Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
11 mei 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • kip cashew
 • recept
 • roerbak
 • thaise kip cashew
Een MissLipgloss artikel

Recept: Thaise kip cashew

P1930533Ik liet je zien dat ik afgelopen week zelf eens kip cashew maakte, een roerbakgerecht dat ik in Thailand graag at én wat ik leerde maken tijdens een kookworskhop. Ik kreeg veel vragen naar het recept, ik deel hem graag met je.

Dit recept heb ik uit het kookboekje dat ik kreeg van de Asia Scenic kookschool in Chiang Mai. Ik heb het iets aangepast naar mijn smaak en de hoeveelheden heb ik groter gemaakt.

Er zijn allerlei varianten op kip cashew, je kan natuurlijk afwisselen met de groenten. Ik maak ze graag met de beschreven groenten, maar je kan bijvoorbeeld ook babymais gebruiken, of broccoli en peultjes. Ik zou wel  altijd de ui, knoflook en bosui er in laten.

Wat heb je nodig voor drie tot vier porties:

 • 2 kipfilets
 • 1 ui
 • 2 paprika’s
 • 3 tenen knoflook
 • 3 bosuitjes
 • muizenoortjes
 • oestersaus
 • vissaus
 • cashewnoten
 • suiker
 • pandanrijst
 • plantaardige olie (geen olijfolie)

Over de muizenoortjes: dit zijn paddenstoelen! Ik vond ze gedroogd bij de toko, je moet ze dan een half uurtje wellen in lauw water en dan kan je ze gebruiken. Muizenoortjes zijn hele grote, dunne paddenstoelen met een hele lekkere rubberachtige maar niet taaie textuur.Ze zijn niet sterk van smaak. Je kan ze natuurlijk weglaten, maar ik vind ze wel heel erg lekker in dit gerecht.

Wat moet je doen?

P19305281. Ik snijd eerst alles. De groenten in grove stukken, de knoflook in hele kleine stukjes, de kip in blokjes. Zodra je gaat wokken gaat alles heel snel, dus het is handig alles klaar te hebben staan. Die bruine ‘velletjes’, dat zijn dus de muizenoortjes!

2. Ik breng een pan water aan de kook en kook de pandanrijst volgens de verpakking (10 minuten, daarna afgieten en in de pan laten staan, niet meer op het vuur).

P1930529

3. Doe een flinke scheut (zonnebloem)olie in je wok. Zet hem op hoog vuur en roerbak eerst de cashewnoten. Blijf hierbij en beweeg ze constant in de pan, want ze worden heel snel bruin. Haal ze eruit zodra ze er lekker bruin en gebakken uitzien.
Heb je geen wok? Gebruik dan een hapjespan, maar laat hem wel heel goed heet worden en houd hem telkens op hoog vuur.

P1930530

4. Tijd om de kip en de knoflook te bakken op hoog vuur. Zodra de kip wit is, ga je verder.

P1930531

4. Alle groenten behalve de bosui gaan nu in de wok. Even goed doorroeren en dan de vissaus en oestersaus erbij. Ik doe van de vissaus een goede eetlepel en van de oestersaus anderhalf tot twee eetlepels. Ook gaat er anderhalve theelepel suiker bij. In Thailand gebruiken ze palmsuiker, gewone suiker is ook prima. Je kan ook de suiker weglaten natuurlijk. Roerbak dit een paar minuten; houd alles steeds in beweging, anders brandt het aan.

P1930532

5. Haal de wok van het vuur, doe de gebakken cashewnoten en de bosui erbij, roer het even door en klaar is je kip cashew!

P1930533

Je kan dit met rijst als hoofdgerecht eten of zonder rijst als bijgerecht bij bijvoorbeeld een curry. Ik eet hem graag ‘zo’ als hoofdgerecht. Het is in ongeveer twintig minuten klaar en het is erg lekker (en heel goed te bewaren voor de volgende dag, voor als je restjes hebt!). Eet smakelijk!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.