31 mei 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Plog 28 mei: de Friese natuur in

DSC04594De tweede en laatste dag in Friesland! We gaan wat meer de natuur in vandaag.

DSC04509

Goedemorgen! Mijn wekker gaat om zeven uur en dat is wel wat vroeg na de lange avond van gisteren – ik lag om half twee in bed. Gelukkig wacht er een lekker ontbijtje en een mooie boswandeling op me!

DSC04512

Ik loop het bos in tegenover hotel Tjaarda, waar we gisteren ook even zijn geweest.

DSC04515

DSC04526

Wat is het hier toch mooi en wat is het fantastisch om de dag zo te beginnen.

13318527_10156870532800447_333086453_n

Om 9.15 hebben we in de lobby afgesproken en zoals altijd met persreizen zit ik weer een kwartier op iedereen te wachten 😉 Ik ben het gewend en het is geen probleem, werk ik gewoon een beetje, of ik lees een boek.

13318542_10156870532835447_2057588639_n

De WiFi in het hotel deed het alleen niet, dus in de auto (als bijrijder, natuurlijk) maak ik de plog van de dag ervoor.

DSC04575

We zijn er!

DSC04527

We zijn aangekomen bij Frytsjam, een biologische bessenkwekerij in Twijzel. We worden onthaald met koffie en lekkers. Bij deze kwekerij kan je rondleidingen krijgen, maar ook zelf fruit plukken wanneer alles rijp is. Dat is nu nog niet het geval, helaas!

DSC04529

Hier worden bessen verwerkt tot jams, wijnen, sauzen…

DSC04531

En alles wordt gebruikt! Dit zijn de vliesjes en pitjes van duindoornbessen, deze worden verwerkt in cosmetica van Weleda.

DSC04545

De tuin in! Naast de grote bessenvelden is er ook een moestuin met wat kleine groenten en kruiden zoals knoflook en rabarber.

DSC04556

Heel veel blauwe bessen!

DSC04557

Het duurt nog een paar weken voor deze geoogst kunnen worden.

DSC04572

Biggetjes! Oane, de eigenaar van deze boerderij, houdt deze biggetjes een maand of negen. Daarna worden ze naar de slacht gebracht en het vlees wordt veelal direct door particulieren gekocht. Ze hebben hier een goed leven met heel veel ruimte en aandacht – de kinderen van Oane hebben ze zelfs namen gegeven. Oane is zelf bij de slacht en maakt deze biggetjes dus praktisch van geboorte tot dood mee.

DSC04577

Iets verderop gaan we naar de Kruidhof, de grootste botanische kruidentuin van Europa. Deze tuin is 3,5 hectare groot en er staan zo’n 2.000 planten.

DSC04581

Venkel

DSC04590

Botanist Jan-Willem leidt ons rond door de tuin en vertelt bij sommige kruiden en planten wat extra informatie. Het is zó leuk om verschillende kruiden te ruiken en te proeven!

DSC04594

Dit stukje is wel echt héél mooi, hier staan heel veel verschillende soorten varens.

DSC04601

Bieslook! Maar dan met mooie bloemetjes, zo eten we ze niet 😉

DSC04605

Na een erg leuke rondleiding krijgen we lunch bij het Tuincafé waar natuurlijk gebruik wordt gemaakt van de kruiden en planten uit de tuin.

DSC04607

DSC04608

Erg leuk om in zo’n mooie tuin zo lekker te kunnen eten, met ingrediënten van wel heel dichtbij.

DSC04610

De laatste stop van dit weekend: wijngaard de Frysling, de meest noordelijke wijngaard van Nederland.

DSC04627

Douwe en Jantiene Boersma begonnen in 2009 deze wijngaard. Ze kochten het stuk land om een huis op te bouwen en wat was een beter idee dan op het grote stuk grond een wijngaard te beginnen? Op 1,5 hectare grond verbouwt de Frysling zes druivenrassen (4700 stokken). Rassen die goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen. Van de druiven maken ze vier soorten wijn: een droge witte, een halfdroge witte, een rosé en een ‘Bruswyn’, een mousserende wijn.

DSC04615

De Bruswyn.

DSC04617

Proost! We mogen alle wijnen even proeven en ze zijn verrassend lekker. Het enthousiasme en de ondernemersdrang van Jantiene is erg aanstekelijk, ze is zo vol passie over hun vak en vertelt er vol liefde over. Ik neem van alle wijnen een fles mee om thuis nog even van te genieten, ze zijn trouwens ook te bestellen op hun website.
Op de grond van Jantiene en Douwe kan je trouwens ook een heel leuk huisje huren, dat wil ik nog wel een keer doen, het is hier zo mooi…

Wat een leuk mini-weekend Friesland was dit! Ik was al gek op deze provincie en ik heb nog een keer de bevestiging gekregen dat dit stuk Nederland onwijs mooi is. De natuur is hier waanzinnig mooi, je kan er geweldig fietsen en wandelen, maar er is ook echt genoeg te doen. Lekker eten, leuke dorpen en steden bezoeken, het water op, de bossen in of een wijngaard bezoeken: klinkt wel als hoe ik zelf een vakantie invul. Een aanrader als je nog niet zo vaak binnen Nederland op vakantie bent geweest. Bedankt Friesland, voor deze twee leuke dagen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.