Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
30 oktober 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • eyeliner
 • gebruiken
 • How To
 • stap voor stap
Een MissLipgloss artikel

Stap voor stap: eyeliner met wing zetten

Ik draag heel vaak zwarte eyeliner met een flinke wing, en ik krijg daar wel het vaakst de volgende opmerking op: ‘Hoe krijg je dat zo strak?! Ik probeer zoveel, maar het lukt me niet!’ Ik heb er al eens een video over gemaakt maar ga vandaag alle tips en trucs uitleggen in een stap voor stap uitleg.

Als eerst moet je bedenken wat voor soort eyeliner je wilt gebruiken. Er zijn veel soorten!


Vloeibare eyeliner in een potje met kwastje. Elk merk heeft er wel een. De een heeft een stevig vilten kwastje, de ander een met haren. Dit kan soms wat wiebelig werken. Mijn favoriet: Max Factor Colour X-Pert waterproof eyeliner.

Potlood. Potlood kan je scherp slijpen en daar een liner met wing mee zetten. Dit is toch wel een beetje lastig omdat je het met potlood nooit zo mooi scherp en strak krijgt als met vloeibare liner. Mijn favoriet: Lancome Le Crayon Kohl.

Gelliner met een los kwastje. Gelliner is een soort dikke substantie die je met een eigen kwastje moet aanbrengen. Het fijne van gelliner vind ik dat je er lekker strak mee kan werken en dat het – mits je een goed kwastje gebruikt – hier vrij makkelijk een strakke lijn mee kan zetten. Mijn favoriet: MAC Fluidline.

Stift eyeliner. Makkelijk, snel en simpel. Naar mijn mening is dit de makkelijkste manier om een eyeliner te zetten. Mijn favoriet: MAC Penultimate Eyeliner.

Cake eyeliner. Dit is eigenlijk oogschaduw, dat je met een nat kwastje aanbrengt. Dit heet cake eyeliner, maar je kan er ook gewone oogschaduw voor gebruiken. Werkt makkelijk, maar niet zo heel snel omdat je elke keer je kwastje opnieuw nat moet maken.

 

Je kan dus uit van alles kiezen! Ik ga zelf meestal voor stift eyeliner, gel liner of vloeibare eyeliner. Ik gebruik dus niet altijd hetzelfde, maar ik wissel af. Zo is stift eyeliner eigenlijk nooit waterproof, en sommige vloeibare eyeliners wel. Het is dus maar net wat ik nodig heb.

Voor je begint, wat tips en trucs:

 • Doe eerst je oogschaduw en wenkbrauwen. Anders wordt het een erg gepriegel om dat nog te doen nadat je je eyeliner hebt aangebracht.
 • Breng je eyeliner aan vóór dat je je mascara op doet. Dit werkt gewoon makkelijker.
 • Wil je zéker weten dat het lijntje langs je wimpers gitzwart is? Pak dan eerst een oogpotlood, slijp deze vlijmscherp en teken de stukjes huid tussen je wimpers goed zwart. Zo heb je al een soort basis. Maak niet een te dikke lijn, daar gebruik je straks je eyeliner voor.
 • Zorg dat je wattenstaafjes en een dunne (waterige) oogmake-up remover binnen handbereik hebt voor het geval er iets misgaat. Zo kan je het meteen corrigeren.
 • Begin dun. Je kan het altijd nog dikker maken.
 • Houd het lijntje bij je binnenste ooghoek altijd dun, het is niet mooi én onnatuurlijk als je daar heel dik begint.
 • Zorg dat de lijn, wanneer je je ogen dicht houdt, een rechte lijn is. Het is niet mooi als er hobbels in zitten. Een rechte lijn is wat je hebben wilt.
 • Neem de tijd. Haastig een vloeibare liner gebruiken resultaat altijd in een ramp. Als je haast hebt, laat je eyeliner dan gewoon lekker achterwege.
 • Leun met je hand op je gezicht, dat tekent wat stabieler.
 • Ik blijf het zeggen: oefenen, oefenen, oefenen. Je wilt niet weten hoe vaak ik eyeliner heb gezet in mijn leven. Duizenden keren, ik maak geen grapje. Hoe vaker je het doet, hoe beter en sneller het gaat.

Klaar om te beginnen? Hier heb ik mijn wenkbrauwen al gedaan (ja, ik had ze iets beter moeten epileren) en mijn oogschaduw ook.

Het aller, aller, allerbelangrijkste bij het zetten van een eyeliner met wing is dat je de lijnen van je oog volgt. Het is lastig om dit te zien, ik had hier eerst ook moeite mee. Maar, als je het eenmaal door hebt, is het eigenlijk vrij simpel. Je volgt gewoon de lijn van de onderste rand van je oog, zoals je kan zien op de foto. Daar moet je wing naartoe! Je kan dit het beste zien als je je ogen gewoon open hebt.

Wat ook kan: naar het uiteinde van je wenkbrauw toe werken, maar dat is toch niet in alle gevallen mooi. Het kan zijn dat je wenkbrauwen bijvoorbeeld heel lang of juist heel kort zijn, waardoor de richting van je wing niet klopt.

Maak hem zo lang als je zelf wilt! Hoe langer, hoe dikker hij ook wordt. De lengte op deze foto is hoe ik hem normaal gesproken maak.

Zo ziet dat er uit als ik mijn ogen dicht heb.

Dan begin ik bij mijn binnenste ooghoek. Daar zet ik altijd maar een heel dun lijntje, en ik begin helemaal bij mijn traanbuis.

Dan ga ik de wing verbinden met de lijn die ik zojuist zette. Dat hoeft echt niet in één beweging, dat mag ook in stukjes.

Klaar! Het is echt niet zo moeilijk.

Zoals je ziet is de lijn mooi recht en zitten er geen bobbels in. Hier heb ik ook mascara op gedaan.

Even wat foto’s in daglicht, de andere foto’s maakte ik met flits omdat het vroeg ’s ochtends was en nog te donker om de tutorial foto’s bij het raam te maken. Het resultaat!

Oefening baart kunst! Dus lekker oefenen met je eyeliner. Probeer ook verschillende eyeliners uit zodat je kan testen welke je het fijnst vindt werken. Succes!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.