31 mei 2016 door Cynthia Schultz 85 reacties
Een MissLipgloss artikel

Plog 28 mei: de Friese natuur in

DSC04594De tweede en laatste dag in Friesland! We gaan wat meer de natuur in vandaag.

DSC04509

Goedemorgen! Mijn wekker gaat om zeven uur en dat is wel wat vroeg na de lange avond van gisteren – ik lag om half twee in bed. Gelukkig wacht er een lekker ontbijtje en een mooie boswandeling op me!

DSC04512

Ik loop het bos in tegenover hotel Tjaarda, waar we gisteren ook even zijn geweest.

DSC04515

DSC04526

Wat is het hier toch mooi en wat is het fantastisch om de dag zo te beginnen.

13318527_10156870532800447_333086453_n

Om 9.15 hebben we in de lobby afgesproken en zoals altijd met persreizen zit ik weer een kwartier op iedereen te wachten 😉 Ik ben het gewend en het is geen probleem, werk ik gewoon een beetje, of ik lees een boek.

13318542_10156870532835447_2057588639_n

De WiFi in het hotel deed het alleen niet, dus in de auto (als bijrijder, natuurlijk) maak ik de plog van de dag ervoor.

DSC04575

We zijn er!

DSC04527

We zijn aangekomen bij Frytsjam, een biologische bessenkwekerij in Twijzel. We worden onthaald met koffie en lekkers. Bij deze kwekerij kan je rondleidingen krijgen, maar ook zelf fruit plukken wanneer alles rijp is. Dat is nu nog niet het geval, helaas!

DSC04529

Hier worden bessen verwerkt tot jams, wijnen, sauzen…

DSC04531

En alles wordt gebruikt! Dit zijn de vliesjes en pitjes van duindoornbessen, deze worden verwerkt in cosmetica van Weleda.

DSC04545

De tuin in! Naast de grote bessenvelden is er ook een moestuin met wat kleine groenten en kruiden zoals knoflook en rabarber.

DSC04556

Heel veel blauwe bessen!

DSC04557

Het duurt nog een paar weken voor deze geoogst kunnen worden.

DSC04572

Biggetjes! Oane, de eigenaar van deze boerderij, houdt deze biggetjes een maand of negen. Daarna worden ze naar de slacht gebracht en het vlees wordt veelal direct door particulieren gekocht. Ze hebben hier een goed leven met heel veel ruimte en aandacht – de kinderen van Oane hebben ze zelfs namen gegeven. Oane is zelf bij de slacht en maakt deze biggetjes dus praktisch van geboorte tot dood mee.

DSC04577

Iets verderop gaan we naar de Kruidhof, de grootste botanische kruidentuin van Europa. Deze tuin is 3,5 hectare groot en er staan zo’n 2.000 planten.

DSC04581

Venkel

DSC04590

Botanist Jan-Willem leidt ons rond door de tuin en vertelt bij sommige kruiden en planten wat extra informatie. Het is zó leuk om verschillende kruiden te ruiken en te proeven!

DSC04594

Dit stukje is wel echt héél mooi, hier staan heel veel verschillende soorten varens.

DSC04601

Bieslook! Maar dan met mooie bloemetjes, zo eten we ze niet 😉

DSC04605

Na een erg leuke rondleiding krijgen we lunch bij het Tuincafé waar natuurlijk gebruik wordt gemaakt van de kruiden en planten uit de tuin.

DSC04607

DSC04608

Erg leuk om in zo’n mooie tuin zo lekker te kunnen eten, met ingrediënten van wel heel dichtbij.

DSC04610

De laatste stop van dit weekend: wijngaard de Frysling, de meest noordelijke wijngaard van Nederland.

DSC04627

Douwe en Jantiene Boersma begonnen in 2009 deze wijngaard. Ze kochten het stuk land om een huis op te bouwen en wat was een beter idee dan op het grote stuk grond een wijngaard te beginnen? Op 1,5 hectare grond verbouwt de Frysling zes druivenrassen (4700 stokken). Rassen die goed tegen het Nederlandse klimaat kunnen. Van de druiven maken ze vier soorten wijn: een droge witte, een halfdroge witte, een rosé en een ‘Bruswyn’, een mousserende wijn.

DSC04615

De Bruswyn.

DSC04617

Proost! We mogen alle wijnen even proeven en ze zijn verrassend lekker. Het enthousiasme en de ondernemersdrang van Jantiene is erg aanstekelijk, ze is zo vol passie over hun vak en vertelt er vol liefde over. Ik neem van alle wijnen een fles mee om thuis nog even van te genieten, ze zijn trouwens ook te bestellen op hun website.
Op de grond van Jantiene en Douwe kan je trouwens ook een heel leuk huisje huren, dat wil ik nog wel een keer doen, het is hier zo mooi…

Wat een leuk mini-weekend Friesland was dit! Ik was al gek op deze provincie en ik heb nog een keer de bevestiging gekregen dat dit stuk Nederland onwijs mooi is. De natuur is hier waanzinnig mooi, je kan er geweldig fietsen en wandelen, maar er is ook echt genoeg te doen. Lekker eten, leuke dorpen en steden bezoeken, het water op, de bossen in of een wijngaard bezoeken: klinkt wel als hoe ik zelf een vakantie invul. Een aanrader als je nog niet zo vaak binnen Nederland op vakantie bent geweest. Bedankt Friesland, voor deze twee leuke dagen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

85 reacties
 1. Sietske

  Wat grappig, de Kruidhof is 2 straten bij mij vandaan. Heb je jammer genoeg niet voorbij zien komen.

 2. Neelke

  Wat een heerlijke blog, en wat mooi is Friesland! Superleuk dat er zo’n persreis georganiseerd werd, daar had ik ook wel aan mee willen doen, want helemaal in mijn blogstraatje :). Jammer van de verhitte vegan discussie…

 3. Anneke

  Vragen jullie je wel eens af op welke manier die lekkere vegan groentjes van jullie bemest worden?

  • Denise

   Zeker! En helaas word dat ook niet altijd gedaan om een manier die een veganist graag zien. Maar ik denk dat het belangrijk is om ergens de grens te trekken. Ik heb die grens getrokken bij het eten van dier en dierlijke producten. Daarnaast probeer ik zo diervriendelijk (bijv geen palmolie etc) te eten. Maar je ontkomt er niet aan om een dier te doden in het proces, zelf als veganist, als ik groente eet zal daar hoogtwaarschijnlijk insecten voor gedood zijn. Betekend dit dat ik dan ook maar koeien moet eten, omdat ik niet kan voorkomen dat er een dier sterft? Nee, ik kies er voor om geen dieren te eten, maar weet wel dat het onmogelijk is om geen dier meer te doden in het proces. En dat is de harde realiteit. Ik wil zo min mogelijk dieren kwaad doen, maar door te leven en te eten ´dood´ ik waarschijnlijk alsnog insecten.

  • Anneke

   Mijn punt was dat je in landbouw gewoon dieren nodig hebt. De normale cyclus is – dieren op het veld – mest gebruiken voor de groenten – groentenafval gebruiken als dierenvoeder – mest…

   En als die dieren er toch zijn, kan je ze maar beter helemaal gebruiken ook. Dat hoeft daarom absoluut niet op een dieronvriendelijke manier te gebeuren. De bioplukboerderij waarvan ik lid ben, houdt ook koeien op een ander veld, om zo aan biomest te geraken. En die koeien krijgen het afval van de groenten. Zonder die koeien zouden mijn biogroenten niet bemest raken en niet groeien, dat lijkt me ook niet meteen ideaal.

   Een beetje eerlijk vlees en eerlijke zuivel, daar is imho niet veel mis mee.

  • Denise

   In mijn ogen is er veel mis met het laten geboren worden en doden van een dier alleen voor mijn smaakpapillen. Het is voor ons mensen in deze tijd niet nodig om vlees te eten. ZOu dat wel zo zijn dan is het een ander verhaal. Maar wij kunnen simpelweg zonder vlees, dus waarom een dier op de aarde zetten voor onze eigen lust?

 4. Jessica

  Mooi dat hier zo’n open discussie gevoerd wordt, top sfeer op je blog cynthia! Ik heb toevallig net de docu vleesverlangen plus de bijbehorende vlogs gekeken. En stuk van Arjan Lubach, over iets minder vlees. Erg interessant (en Arjan brengt het natuurlijk top). Ben er van overtuigd dat veganisme het beste is wat we kunnen doen. Maar ik ben daar nog niet aan toe, maar ga zeker bewuster met vlees om. Minder en biologisch.

 5. Melissa

  Oh wat leuk! Je bent in mijn woonplaats geweest! Mijn moeder heeft gewerkt in het Tuincafé, daar heb ik echt een groot deel van mijn tienertijd doorgebracht. Leuk om te zien dat je ervan hebt genoten. X

 6. anna

  Aaaah die lieve biggetjes <3 Toen las ik wat er onder stond… Ik wil niet teveel ingaan op discussies hierboven, maar ik vind het altijd een beetje raar als een dier 'een beter leven' heeft gehad, terwijl hij (kort gezegd) precies net zo eindigt als de andere biggetjes/koeien/kippen, namelijk op een bord. Maar goed. Mooie foto's heb je gemaakt overigens, de natuur is echt prachtig!!!

 7. Maaike

  Nu krijg ik helemaal zin om ook eens een keer weer naar Friesland te gaan! Vroeger gingen we er altijd heen op vakantie

 8. Petra

  Leuk dat je op deze manier laat zien hoe leuk en mooi Nederland is.
  Als er mensen bij ons langs komen zeggen ze altijd wat wonen jullie toch mooi (in de polder in noord Holland) en dan denk ik altijd, nou….ja…. Het word zo snel gewoon. Maar toen ik laatst hier aan het fietsen was, het zonnetje scheen en ik keek om me heen, toen zag ik het ook. Nederland is gewoon heel mooi!!

 9. Tessa

  Ziet er leuk uit! Ik ben volgens mij nog nooit in Friesland geweest haha. Dat terwijl het gewoon in ons eigen kikkerlandje is. Het eten ziet er ook heerlijk uit.

 10. femketje

  leuke post is dit 😀 ben zelf half fries/half zeeuws en ik zou toch wel graag naar friesland willen verhuizen!

 11. Judith

  Ha Cynthia, ik dacht: even spieken of jij al wat geschreven hebt. Leuk om te lezen hoe jij het ervaren hebt. Het was gezellig!

  Groetjes,
  Judith

 12. Marieke

  Zie ik het goed, heb je een rose gold MacBook? (GOALS)
  Zou je er een review video over willen/kunnen maken.
  Ik vind hem echt mooi en alleen al leuk om een paar minuten te bekijken :p

  • Miss Lipgloss

   Haha, ik heb al zoveel verzoekjes gekregen hierover! Ik zal er over denken! 🙂

 13. merel

  Hoi Cynthia. Ik lees met een grote glimlach de discussies. Ben zelf al 36 jaar vega. Mijn vriend niet. Wij respecteren elkaars keuze. En soms kibbelen we er over:) vegetariërs zijn soms best irritant, maar dat komt omdat we ons zo vaak voor onze keuzes hebben moeten verdedigen. Ik ben ermee gestopt, haha!

 14. Michelle

  Oooh wat gaaf, die tuin! Bieslookbloemetjes, die zaten laatst ook aan mijn plant! Zo leuk haha :D. Ik ben zo gek op de natuur, dat weet ik allang maar ik ben er te weinig zelf ‘in’ te vinden. Dit soort plogs motiveren me om het wat meer op te zoeken! Dus: thanks voor dit soort plogs I think! 🙂

  • Miss Lipgloss

   Leuk om te horen, de natuur is zo fijn en er is zooooveel van in Nederland! 🙂

 15. Margot

  Wat kan NL toch mooi zijn! Leuk om te zien!

 16. Kiss & Make-up

  Heerlijk, lekker frisse lucht opsnuiven. Bij Tuincafé ziet het er echt wel de moeite uit, leuke presentatie.

 17. Marije

  Mooie foto’s! De paarse bloemetjes van de bieslook kun je juist eten, je kunt er zelfs paarse kruidenboter van maken :).

 18. Esther

  Wat een prachtige foto’s! Ik woon zelf sinds 5 jaar in Friesland, mijn vriend is er geboren en getogen. Hij heeft mij net ten huwelijk gevraagd en we denken erover om ons trouwfeest bij Tjaarda te geven volgend jaar zomer 🙂

 19. rachel

  och zit gewoon te kwijlen hier van de prachtige natuur daarzo!!

 20. Eva

  Wat leuk zeg, heerlijk in de natuur. Was je wel met een leuk gezelschap?

  • Miss Lipgloss

   Ja zeker! 🙂 hun blogs staan in de vorige Plog.

  • Eva

   Oh die heb ik gemist! Ik kijk even terug 😉

 21. Michelle

  Een goed leven? Van slechts 9 maanden… 🙁

  • Miss Lipgloss

   Beter dan wat je in de supermarkt koopt.

  • Chris

   Of je koopt geen vlees (en andere dierlijke producten) meer. Ethisch probleem is dan helemaal weg
   Groetjes van een veganist :p

  • Diana

   en precies hierdoor zijn veganisten en vegetariers zo irritant

  • Miss Lipgloss

   Ik wil niet iedereen over een kam scheren, maar laten we elkaars keuzes over het wel of niet eten van vlees niet proberen te beïnvloeden hier. Ieder z’ ding 🙂

  • Ik

   Lekker speklapjes

  • Sonja

   Ik heb veel bewondering voor vegetariërs.

  • Denise

   Ieder zijn ding valt redelijk weg als jij de keuze maakt dat een dier moet sterven voor jou. Altijd intressant om te zien dat mensen veganisten vervelend vinden. Wat vind je precies vervelend, dat je geconfronteerd word met je gedrag of dat er mensen zijn die er voor kiezen zo min mogelijk dieren pijn te doen door veganistisch te eten?

  • Lidewij

   Dat niet altijd wordt gerespecteerd dat iedereen die fases op zijn eigen tempo doorloopt, en iets doen beter is dan niets doen. Tenzij je vegan bent geboren heb je dit proces zelf ook meegemaakt en vind ik het moeilijk te begrijpen dat er weinig respect en begrip is voor mijn reis naar veganisme. Stimuleren, niet beleren, werkt in mijn ogen altijd het beste.

  • Miss Lipgloss

   Ik maak persoonlijke keuzes die ik aan niemand opdring, ik vind het prettig als dat andersom ook gebeurt. Wat Lidewij zegt, die belerende toon lijkt me zo onnodig. Ik heb respect voor ieders keuze, voor zowel vleeseters als vegetariërs als veganisten, dan is het fijn als dat andersom ook zo is. Ik maak en deel regelmatig vegetarische én veganistische recepten/gerechten omdat ik zelf niet veel vlees eet (en door de jaren heen minder vlees ben gaan eten) en ga heel bewust met deze keuzes om.

  • Yentl

   Dan is er natuurlijk nog altijd de keuze om uberhaupt niet te reageren. Bovendien had je dit soort reacties kunnen verwachten, als je zoiets in een plog zet moet je je realiseren dat het mensen tegen de borst kan stoten en de manier waarop je hier nu op reageert vind ik niet professioneel.

  • Miss Lipgloss

   Natuurlijk realiseer ik me dat en iedereen mag reageren, maar wel graag respectvol omgaand met keuzes van anderen. Hoezo reageer ik dan niet professioneel? Ik reageer naar mijn mening gewoon netjes op wat de andere dames zeggen.

  • Julie

   Je maakt een keuze ja, maar die is allesbehalve persoonlijk aangezien vlees- en zuivelconsumptie een grote impact hebben op de hele planeet en dus niet alleen voor jou persoonlijk. Ik wil hier niemand persoonlijk aanvallen en ik respecteer ieders keuzes, maar dat mensen zeggen dat het een “persoonlijke” keuze is, klopt gewoonweg niet :).

  • Nikki

   We kunnen het ook omdraaien. Jij kiest er voor om een plant/groente te doden. Die leven toch ook?

  • Julie

   Meen je dit nu? Planten hebben geen centraal zenuwstelsel en voelen dus ook geen pijn. Dacht dat dit ondertussen al wel bekend was…

  • Nikki

   Ja. Dit wou ik even aantonen. “Meen je dit nou?” -> exact wat ik elke keer denk als veganisten/vegetariers zitten uitragen tegen vleeseters. Naar mijn weten moet vee ook verdoofd worden alvorens ze geslacht worden. Zij voelen dus ook niets.
   Verder respecteer ik de keuze van mensen om geen vlees te eten. Maar dat weerhoud mij er niet van om te mogen genieten van een lekker stukjd vlees.

  • Julie

   Ik zie hier niemand uitragen tegen iemand… Akkoord voor wat enkel het slachten betreft, maar pijn en stress voelen, gebeurt ook TIJDENS het leven en niet enkel op het einde ervan. Denk je dat die beesten geen pijn en stress voelen tijdens hun miserabele leven? Ik denk persoonlijk van wel.

  • Chris

   Haha oei, mensen zijn boos op de veganisten.
   Ik zei toch niks verkeerds of wel? Als je veganist bent valt het ethische dilemma weg. Dat is gewoon zo, ik voel me 10x beter sinds ik veganist ben. Omdat ik me niet meer druk hoeft te maken of babe wel zijn hele baby leven (want ja, ze zijn nog baby als ze dood gemaakt worden) in de modder heeft kunnen spelen en daarna ‘pas’ op een grove manier geslacht zou worden. Geldt ook voor andere dierlijke producten – waar ook veel leed aan zit!!!! – waar ik me niet meer druk over hoef te maken (eieren, zuivel, you name it).
   Dat iemand dit dan een irritante opmerking noemt van mij, mag natuurlijk. Jouw mening. Maar is het irritant omdat ik dit gewoon weg aangeef of omdat het vervelend is dat je op de feiten gedrukt word als vleeseter? Vraag dit jezelf af. Altijd goed om even te relativeren..

   En ja tuurlijk Cynthia, ik vind het oprecht super dat je geen 1- of geen-ster-dieren koopt. Maar het is nooit verkeerd om te bedenken of ‘iets beter’ wel daadwerkelijk ‘goed’ is. Of dat ‘iets beter’ (“diervriendelijke producten”) gewoon het sussen van je eigen geweten is.. iets wat veel mensen doen.

  • Miss Lipgloss

   Voor mij is dat niet het geval (geweten sussen), maar bedankt voor je inzichten Chris 🙂

  • Chris

   Ik had de laatste paar reacties nog niet gelezen.. Het zal vast niemand verassen dat ik het met Julie eens ben?
   Ik snap jullie opmerkingen maar het is altijd best apart dat mensen de planten er ineens bij halen. Ik heb het zo vaak gelezen dat ik het moeilijk vind om serieus te nemen. Daarbij… Wie eet meer op 1 dag? Een koe of een mens? Een koe, toch? Same voor varkens.. Dit zijn de meest gegeten dieren in Nl (samen met kip). Zij eten meer planten. Dus als jullie erg druk bezig zijn met de rechten van planten, is het het beste om te stoppen met het eten van zuivel en vlees. De meeste dieren eten namelijk een aanzienlijk grotere hoeveelheid planten en zijn ook slechter voor het milieu (vanwege de soja kap in amazone gebied – dit heeft een directe link met vlees/zuivel industrie). Een veganist verbruikt veel minder land dan een vleeseter of vegetariër.
   En klik hier ff op, dit is zo toepasselijk hierbij :’)
   https://www.facebook.com/vegansidekick/photos/pb.450350651726063.-2207520000.1414925227./647421248685668/?type=3&permPage=1

  • Minka

   Plaatsvervangende schaamte als ik dit zo lees. Na jaren Veganist (eerst vegetariër en toen veganist) te zijn geweest (en fanatiek kan ik je vertellen) ben ik vorig jaar weer gestart met het eten van vlees en vis. Biologisch (voor zover ik dit kan checken) dat wel. De reden? Het is (helaas) niet voor iedereen weggelegd om geen vlees en vis te eten en alleen maar vervangend voedsel. Draagt voor mij niet bij om hierover in detail te treden maar dit is bij mij gebleken. Mijn punt, toen ik nog streng Veganist was haalde ik het echt niet in mijn hoofd om mensen die wel vlees eten belerend toe te spreken/schrijven. Wat helaas sommige veganisten/vegetarisch suggereren is dat mensen die vlees eten; onwetend zijn, geen hart hebben voor dieren etc.. Iemand informeren (die ernaar vraagt!) prima! Maar je bereikt helemaal niets met cynisch en/of verbitterd commentaar. Al snap ik de positieve intentie echt. Dit is niet de manier.

  • Denise

   Hoe zou jij mensen dan in contact brengen met veganisme? Als iedere veganist zijn mond houd, zal er nooit iets veranderen.

  • Minka

   Ik verkondig nergens dat iemand zijn of haar mond moet houden. Het gaat mij om de manier WAAROP er wordt geïnformeerd en gereageerd. That’s it.

  • Denise

   Volgens mij is iedereen hier respectvol naar elkaar. Ik denk dat je de boodschap gewoon niet wil horen, en daarom zegt dat de manier waarop het gezegd word niet goed is.

  • Julie

   Ik zie hier nochtans echt niemand verbitterd of cynisch doen :). Wat hier is gezegd, lijkt mij eerder een open discussie. En kijk, deze foto’s worden gepost om te delen, en mensen geven hun mening daarover. Vind je het nu echt zo erg dat iemand het jammer vindt dat die biggetjes na 9 maanden worden gedood en dat meedeelt. Het is een mening zoals een ander, maar op één of andere manier zijn de meeste mensen zo gevoelig aan dit soort meningsuitingen, ik vraag me af waarom. Als het over een ander onderwerp ging en iemand zegt iets dat niet klopt, dan wordt die persoon toch gecorrigeerd op een respectvolle manier? Als het over een ander onderwerp zou gaan, zou daar geen haan naar kraaien. En nu plots wel omdat het over veganisme/niet-veganisme gaat. Waarom? Waarom moeten veganisten zo nodig hun mond houden, ook als op een respectvolle en rustige manier de discussie wordt geopend? Discussies over andere onderwerpen zijn er zat en dat mag dan wel allemaal, maar ho maar als het over veganisme/Vegetarisme gaat. Ik vind dat echt zonde :). Enfin dit is maar hoe ik het ervaar he!

  • Fiona

   Ik ben het helemaal met jou eens, Minka. Misschien is cynisch en verbitterd niet helemaal het goede woord hier, maar ik snap wat je bedoelt. Mensen in contact brengen met het veganisme is prima, maar het is zo dat dat nogal eens ongevraagd gebeurt en ook regelmatig op een belerend/superieur toontje (het komt vaak neer op: ‘ik maak de enige juiste keuze, en jouw keuzes deugen niet. en jij als persoon ook niet.’). Heel jammer, want ik snap best dat mensen niet meer open staan voor een discussie over veganisme als het gesprek al begint met een oordeel en niet met een vraag.

  • Femke Doolaeghe

   het is erg vermoeiend als mensen belerend gaan doen. Informeren en sensibiliseren zijn de enige manier om mensen van gedacht te laten veranderen én hun gedrag te laten aanpassen. Geen vlees eten is een zeer bewuste keuze aangezien de mens van nature wel omnivoor is, en geen herbivoor. Dat we te veel vlees eten en dat er te veel leed is, ben ik absoluut mee akkoord. Maar daarom ga ik niet helemaal stoppen met vlees eten. En ja, ik heb daar goed over nagedacht en ik heb erover gelezen en ik heb het van dichtbij gezien. Voorbeelden zoals dit vind ik zelf wel een mooie oplossing. Wat een vrolijke biggen! En ik vind wel dat elk mag kiezen hierin. Net zoals ik ook met het vliegtuig reis en met de auto rijd. Ik weet dat dit gevolgen heeft op de natuur maar daarom ga ik het niet minder doen omdat je dat telkens tegen me zegt.

  • Julie

   Mensen zijn van nature nochtans echt wel herbivoren hoor :). En dan nog, stel dat we wel omnivoor zijn, betekent dat nog altijd dat we geen vlees moeten eten en dat het echt wel anders kan. Ik vind dat altijd zo’n non-argument. Ik maak dan even de vergelijking met voortplanting: seks is er enkel voor de voortplanting. Betekent dat dan dat we dat enkel mogen doen om ons voort te planten? Nee toch? “Gemaakt zijn” om iets op een bepaalde manier te doen, is voor mij echt geen argument om het ook zo te doen. Maar zoals ik dus al zei zijn mensen herbivoren en geen omnivoren. En vind ik dat de keuzes van vleeseters niet deugen? Ja, op vlak van eetgewoontes wel. Vind ik dat vleeseters als persoon niet deugen? Absoluut niet.

  • N

   Ik eet zelf vlees maar vind wel dat veganisten objectief gezien de beste keus maken. Bewezen beter voor dier en milieu. De vleesindustrie is slecht voor dieren en desastreus voor het milieu. Dat is toch niet iets waar je een afwijkende mening over kan hebben, dat zijn feiten. Nogmaals: ik eet zelf ook vlees. Maar ik onderken ook dat veganisten een betere keuze maken. Jammer dat andere vleeseters dat niet onder ogen willen zien en direct op hun teentjes getrapt zijn als je hen erop wijst.

  • Julie

   Wauw echt bedankt hiervoor :)! Bedankt dat je ruimdenkend bent! Fijn om zoiets te horen van een vleeseter :). Misschien staan anderen nu wel meer open voor die feiten omdat het van iemand komt die dezelfde levensstijl als hen heeft, dus bedankt!

  • Julie

   Trouwens ook bedankt aan Cynthia dat je deze discussie open laat en niet verwijdert :)!

  • Miss Lipgloss

   Natuurlijk 🙂 Zolang iedereen respectvol naar elkaar blijft is het alleen maar goed dat er een discussie over gevoerd wordt, ik meng me er alleen niet constant in.

  • annelies

   Laten we de groep mensen die vlees nodig hebben niet vergeten. Niet iedereen kan zomaar vlees weg laten uit z’n dieet er zijn er genoeg die er serieuze gezondheidsklachten door krijgen, die niet te helpen zijn met een pilletje voor het één of ander.

  • Minka

   Juist!

  • Chris

   Er zijn maar weinig mensen die vlees moeten hebben (ik studeer om diëtist te worden, heb me er best wel in verdiept).
   Maar of het nou goed voor je lichaam is of niet.. we slachten met z’n alle 150 triljoen dieren af per jaar voor voeding, kleding, testen op dieren etc. En dat, beste lezers, is waarom ik soms best fel in een discussie kan zijn (al vind ik dat ik nu echt niet verkeerd of verbitterd gereageerd heb). 150 triljoen dieren per jaar.. Hoe kan ik zeggen ‘oh ja inderdaad, iedereen heeft de keuze om dierlijke producten te eten’. Ja, die keuze is er en ik zal nooit zeggen dat iemand het niet MAG eten, want het is legaal. Waar is trouwens de keuze van de dieren? Willen zij wel opgevreten worden of maakt hun mening niks uit?
   Ik zeg alleen dat iemand er over na moet denken of, ook al is het je cultuur en ben je zo opgevoed, het wel GOED is om zo te eten. Het is heel makkelijk om je te distantiëren van het verkrachten, misbruiken en vermoorden van dieren… Maar er kleeft bloed aan jouw eitje, yoghurt en vlees. En veganisten zijn de enige die dit zien. Iedere dag wordt ik er op straat overal mee geconfronteerd, echt letterlijk o-ver-al. Waarom mag ik niet opkomen voor die 150 triljoen dieren? Omdat ik vleeseters (/vegetariërs) dan beledig? Moet ik maar knikken, glimlachen en niks zeggen? Ja, ain’t gonna happen. Doe maar alsof er een hond op je bord ligt i.p.v. een varken.. misschien snap je dan waarom ik zo reageer 🙁

   Trouwens N, super fijn dat – ookal ben je een vleeseter – dit zegt 🙂 Je houdt tenminste niet je ogen dicht en gelukkig zie je dat we het alleen maar goed bedoelen. Jij bent cool haha!

   Sorry voor dit gigantisch bericht xD

  • Marije

   Heel erg goed verwoord Minka, complimenten!! 🙂
   Het is de toon die de muziek maakt.

 22. merel

  Op naar Friesland! Wat hebben we toch een fijn land zeg. Wat is Friesland mooi. Heb zin om er weer eens naartoe te gaan. Leuke plog Cynthia!

 23. Eline

  Wat een ontzettend mooie omgeving!

 24. Ellen

  Ik ben nog nooit in Friesland geweest…?. Dat stuk bis met de varens is echt heel mooi!

 25. Annet

  Hele mooi foto’s Cynthia!
  Ik ben een tijdje niet in FR geweest omdat ik paar keer verregend weekendje weg had maar toch maar weer eens proberen

 26. Femke

  Wat een fijne dag :-). Ik ben nog nooit in Friesland geweest, dat wordt onderhand eens tijd denk ik zo!

 27. Bianca

  Wat een schattige biggetjes. En wijn van eigen bodem 🙂

 28. Sandra

  Wat een prachtige foto’s! Ik ben nog nooit in Friesland geweest, maar het ziet er wel echt mooi uit 🙂

 29. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wat een fijne dag weer, en wat een leuke persreis. Zo kom je toch op plaatsen waar je anders niet zo snel komt. Kan me voorstellen dat je even helemaal een vakantiegevoel had!

 30. Sanne Marlijn

  Leuk, ik kom oorspronkelijk uit Friesland (familie woont er nog) en drink regelmatig koffie bij Tjaarda na een boswandeling. Ik kom altijd tot rust als ik vanuit het stadse leven weer even een paar dagen bij familie in het hoge noorden ben 🙂 Mooie foto’s heb je gemaakt, word er helemaal happy van op de vroege morgen.

 31. Liset

  Ah wat leuk dat je in Fryslân bent geweest! De provincie waar ik geboren en getogen ben :). Ik vind het zelf ook heerlijk wonen, het is er zo gemoedelijk en het is fijn wonen hier.

 32. Fleur

  Wat heb je prachtige foto’s gemaakt! Ziet er uit als een leuke perstrip met leuke cadeaus. Ik kom niet zo vaak in Friesland maar wat is het daar mooi inderdaad.

 33. Kelly Caresse

  Wat een geweldige omgeving zeg! Die lunch ziet er goed uit ook. Ik ben nog nooit bewust in Friesland geweest maar het lijkt me er heel mooi

 34. Akosua

  Wat een leuke dag. En ik wist helemaal niet dat in Friesland de grootste botanische kruidentuin van Europa lag. Had ik eerlijk gezegd ook niet verwacht.

 35. Maaike

  Die botanische tuin is erg mooi. Ik vind dat altijd wel interessant om planten te zien groeien zoals ze bedoeld zijn.

 36. Aboutsbstyle

  Wat een prachtige omgeving, en het eten zag er echt goed uit zeg. Liefs soraya

 37. Nicole

  Wat een mooie foto’s. Prachtige omgeving zeg. En die lunch ziet er voortreffelijk uit!