Een MissLipgloss artikel
‘Onvriendelijke’ ingrediënten in cosmetica
Omdat ik laatst een review zag over het nieuwe product van het merk Dove besloot ik actie te ondernemen en een reactie achter te laten. Ik liet geen reactie achter omdat ik het merk zo geweldig vind, maar om te vragen wat jullie vonden van de ingrediënten die verwerkt zijn in het product van Dove. Jullie vragen je misschien af “wat voor ingrediënten dan?” Misschien heb je er al eens over gehoord: palmolie en soja.
Soja
De sojaboon is een peulvrucht die erg goedkoop is en voor veel producten beschikbaar is, zoals voor lippenstift. Veel mensen denken dat soja voor vegetariërs/veganisten is, zoals voor de bekende sojamelk of tofoe, maar dit is niet waar. Soja vindt zich juist terug in chocolade en koekjes en ook in veevoer. Dat zit uiteindelijk ook in vlees. Grote fastfoodvoedselketens, zoals Mac Donalds gebruiken ook veel soja door hun producten. Door de sojaplantages gaat de amazone verloren. Cijfers duiden aan dat in 2050 40% van de amazone verloren zou zijn. Dat is heel veel als je je voorstelt dat het gebied tweemaal groter is dan Nederland.
Sojaboon
Palmolie
De naam palmolie komt van de vrucht die groeit aan de oliepalm. De oliepalmen zijn te vinden in de bossen en savannen van Brazilië, Indonesië en nog veel meer tropische landen. Als je de vrucht openmaakt en uitperst komt de olie vrij. Deze olie bevat veel vitamines en verzadigde vetzuren. Palmolie word gebruikt in o.a. margarine, frituurolie maar ook in zeep ,tandpasta en cosmetica. Unilever is een bekende producent van palmolie en produceert ook de zeep en cosmetica, bijvoorbeeld van Dove, die dus palmolie bevat.
Palmvrucht
Maar waarom zijn palmolie en soja nou zo milieuonvriendelijk? Doordat de boeren in die landen worden opgekocht door grote palmoliebedrijven en/of sojabedrijven, gaan deze boeren opnieuw bedrijven starten door de bossen te kappen. De bossen worden steeds verder uitgeroeid en ook de bedreigde diersoorten lijden hieronder. Bijvoorbeeld de apen die er leven hebben geen voedsel en geen woonplek meer. Er wordt gezegd dat de mensaap in 2022 uitgestorven is. Er is niet alleen ontbossing en uitroeiing maar ook water- en luchtvervuiling. Doordat de palmvruchten zo snel moeten worden uitgeperst, levert dit ook veel afval op en worden gedumpt in de rivieren. De resten van de vruchten gaan rotten en is dus weer slecht voor het leven in de rivieren. Door de verbranding van de bossen leidt dit tot CO2-uitstoot en dus tot luchtvervuiling. Dit alles is ook slecht voor de mensheid. Wij ademen vuile lucht in en kunnen hierdoor ziektes oplopen. Ook voor de ozonlaag is het ook erg slecht zo komt de zon nog meer vrij en krijgen wij die op onze huid, zodat er nog eerder huidkanker ontstaat.
Ja, en dat allemaal omdat wij zo graag Dove willen gebruiken! Of beter gezegd producten met palmolie of soja. Kan dit nou niet anders? Ik weet dat er meiden zijn die dit lezen en er verder niets mee doen. Maar ik hoop ook dat er meiden zijn die verstandig zijn en ook aan het milieu denken en die hier op gaan letten voordat ze hun zeep en cosmetica aanschaffen, of zelfs hun eetpatroon hieraan aanpassen.
Hoe herken je nou een product dat palmolie of soja bevat? Op de etiketten bij de ingrediënten staat palmoil, palmolie, soja en/of plantaardige vetten en oliën. Steeds vaker worden er duurzame palmolie en soja gebruikt. Dat houdt in dat de palmolie die hiervoor gebruikt wordt niet slecht is voor het milieu. Albert Heijn en Etos willen vanaf 2015 palmolie van de duurzame teelt gebruiken (voor eigen huismerk). De bedrijven hebben nu ruim 40% palmolie in hun assortiment.
Zie hier het filmpje om er een beeld bij te krijgen:
Door Linda