Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
19 april 2015 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • gerecht
  • geroosterde kikkererwten
  • gezond
  • kikkererwten snack
Een MissLipgloss artikel

Recept: geroosterde krokante kikkererwten

P1450574Ik liet al vaker bij gerechten geroosterde kikkererwten zien, en kreeg vaak de vraag naar het recept. Die wil ik graag delen! Deze geroosterde krokante én pittige gekruide kikkererwten zijn een heerlijke snack voor bij een film, maar ook erg lekker als bijgerecht. En: súpermakkelijk.

Wat heb je nodig?

Nou, dat hangt van je wensen af. Je kan zoals ik gekruide, pittige kikkererwten maken. In dat geval gebruik je kruiden die daarbij passen, zoals paprikapoeder, cayennepoeder, komijnpoeder, peper, knoflookpoeder en wat zout. Als je ze minder pittig wil ga je bijvoorbeeld voor kerrie, paprika, peper en zout. Je kan zo een beetje mixen en kijken wat je lekker vind.
Wil je juist een zoete kikkererwten mix? Dan gebruik je bijvoorbeeld flink wat kaneel met honing.

Dus:

  • kikkererwten, uit pot of blik (dus al gekookt)
  • een mix van kruiden die je lekker vindt
  • olijfolie of een ander soort olie die je graag gebruikt

Een aantal ideetjes voor kruidenmixen:

  • limoensap, chilipoeder, peper
  • honing, kaneel
  • rozemarijn, knoflook, peper
  • paprikapoeder, kerrie, peper
  • agavesiroop, gember, appelciderazijn
  • sojasaus, sesamolie, chilipoeder

Hoe maak je het?

Je hebt twee opties: pan of oven. Met de pan maak je het als volgt:

  1. Spoel de kikkererwten af in een zeef of vergiet.
  2. Dep ze goed droog met bijvoorbeeld keukenpapier.
  3. Zet een pan op hoog vuur en doe daar de kikkererwten in. Nog geen olie erbij! Laat dit een tijdje droog bakken. Dit gaat een beetje op gevoel. Houd de kikkererwten in de gaten, ze moeten een beetje droog en goudbruin worden. Dat duurt ongeveer tien minuten tot een kwartiertje.
  4. Crispy en goudbruin? Nu kan je olie en kruidenmix erbij. Doe een scheut olie in de pan en ‘rol’ de kikkererwten erdoor. Doe nu je kruiden er over. Zorg dat alle kikkererwten een laagje olie en kruiden hebben en laat het dan nog even bakken. Zo’n vijf minuten.
  5. Even laten opdrogen/uitlekken op een beetje keukenpapier, klaaaar!

Dan de oven. Mijn ervaring is dat de kikkererwten dan wat droger en krokanter worden. En het is makkelijker, je hebt er minder omkijken naar.

  1. Verwarm je oven op 220 graden Celsius.
  2. Spoel de kikkererwten af in een zeef of vergiet.
  3. Dep ze goed droog met bijvoorbeeld keukenpapier.
  4. Doe een velletje bakpapier op een ovenplaat of -schotel en doe hier je kikkererwten in. Meng ze met de olie en kruidenmix.
  5. Laat ze er een kwartiertje inzitten en draai/schud ze dan om.
  6. Nog een keer een kwartier, en klaar!

Als je ze extra krokant wilt, laat ze dan nog een kwartier afkoelen in de oven (zet de oven dan dus uit).

P1450567

De kikkererwten worden echt lekker krokant en zijn heel smaakvol – afhankelijk van hoe je ze kruidt. Een enorm lekkere snack en ook lekker als bijgerechtje. Als je ze in een luchtdicht bakje doet, kan je ze prima een paar dagen bewaren – maar geloof me, lang bewaren lukt niet. Ze zijn zó lekker!

Enjoy en stuur me een fotootje als je ze gemaakt hebt.

Geroosterde krokante kikkererwten
Geroosterde krokante kikkererwten

Oh, ik heb zelf het recept van Mariët! Als je Googelt op ‘roasted chickpeas’ vind je veel varianten, zo vond ik ook de oven-manier.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.