Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
2 februari 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • dagmar bijl
  • gevoelige huid
  • huidverzorging
  • jetske ultee
Een MissLipgloss artikel

Rosacea: wat moet je ermee?

Foto huidanalyseEen paar maanden geleden ontmoette ik Nathalie. Snel kwam haar verhaal op tafel: ze heeft een enorm gevoelige huid en (blijkbaar) last van rosacea acne. Ik stond erop dat ze naar Jetske Ultee ging: hier is wat aan te doen! Voor MissLipgloss.nl vertelt ze vandaag haar verhaal.

Door Nathalie –  Oké, oké, ik geef toe dat ik op het gebied van cosmetica een enorme luxepoes ben. Crémes kunnen me niet luxe genoeg zijn en ook mijn make-up heb ik het liefst uit het hogere segment (Chanel, Dior, Bobbi Brown….you name it). Niets fijner dan met een gevuld tasje uit de Douglas of ICI Paris te lopen ;). Zo’n 10 jaar geleden kwam ik in de gelukkige omstandigheid dat ik langzaamaan steeds meer producten van La Prairie kon gaan gebruiken. Mooie producten en wat stonden ze prachtig te pronken op mijn badkamerplankje. Tot ik drie jaar geleden steeds meer last kreeg van roodheid en bultjes in mijn gezicht (wangen en neus). Was ik allergisch voor een bepaald product, en voor welk ingrediënt dan precies (zoek dat maar eens uit met zo’n lange ingrediëntenlijst)? Toen het op een gegeven moment zo erg werd (en camoufleren ook een day-job werd) ben ik doorverwezen naar een dermatoloog. En ja hoor, diagnose: Rosacea acne.

“Sorry, maar dat komt toch alleen bij oude vrouwen voor?”

Nou nee dus, Rosacea komt bij 20% van de blanke vrouwen boven de 30 voor. En ik hoorde nu dus ook bij die club…. Dan begint de zoektocht naar geschikte verzorgingsproducten voor mensen met Rosacea (die per definitie een zeer gevoelige huid hebben). Wat ik ook probeerde (duur, goedkoop, producten uit de apotheek), die geïrriteerde huid (én rode bultjes) staken uiteindelijk toch weer de kop op.

 

Kenmerken van Rosacea

  • Regelmatig optreden van roodheid in het gezicht.
  • Kleine bloedvaatjes (couperose) in het gezicht.
  • Soms wat bultjes die lijken op puistjes maar die niet goed kunnen worden uitgedrukt.
  • Gevoeligheid voor cosmetische producten.
  • Regelmatig brandend of stekend/prikkelend gevoel van de gezichtshuid.
  • Gevoelige of snel geïrriteerde ogen.

Heb je regelmatig last van één of meerdere bovenstaande klachten dan doe je er goed aan eens bij een dermatoloog langs te gaan. Met een goede behandeling kan je de verschijnselen meestal prima onder controle houden en voorkom je het krijgen van Couperose. <Bron: Jetske Ultee>

Op advies van Cynthia ben ik uiteindelijk bij onze “huidgoeroe” Jetske Ultee (onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie) terecht gekomen. Zij nodigde me uit voor een uitgebreide huidanalyse alvorens ze me productadvies zou geven. Ietwat gespannen was ik wel toen ik naar Rotterdam reed, want ik moest geheel make-uploos verschijnen en de eer om dat te aanschouwen was tot die dag slechts enkelen ten deel gevallen. Eenmaal in Rotterdam werd ik bijzonder vriendelijk door Jetske en huidtherapeute Dagmar Bijl in hun prachtige kantoor ontvangen.

foto kantoor

Foto Dagmar

Huiddeskundige Dagmar ging mijn huid uitgebreid analyseren met behulp van verschillende meetapparatuur. Met de huidanalyse apparatuur weet je in no-time alles over je huidbarrière, hydratatie, talg, PH-waarde en aanwezigheid van bacteriën. Ook legde ze heel uitgebreid en duidelijk uit wat de verschillende waarden voor betekenis hadden.

Foto huidanalyse

Confronterend (zie foto) om jezelf op die manier te zien maar zo krijg je wel een op jouw huid aangepast verzorgingsadvies. De diagnose Rosacea werd in ieder geval door Jetske en Dagmar bevestigd. Daarnaast dacht Jetske ook aan aanwezigheid van de Demodex mijt.

“Oh mijn god, ook nog beestjes op mijn huid?”

Uit onderzoek blijkt dat een bacterie afkomstig van de Demodex mijt die graag op onze huid leeft (ja dames, óók bij jullie, alleen bij iemand met Rosacea in grotere getalen) waarschijnlijk de boosdoener is van Rosacea. De bewuste bacterie is gevoelig voor bepaalde antibiotica. Ook kan de Demodex mijt niet goed tegen Tea Tree olie, maar helaas je huid ook niet altijd. Het terpinen-4-ol uit de Tea Tree olie werkt goed tegen bacteriën, gisten en andere nare beesten die huidproblemen kunnen veroorzaken. <Bron: Jetske Ultee>

Voor mensen met Rosacea is het van groot belang om milde verzorgingsproducten te gebruiken. Vermijd in elk geval producten met irriterende ingrediënten zoals parfum en alcohol.

Op advies van Jetske kreeg ik een aantal producten (cleanser, toner, moisturizer en suncare) van haar “Uncover lijn” mee met de afspraak dat ik deze producten de komende zes weken ga testen en dat we elkaar dan weer terug zien. Ook kreeg ik de volgende tip om de Demodex mijt te lijf te gaan: meng een deel Tea Tree olie op drie delen Jojoba-olie (werkt ontstekingsremmend, bacteriedodend en beschermend), breng dit twee keer per week ’s avonds op de onrustige plekjes aan. Ik ga de producten van de “Uncover lijn” de komende tijd uitproberen, uiteraard hou ik jullie op de hoogte van de resultaten!

Lieve groet, Nathalie

Nathalie gebruikt de Uncover producten nu al een tijdje en over twee weken vertelt ze je alles over wat dit voor haar rosacea heeft gedaan!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.