Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
24 september 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • MAC
 • uitleg
 • winke
 • winkel
Een MissLipgloss artikel

Voor het eerst naar MAC… What to do & what to get?

MAC is mijn favoriete make-upmerk. Ik kan naar de Pro Store in Amsterdam gaan en dan vind ik praktisch alles leuk, mooi, geweldig. Wanneer ik bij de Kruidvat bij Maybelline en L’Oréal sta te kijken denk ik negen van de tien keer ‘Nee, ik spaar het voor MAC.’ MAC staat voor Make Up Art Cosmetics en bestaat sinds 1991, toen opende er een winkel in Greenwich Village in (waar anders) New York. Het begon als een merk uitsluitend voor make up artists maar in de loop der jaren is het ook verkrijgbaar geworden voor ‘gewone’ consumenten.

In Nederland is het te koop bij:

 • de MAC Pro Store aan de Heiligeweg in Amsterdam (dat is een zijstraat van de Kalverstraat). Hier hebben ze alle producten die MAC heeft, omdat het een Pro Store is. Hier krijg je als make up artist ook korting op de producten wanneer je een MAC Pro Card aanvraagt.
 • de Bijenkorf in Amsterdam (Dam 1)
 • de Bijenkorf in Maastricht (Kersenmarkt 10)
 • de Bijenkorf in Rotterdam (Coolsingel 105)
 • de Bijenkorf in Eindhoven (Piazza 1)
 • de Bijenkorf in Den Haag (Wagenstraat 32)
 • de Douglas in Groningen (Guldenstraat)
 • de Douglas in Utrecht (Vredenburg 3)
 • de Douglas in Rotterdam (Lijnbaan 105)

Heel wat verkooppunten dus. De counters (dus in de Bijenkorf en Douglas) hebben minder producten dan in de Pro Store en daar is je Pro pas als je die hebt niet geldig.

MAC is anders dan andere make-up merken. Zowel in de Store als bij de counters moet je vragen naar producten, die kan je zelf niet pakken. Dus onthoud de dingen die je wilt tijdens het shoppen (want als je zes keer een make up artist moet vragen of hij/zij iets voor je wilt pakken wordt het wat vervelend) en vraag aan het einde alles aan een make up artist.

Zo ziet een MAC Pro Store er van binnen uit. Overal ter wereld hebben ze dit interieur. bron foto

Maar… Wat móet je nou echt hebben als je voor het eerst naar MAC gaat? Natuurlijk zullen de meningen verschillen en zal elke beautyfanaat iets anders zeggen. Waar ik zeker even naar zou gaan kijken:

 • Oogschaduws. MAC heeft er heel erg veel, in veel verschillende kleuren, finishes en soorten. Niet alle oogschaduws hebben evenveel pigment. Ik heb er zelf weinig, een stuk of vier (plus een palet met vier). Aanraders zijn Shroom (de perfecte highlightkleur), Vanilla, Embark, Humid en Retrospeck.
  Heb je een oogschaduw van een ander merk waar je een grote versie van MAC van wilt hebben? Neem die dan mee. Ik neem bijvoorbeeld binnenkort mijn 88 warm palette mee om van een kleur een namaak van MAC te vinden.
  Bij MAC kan je ook losse oogschaduws kopen, dus zonder het doosje. Deze kan je in een los palet van MAC doen, die kan je ook kopen.
 • Lipproducten. Bij MAC hebben ze enorm veel kleuren, ook bijzondere, zoals geel en groen. De lipsticks, Dazzleglasses en Lipglasses vind ik geweldig. Test gewoon wat uit, ze zijn de moeite waard. Mijn favorieten zijn Lipsticks in Chatterbox, Way To Love en Myth, Dazzleglass in Babysparks en Rags to Riches en Lipglass in Underage.
 • Kijk zeker even bij de Viva Glam lipsticks. Van deze lipsticks gaat elke cent naar het MAC Aids Fonds. Daarnaast zijn ze ook gewoon hartstikke mooi 🙂
 • Blushes, bronzers en highlighters van MAC vind ik geweldig en ik zou ze allemaal wel willen. Ze hebben basic matte bronzers, Mineralize Skinfinishes (die kan je dragen als bronzer, blush, highlighter of gewoon als poeder over je foundation, dat ligt maar net aan de kleur), gewone blushes en Mineralize blushes. Je word echt gek van deze producten, ik vind ze geweldig. Kwalitatief heel erg mooi.
 • Kwasten heb ik zelf niet, maar het schijnen de beste kwasten te zijn die er bestaan. Wel even een kijkje waard, dus.
 • MAC heeft geen oogschaduwbasis, daarvoor kan je een Paint Pot gebruiken in een natuurlijke kleur.
 • Verschillende soorten foundations en concealers. Ik vind ze zelf wat aan de dure kant en kan ook prima werken met goedkopere (drogisterij)producten maar als je iets zoekt wat heel erg goed dekt is MAC een goede keus.

Wat je – naar mijn mening – wel voorbij kan lopen is de skincare van MAC, de mascara’s en de vloeibare eyeliners. Hier hoor ik niet veel goeds over, en ik loop er zelf ook altijd langs.

Ik hoor van veel meiden dat ze het eng vinden om naar MAC te gaan. Dat begrijp ik wel, want je moet eigenlijk alles vragen aan de medewerkers (de make up artists). Mijn tip: ga gewoon. Test lekker uit wat je testen wilt, overal zijn testers van, die staan gewoon in de winkel. Die testers zijn ook erg schoon trouwens, door de make up artists worden ze na elk gebruik ontsmet. Dat is wel een fijn idee, toch?
Je kan best tegen een mua zeggen dat je er voor het eerst bent en dat je nog niet zo goed weet wat je hebben wilt. Of laat juist een lijstje zien van dingen die je op het oog hebt en even wilt uitproberen. Jij bent een klant voor ze, vergeet dat niet! Zij willen dingen verkopen. Ze zien er misschien wat ‘intimiderend’ uit in hun prachtige zwarte outfits en geweldige make-up, maar je zal merken dat ze heel aardig zijn. Ik ben in New York bij meerdere MAC winkels en counters geweest, en net als in Nederland zijn ze super aardig. Ze hebben een passie voor make-up en ze weten zoveel!
Bij MAC vind ik het heel erg fijn dat de make up artists altijd wel even iets bij je uit willen proberen. Een nieuwe foundation brengen ze dan even aan, net als concealer, bronzer… Maar een ooglook willen ze ook wel maken, mits het niet te druk is natuurlijk. Het zijn echt hartstikke goede visagisten dus het is heel leuk om eens te kijken wat zij doen met een product op jou. Vraag het gewoon, wat heb je te verliezen? Niks, toch? Vraag advies, vraag om tips, vraag of ze je op willen maken. Nee heb je, ja kan je krijgen, zeg ik altijd maar. Natuurlijk is dat een beetje eng, zeker als je nog niet zo heel veel ‘verstand’ hebt van make-up, maar het is goed om leergierig te zijn.

Vergeet niet dat een bezoekje aan MAC gewoon heel erg leuk is en niks is om bang voor te zijn! Ga gewoon lekker er heen, maak r een dagje uit van, of ga als je toevallig in de buurt bent. Enjoy en word net zo verslaafd als ik!

Bron bovenste foto


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.