Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
18 juli 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Opruimwoede!

Ik ben een expert in opruimen, want ik ben ook een mega expert in een ontiegelijke troep maken. Cynthia, sloddervos. Aangenaam. Ik ben geboren met dit talent, ben in de wieg gelegd om als een wervelwind van een orde een enórme chaos te maken. En daardoor, heb ik ook geleerd hoe ik snel, effectief en héél goed kan opruimen.

 

 

Hihi. Ik overdrijf natuurlijk een beetje (erg). Maar ik moet zeggen, ik kan dus wel een beetje goed opruimen. Van een uur (tot een paar uur, als het echt extreem is), kan ik een ruimte van super vreselijk rommelig omtoveren tot supernetjes. Als een hotelkamer. Ik heb mezelf door de jaren heen wat handige trucjes aangeleerd én handige trucjes van mijn mama geleerd. Ik deel ze met je. In verschillende categorieën. Want of je nu een eigen woning (kamer, appartement of huis) hebt, met anderen samen woont of nog bij je ouders woont, opruimen en je woonomgeving netjes houden moet altijd.

Natuurlijk móet het niet (misschien wel van je moeder), maar wees eerlijk: leven in een opgeruimde omgeving is toch een miljoen keer fijner dan in een rommelige plek? Ik kan mezelf maar moeilijk concentreren of ontspannen als mijn huis een zooi is. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, hoor je wel eens. Volgens mij is dat echt zo! En daarnaast staat het gewoon mooi. Toch?

 

Alles structureel netjes

Hieronder een aantal tips om je leefomgeving (kamer, appartement of huis) zo’n groot mogelijk percentage van de tijd dat je je er bevindt, zo netjes mogelijk te houden.

 • Berg losse spullen op in opbergplekken. Kasten (met grote lades), bakken, mooie dozen… Als je overal spulletjes (en vaak: prulletjes) hebt staan, oogt de kamer heel snel rommelig. En dat is jammer! Ruim spullen die altijd maar los ergens slingeren op in een kast (koop een handige, goedkope én mooie bij Ikea) of in opbergdozen. Ziet er een stuk netter uit!
 • Het is het handigst en snelst als je vaste opbergplekken voor dingen hebt. Een lade voor al je kabeltjes (van al je camera’s, laptops, televisies en dergelijke), een lade voor je schoolboeken, een lade voor je zonnebrillen… Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er een vaste opbergplek in je huis voor maken.
 • Reserveer in een kast een of meerdere ‘rommellades‘. Ik vind dit zó handig. Dit zijn de lades waar ik dingen in gooi als ik snel alles van tafel af wil hebben, als ik alles uit het zicht wil. Dat gaat in de ‘rommellade’. En deze lade zoek ik dan een keer in de week uit, zodat ‘ie weer leeg is en alles op zijn plek is. Zo kan je heel snel de kamer ‘voor het oog’ netjes maken.
 • Zorg voor een schone basis. Een net huis met overal stofnesten en viezigheid werkt natuurlijk niet echt.
 • Leg dingen terug nadat je ze hebt gebruikt. Ik kan dit niet. Ik ben altijd met 35953 dingen vlak na elkaar bezig en heb dan geen zin om alles terug te leggen. Maar: het is wel slimmer, want zo veroorzaak je geen troep. Meteen opruimen betekent: nooit urenlang hoeven opruimen. So not me!
 • Was je afwas af voordat je gaat slapen, of meteen als je gegeten hebt. Zo stapelt het zich niet op. Als je geen tijd hebt, zet het dan alvast in een heet sopje zodat het een beetje kan weken, dan ben je er de dag er na niet zo lang mee bezig.
 • Als je geen zin hebt om uren op te ruimen, ga dan elke avond voor je slapen gaat een kwartiertje opruimen. Op die manier is het altijd netjes zonder dat je daar uren mee bezig bent. Bij elkaar opgeteld wel, maar niet in één keer.

 

opruimwoede!

OPRUIMWOEDE! AAAAA ALLES MOET NETJES NUUUUUU! Als je zo’n bui hebt, maak dan gebruik van mijn onderstaande tips.

 • Heb je zo’n bui? Ja? Heb je ‘m? MAAK ER GEBRUIK VAN! Ga als een gek opruimen en schoonmaken! Wacht niet tot het voorbij is, maar DOE HET!
 • En tja… heb je zo’n bui niet? Of nooit? Dan is het gewoon een kwestie van beginnen. Hoe groot (of klein) de klus ook is. Zet een lekker muziekje op, doe comfortabele kleding aan, zet je ramen lekker open en begin. Begin gewoon! Klusje voor klusje. Eerst de afwas, dan de was, dan alles wat er op je bureau ligt… Gewoon doen. En afmaken.
 • Neem er de tijd voor. Als je eenmaal begint, kan je soms urenlang bezig zijn. Doe het dus lekker op een vrije dag of avond.
 • Maak de omstandigheden zo prettig mogelijk. Ik zei het al met het muziekje, maar dat werkt echt. Het maakt het opruimen stukken leuker! Doe kleren aan die lekker zitten. Maak voor de grap een voor-foto. Dan kan je extra genieten van het effect erna. En beloon jezelf achteraf. Met wat dan ook. Al is het al een heerlijke beloning dat je huis/kamer weer netjes is! ZO FIJN!
 • Met opruimen is het vaak zo dat het eerst erger wordt. De chaos wordt eerst groter voor je het netjes hebt. Dat is zeker zo met het uitruimen van lades en kasten. Je moet dus niet halverwege stoppen. Want dan is de chaos nog erger. Doorgaan dus.
 • Gooi weg. Weg met al die oude zooi. Huppekee. Elke keer als ik ga opruimen, belandt er heel veel in vuilniszakken. Wil je wel van je spullen af, maar vind je het zonde om dingen in de prullenbak te gooien? Geef het dan aan een goed doel! Zo ben jij er van af, en worden andere mensen er weer blij van. Spullen weggooien is pure noodzaak – als je alles wat je verzamelt door de jaren heen bewaart, kan je er wel drie woningen bij gaan kopen! -, je hebt er simpelweg geen plek voor, maar je hebt alles ook niet nodig. Doe dingen die je niet gebruikt (of al jaren niet hebt gebruikt) gewoon weg. Wedden dat je het niet zal missen? Het is alleen maar rommel, ruis in je kamer, maar ook in je hoofd. Weg ermee, hop!
 • Ruim je rommellade op!
 • Heb je er echt een mega, ontzettende grote puinzooi van gemaakt? Gaat het je een dag kosten om je door deze berg troep heen te werken? Je kan dan het beste in fases of stappen werken. Begin met vuilniszakken om rommel weg te gooien, ga de spullen daarna sorteren, leg ze dan op de plek waar ze horen (of maak daar een nieuwe plek voor) en ga, wanneer je alles hebt opgeborgen, met een sopje aan de slag om alles stofvrij en schoon te maken. Werk taak voor taak. Bij het huishouden is dat helemaal noodzakelijk. Eerst de afwas. Dan de WC schoonmaken. Daarna de badkamer. Tussendoor wat wasjes in de wasmachine doen. Kopje koffie (ook belangrijk). Stofzuigen. Je kent het wel. Ga niet alles door elkaar doen, want dan krijg je niks af en ben je veel langer bezig.

 

Quickie – snel opruimen

Is het wel een troep, maar heb je geen uren tijd? Krijg je over een half uur bezoek? Dan kan je cheaten om te zorgen dat je woning er toch voor het oog netjes uitziet.

 • Eerst: geen paniek. Adem in, adem uit. Zet even een raam open. Goed. Klaar?
 • Trek je ‘rommellade‘ open en gooi de troep er in die het meest in het zicht ligt. Hoppetee, weg ermee. Dat zoek je later wel uit.
 • Heb je afwas, maar écht geen tijd om die NU te doen? Zet het in een teiltje en zet het in een kastje. Als het niet zoveel is: zet het dan in de gootsteen.
 • Veel grote spullen die in de weg staan? Zet die dan op een plek waar de bezoeker niet komt. In een rommelhok, op zolder, of in je slaapkamer. 
 • Zorg dat het belangrijkste deel van je leefruimte netjes is. In mijn geval is dat mijn zithoek en mijn eethoek + keuken. Als ik mijn huis snél netjes wil hebben, haal ik daar alle rondslingerende spullen weg en doe die in een rommellade. Zo ziet het er meteen netjes uit.

Zo. Dat waren heel wat tips om je leefruimte wat prettiger te maken. Ik kan soms genieten van opruimen. Ja, echt! Als ik eenmaal in zo’n flow zit, ga ik als een wervelwind door mijn huis. Wassen draaien, afwassen, opruimen, stofzuigen, bed verschonen, kasten uitzoeken. Vuilniszakken vol spullen die weg kunnen staan vervolgens in mijn rommelhok. En mijn huis is opgeruimd. Heerlijk!

Veel ‘plezier’ met opruimen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.