2 juni 2012 door Cynthia Schultz 103 reacties
  • broccolisoep
  • How To
  • koken
  • maken
Een MissLipgloss artikel

Recept: broccolisoep

Ik was nooit echt een soep eter. Dacht ik. Tot er laatst ineens versgemaakte broccolisoep voor mijn neus stond… Wauw, wat was dat heerlijk! Ik heb hem zelf ook gemaakt, en deel vandaag het recept met je.

 

Wat heb je nodig?

  • 2 groentebouillontabletten
  • 500g broccoli
  • 30g boter
  • 30g bloem
  • 125ml crème fraîche (light)
  • 3el olijfolie
  • 100g rauwe ham (parma of serrano)
  • basilicum, een half bakje of zo’n 15 blaadjes

Je kan hier brood bij eten, maar ik had zelf genoeg aan de soep.

 

Hoe maak je de broccolisoep?

Snijd de broccoli in roosjes…

En snijd de ‘stam’ ook in plakjes.

Maak de bouillon (verhit 1 liter water en doe daar het bouillonblokje bij)…

en kook eerst de stronk zo’n vijf minuten. Voeg dan de roosjes toe en laat het geheel zo’n tien minuten koken. De stronk gaat iets langer omdat dit wat harder is.

Doe 30 gram boter in een pan, wanneer dat gesmolten is doe je er 30 gram bloem bij.

Blijf dit roeren in de pan tot het iets gekleurd is, goudbruin.

Doe dan de broccoli in de bouillon daarbij…

En maak dat met de staafmixer helemaal glad.

Lepel de crème fraîche er dan door.

In een kom…

Ham er bij (bak die eerst eventjes in een pan met olijfolie)

Basilicum in stukjes, nog een beetje crème fraîche, klaar!

Ik was nooit een soep eter, vond het gewoon niet lekker, maar dit… Dit is zó goed! Het smaakt heel zacht, het is smaakvol door de bouillon en de zoute ham, en hmmmm… Echt een aanrader om eens te maken. Het vult ook goed. En het is gezond (al kan je de crème fraîche weglaten als je dat wilt)! Enjoy!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

103 reacties
  1. Laura

    Doe het bouillonblokje er bij. Bedoel je niet 2 liter water met 2 blokjes? Of 2 blokjes in 1 liter? Of klopt de ingrediëntenlijst gewoon niet?

    • Cynthia Schultz

      Nee, een liter water met twee blokjes.

  2. Natas

    Jaaa deze ga ik zo meteen maken! Heb hem ondertussen al 5 keer gemaakt ofzo! Echt een super recept! :love:

  3. Wendy

    Ik ga deze vandaag proberen te maken! Ik ben heel benieuwd!

  4. Liesbeth

    Ik heb deze soep al enkele keren gemaakt en heb er zovéél succes mee gehad! 😀
    Bedankt Cynthia! :love:

  5. Priya

    Ziet er zo lekker uit! Ik heb net alle boodschappen gedaan en maak dit vanavond klaar voor mijn zus die ziek is, hihi. Verrassing! 🙂

  6. Ilona

    Ik ben van plan de soep vanavond te maken, maar in de lijst staat 2 bouillonblokjes terwijl je het bij het bereiden hebt over één bouillonblokje. Moet ik er nou 1 of 2 ingooien?

  7. Marjo

    Oei, wel erg zout en vet… hmm, jammer!

  8. Calista

    Ik heb het soepje vandaag gemaakt!! En mijn vriend en ik vonden hem verrukkelijk!!!!

    Wat een zeik mensen trouwens die zeggen dat het ongezond is. I doe het step a day dieet en was voor 500 ml 400 cal. dat zit dus wel goed En eten moet wel lekker blijven!! En niet smaakloos vind ik.

  9. Naomi

    YUM!!
    Maak het zelf ook vaak, alleen dan met geitenkaas ipv creme fraiche en wat walnoten, verder niets!
    Ga het de volgende keer zeker op deze manier proberen, krijg er meteen trek van!

  10. Barbara

    Heb deze soep net gemaakt met spinazie ipv brocoli. Heerlijk! Echt een aanrader!

  11. Roos

    Ik gebruik zelf nooit boter voor dit soort soepjes, maar een lekkere klont crème fraîche vind ik onmisbaar! mjammjam!

  12. Marianne

    ik ben het nu voor het eerst aan het maken, ben benieuwd! 😉

  13. mo

    YUM!!

    dankjewel!

  14. Tatjana

    Ooooo die soep ziet er echt goddelijk uit!

    Ik ben niet gek op Broccoli… maar ik ga deze soep zeker eens proberen! :inlove:

  15. Milou

    Cynthia! Ik heb een tip om het nog lekkerder te maken! Bak de broccoli in plaats van dat je ze kookt. Dan blijft de smaak van de groente er beter in zitten en blijven de vitamientjes beter bewaard. 😀 Geleerd op school van de koks!

    • Roos

      Ik heb wel altijd geleerd dat je broccoli in een dun bodempje water moet koken omdat de vitamines in het water blijven.
      Maar met soep geld dat toch niet? Dan drink je toch ook het ‘groente’ vocht op… 😛

  16. Marloes

    Ik heb het zelf ook wel is gemaakt, maar dan net wat anders. Ga jou versie ook is proberen, ziet er goed uit!

  17. Anne

    Dit ziet er zó lekker uit, maar mijn vriendje houdt niet van broccoli (lees: hij lust het na elke maand opnieuw proeven echt nog steeds niet), dus ik denk niet dat ik veel gelegenheid krijg om dit te maken 😥

  18. Lilian

    Ziet er echt lekker uit!
    Is een Thermoblender niks voor je? Het is wel duur om aan te schaffen, maar je kunt er zoveel mee en lekkere sauzen/soepen ect. maken.
    Ik heb hem zelf ook en geniet er bijna alle dagen van :blush:

    • Miss Lipgloss

      Hmmm dat ken ik helemaal niet, maar eens Googlen 🙂

  19. Nicole

    Wat ook erg lekker is, is doperwten soep. Ik doe het dan altijd met kippenbouillon, doperwten erbij, in de blender. En dan nog een beetje creme fraiche/kookroom erbij naar smaak.

    • Sierra

      Jaaaa, Dit en dan met wat in stukjes gesneden plakjes salami en bosui. Zo lekker!!

  20. Femke

    Mmm, broccolisoep! :love: Ik sla je receptjes op, goed uitgelegd want doe moeilijke uitleg in sommige kookboeken… Mijn favoriet is erwtensoep: aanrader! Maar wel eerder iets voor de winter vind ik.

    • Femke

      die ipv doe* 😀

  21. Dita

    Ziet er lekker uit, en je kan ook blue band gebruiken.. vinesse ofzo heet dat.. is gewoon met minder vet en hetzelfde in gebruik als creme fraiche

  22. nelleke

    Sorry hoor al dat gezeur over vet, en patat mag zeker wel.
    Ik vind dat cynthia t heel lekker maakt die soep en so what, je eet toch niet elke dag creme fresh.
    Go girl!

  23. Karen

    Heb het ook vaak gegeten!
    Tip: Vervang de ham eens door paling 😉
    zoooooooo lekker! :inlove:
    xx

  24. Anouk

    Ik heb deze soep vanmiddag meteen uitgeprobeerd, erg lekker! Ik had alleen de creme fraiche vervangen door geitenkaas.

  25. Kaylani

    Hmm, zo lekker! Ik moets deze wel eens op stage maken, maar dan zonder de ham. Denk dat ik dit soepje snel eens ga uitproberen 😉

  26. krabbelpoot

    Het ziet er best lekker uit, maar de enige soep die ik lekker vind is tomaten of groente soep. Ik heb er veel geprobeerd, maar ik vind alles vies. Ik hou niet van soep, ben er echt geen fan van.

  27. TBE

    Klinkt heel erg lekker! Snel thuis ook eens proberen!

    Courgettesoep is ook zo lekker!

  28. Fien

    Lijkt me best lekker! Zelf vind ik courgettesoep heeeeeerlijk 😀

  29. Sara

    Ziet er heeeeeel lekker uit!

  30. linda

    ik lust helaas geen ham :(, iemand een alternatief?

    • Karen

      paling 😉
      xx

  31. Diana

    Zonder boter, room etc smaaktde soep ook al heel romig.. Deze kan je makkelijk weglaten als je een gezondere soepje wilt 😉

  32. Myrthe

    Wow dat ziet er écht heel lekker uit zeg!

  33. Karlien

    Het ziet er lekker uit. Ik ben benieuwd 😉

  34. Maaike

    Je kunt de boter en bloem combi ook vervangen door maizena of ‘binder’ als je dat kan vinden. Het heeft als enige functie dat het de soep bindt dus voor mensen die het zonder boter willen kan dat een oplossing zijn. Je kunt ook simpelweg meer broccoli toevoegen daar wordt de soep ook dikker van.

  35. Marjolein

    De soep ziet er lekker uit.
    Lijkt me leuk om een keer zelf te gaan maken!

  36. frederique

    echt lekker!

  37. Aranka

    Oh dit ziet er echt heerlijk uit en echt enorm simpel om te maken!

  38. Emma

    Ik hou ook niet van soep maar dit klinkt wel lekker!
    Zelf zou ik denk ik maar 1 bouillonblokje gebruiken en een beetje peper toevoegen (of helemaal geen bouillonblokje en de soep op smaak brengen met peper, zout en verse kruiden).
    De boter en de creme fraiche zou ik erin laten, deze voegen namelijk ook echt toe aan de smaak.
    Als je een versie met minder vet zou willen maken kan je de soep binden met een beetje maizena. Doe een beetje maizena (halve eetlepel) met een beetje koud water in een glaasje. roer tot het een glad papje is. Dit voeg je toe aan de bouillon met broccoli als deze gaar is. Het makkelijkst is als je het water even van de kook af laat gaan (zet het vuur even uit). Roer het mengseltje erdoor, breng het water weer aan de kook en laat nog 1 tot 2 minuten doorkoken. De soep is nu niet helder meer en dikker. (nu ga je de soep pureren).
    de creme fraiche zou je kunnen vervangen door (zelfgemaakte van magere yoghurt) hangop!

  39. Minka

    Hmm lekker, ik maak broccolisoep met zalm snippers, echt heerlijk ook!

    • steff

      mmmm

  40. Linda

    Ik fruit zelf altijd nog even een uitje en teentje(s) knoflook voordat ik de broccoli in de pan doe!

  41. Nadine

    Ziet er heerlijk uit! Binnekort maar eens een staafmixer scoren!

  42. Lieske

    Lijkt me een heel erg lekker recept en wil hem graag komende week maken, maar ik zou wel graag willen weten voor hoeveel personen dit is???
    Ik vind jouw recepten er vaak erg lekker uitzien, maar ik vraag me altijd af voor hoeveel personen het is, zou je dat er voortaan bij kunnen zetten, bij het recept, dat scheelt denk ik een hoop vragen.

    • Lieske

      dankjewel, ik ga het morgen klaarmaken, dus dan weet ik de verhoudingen

    • Lieske

      Heb het klaargemaakt, en het is inderdaad heerlijk. De basilicum en de parmaham zorgt ervoor dat het een lekkere pittigere smaak krijgt. Als je het zonder die twee wil doen raad ik aan om wat peper erin te doen om de soep iets sterker te maken, anders is hij waarschijnlijk te flauw, maar flavour to taste 😛

    • Melanie

      Thanks voor het stellen en beantwoorden van deze vraag. Ik zou het ook heel erg fijn vinden als je bij een volgend recept het aantal personen waarvoor het is erbij zet! Je recepten lijken me heerlijk!

  43. Fleur

    Ik maak soms broccoli soep of courgette soep, maar zonder bloem en boter (stukje gezonder) en met maar 1 blokje bouillon. Maar als ik heldere champignon soep maak gebruik ik wel boter om de champignons te bakken. Ik ben dol op crème fresh, dus dat doe ik wel bij dit soort soepjes, jammie!

  44. Joyce

    Lekker he deze soep! Ik heb laatst ook een recept voor broccoli soep geplaatst, maar dan nog met prei erbij. Prei past er echt heel erg goed bij! 🙂

  45. Josephine

    Jaaaaa, ik vind brocolisoep heel leuk! Over het algemeen houd ik van soep, vooral tomatensoep 😀

  46. Joly ❤

    Mjammie! Ga ik ook eens proberen 🙂
    Bedankt voor het delen van dit recept. Mooie en duidelijke foto’s! Zelfs zonder tekst te begrijpen 😉 Fijn weekend Cynthia

  47. steff

    mmm ziet er erg lekker uit!!! ga ik binnekort even namaken

  48. Elien

    Broccolisoep is inderdaad gezond, maar dan zonder die boter en room want die maken het net vet.

  49. Peggy

    Lijkt me erg lekker!
    Wil hem vanavond maken, maar voor hoeveel personen is dit recept?

  50. LottedeJ

    Ik ben dol op dit soort soepen! Ik vind aspergesoep en courgettesoep ook erg lekker, dus ik weet zeker dat ik dit ook wel lekker zou vinden. Leuk recept! Ik zou zelf alleen de ham weglaten, dat lijkt me dan weer net ietsje minder erbij passen.

  51. Chantal

    Ik ben gék op soep, maar broccolisoep is denk niet helemaal aan mij besteedt…

  52. Annika

    Mmm lijkt me heel lekker! Maar gezond? Not so much!
    Toch ga ik deze zeker eens proberen!!

    • Miss Lipgloss

      Het enige ‘ongezonde’ is de boter en creme fraiche, wat je weg kan laten als je het echt wil. Maar een keer wat vet binnenkrijgen is echt niet zo erg hoor 🙂

    • Bayla

      Ik ben net begonnen aan het grip op koolhydraten leefstijl en daar zou dit zonder de bloem prima zijn. Koolhydraten en suiker zijn de boosdoener, niet vet! Maar ik geef toe over 10jaar denken ze daar misschien ook weer anders over, maar tot nu toe smelten de kilo’s bij mij weg ondanks ‘vet’ eten.

    • Annika

      Ik weet dat er ook zeker een hoop goede dingen in zitten, en het zal vast niet ongezonder zijn dan een patatje mayo of iets dergelijks, maar dat soort vette dingen zoals boter en creme fraiche (en mayo) probeer ik op het moment juist te vermijden, in grote hoeveelheden dan, en ik moet zeggen sinds ik minder vet eet val ik sneller af dan voorheen, nu ik er echt op let.

      Een keer wat vet binnenkrijgen is heus niet erg, dat weet ik ook, maar tegenwoordig zit het overal in dus zie het maar eens te vermijden.

    • Lotte

      Het klinkt zeer lekker allemaal, maar inderdaad niet zo super gezond. Buillonblokjes zijn veel te zout. En een gebonden soep met roux ook niet zo. Niks tegen je recept verder, het klinkt heerlijk.

  53. Daniëlle

    Ik houd helemaal niet van broccoli, maar ik denk dat ik het in deze combinatie wel lekker ga vinden, vooral met die ham er door heen!

  54. megan

    om hem nog luchtiger te krijgen moet je er opgeslagen room bij inkoken, gewoon a la minute !!
    dat zou hem nog lekkerder maken.
    sorry ik doe koksopleiding en die dingen zijn belangrijk bij ons, iedereen is gek op luchtige soepen toch 🙂

    wel een mooi receptje!

  55. Sanne

    Ziet er lekker uit! Voor hoe veel personen is het recept?

  56. Stèphanie

    Gatver!! Nee, lust ik echt niet. Net als courgettesoep, aspergesoep en al die andere “rare” soepjes. Puntpaprikasoep is wel lekker en heerlijk zoetig.

  57. Anne

    Klinkt goed! Ga het zeker een keer proberen.

  58. Rianne

    Dit maakt mijn vader heel vaak. Het is echt mega lekker!

  59. Suuz

    Klinkt OK, al valt een gebonden soep met creme fraiche niet geheel onder de verantwoorde soepjes. Maar dat geldt voor de meeste van jouw recepten.

    • Robin

      En dat is erg?

    • Suuz

      Wel als je de soep ‘gezond’ noemt.

  60. mara

    oeioei, beter trek je zelf bouillon, want twee blokjes (een ook) is echt veel te zout, vreselijk ongezond dus.
    Daarnaast is verse bouillon ook vele malen lekkerder.

  61. ik heb tussen door een vraagje

    ik heb gehoord dat de primark gebruik maakt van
    kinderarbeid is dat waar?? maar misschien weten jullie
    het wel of niet.

    ik hoop het van niet.

    soep ziet er goed uit 🙂

    • Rianne

      helaas doen heel veel ketens dat. H&M heeft het ook gedaan en C&A ook.

  62. Marielle

    Wat ziet dat er heerlijk uit zeg! Dat wil ik ook wel eens proberen te maken 🙂

  63. Nadine

    Ik ben benieuwd naar de combinatie met ham. Het ziet er in ieder geval lekker uit! :inlove:

  64. Judith

    Ziet er lekker uit! Ik maak ook wel eens broccoli-soep, naar het recept van Gordon Ramsey dat iets magerder is: broccoliroosjes koken tot ze heldergroen zijn, kookvocht bewaren. Gekookte roosjes pureren, af en toe een beetje kookvocht toevoegen zodat het makkelijker pureert. Behalve wat peper en zout voeg je verder niets toe en de smaak is heel romig van zichzelf. Beetje philedelphia-ligt doorheen roeren en wat amandelschaafsel er overheen.. heerlijk!!

  65. Hannelore

    Ik ben écht een grote soepfan! Broccolisoep met mijn kruidenkaas is één van mijn favorieten, deze wil ik ook eens proberen!

  66. Kim

    Dit klinkt heerlijk en ook erg simpel om te maken!

  67. Lifesplash

    Wanneer ik de staafmixer moest gebruiken ging het bij mij mis… haha. Tenminste de keer dat ik het deed. Misschien binnekort opnieuw proberen, lijkt me namelijk toch lekker!

  68. Joyce

    ik lust dan wel geen broccoli, maar het ziet er erg lekker uit!

  69. HollandaBeauty.nl

    Dank voor het delen van dit recept leuk om te onthouden al hoewel ik betwijfel of dit een heel gezond gerecht is. … Maar de brocolli maakt veel goed

  70. Iris

    Mijn moeder maakt die precies zo, alleen doet ze er geen ham, basilicum en creme fraiche bij.
    Het is inderdaad heel lekker en ook makkelijk om te maken!

  71. Sannne

    Ik maak hem bijna hetzelfde, maar dan met bouillon courgette en broccoli, alleen een flinke schep creme fraiche en geen boter en bloem! Ik eet er voor de verandering eens geen vlees bij.. Yummie!

  72. AnnaSophia

    Het lijkt me ongelooflijk lekker. Maar door dat er boter en creme fraiche gebreukt wordt ga ik toch passen en op zoek naar een iets ‘gezonder’ recept.
    Erg leuk dat je af en toe een kookartikel plaatst. Lees ik graag 🙂

    • Judith

      Het is ook heel lekker als je het zonder de boter, bloem en crème fraîche doet! Dan kook je de broccoli en pureer je hem dan. Zelf eet ik dit soort soep weleens met wat geitenkaas of brie erdoorheen, of met een avocado voor een wat romigere structuur!

    • AnnaSophia

      Judith, dankjewel! Geitenkaas, brie en avocado zijn drie favorieten van me! Ga ik zeker proberen 🙂

    • Yvonne

      Creme fraiche kun je ook goed vervangen door magere yoghurt! 🙂