21 oktober 2016 door Cynthia Schultz 19 reacties
 • boek
 • crossroads of should and must
 • elle lena
 • Review
Een MissLipgloss artikel

The Crossroads of Should and Must – Elle Luna

The Crossroads of Should and MustHet laatste jaar lees ik het allerliefst verhalen, maar af en toe vind ik een inspirerend zelfhulpboek ook nog erg leuk om te lezen. Mijn allerleukste en meest bruikbare tot nu toe is ‘The Crossroads of Should and Mustt’ van Elle Luna. Weet je niet wat je wilt? Wil je meer uit je leven halen? Wil je écht gelukkig zijn en blij worden van wat je elke dag doet? Dit boek helpt je. Echt.

The Crossroads of Should and Must

The Crossroads of Should and Must – Elle Luna, €13,58

Deze blogpost gaat over de oorspronkelijke Engelse variant van dit boek. Er is sinds dit jaar ook een Nederlandse. Deze kocht ik eerst, maar vind ik veel minder mooi vormgegeven dan de Engelse variant. Ik ruilde hem dus om voor deze, en ik kan je echt aanraden de Engelse te kopen. Niet per se omdat het de oorspronkelijke taal van het boek is, maar vooral vanwege alle mooie tekeningen en geïllustreerde teksten die in de Nederlandse variant veel minder mooi zijn.

De flaptekst, in het Nederlands:

Iedereen kent de vraag: hoe kom ik erachter wat mijn ware roeping is? En als ik die gevonden heb, hoe blijf ik daar dan trouw aan? Elle Luna bestempelt dit moment als de tweesprong van moeten en willen. ‘Moeten’ is dat wat we denken te moeten doen of wat anderen van ons
verwachten. ‘Willen’ is dat waar we van dromen, dat waar ons hart ligt.

Elle Luna’s eigen zoektocht naar haar diepste verlangens inspireerde haar tot het schrijven van een online manifest dat in korte tijd duizenden reacties opriep. In Op de tweesprong van moeten en willen heeft Elle Luna haar ideeën verwerkt tot een prachtig vormgegeven, inspirerend (cadeau)boek, voor iedereen die op zoek is naar zijn of haar ware passie of die voor een grote verandering in het leven staat.

Deze tekst vind ik het boek niet helemaal omschrijven, voor mij ging dit boek echt meer over: wat wil ik nu écht? Wat vind ik écht leuk? Wat wil ik elke dag doen? Waar word ik gelukkig van? Welke dingen moet ik allemaal van mezelf, maar wil ik eigenlijk helemaal niet? En als ik niet weet wat ik wil, hoe vind ik dat dan uit? En wat nou als ik met mijn ‘willen’ geen geld verdien?

Al dit soort vragen worden niet voor je beantwoord, maar beantwoord je zelf door het lezen van dit boek en door het doen van de oefeningen en opdrachten die er in staan.

The Crossroads of Should and Must

Hier gaat het om: het gevoel dat je niet alles uit jezelf of uit het leven haalt. Dat je het wellicht prima doet, prima je geld verdient, best tevreden bent, maar dat jeukende, knagende gevoel hebt dat het anders moet.

The Crossroads of Should and Must

Heel duidelijk word in Crossroads het verschil uitgelegd tussen ‘should’ en ‘must’, en het verschil tussen een baan, een carriere en een roeping. En hoe je kan zorgen dat je jouw leven zo inricht dat je alledrie hebt. Dat wat je doet zowel een baan als een carriere als een roeping is.

The Crossroads of Should and Must

Dit soort pagina’s in het boek vind ik zo mooi. Veel mooie quotes en teksten zijn door Elle prachtig geschilderd of getekend en dat maakt dit boek naast heel nuttig en inspirerend ook gewoon heel mooi. Het is zo leuk om dit boek te lezen.

The Crossroads of Should and Must

Ik leer door dit boek welke dingen ik allemaal moet en welke dingen ik wil. Dingen die ik moet van anderen, dingen die ik moet van mezelf, en dingen die ik echt heel graag wíl doen. Want er zit zo’n verschil in deze dingen!

The Crossroads of Should and Must

 

The Crossroads of Should and Must

Er staan een aantal erg handige, leuke en ophelderende opdrachten in het boek om dingen voor jezelf te verhelderen. Ook deze opdrachten zijn zo leuk vormgegeven! Het is net een speelboek voor kinderen. Maar dan voor jezelf! Sommige opdrachten zijn trouwens wel echt wat lastiger – je moet soms echt in jezelf graven, in je verleden, en dat kost tijd en soms veel moeite. Het is niet zo dat je dit boek in een middag leest en dan weet wat je wilt. Je moet de tijd nemen, de opdrachten rustig (meerdere malen) uitvoeren en alles op je in laten werken. Zo werkt het voor mij in ieder geval goed.

The Crossroads of Should and Must

The Crossroads of Should and Must

Ik heb dit boek al aan veel mensen aangeraden en nu werd het tijd om dit ook hier te doen. Ik vind dit een waanzinnig boek. Naast dat het mooi en leuk is, werkt het voor mij onwijs verhelderend voor de ‘wat wil ik, wat moet ik, waar wil ik heen, wat wil ik doen’ vraag. En dan wel op een leuke, speelse manier. Er zijn zoveel strenge, belerende, serieuze zelfhulpboeken waarbij je op pagina vijftien al het gevoel hebt dat je bij een onaardige psycholoog op de bank zit. Dit boek is vrolijk, positief, speels en zo leerzaam.

The Crossroads of Should and Must is onder andere bij Bol.com te koop. Ik heb dit boek zelf gekocht.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

19 reacties
 1. Marjolein

  Dankjewel voor de tip! Ik ga volgende week op vakantie en heb het boek meteen besteld.

 2. Anna

  Heb wel vaker gehoord dat dit een leuk boek is. Vooral in het Engels.
  En ik kan geen Engels 🙁
  Misschien toch maar de Nederlandse versie kopen.

 3. Evie

  Wat een gaaf boek, superleuke tip!! Ik vind dit soort reviews heel leuk om te lezen. Is het boek ook geschikt voor wat oudere mensen? (Als in, 50)

 4. Jessica

  Klinkt als een fijn boek dat ik op mijn verlanglijstje moet zetten! En leuk vormgegeven zeg.

 5. Luus

  Ik heb de Nederlandse versie! Zelfde lay out …

 6. Manon

  Fijne review! Ik had hem al eens voorbij zien komen op de Groene Meisjes blog en was toen al geinteresseerd maar ik twijfelde in welke taal ik hem moest aanschaffen. Jij trekt me nu over de streep, ik ga hem in het Engels kopen! Ben heel benieuwd

 7. Tani

  Wat een leuke tip! Ik zet ‘m op mijn lijstje! Dankzij jou ook Haruki Murakami leren kennen en dat is een verrijking! :-))

 8. Desirée

  Precies de thema’s waar ik dit jaar ook erg mee bezig ben. Ga het boek op jouw aanraden gelijk bestellen. Dankjewel voor de tip!

 9. Carina

  Ik vind ee vormgeving juist niet mooi, haha. De kleuren wel maar qua lettertypes echt absoluut niet. Mijn favoriete boek in dit genre is ‘Gelukkig zijn moet je durven’ van Rosalinda Weel.

 10. Adriënne

  Morgen vertrek ik voor een weekendje in jouw stad Zwolle. Verkopen ze dit boek in het Engels ook bij die prachtige boekhandel (Wanders??)? Dan ga ik hem zeker kopen :).

 11. Shirley

  Ik heb hem ook gelezen en ben ook fan! Wel de Nederlandse versie trouwens, die ook al erg mooi is vormgegeven vind ik 🙂

 12. Loes | Gewoon iets met Loes

  De vormgeving ziet er inderdaad ontzettend leuk uit. Ik vind het fijn als boeken met ‘zware’ materie toch een beetje speels of luchtig ogen. En dat is bij deze zeker het geval! Fijn dat het voor jou wat verheldering heeft gebracht!

 13. Heleen

  Gaaf! Ik heb ‘m al een poosje op m’n lijstje staan. Ik ben echt een sucker voor dit soort vormgegeven boeken.

 14. Mieke

  Fijne tip, dank je wel! Ik lees graag boeken als deze.

 15. Mieke

  Ik heb hem ook. Normaal gesproken niet van de zelfhulpboeken (ik dacht dat ik GEK werd toen ik Brene Brown aan het lezen was. Doodmoe werd ik van haar), maar dit boek is super. Redelijk down-to-earth en behapbaar. Verhelderend, vind ik het. En inderdaad: ik heb ook de Engelse (met dank aan de tip van Marlous van Last Days of Spring, die er ook over heeft geblogd: http://www.lastdaysofspring.com/2016/09/boekreview-de-tweesprong-van-moeten-en-willen/ ) want die is zoveel mooier dan de Nederlandse. Plus: ik geef er de voorkeur aan een boek in de originele taal te lezen, omdat de vertalingen soms net niet zijn wat ik ervan hoop.

 16. Joyce

  Wat een goede tip. Ik ga deze absoluut kopen voor mezelf en voor mijn vriend. Sinterklaascadeau!

 17. Josianne

  Ik vond dit een heel fijn boek. Niet alleen was het heel mooi vormgegeven, het leest ook heel makkelijk (ik had hem in 1,5 uur uit). Daarnaast staan er ook echt handige tips in. Ja, goed boek!

 18. femketje

  oehh deze klinkt wel als een boek voor mij 🙂 hou sowieso van zulk soort boeken gezien mijn maatschappelijk werk achtergrond dus zeker weten dat deze op mijn wishlist komt te staan 😀