Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
17 januari 2009 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • How To
 • uitleg
Een MissLipgloss artikel

Re-post: een eigen site

Omdat ik nog steeds regelmatig mailtjes krijg over een eigen site maken, re-post ik mijn artikel van oktober vorig jaar over ‘een eigen site maken/hebben’. Ik heb hem iets aangepast en volgens mij is ‘ie heel handig!

Een eigen site

Ik krijg altijd veel mailtjes met vragen over hoe je een eigen site maakt. Vaak is het een mailtje dat hier mee vergelijkbaar is:

‘Hoi! Wat heb je een leuke site! Ik wil ook een site. Hoe maak je dat? Kan jij me helpen? Doei!’

of:

‘Hoi! Ik heb een site: *link naar een web-log of blogspot* wil je me linken? Doei!’

Nou, linken doe ik sowieso al niet meer. Ik link naar 3 sites in de kolom rechts, en that’s it. En dan nu even mijn antwoord op het eerste ‘mailtje’… Veel meisjes denken dat ze ‘zomaar’ een site kunnen maken. Een site maken op zich is niet zo moeilijk met web-log, blogspot of een soortgelijke blogsite. Het is al lastiger wanneer je (zoals mijn site) met WordPress of een gewone HTML site gaat werken. Maar, as I said, een site bouwen is nog tot daar aan toe. Een site bijhouden is wat meer werk. Het lijkt me dus ook wel duidelijk dat ik je niet kan helpen met je site! Omdat ik regelmatig zulke mailtjes krijg zal ik wat tips geven voor als je een website/weblog wil gaan maken.

Tips

 • Denk goed na over de naam. Wees origineel. Ik zie op internet veel variaties op Miss Lipgloss en Beautygloss, absoluut niet origineel dus. Probeer een naam te verzinnen die nog niet bestaat en zorg dat je naam de lading van je site denkt. Natuurlijk hoef je niet de inhoud van je site helemaal af te stemmen op de naam ervan, maar het lijkt me logisch dat ik mijn site niet ‘Miss Black & Decker’ hebt genoemd.
 • Zorg dat je (bijna) foutloos schrijft en dat je leuk schrijft. Denk aan interpunctie en aan je stijl. Wanneer je nul aanleg hebt voor schrijven, dan is een eigen site niet wat voor jou. Daarnaast zijn spel-, type-, stijl- en interpunctiefouten erg irritant. Ik weet dat ik hier commentaar op krijg, maar ik ben ook een mens, dus ik maak ook fouten, maar over het algemeen schrijf ik netjes.
 • Bedenk waar je over wil schrijven. Wil je alleen over mode of beauty of over allebei? Het is het handigst als je dat van te voren al bedenkt.
 • Heb geen haast. Als je vandaag het idee krijgt om een (beauty)blog te maken, moet je het niet morgen online willen hebben. Een site maken kost tijd! Het is beter om vooraf je ideeën goed uit te werken, dan ziet het er al goed uit en heb je een concreet plan in je hoofd.
 • Zorg dat je blog/site er gelikt uit ziet. Een saaie standaard web-log template is niet leuk. Zorg voor een opvallende site met een duidelijke stijl. Verander niet elke week van layout. Da’s helemaal niet nodig.
 • Wees actueel met je stukjes. Als alle beautyblogs van Nederland al hebben gepost over de nieuwe Chanel mascara, dan kom je niet echt geloofwaardig over als jij er pas na twee weken over update. Houd dus sites die je interesseren in de gaten en pik je nieuws eruit.
 • Probeer (m.b.t. nieuws & actualiteit) contacten te krijgen bij persbureaus. Dit kan pas als je site wat groter is, anders hebben de persbureaus geen interesse om contacten met jou te onderhouden. Via persbureaus kan je persberichten en soms samples van producten krijgen, zodat je artikelen kan schrijven over (nieuwe) producten.
 • Trek bezoekers en houd ze vast. Probeer elke dag te posten. Zo weten je bezoekers dat ze elke dag rond een bepaald tijdstip kunnen komen kijken en dat er dan iets nieuws op staat (bij mij is dat elke dag om 10.00u ’s ochtends). Uit ervaring weet ik dat je bezoekersaantallen dalen wanneer je dagen of weken achter elkaar niet post.
  Op mijn vorige blog schreef ik soms niet en kwamen er regelmatig geen updates. Ik was soms ziek, was te druk of had gewoon geen zin. Daar hebben bezoekers geen boodschap aan! Ze willen een leuke site met updates zien, en wanneer er nooit iets nieuws, leuks opstaat, komen ze gewoon niet terug. It’s as simple as that.
 • Let erop dat je geen onjuistheden in je artikeltjes zet. Wanneer je regelmatig dingen fout publiceert kom je echt ongeloofwaardig over en haken veel mensen af.
 • Pas op met reclame. Hier en daar wat reclame is goed (hé, je maakt je site niet voor niks, je kan er best wat mee verdienen!), maar zet je site niet vol met knipperende banners, felgekleurde advertenties en lange promotie-artikelen. Ga je gang als je het wilt, maar je zal je bezoekersaantallen zien dalen.
 • Ga niet spammen over je site, dat is echt funest voor je reputatie. Je komt wanhopig over en mensen gaan juist niet kijken.
 • Pleeg absoluut geen plagiaat! Zorg dat alles wat je op je site plaatst van jezelf is, en zet er anders een bronvermelding bij.
 • Wees kritisch. Bezoekers zijn dat ook! Kijk kritisch naar je updates, je bezoekersaantallen, het uiterlijk van je site et cetera. Wees niet te snel tevreden! Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, maar zorg er wel voor dat je het zelf op z’n minst geweldig vindt.

Hard werken

Daarnaast moet je je bedenken dat een (succesvolle) site runnen tijd kost. Heel erg veel tijd. Je wilt echt elke dag posten en daarvoor moet je dus wel ideeën hebben. En dat betekent dus regelmatig fashion- en beautysites afstruinen en je oren en ogen openhouden. Daarnaast moet je vrij regelmatig aanwezig zijn op de site om vragen te beantwoorden van bezoeksters. Plus mailtjes die je moet beantwoorden, plus bezoekers die de sfeer verpesten die je moet bannen/waarschuwen en natuurlijk gewoon je stukjes schrijven. Ik durf zelf niet precies te zeggen hoe lang ik per week bezig ben met Miss Lipgloss, maar het is veel. Ik schat twee uur per dag en dus 14 uur in de week. Ik vind het zelf ontzettend leuk, ook al ben ik heel erg druk in combinatie met school en werk. Als je dat zelf niet ziet zitten, begin dan niet aan een site.

Kritiek

Ook moet je voorbereid zijn op kritiek. Ik kon er eerst zelf erg slecht tegen, maar mede doordat ik al een tijdje voor Girlscene werk heb ik geleerd goed met kritiek om te gaan. Op internet durven mensen veel te zeggen. Hoe leuk je site ook is, hoe leuk jij ook bent, hoe vaak je ook post, er zijn altijd mensen die het voor je proberen te verzieken. Ik heb er zelf een aantal keer aandacht aan besteed en ben ook erg streng: ik ban mensen gemakkelijk. Wees hier dus een beetje voorbereid op en stop niet meteen met je blog wanneer je negatieve reacties krijgt. Veel meisjes zullen jaloers zijn op je superleuke site en zullen het voor je proberen te verzieken. Get a life!, moet je dan denken, en lekker verdergaan met je site.

Originaliteit

Het allerbelangrijkste vind ik dat je echt moet proberen origineel te zijn. Er zijn al een aantal bekende Nederlandse beauty-en fashionsites en je moet wel iets anders, iets leukers bieden om tussen die bekende sites te kunnen staan.

Verdienen

Je kan met je site geld verdienen. Je kan bijvoorbeeld advertenties op je site zetten met Google AdSense of zelf  bedrijven benaderen. Je kan pas geld gaan verdienen als je echt een goed lopende site hebt, vanaf ongeveer 1.000 bezoekers per dag kan je wat geld over houden aan je website. Ik ontdekte pas later dat ik een beetje geld kon verdienen met m’n site. Als ik er niks voor zou krijgen, zou ik het alsnog doen, omdat ik het gewoon ongelooflijk leuk vind.Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.