kwasten?

Waar koop je ze?

Ik denk dat ik deze vraag het vaakst krijg: waar koop ik goede kwasten? Dat is best wel lastig. Goede merken als MAC, Inglot, Make Up Store en Make Up Studio hebben sowieso goede kwasten. Ze zijn niet allemaal even geweldig, maar ik kan je garanderen dat deze kwasten kwalitatief goed zijn. Ze zijn ook wat duurder, tussen de €15 en €40 per kwast, maar daar doe je jaren mee. Waar vind je deze merken:

 • MAC in de Pro Store aan de Heiligeweg in Amsterdam en bij counters in de Bijenkorf bijvoorbeeld Groningen, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht.
 • Make Up Store vind je ook in Amsterdam aan de Heiligeweg.
 • Make Up Studio vind je bij Backstage in Amsterdam (Rozengracht) en online (google maar op Make Up Studio kopen).
 • Inglot vind je in de Pro Store aan de Van Baerlestraat in Amsterdam en bij de counters in de V&D in Zwolle en Alkmaar (daar hebben ze een selectie).

Maar ook andere merken hebben fijne kwasten, zo heeft The Body Shop erg fijne kwasten van nep haar. Dit kan je bij alle The Body Shop filialen kopen. HEMA heeft hele slechte kwasten, maar ook hele goede. Een aantal van de oogschaduwkwasten heb ik zelf en die werken erg goed, en kosten maar een paar euro. Essence heeft over het algemeen geen fijne kwasten maar soms hebben ze limited edition blushkwasten die wel fijn zijn. GOSH heeft kwasten, waarvan er een aantal fijne tussen zitten. Van de merken die ik in deze laatste alinea noem zijn niet alle kwasten van dezelfde kwaliteit, en dat vind ik bij de merken in bovenstaand rijtje wel.

Natuurlijk kan je je kwasten ook online kopen! Bijvoorbeeld bij Sigma, Zoeva, Coastal Scents. Hier vind je wat goedkopere kwasten en ook sets, die over het algemeen een goede kwaliteit hebben. Check vooral reviews hierover. Je kan ook een goedkope set op eBay kopen, maar dat is wel een beetje afwachten qua kwaliteit, er is namelijk heel veel aanbod. Ik begon met een 17-delige kwastenset van eBay die ik voor drie tientjes kocht, en dat was prima om mee te beginnen. Dus je kan ook gerust even rondneuzen op eBay. Voor 20 tot 30 euro heb je een mooie basic kwastenset.

Hoe herken je een slechte kwast?

Laten we maar negatief beginnen. Waaraan herken je nu een beroerde kwast?

 • Je hebt ze vast wel eens gezien. Van die recht afgesneden kwasten, met gitzwarte plastic haartjes. Dat wil je niet, daar kan je echt niks mee. Vermijden!
 • Synthetische kwasten, dus kwasten van nep haar, zijn niet per definitie slecht. Het hangt van de kwaliteit af. Als je voelt dat het plastic is, en als de haartjes heel dik en frizzy zijn: laten liggen.
 • Voel altijd met de kwast op je huid. Prikt het? Niet fijn!
 • Het zegt niet altijd wat, maar meestal wel: de prijs. Bij kwasten is het bijna altijd zo dat prijs wel in verhouding staat met de kwaliteit. Nu vind je soms wel een toppertje bij de HEMA of Essence kwasten, maar over het algemeen zijn de goedkope kwasten niet zoveel soeps. Simpelweg omdat het maken van een goede kwast wat meer geld kost dan het maken van een slechte kwast.
 • Trek even aan het houten of plastic stuk (de handle) van de kwast. Als ‘ie los zit of wiebelt is de kwaliteit niet zo best.
 • Voel ook aan hoe ‘stevig’ het haar is. Heel hard is niet goed, maar heel slap ook niet. Het moet een beetje tussen in zitten. Hele harde of héle slappe kwastharen zijn dus niet zo goed.

Hoe herken je een goede kwast?

Ha, dit is leuker! Hoe ontdek je of die ene kwast in de winkel een beetje goed is?

 • De zachtheid van de haren. Voelt het superzacht aan en prikt het niet? Score! Test het vooral op een wat gevoeliger deel van je huid, bijvoorbeeld de binnenkant van je polsen.
 • Kijk naar de vorm van de haren, hoe ze afgesneden zijn. Is een blending kwast mooi rond? Net als een poederkwast? Is een oogschaduwkwast mooi plat? Inspecteer de vorm en als die goed is, is dat meteen een pluspunt.
 • Check de haren, kijk er naar. Zien ze er mooi recht uit, glad? Geen bobbeltjes, niet extreem glanzend (eerder glanzend zoals je eigen haar)?
 • Zet de kwast op de rug van je hand en druk er een beetje op. Veert de kwast mee? Zijn de haren stevig, maar niet té? Dan is het goed!
 • Als het handvat van de kwast er goed uit ziet dan krijgt de kwast ook pluspunten. Check of ‘ie goed stevig vast zit.
 • Trek even aan de haren (zachtjes). Als er geen tot weinig haren uitvallen heb je een goede kwast te pakken.
 • Kijk even vanaf de bovenkant naar de kwast. Zitten de haren dicht op elkaar? Zie je dat er ontelbaar veel haren in de kwast zitten? Mooi. Dit verschilt overigens wel per kwast, een stippler kwast hoort bijvoorbeeld maar relatief weinig haren te hebben.

Bedenk welke kwasten je wilt en waarvoor je ze gaat gebruiken

Dit is ook heel belangrijk als je kwasten gaat kopen: welke functie hebben ze? Wil je kwasten voor je gezicht, ogen, lippen? Oké, voor je ogen. Maar dan ben je er nog lang niet. Wil je een blending kwast? Goed. Maar wat voor? Een kleine, grote, fluffy of juist wat meer stevig? Eentje voor in je arcadeboog, een voor onder je oog? Een die wat meer kleur pakt of die juist is bedoeld voor het uitwerken van de kleur? Dus voor je overweldigd wordt in de winkel: bedenk even wat je hebben wilt. Je hebt oogschaduwkwasten en oogschaduwkwasten. Net als bij foundationkwasten. Er zijn zoveel soorten! Verdiep je er even in op internet, bekijk filmpjes van mensen die zich opmaken met kwasten, lees reviews en bepaal op die manier wat voor type kwast(en) je wilt hebben. Dat maakt het een stuk makkelijker!

Een paar laatste tips

Het is heerlijk om budget koopjes te vinden, en zo is het met kwasten ook. Maar bij kwasten is het echt veel beter om te investeren in een aantal iets duurdere, betere kwasten. Hier doe je langer mee, ze doorstaan veel meer wasbeurten, zijn bestand tegen meer stootjes en heftig gebruik (bijvoorbeeld als je visagist bent en heel veel mensen opmaakt), ze blijven veel langer mooi en het resultaat wat ze geven is gewoon beter. Je doet ontzettend veel jaar met een goed stel kwasten en je zal merken dat goedkope kwasten sneller onbruikbaar zijn. De haren vallen uit, de haren splijten, het handvat laat los (al kan je dat wel lijmen), de haren gaan uit elkaar staan (en ze gaan niet meer in de originele stand)…

Was je kwasten regelmatig, het liefst een keer in de week. Wassen doe je trouwens met een lauw badje met babyshampoo. Ik maak ze tussendoor schoon met een brush cleanser of gewoon wat alcohol. Zet kwasten als je ze laat opdrogen nooit rechtop neer, dan loopt het water in de steel (en deze kan dan loslaten, gaan rotten en roesten). Leg ze gewoon neer op bijvoorbeeld een theedoek of dikke tissue, en dan zijn ze in een paar uur droog.

Wees zuinig op je kwasten. Maar dat hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Je kwasten zijn je gereedschap. Bewaar ze in bekers, of in een kwastenriem. Of een mooi oprolbaar etui.

Check ook dit filmpje van mij waarin ik uitleg welke kwasten ik waarvoor gebruik.

Wat voor kwasten gebruik jij?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.