Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
28 augustus 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • vet haar
  • voorkomen
Een MissLipgloss artikel

Vet haar

Je merkt het aan je hoofdhuid, aan je haar. Het is zwaar, futloos, het plakt en hangt in slierten bij elkaar. En als het écht erg is, kriebelt het ook een beetje. Ik heb het over vet haar. Het is heel normaal om vet haar te krijgen. Maar wat nou als je haar héél snel vet wordt? En moet je per se je haar wassen om het vettige laagje weg te krijgen?

 

Wat is het?

Dit is een dwarsdoorsnede van je hoofdhuid. Daar waar ‘sebum’ staat, zit de talg. Dit komt omhoog doordat je haar beweegt. Door het kammen, stylen, doordat je er met je handen door gaat, maar ook door bijvoorbeeld de wind of het dragen van een muts of pet. Maar je haar kan ook vet worden door het gebruik van vettige haarproducten, zoals vette waxsoorten, leave-in conditioners en serums. Ook door overmatig zweten (door bijvoorbeeld sporten) kan je haar vet aanvoelen.
Iedereen krijgt vet haar, en al voelt het misschien vies doordat je echt een laagje voelt, het is niet per se vies. Natuurlijk moet je je haar wassen, maar twee keer in de week is genoeg. Als je haar vet is, betekent het niet meteen dat je haar ook vies is.

 

Wat doe ik er tegen?

Wassen! Dat is natuurlijk het eerste wat er in je opkomt. En dat klopt ook, want als je je haar wast verwijder je alle viezigheid en vettigheid en dan is je haar weer schoon en glad. Een andere snelle oplossing is het gebruiken van een droogshampoo of simpele talkpoeder. Breng dit aan op je haar, kam het door, en je haar is meteen minder vet. Dit komt doordat het poeder de vettigheid opneemt. Niet teveel gebruiken, anders krijg je wit haar.

Maar eigenlijk is het beter om het ‘probleem’ bij de bron aan te pakken. Waarom wordt je haar zo vet? Dat kan door verschillende dingen komen.

  • Wanneer je je haar borstelt, kamt of er aan zit met je vingers, verspreidt je het talg en activeer je de talgklieren. Het voelt lekker aan je hoofdhuid maar je haar wordt er echt sneller vet van. Kam en borstel het dus zo min mogelijk, alleen als het echt nodig is. En ook al staat het heel leuk, ga niet teveel met je handen of vingers door je haar. Ook dat activeert de talgkliertjes.
  • Let op de producten die je gebruikt en de hoeveelheid daarvan. Je haar kan zwaar en vet aanvoelen wanneer je een vettig product gebruikt zoals een wax, een serum of een leave-in conditioner. Ook glansproducten als sprays maken je haar vaak wat vettig en zwaar. Kijk dus uit met dit soort producten en als je ze wil gebruiken, doe dat dan met mate. Sowieso heb je van deze producten niet veel nodig, a little goes a long way. En je kan er altijd nog wat bij pakken als je het te weinig vindt.
  • Wat voor mij echt heeft gewerkt: mijn haar minder vaak wassen. Ook met het wassen van je haar stimuleer je de talgklieren van je haar doordat je de shampoo (en conditioner) inmasseert, en daarna uitspoelt. Hiermee zet je druk op je hoofdhuid. Het voelt heel lekker en fijn om elke dag je haar te wassen, maar ten eerste is het echt niet nodig (twee keer in de week is prima), ten tweede wordt je haar er sneller vet van en ten derde is het zonde van je fijne producten.
    Het lijkt moeilijk, maar probeer je wasbeurten elke keer een dagje uit te stellen.
  • Wanneer je denkt ‘NEE, dit KAN niet meer,’ gebruik dan een droogshampoo of talkpoeder. Was het de dag daarna. Ik heb het jaren geleden ook zo gedaan en nu was ik mijn haar zo’n twee keer in de week.
  • Heb je een pony of lok? Of wil je die graag? Reken er maar op dat die tien keer zo snel vet wordt. Dit komt doordat je er vaker aanzit (je haalt het uit je ogen weg of je doet je lok achter je oren), en doordat het in contact is met de huid van je gezicht. De oplossing is door plaatselijk wat vaker droogshampoo of talk te gebruiken. En probeer er zo min mogelijk aan te zitten! Wanneer je aan het werk bent (achter de computer, of als je aan het schrijven bent) kan je misschien een haarbandje of knipje in je haar doen, zo hoef je het niet telkens uit je gezicht te vegen.
  • Echt geen tijd om je haar te wassen of droogshampoo te gebruiken? Draag je haar dan niet los, maar in een staart of knot. Of als je kort haar hebt, achter je oren. Dan vallen de slierten niet zo op. Je kan ook een hoedje of mutsje opdoen, dat camoufleert ook een hoop. Maar ’s avonds wel even iets aan dat vette haar doen hè, want het ziet er niet heel verzorgd uit. Als ik vettig haar heb, doe ik het strak naar achteren en achter mijn oren.

Zelf was ik mijn haar nog maar twee keer per week, en dat is puur door gewenning. Ik kan zo vijf dagen zonder een wasbeurt doen, mijn haar wordt gewoon niet meer vet! Natuurlijk was ik het wel, zo’n twee keer in de week, met soms droogshampoo (Batiste! Mijn favoriet) tussendoor. Gewoon het wassen uitstellen en bovenstaande dingen in gedachten houden, dan wordt je haar steeds wat minder snel vet.

Deze blogpost stond bijna drie jaar geleden al eens online. Toen ik een nieuwe blogpost wilde maken over vet haar, ontdekte ik deze! Heel erg volledig, en daarom krijgt deze even een ‘upje’! Ook heb ik hem even aangevuld met nieuwe informatie.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.