Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
21 juni 2008 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • handleiding
  • tips
Een MissLipgloss artikel

Parrrrrrrtytime!

Of je nou geslaagd, gezakt, jarig, verliefd, verloofd, getrouwd bent of gewoon zin hebt in iets leuks: feestjes kunnen altijd. Feestjes zijn nooit not-done want iedereen is altijd in voor een feestje. Wat voor feestje dan ook. Feestjes zijn fun! Hoe groot je feestje ook is, organiseren is noodzaak. Komen er 10 mensen? Dan hoef je alleen maar een cd’tje met leuke muziek te maken, lekker eten te maken of halen en drinken klaarzetten. Maar als er 50, 100 of meer mensen komen, gaat er wat meer organisatie aan vooraf. Ik geef je wat tips!

Algemene feest-tips:

  • Stoelen zijn een big no-no op feestjes! Zet stoelen en banken weg en plaats een aantal statafels. Veel gezelliger, meer beweging (lees: er wordt eerder gedanst) en je spreekt meer mensen (leuk voor gasten die niet zoveel mensen kennen).
  • Zorg dat je genoeg eten en drinken hebt. Niet dat het een groot eet en zuip festijn moet worden, maar wel omdat een feestje vaak in het teken van lekker eten en drinken staat. Koop dus ruim in en regel bij de slijter of supermarkt dat je producten die niet geopend zijn terug kan brengen. Per persoon moet je ongeveer uit gaan van 6 à 7 glazen of flesjes drinken (natuurlijk afhankelijk van de duur van het feest).
  • Muziek is o zo belangrijk en sfeerbepalend. Kies dus zorgvuldig je muziek uit en maak keuzes: wat voor sfeer wil je creëren (als je een feestsfeer wilt, draai je vrolijke up tempo muziek en vrolijke oldies. Wil je een begrafenissfeer (wat ik me niet kan voorstellen), dan draai je rustige, verdrietige muziek)? Het is helemaal belangrijk als je een thema feest hebt (bij een Fout thema draai je dus ook écht foute muziek, en bij een Eighties party draai je muziek uit de jaren ’80). Maak cd’s of sluit je iPod of computer aan op boxen.
  • Pas op voor brand. Kijk dus uit met (hete) lampjes en kaarsen.
  • Bedenk dat een groter feest (vanaf 40 personen) veel geld kan gaan kosten. Je kan daarom op de uitnodiging een cadeautip zetten (geld, dus). Dat is niet onbeschoft of asociaal, maar juist handig voor de gasten. Hoeven ze ook geen moeite te doen voor een uitgebreid cadeau!
  • Vier je voor veel gasten een feest? Organiseer (en geef) het dan met 2 of meer vriendinnen. Scheelt in de kosten en in het werk.

Dit feestje kan je gewoon thuis houden, ook al woon je niet groot. Maak een leuk cd’tje met muziek, haal een paar kratten bier en flessen wijn, fris en sap, chips en borrelnootjes en je hebt een feestje. Je hoeft niet de buurt in te lichten dat er een feest is, want last zullen ze niet van je hebben Begin ongeveer 2 weken van te voren met organiseren.

Het hangt van de grootte van je huis af of je dit thuis kan vieren of dat je moet uitwijken naar een andere locatie. Je zou het in een feesttent in de tuin kunnen doen (kost ca. €50 exclusief opzetten en bezorgen), maar je kan natuurlijk ook een zaaltje huren waardoor je praktisch verder niks hoeft te regelen. Doe je het in een tent in de tuin, bestel dan drinken en eten en laat dat bezorgen. Begin ongeveer 4 weken van te voren met organiseren zodat je zeker weet dat alles op tijd klaar is. Denk ook aan plastic bekertjes! Uitnodigingen per e-mail of post.

Het handigst is om vanaf dit aantal uit te wijken naar een zaaltje of een grote tent als je bijvoorbeeld een stuk land ter beschikking hebt. Zorg in dat geval voor een tap (met flesjes bier krijg je één grote troep plus het kan gevaarlijk zijn), heel veel plastic bekertjes en iemand die toezicht houdt (ouders of buren) voor wanneer er een ruzietje of brandje of iets dergelijks uitbreekt. Er zijn zoveel mensen dat je het overzicht kan verliezen. Begin een paar maand van te voren met organiseren.

Ik vier zelf vanavond een feestje nog ter ere van mijn verjaardag én het behalen van mijn VWO-diploma! In een feesttent naast het huis met gezellige verlichting, versiering, lekker eten en natuurlijk lekker drinken.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.