Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
1 december 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • dutje
  • energie
  • power nap
  • powernap
Een MissLipgloss artikel

Perfect: de Power Nap

 

Ik doe het bijna elke dag en verbaas me waarom niet meer mensen het doen: een power nap. ’s Middags, wanneer je er behoefte aan hebt, even twintig minuten tot een half uur slapen. Je krijgt er veel meer energie van én je voorkomt een burnout!

 

Ik ben gek op power naps, ook wel gewoon een ‘dutje’ genoemd. Ik heb vaak rond een uur of twee, drie ’s middags een dip. Ik word een beetje moe, krijg niet veel meer uit mijn vingers, wordt een beetje lui… Wanneer ik dit voel, ga ik even slapen. Gordijnen dicht, wekker zetten (ik doe het meestal een half uur, zeker niet langer), en echt in bed even slapen. Ik ben altijd binnen twee minuten weg (dan had ik het ook wel echt nodig) en voel me er na superfris! Ik wil niet meer zonder! Ik wil je in deze blogpost uitleggen waarom een powernap zo goed is en hoe je dat het beste kan doen.

 

Meer energie

Door een powernap te doen krijg je meer energie en daardoor gaat je productiviteit omhoog: je krijgt veel meer gedaan nadat je even geslapen hebt. Het kost maar een half uurtje (en ja, je bent dus wel een halfuurtje weg van het werk dat je doen moet), maar je wint er heel veel tijd mee. En je voelt je gewoon beter.

 

Je voorkomt een burnout

Er is veel onderzoek gedaan naar powernaps, en het blijkt zelfs dat je door regelmatig een dutje te doen een burn out (overspannen zijn) voorkomt! Echt! Nou, daar win je echt heel veel tijd mee, want een burn out is geen pretje. En je voelt je vreselijk. Dus, lekker dutten.

 

Het vooruitzicht is leuk

Ik vind het heerlijk dat ik weet dat ik ’s middags even lekker kan gaan liggen. Vooral ’s ochtends als ik moeilijk uit bed kan komen. Als ik besef dat ik ’s middags nog even mijn bed in kan, kom ik veel makkelijker ’s ochtends mijn bed uit. Fijn!

 

Uitgeruste mensen zijn mooier

Daar schreef ik laatst al een keer een stukje over. Onderzoek wijst uit dat uitgeslapen mensen mooier zijn! Nou, alleen daar zou je het al voor doen, toch?!

 

Hoe doe je een powernap

Het is echt heel simpel.

  1. Kleed je uit (of trek je pyjama aan als je dat wilt), doe de gordijnen dicht en ga in bed liggen. Als je make-up op hebt, leg dan even een handdoek op je kussen zodat je er niet mee smeert.
  2. Zet je wekker op 20 – 30 minuten. Niet langer, want dan kom je in een diepe slaap en dan ben je suf als je wakker wordt, dat is niet zo prettig.
  3. Doe je ogen dicht en slaap. Ga niet stressen als je niet in slaap kan komen, gewoon liggen is ook goed. Even ontspannen. Als je niet kan slapen: wees vooral in het nu. Bedenk niet wat je straks moet doen, je bent nu even aan het relaxen. Als je dat moeilijk vindt, loop dan als je lichaamsdelen na. Je voelt je tenen, voeten, enkels, kuiten… En dat héél langzaam. Wedden dat je vanzelf in slaap valt?
  4. Als je wekker gaat, stap dan meteen uit bed en blijf niet liggen!
  5. Kleed je aan, maak je bed op en ga meteen weer aan de slag. Voel hoe energiek je bent en hoe goed dat dutje je heeft gedaan!

Zo, dat was lekker!

 

Ik doe zelf al jaren powernaps en voel me er altijd heerlijk door. Het kan natuurlijk niet altijd, en zeker als je op een kantoor werkt kan het erg lastig zijn. Het is niet ingeburgerd, veel mensen vinden overdag slapen iets voor luie mensen. Maar het tegendeel is waar, juist als je druk bent is het heel goed om ’s middags even een dutje te doen. Ik zou het geweldig vinden als het op kantoren meer iets normaals wordt. Bij bedrijven in Amerika zijn er al speciale slaapruimtes waar je even kan gaan slapen ’s middags. Ik weet zeker dat het over een aantal jaar naar Nederland komt, ik weet zeker dat het de productiviteit en prestaties van werknemers ten goede komt! Het is namelijk bewezen!

Doe jij wel eens een dutje?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.