11 mei 2016 door Cynthia Schultz 48 reacties
 • kip cashew
 • recept
 • roerbak
 • thaise kip cashew
Een MissLipgloss artikel

Recept: Thaise kip cashew

P1930533Ik liet je zien dat ik afgelopen week zelf eens kip cashew maakte, een roerbakgerecht dat ik in Thailand graag at én wat ik leerde maken tijdens een kookworskhop. Ik kreeg veel vragen naar het recept, ik deel hem graag met je.

Dit recept heb ik uit het kookboekje dat ik kreeg van de Asia Scenic kookschool in Chiang Mai. Ik heb het iets aangepast naar mijn smaak en de hoeveelheden heb ik groter gemaakt.

Er zijn allerlei varianten op kip cashew, je kan natuurlijk afwisselen met de groenten. Ik maak ze graag met de beschreven groenten, maar je kan bijvoorbeeld ook babymais gebruiken, of broccoli en peultjes. Ik zou wel  altijd de ui, knoflook en bosui er in laten.

Wat heb je nodig voor drie tot vier porties:

 • 2 kipfilets
 • 1 ui
 • 2 paprika’s
 • 3 tenen knoflook
 • 3 bosuitjes
 • muizenoortjes
 • oestersaus
 • vissaus
 • cashewnoten
 • suiker
 • pandanrijst
 • plantaardige olie (geen olijfolie)

Over de muizenoortjes: dit zijn paddenstoelen! Ik vond ze gedroogd bij de toko, je moet ze dan een half uurtje wellen in lauw water en dan kan je ze gebruiken. Muizenoortjes zijn hele grote, dunne paddenstoelen met een hele lekkere rubberachtige maar niet taaie textuur.Ze zijn niet sterk van smaak. Je kan ze natuurlijk weglaten, maar ik vind ze wel heel erg lekker in dit gerecht.

Wat moet je doen?

P19305281. Ik snijd eerst alles. De groenten in grove stukken, de knoflook in hele kleine stukjes, de kip in blokjes. Zodra je gaat wokken gaat alles heel snel, dus het is handig alles klaar te hebben staan. Die bruine ‘velletjes’, dat zijn dus de muizenoortjes!

2. Ik breng een pan water aan de kook en kook de pandanrijst volgens de verpakking (10 minuten, daarna afgieten en in de pan laten staan, niet meer op het vuur).

P1930529

3. Doe een flinke scheut (zonnebloem)olie in je wok. Zet hem op hoog vuur en roerbak eerst de cashewnoten. Blijf hierbij en beweeg ze constant in de pan, want ze worden heel snel bruin. Haal ze eruit zodra ze er lekker bruin en gebakken uitzien.
Heb je geen wok? Gebruik dan een hapjespan, maar laat hem wel heel goed heet worden en houd hem telkens op hoog vuur.

P1930530

4. Tijd om de kip en de knoflook te bakken op hoog vuur. Zodra de kip wit is, ga je verder.

P1930531

4. Alle groenten behalve de bosui gaan nu in de wok. Even goed doorroeren en dan de vissaus en oestersaus erbij. Ik doe van de vissaus een goede eetlepel en van de oestersaus anderhalf tot twee eetlepels. Ook gaat er anderhalve theelepel suiker bij. In Thailand gebruiken ze palmsuiker, gewone suiker is ook prima. Je kan ook de suiker weglaten natuurlijk. Roerbak dit een paar minuten; houd alles steeds in beweging, anders brandt het aan.

P1930532

5. Haal de wok van het vuur, doe de gebakken cashewnoten en de bosui erbij, roer het even door en klaar is je kip cashew!

P1930533

Je kan dit met rijst als hoofdgerecht eten of zonder rijst als bijgerecht bij bijvoorbeeld een curry. Ik eet hem graag ‘zo’ als hoofdgerecht. Het is in ongeveer twintig minuten klaar en het is erg lekker (en heel goed te bewaren voor de volgende dag, voor als je restjes hebt!). Eet smakelijk!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

48 reacties
 1. Esther

  Heb het net gemaakt, superlekker!

 2. Mariska

  Ik zag dat recept vandaag voorbijkomen en dacht meteen: ja, dit ga ik vanavond maken! De ingrediënten heb ik net al gehaald. Wordt vast heel lekker!

 3. Meili

  Hi Cynthia,

  Ziet er heerlijk uit, thx voor delen van het recept. Alleen we zijn niet zo dol op vissaus,
  misschien heb je een idee iets vervanger voor ? thx

  • Miss Lipgloss

   Oh, lastig! Sojasaus misschien? Het moet wel zout zijn in ieder geval.

 4. Varenka W

  Ben gek op dit soort recepten.
  Lekker met deze sausjes en ben dol op noten en de groente die je gebruikt.
  Ga dit zeker eens zelf maken.

 5. Carolien

  Een recept..?! Daar lees ik dit blog niet voor.

  • Linda

   Je hoeft toch niet alle artikelen op een site te lezen?

  • Dana

   Als je niets beters te zeggen hebt, reageer dan niet.
   Bovendien niemand verplicht je alle artikelen te lezen.

   Lekker recept Cynthia!

 6. Ise

  Klinkt heel erg goed! Ik zou wel de suiker weglaten maar ik weet zeker dat het dan nog een lekker gerecht blijft 😉

 7. An Dang

  Ziet er lekker uit! Ga het zeker even uitproberen maar dan zonder de nootjes en dan doe ik curry base met noodles ipv rijst!

  • Miss Lipgloss

   Superlekker inderdaad, dat doen wij ook regelmatig, dan wordt het gewoon een curry en dan is het geen geroerbakte kip cashew meer 😉

 8. Cheese and Chinese

  Lijkt me echt heerlijk! Ik ga deze zomer ook naar Thailand & Vietnam en ik kijk er nu al zo naar uit om kookcursussen te volgen!

 9. Annet

  Leuk! Ga ik zeker maken!

 10. Rosie

  Lekker ik ga het proberen te maken

 11. Joyce – LemonyLife

  Ziet er erg lekker uit! Prettig dat er geen vreemde producten in zitten en alles redelijk goed verkrijgbaar is!

 12. rachel

  kwa smaak maak ik het altijd zo alleen dan zonder de muizenoortjes en de nootjes maar die ga ik eens toevoegen 😀 lekker!

 13. A.

  Moet je de gedroogde muizenoortjes (paddestoelen) niet eerst weken in wat warm water? Dat moet bij (gedroogd) eekhoorntjesbrood, ofwel cèpes wel altijd…. Maar kan het mis hebben…

 14. Margot

  Dat ziet er goed uit, ik heb ‘m meteen opgeslagen!

 15. Kirsty

  Ik was hier al erg benieuwd naar, ik wil dit zeker eens gaan maken! Alleen denk ik dat ik de muizenoortjes vervang, omdat daar wat lastiger aan te komen is.

 16. Marielle

  Ziet eruit als een heerlijk recept. Vooral de muizen oortjes kende ik nog niet gedroogd! Welke vissaus gebruik jij voor door de kip cashew. Het is me opgevallen dat de kwaliteit per merk wel verschilt.

 17. Lisanne

  Ziet er heerlijk uit, ik zal hem maken met normale paddenstoelen is een stuk makkelijker verkrijgbaar. Ik onthoud je receptje, dank je wel voor het delen. Liefs Lisanne

  • merel

   Ja bijvoorbeeld shitake. Geen champignons, die smaken echt heel anders;)

 18. Lenneke

  Vet leuk dat je een kookworkshop hebt gedaan! Ik ga zondag voor iemand koken en ik dennnk dat dit het wordt. Dus thanks!

 19. Bianca

  Muizenoortjes ??

  • Bianca

   Grappige naam voor paddestoelen

 20. Sandra

  Het klinkt heel erg lekker, al zou ik zelf wel de noten achterwege laten want die lust ik niet haha.

 21. Elles

  Leuk om een keer wat anders te zien in plaats van beauty. Het ziet er echt heerlijk uit!
  Liefs,
  Elles

 22. Ingrid

  Ik heb dezelfde koolworkshop toen daar gedaan en inderdaad ook zo’n boekje meegekregen! Binnenkort maar weer eens tevoorschijn halen!

 23. Anniek

  Oeh, wat ziet het receptje er goed uit zeg Cynthia! Mij lijkt het ook erg lekker om hem nog wat verder te ‘ontwikkelen’ tot een fijne curry! Tof ook om op deze manier een recept wat je in Thailand zo vaak gegeten hebt, nu thuis ook te kunnen eten 🙂 Ik kan me voorstellen dat de herinneringen dan meteen weer naar boven komen!

 24. Rozemarijn

  Hoewel het nog vroeg in de ochtend is, krijg ik spontane trek in dit gerecht! Oehh wat ziet dit er lekker uit! Lfs

 25. Sharon

  Ik vind dit een heel leuk recept! Ga het zeker maken!

 26. Kelly Caresse

  Wat ziet dit er heerlijk uit! Ipv muizenoortjes denk ik dat het met normale champignons vast ook wel lekker is, die zijn makkelijker verkrijgbaar

 27. Mama Lifestyle Blog

  Dat ziet er lekker uit! En ook nog eens snel om te maken. Daar houd ik wel van (ik ben niet zo’n keukenprinses☺).

 28. Maaike

  Hmm dit ziet er lekker uit. Al ben ik zelf niet zo’n fan van oester- en vissaus. Zou dit ook met tamari kunnen?

 29. Femke

  Ik maak regelmatig dit soort recepten, super lekker.. Thais is één van mijn favoriete keukens. Wat ik wel heel belangrijk vind is de saus die je haalt, ik vind die uit de ‘gewone’ supermarkt vaak niet zo lekker en haal ze daarom bij de Oriëntal supermarkt :-).

  • Maaike

   Heerlijk recept! Maak hem nog steeds regelmatig. ?

  • Maaike

   Heerlijk recept! Maak hem nog steeds regelmatig ?