Een MissLipgloss artikel
Snelle Ontstress Tips #2
Wat kreeg ik veel reacties als ‘precies op tijd!’ op het vorige ‘onstress’-artikel. En veel suggesties en andere tips. Daarom vandaag deel twee van de ontstress-tips!
- 1. Slaap goed
Ga niet doorwerken tot midden in de nacht om ’s ochtends niet je bed uit te kunnen komen. Dit werkt averechts. Leg rond een uur of tien ’s avonds je werk aan de kant, plof even lekker op de bank of neem een douche en ga om elf uur lekker slapen. Als je tot zeven uur ’s ochtends slaapt (of zes uur desnoods) heb je genoeg slaap gehad en kan je weer fris verder werken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om eerder te gaan slapen en er ‘echt vroeg’ uit te gaan, een uur of vier, vijf. Natuurlijk niet iets om dagelijks te doen, maar in tijden van tentamens en dergelijke doe ik het nog wel eens.
- 2. Eet goed
Zorg voor een goed ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Let er vooral op dat het gezond is en veel vezels bevat, zodat je veel energie hebt. Het is erg vervelend om honger te hebben tijdens het werken of studeren, je zal merken dat je gedachten dan steeds afdwalen naar chips en chocola.
Eet bijvoorbeeld ’s ochtends yoghurt met muesli en banaan en eet er een bruine boterham of volkoren roggebrood bij. Neem tussen de midden een paar boterhammen, en beleg die lekker. Maak er echt even een lekkere lunch van zodat je even kan genieten en relaxen. Maak ’s avonds iets met pasta of aardappelen, dat vult goed en op die manier kan je er ’s avonds nog even tegenaan.
Denk ook aan je tussendoortjes, neem veel fruit, water en pak bijvoorbeeld een mueslireep.
- 3. Kalmeer
‘Soms dan zit mijn hoofd zo vol en ben ik zo gestresst dat ik in staat ben om keihard te gaan janken.’ Volgens mij is dat bekend bij heel veel dames. Ook bij mij. Dan krijg je gewoon een nervous breakdown doordat je de druk mentaal niet meer aankan. Isnietgoed, dames! Probeer dit te voorkomen, het kost namelijk enorm veel energie en het komt niet echt ten goede aan je humeur.
Zoek manieren om te kalmeren en rustig te blijven. In tijden van enorme werkdruk neem ik wel eens kalmeringsmiddelen van Valdispert, een merk dat alleen maar plantenextracten gebruikt in zijn producten. Zo hebben ze pilletjes waar je rustig van blijft en die goed zijn voor je concentratie, maar ook middeltjes waarvan je beter slaapt. Ik raad niet aan om deze regelmatig te gebruiken maar het helpt echt om het overzicht te houden en lekker rustig te blijven.
Je kan ook kalmeren met bijvoorbeeld een grote mok thee of warme melk.
- 4. Uitlaatklep
Praat erover met iemand. Je moeder, een goede vriendin, een docent op school, wie dan ook. Je kan het ook in je dagboek schrijven of typen op een blog. Je zal merken dat je niet de enige bent met dit ‘probleem’. En wanneer je er niet over praat, krop je alles op. En geloof me, het gaat er een keer uitkomen.
Als je niet zo goed bent in praten over gevoelens, zoek dan een andere manier om stoom af te blazen. Ga bijvoorbeeld een stuk rennen of keihard fietsen.
- 5. Zeg ‘NEE!’
Het is niet erg om nee te zeggen. In perioden van drukte is het goed (goed? Noodzakelijk!) om tijd voor jezelf te hebben. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je twee avonden in de week helemaal voor jezelf hebt, en dat je dan mag doen waar je zin in hebt. Lekker thuis op de bank, bijvoorbeeld.
Dan moet je nee zeggen. Tegen bijvoorbeeld vriendinnen, of tegen je baas als je een bijbaantje hebt. Je vriendinnen zullen het absoluut begrijpen – als ze goede vriendinnen zijn tenminste! Leg je situatie uit: dat je enorm druk bent en zin hebt in een avondje voor jezelf. Je kan ook meteen met een voorstel komen voor een andere dag, wanneer de ergste drukte voorbij is.
Ook wanneer je baas vraagt of je extra wil werken, zeg nee. Je bijbaantje is niet je prioriteit. Ik weet hoe moeilijk het is, want ik zei bij mijn vorige bijbaantje ook altijd ja als er extra gewerkt moest worden. Maar zeg gewoon eens nee. Je zal echt niet ontslagen worden en jouw geestelijke gezondheid is heel wat belangrijker dan een bijbaantje.