Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
26 juni 2008 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • uitleg
 • zonnebrand
Een MissLipgloss artikel

Sun alert!

Je hoort het overal: zon is slecht voor je huid. Een kleine dosis zon is wél goed voor ons omdat dat zorgt voor de aanmaak van vitamine D, maar vijftien minuten in de zon per dag is al genoeg om dat ‘binnen’ te krijgen. Maar of course zijn wij Nederlanders zonaanbidders en zoeken we graag de zon in het zuiden op en pakken we het vliegtuig naar Spanje, Frankrijk, Kroatië…

Wat moet je sowieso hebben op ‘zon-gebied?’

 • Een zonnebrand met hoge factor, minimaal factor 30.
 • Een zonnebrand met lagere factor, minimaal factor 15 à 20.
 • Eventueel een speciale gezichts-zonnebrand
 • Een aftersun (het liefst een verkoelende gel)
 • Een scrub
 • Een hoed of pet

Hoe zon je verantwoord en gezond?

Ga je op vakantie naar de zon? Begin dan met een hoge zonnefactor. Let wel op dat je je niet pas insmeert als op het moment dat je de zon ingaat, maar een half uur van te voren. Je huid heeft namelijk tijd nodig om de crème op te nemen en de crème heeft weer tijd nodig om optimaal te werken. Gebruik een theelepeltje voor je gezicht (het liefst speciale gezichts-zonnebrand) en wees royaal voor je lichaam. Ga zeker niet besparen! Smeer om het uur of twee uur bij of wanneer je het water in bent geweest. Blijf zeker de eerste drie dagen met deze hoge factor smeren en bouw het daarna af, als je huid daar klaar voor is. Enne, bouw je zon-uren op. De eerste dag de hele middag op het strand liggen is niet bepaald goed: je huid is daar niet aan gewend.

Hoe wordt je het mooist egaal bruin?

Douche ’s ochtends (of voordat je de zon ingaat) en scrub je hele lichaam (doe dit trouwens niet vaker dan 2 keer per week), ook je gezicht met een speciale gezichtsscrub (gebruik niet je lichaamsscrub, dat is niet geschikt voor je gezicht). Zo haal je alle dode huidcellen weg en wordt je ‘eigen’ huid bruin en niet de dode huidcellen, dan ga je namelijk vervellen! Smeer na het zonnen in met een aftersun (als je verbrand bent, met een verkoelende gel-aftersun en anders met een bruinverlengende aftersun). En tja, die bikini of badpak-afdruk blijf je zien. Of je moet zonder bikini gaan zonnen, maar da’s toch niet echt wat voor mij… Het is trouwens ook aan te raden om jezelf een reinigende gezichtsbehandeling te geven (of laat het door je schoonheidsspecialiste doen) voor je op reis gaat. Lekker scrubben, masker, stomen… Zo is je huid optimaal gereinigd en wordt je egaler bruin.

Waar je extra op moet letten…

 • Plekjes waar je niet snel aan denkt: oren, oogleden, knieholtjes, voeten, nek en handen. Reken maar dat het pijnlijk is als ze verbranden…
 • Je rug en de achterkant van je benen en armen ben je geneigd snel te vergeten. Laat je reispartner (mama, vriendin, vriendje, hunk op het strand) je rug en benen in smeren. Heel belangrijk!
 • In de schaduw kan je ook verbranden! Dus óók smeren als je niet van plan bent om de zon in te gaan.
 • Ga tussen 12 en 3 niet bewust op het strand of ergens anders in de zon liggen. De zon is op dat moment het sterkst en je verbrandt geheid. Ga dan dus even een siësta houden en zoek de schaduw op.
 • Draag een zonnebril! Als je op het strand ligt te bakken met je ogen dicht is het niet nodig, maar wel als je gaat wandelen of iets leest. Je knijpt je ogen namelijk samen door het felle licht en dat betekent: rimpeltjes. Daarnaast is het ook gewoon heel slecht voor je ogen. Goed excuus om een mooie zonnebril te kopen!
 • Koop een mooie flaphoed om je gezicht en haar te beschermen tegen de zon.
 • Te warm? Neem een duik of zoek de schaduw op. Luister naar je lichaam en je huid. Als je huid gaat prikken, ga dan meteen uit de zon.
 • Let op met parfum. Van parfum met alcohol krijg je vlekken in de zon. Draag dus liever geen parfum, behalve als je zeker weet dat het parfum is waar je mee de zon in kan!

De producten op het plaatje heb ik allemaal zelf. Ik kwam er achter dat ik heel veel dingen niet meer had of op waren en zonnebrand van een jaar oud is vaak uitgewerkt. Ik heb dus (bijna, heb nog een factor 15 zonnebrand van Garnier) al m’n producten nieuw gehaald voor op vakantie. Allemaal bij Yves Rocher trouwens, omdat ik goede ervaringen heb met de zonnebrand van dit merk. Van links naar rechts van boven naar beneden: Protectyl Vegetal Aftersun met bruinverlengende werking, PV Zonnebrandcrème factor 30, PV Aftersun gel met verkoelende werking, PV Gezichtszonnebrand factor 30, Spa Vegetal bodyscrub. Yves Rocher heeft trouwens op veel zonneproducten nu 50% korting!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.