Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
31 juli 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • prei-risotto met geitenkaas
  • recept
Een MissLipgloss artikel

Recept: Prei-risotto met geitenkaas

Vandaag ga ik het recept van mijn lievelingsgerecht aan je geven. Hét gerecht dat ik het liefst elke week wel een keer maak. Het is perfect, ontzettend lekker en niet moeilijk. I present to you: prei-risotto met geitenkaas.

 

Neem hier wel even de tijd voor, je bent zeker een halfuurtje bezig met het maken van dit gerecht. Moeilijk is het zeker niet. Het smaakt trouwens niet supersterk naar geitenkaas, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Ok, let’s go!

 

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 3 personen

  • 300g risottorijst
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 200g zachte geitenkaas
  • 1 rode paprika
  • 3 preien, of 250 gram uit een zak
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • een eetlepel olijfolie

 

Hoe maak je het?

Maak eerst de bouillon door een liter heet water in een pan te doen. Doe de twee blokjes erbij en zet de pan op een heel laag vuur, het moet niet gaan koken. Roer er even goed in zodat de blokjes helemaal oplossen in het water.

Doe wat olijfolie in de pan en bak de prei ongeveer vijf minuutjes tot hij een beetje zacht is. Je kan een hele prei nemen die je vervolgens zelf snijdt, ik nam voor het gemak een zak voorgesneden prei. Des te meer prei ik erin doe, des te lekkerder ik het vind. Volgens het originele Appie recept moet er minder prei in dan ik doe, maar ik vind meer lekkerder. Als je niet zo van prei houdt, kan je er ook minder in doen.

Pak nu 300 gram risotto en doe dat samen met een eetlepel gedroogde tijm bij de gebakken prei.

Hup, erbij! Bak dit ongeveer een minuutje mee.

Wanneer de rijstkorrels een beetje glazig worden, kan je de bouillon erbij gaan doen. De truc van risotto maken is dat je elke keer een scheutje bouillon erbij doet. De rijst neemt dit dan op (terwijl je alles goed roert), en daarna doe je er weer wat bij. Op die manier krijg je heerlijke, zachte, smeuïge risotto. Het is echt niet moeilijk om te maken, het kost alleen wat tijd. Je moet er constant bijblijven en op het goede moment de nieuwe bouillon erbij gooien. Ik doe altijd ongeveer een soeplepel per keer.

Eerste scheut bouillon…

Nog niet goed…

Nu wel! Doe nu een nieuwe scheut erbij. Zorg dat het niet droog gaat bakken, want dan bakt je risotto aan. Dat moet je voorkomen en daarom moet je er dus bijblijven. Je kan het het beste zien door de risotto steeds heen en weer te bewegen in de pan, dan zie je goed in hoeverre de bouillon is opgenomen.

Nieuwe scheut…

En nu kan er weer een nieuwe scheut bij. Ga op deze manier te werk tot alle bouillon op is. Proef de risotto dan even. Is ‘ie nog hard? Dan kan je wat extra bouillon maken en erbij doen. Als je dat niet meer hebt voldoet wat heet water ook, het is net dat laatste beetje vocht wat je nodig hebt om de risotto zacht te maken. Met dit bouillon proces ben je zeker 20 tot 25 minuten bezig.


Ondertussen kan je de paprika in kleine blokjes snijden.

De risotto is klaar! Haal de pan van het vuur.

Verbrokkel alle geitenkaas over de risotto.

Roer het er door heen… Klaar!

Oh. Dit is zó lekker.

Doe de risotto in een kom of op een bord en verdeel er wat paprikablokjes over. Je kan het bakje ook op tafel zetten, zodat iedereen naar smaak paprika kan toevoegen. Nu is het klaar! Ik vind dit heel lekker met een glaasje droge witte wijn.

Dit is echt mijn favoriete gerecht op dit moment. Ik maak dit de laatste tijd zeker een keer in de week, en het is echt hét gerecht wat ik zou maken als ik bezoek krijg. Het kan bijna niet mislukken – risotto maken is echt, echt, écht niet moeilijk – en het is zo ontzettend lekker. Het smaakt heel zacht qua structuur, maar ook qua smaak. De paprika geeft het net die frisse bite en het ziet er mooi uit, de groen-witte risotto met de knalrode paprika. Prachtig!

Eet smakelijk, en let me know als je het zelf ook gemaakt hebt. Twitter bijvoorbeeld een foto naar me, vind ik echt heel leuk!

Credits gaan naar de Appie! Thanks voor het geweldige recept!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.