Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
26 maart 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • jetske ultee
  • kanker
  • slecht
  • sls
Een MissLipgloss artikel

SLS en SLES, wat is het nu precies?

Je hoort me er regelmatig over: SLS (sodium lauryl sulfaat) en SLES (sodium laureth sulfaat). Kort gezegd: zeep! Ik vermijd het zoveel mogelijk en krijg vaak de vraag: waarom? Lees verder als je alle ins en outs van deze ingrediënten wilt weten.


Ik weet er zelf een hoop van omdat ik me er door de jaren heen heel veel in verdiept heb, en met veel dermatologen en specialisten heb gepraat over dit onderwerp. Maar voor deze blogpost heb ik Jetske Ultee ook even ingeschakeld. Zij is huidarts en onderzoeksarts, en weet echt alles over de huid en wat daar bij komt kijken.

Squeaky clean!?

Vorig jaar oktober schreef ik al ‘‘Squeaky clean’, is dat nou goed?’, een blogpost waarin ik uitleg waarom je huid na het reinigen echt niet droog en trekkerig aan moet voelen. Een cleanser moet je huid reinigen, maar het niet ontdoen van alle vetten en vocht! En dat is nu juist wat SLS en SLES doen. Dat is voor mij de reden om ze te vermijden. Lees die blogpost (nog) eens als je wat meer info over ‘squeaky clean’ wilt lezen. Enne, ‘je kan het dan toch weer aanvullen met een lekkere crème?’. Ja, inderdaad, maar waarom? Waarom zou je je huid eerst vreselijk uitdrogen en irriteren? Iets wat in mijn ogen gewoon niet klopt. En: dat is natuurlijk wat de fabrikant van dit soort reinigers wilt. Lekker veel smeren hoor, want dat betekent lekker veel geld in het laatje. Niet doen.

Wat is SLS en SLES?

SLS

Sodium Lauryl Sulfaat is een reiniger, een zeep, een detergent. Dit verwijdert vet en viezigheid. Ook zorgen sulfaten ervoor dat je reiniger, douchegel of zeep lekker schuimt. Dit is totaal overbodig, ook zonder schuim wordt je huid en haar prima schoon. Nu heb je natuurlijk verschillende soorten sulfaten en zepen, en SLS is de meest harde, meest irriterende en uitdrogende. Je zou het kunnen gebruiken om je auto of fiets schoon te maken. Zo sterk reinigt het.

Jetske: ‘Zowel Sodium Lauryl Sulphate (SLS) als Sodium Laureth Sulphate (SLES) zijn surfactants (of oppervlakte actieve stoffen). Surfactants zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen; je kunt met surfactants je huid dus reinigen. Doordat surfactants de oppervlakte spanning verlagen, produceren ze schuim en maken ze producten beter smeerbaar…’

SLES

Sodium Laureth Sulfaat is praktisch hetzelfde als SLS, maar net iets milder. Met de nadruk op iets.

Jetske: ‘Veel mensen verwarren Sodium Lauryl Sulphate met Sodium Laureth Sulphate. Sodium Laureth Sulphate is net als Sodium Lauryl Sulphate een surfactant maar werkt veel minder irriterend. Ook deze stof wordt aan producten toegevoegd om producten te laten schuimen. Toch moet je met een gevoelige huid uitkijken voor Sodium Laureth Sulphate. Of het je huid daadwerkelijk irriteert hangt erg af van de concentratie die in het product zit en of er terugvettende oliën aan het product toegevoegd zijn. Een goede stelregel is dat als je huid strak aanvoelt na het wassen het product voor je huid te heftig is. Gebruik een product met sodium laureth sulphate in ieder geval niet te vaak, gebruik er niet al te veel van en spoel het goed af met water.’

Wat doet het met je huid?

Jetske: ‘Het grote nadeel van surfactants is dat ze buiten talg en vuil ook makkelijk het natuurlijke huidvet kunnen oplossen. Daardoor wordt de barrièrefunctie van de huid flink verstoord en krijg je last van een droge, schilferige en vochtarme huid. Ook kun je last krijgen van puistjes en rode vlekken.

Ondanks alle negatieve berichten over Sodium Lauryl Sulphate is er geen bewijs dat het kankerverwekkend of toxisch is. Sodium Lauryl Sulphate is wel de absolute koning op het gebied van huidirritatie. Het werkt zo irriterend dat men deze stof nu standaard gebruikt om kleine stukjes huid te irriteren zodat daarna het kalmerend effect van nieuwe cosmetische ingrediënten gemeten kan worden. Sodium Lauryl Sulphate maakt al in een hele lage concentratie de buitenste huidlaag stuk. Het wordt daarom ook wel eens gebruikt om andere werkzame stoffen dieper in de huid te laten dringen. Maar of je daar nou mooier van wordt….. ‘

Maar wat is er nu zo erg aan?

Je gaat er niet dood van (knock on wood), je wordt er niet ziek van (nogmaals, knock on wood) en je huid brandt er niet van weg, maar ik gebruik het zelf niet omdat het dingen doet met je huid die totaal onnodig zijn, en niet goed voor je. Uitdrogen, extreem hard reinigen en ontdoen van alle vetten en vocht wat je huid juist zo hard nodig heeft. Waarom zou je dat doen? Het maakt je huid alleen maar droog waardoor je meer moet gaan smeren, wat meer geld kost, en wat gewoon niet nodig is.

Het blijft natuurlijk een persoonlijke kwestie. Hey, als jij graag een heel extreem schone, droge, vetvrije huid wilt hebben die wat trekkerig aanvoelt, be my guest! En smeer daarna lekker met een crème. Iedereen moet kiezen voor zichzelf, ik kies er voor om het te vermijden, zoveel mogelijk. Ook omdat het bewezen is dat het niet oké is voor je huid, en meerdere experts geven dit aan.

Jetske: ‘Concluderend is Sodium Lauryl Sulphate (of Sodium Dodecyl Sulfate) echt een stof die je zou moeten vermijden. Helaas wordt het door producenten toch nog wel eens gebruikt, omdat het een heel goedkoop ingrediënt is en veel schuim geeft. Je ziet het met name nog al eens op de ingrediëntenlijst van shampoos terug. ‘

Producten zonder SLS/SLES?


Er zijn heel veel producten die wel SLS en SLES bevatten, maar ook steeds meer cosmetica zonder die goedjes. Het is alleen even zoeken. In de drogist vind je vooral veel merken die het niet vermijden, dus dat is al lastig. Yes to Carrots, gewoon bij de Etos te koop, gebruikt het niet. Ook Dr Organic, bij De Tuinen, vermijdt het. En natuurlijk veel duurdere producten die online te koop zijn. Het is een beetje een zoektocht, maar check gewoon wanneer je iets gaat kopen de ingrediëntenlijst op sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate. Alweer meer dan een jaar geleden schreef ik deze blogpost waarin ik liet zien welke producten zonder SLS en SLES mijn favoriet waren, maar ik zal daar binnenkort even een nieuwe versie van maken!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.