Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
24 september 2008 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • uitleg
Een MissLipgloss artikel

pH-waarde

In tv-commercials van beautyproducten hoor je vaak: ‘pH-huidneutraal’. Klinkt wel leuk, maar what the heck betekent dat nou? Ik denk dat veel meiden hetzelfde denken en dus leg ik je uit wat het inhoudt.


Wat betekent ‘pH’?

pH staat voor ‘potential of hydrogen’ en het is een soort meetlat voor hoe zuur of hoe loog/basisch (dat is het tegenovergestelde van zuur, dat is dus heel ‘zacht’) iets is. Iets kan een pH waarde tussen de 0 en 14 hebben.

Iets met een pH waarde lager dan 7 is zuur, een pH waarde hoger dan 7 is basisch. pH waarde 7 is neutraal.En wat is dan zuur, en wat is dan basisch?

Wat voorbeeldjes: zoutzuur heeft een pH waarde van 0, citroensap een pH waarde van 3,5, water heeft een pH waarde van 7 (dit is dus pH neutraal) en zeepsop heeft een waarde van 10,5. Onze huid heeft een pH waarde van 5,5 wat dus een beetje zuur is.

Kneipp Fitness Fris bodylotion, pH huidneutraal


Waarom moeten producten dan pH huidneutraal (of liever: een zo laag mogelijk pH) zijn?

In de reclames zeggen ze dus ‘pH huidneutraal’. Dit is iets anders dan pH-neutraal! pH huidneutraal betekent dat het een pH waarde van 5,5 heeft. Producten met een pH waarde lager dan 5,5 kunnen het beschermende laagje van je huid af ‘strippen’ waardoor je huid droog en schilferig aanvoelt. De ene huid is hier meer gevoelig voor dan de andere, maar het blijft dus het beste om producten te gebruiken met een lage pH waarde.

Je haar is weer een ander verhaal: de pH waarde hiervan variërt van 4,5 tot 5,5. Heb je last van droog, dof haar? Gan dan producten gebruiken met een lage pH waarde (rond de 3; 3,5).

Nivea Sensitive Balance pH-huidneutrale dagcème voor de gevoelige huid

Heb jij veel problemen met je huid? Ga dan eens producten met een lage pH waarde gebruiken. Neutral, Kneipp, Nivea en alle babymerken hebben producten met lage pH waardes, dit staat vaak ook op de verpakking. Nu weet je dus dat het sowieso beter is om producten te kiezen die pH huidneutraal zijn 🙂 Je snapt nu dus ook waarom je absoluut geen gewone zeep op je gezicht mag gebruiken. En je begrijpt helemaal waarom in alle bladen gezegd wordt dat je je ‘daaronder’ niet moet wassen met zeep waarmee je je lichaam wast onder de douche. Al helemaal niet met douchegels die niet pH-huidneutraal zijn! Let daar dus mee op, was je daar gewoon met water of eventueel met een product als Lactacyd.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.