2 november 2016 door Cynthia Schultz 62 reacties
 • eten
 • librije ontbijt
 • onbijten bij de librije
 • restaurant
Een MissLipgloss artikel

Ontbijten bij de Librije

dsc05412Dineren bij de Librije is waanzinnig en een bucketlist item voor veel mensen. Het is alleen nogal een eh, investering. Jaren geleden ontdekte ik dat je bij de Librije naast dineren en lunchen ook kan ontbijten! Voor een fractie van de prijs toch een Librije ervaring. En hoe leuk is het om zo chic uit eten te gaan, maar dan ’s ochtends? Ik maakte deze keer foto’s.

dsc05428

De Librije ken je vast: het is een restaurant in Zwolle met drie Michelin sterren. Ik heb er twee keer gedineerd, een keer in de oude Librije en een keer begin dit jaar in de nieuwe. Vroeger zat in dit pand Librije’s Zusje, maar inmiddels zit die niet meer in Zwolle en is De Librije in dit pand komen te zitten. Hier zit ook Librije’s Hotel en Librije’s Winkel.

Ik ben groot fan en heb zowel bij het Zusje als bij De Librije zelf onvergetelijke avonden gehad. Jaren geleden kwamen Willem en ik erachter dat je ook als niet-hotelgast kan ontbijten bij het restaurant. Dit kost €39,50 per persoon. Natuurlijk veel geld voor een ontbijt, maar die is dan ook zoals van De Librije mag verwachten superdeluxe. Je hebt dus een Librije ervaring voor een bedrag waarvan je normaal gesproken ’s avonds ergens een hapje gaat eten. Dat is zó leuk!

Ik heb het al vaak getipt aan mensen: ga eens in plaats van een biefstukje eten ’s avonds, in het weekend ’s ochtends naar de Librije. Het is een heel unieke ervaring en zó lekker! Inmiddels is dit de vierde of vijfde keer dat ik dit doe verspreid over vijf jaar, maar het idee is altijd hetzelfde. Al eten we wel elke keer andere kleine gerechtjes – dat is leuk!
Ik laat je graag zien wat we allemaal gegeten hebben.

dsc05426

Je stapt binnen in een soort jungle, zo mooi!

dsc05423

Het pand waar de Librije in zit was vroeger een gevangenis en dat zie je nog op veel plekken terug. Het is zo’n mooi gebouw!

dsc05420

Hier is het ontbijt! Niet in de ‘binnentuin’ waar je luncht of dineert. Het was trouwens gewoon vol, maar deze foto maakte ik toen net iedereen weg was rond half twaalf. Het is wat donker en daardoor heel knus.

We beginnen natuurlijk met koffie en een sapje.

dsc05421

Je kan kiezen uit enorm veel soorten sapjes, ik ging voor rabarber. Je krijgt ook water en je kan zoveel koffie en sapjes drinken als je wilt: de prijs is vast.
dsc05395

We beginnen met brioche met appelstroop en oude kaas en een Hollandaisesaus. Meteen een smaakexplosie!

1

Op tafel komen al snel wat kleine schaaltjes en bordjes te staan. Niet op de foto staat het lekkere brood en gezouten boter, vleeswaren (gebraden gehakt), kaas en kleine potjes huisgemaakte pindakaas en hazelnootpasta. Hier zie je gerookte zalm, fruitsalade en ossenworst met Amsterdamse uitjes.

dsc05397

De bekende Librije hamburgertjes, maar dan zwart! Ziet er prachtig uit en smaakt heerlijk, zoals een hamburger zou moeten smaken. Maar dan ’s ochtends. En klein.
dsc05405

dsc05408

Bij je ontbijt kan je een eitje bestellen, ik ga voor een gepocheerd ei met Hollandaisesaus, Willem neemt een spiegelei met zolderspek.

dsc05409

Als ‘toetje’: een gouden ei gevuld met ananas, advocaa, yuzu en krokankte kip bovenop. Ik houd zó van advocaat (en als ik dat zeg moeten mensen altijd een beetje lachen), dus hier word ik echt blij van! Naast al deze lekkere dingen kan je ook nog yoghurt, muesli, kleine croissants en koffiebroodjes bestellen, en er is nog extra kaas en vleeswaren.

dsc05412

Aan al die andere dingen komen we helemaal niet toe: we zitten zo vol van alle dingen die we al gegeten hebben. Dit is zó leuk om te doen en natuurlijk zo lekker! Mijn favoriet is de brioche met appelstroop en oude kaas en het zoete eitje.

Per persoon kost dit ontbijt €39,50 inclusief koffie, thee en sapjes. Ik denk wel dat je wat extra betaalt als je nog besluit om bijvoorbeeld champagne bij je ontbijt te drinken, dat hebben wij niet gedaan. We waren binnen om tien uur en gingen rond half twaalf weg: ’s ochtends écht tafelen dus. Ik vind dit ontzettend leuk en het is echt een goed idee om dit eens te doen in plaats van een avondje biefstuk eten in een restaurant. Ook leuk als verrassing! Ik wilde het in ieder geval graag eens delen, ik vind het fantastisch namelijk. Het is wel een goed idee om even te reserveren vooraf.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

62 reacties
 1. Marije

  Heb net gemaild omdat ik dit wilde doen. Kreeg terug dat ze geen ontbijt serveren alleen lunch en diner en dat is beide even duur (echt heel duur). Super stom.

  Als iemand nog tips heeft wat ook een super goed restaurant is om te ontbijten/lunchen/brunchen, houd ik mij aanbevolen 🙂

 2. Jaco

  Dit werk zo aanstekelijk. Mijn wishlist wordt alleen maar langer door jou 😉
  Twee weken geleden ben ik bij Hisa Franko geweest. Super!!
  Ontbijten bij de Librije lijkt me ook zeker leuk een keer.

 3. Nadia

  Wat leuk, en helemaal niet duur! Dit wil ik wel eens doen, lijkt me een hele ervaring!

 4. Marije

  Ik kan trouwens niet op de website vinden hoe ik kan reserveren op voor een ontbijt. Alleen lunch en diner. Moet ik dan even bellen of?

  • Rianne

   Ik kan het ook nergens vinden! Weet iemand hoe dit werkt? 🙂

 5. Marije

  Wauw, wat leuk zeg! Denk dat dit ook wel een leuk verjaardagscadeautje is om te geven 🙂

 6. Saskia

  Niet echt iets voor mij, veel te duur haha maar het ziet er allemaal wel heel mooi uit!

 7. Rosa

  Zo, dat valt me nog mee qua prijs! Ik weet wat ik mijn moeder voor haar verjaardag ga geven 🙂 We hebben met de familie al eens gedineerd bij Zusje. Dat was een echte belevenis, dit zo te zien ook.

 8. Kim

  Hoi Cynthia! Wat super leuk dit. Ik lees al jaren je blog, heb weleens met je ouders gekletst erover, maar nog nooit gereageerd. Maar nu heb ik een vraag. Weet je misschien ook de prijs van een lunch? Mijn man is binnenkort jarig en ik twijfel tussen een ontbijt of een lunch als verrassing! Alvast bedankt voor je reactie!
  Groetjes Kim

  • Irene

   Lunch kan alleen in de Librije zelf en volgens mij is de prijs dan hetzelfde als een diner (dus ca €150+).

  • Miss Lipgloss

   Die prijs is inderdaad vergelijkbaar met het diner, ga ervanuit dat je met z’n twee zo €300-€500 kwijt bent incl alles.

 9. Heleen

  Ooeeh dat ziet er goed uit! Moet je (ver) van tevoren reserveren? En als ik het goed begrijp kun je onbeperkt gerechtjes van een menukaart bestellen?

  • Miss Lipgloss

   Nee er is geen menukaart, je krijgt alles op tafel gezet en je kan niet kiezen.

 10. Charlotte

  Oh wat gaaf! Is hier ook een wachtlijst voor? Of kun je gewoon reserveren? Lijkt me echt awesome om met mijn lief te doen!

  • Miss Lipgloss

   Nee hoor je kan gewoon reserveren, even bellen 🙂

 11. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wauw! Dat ziet er mooi uit! De prijs valt inderdaad mee als je bedenkt wat je soms in een hotel al moet betalen voor ‘niks bijzonders’. Leuk om te onthouden inderdaad!

 12. xAmber

  Ik heb bij Librije diner en ontbijt gehad en in het hotel blijven slapen. Het ontbijt was erg apart, thee uit een wijnglas en hamburgertjes bij het ontbijt, maar erg lekker. Het avondeten was leuk, vaak waren de gerechten niet mijn ding, veel vis en geitenkaas. Dit zijn dingen die ik niet lekker vind..

 13. martina

  Dit heb ik een keer gedaan voor de verjaardag van mijn vriend, was echt onwijs leuk!

 14. Britt

  Hallo Cynthia,

  Het lijkt me geweldig om dit een keer te doen.
  Ik kan op de site van librije alleen niet vinden hoe je dit kan reserveren ?

 15. Anita

  Wat leuk! Ik wist helemaal niet dat je daarvan ontbijten, maar als Zwolse wil ik dat ook echt wel een keer gaan doen. Nu alleen nog iemand vinden die zo gek is om mee te gaan 😉

 16. Ingrid

  Wow wat ziet het er goed uit!! Ik geef ’s ochtends liever de voorkeur aan een stevig ontbijt (havermout meestal 😉 ) waar ik nog de hele dag op vooruit kan. 🙂 Een keer dineren bij Librije lijkt me echt top. Alleen op dit moment kan ik mijn geld er niet aan uitgeven 😉 Vind het zonde, dadelijk valt het erg tegen en ben ik een hoop geld lichter… *dilemma*

 17. Annette

  Wat een enorm leuk idee en het ziet er allemaal heerlijk uit

 18. nicole

  Wat een super leuk idee! en een leuk prijsje voor zoon uitgebreid ontbijt.

 19. Aude

  Aah, buitenshuis gaan ontbijten vind ik zo fijn en relaxed! Leuk, die foodblogs af en toe!

 20. marleen@burgertrutjes

  Wat een superleuk idee! En inderdaad heel betaalbaar voor zo’n uitgebreid ontbijt. Mooie foto’s ook weer, het lijkt me echt een hele belevenis bij de Librije 🙂

 21. Margot

  Wat ziet alles er geweldig uit! Een bijzondere ervaring lijkt me!

 22. Jessica

  Wat ziet het er goed uit! Dineren bij de Librije staat nog op het lijstje, maar het ontbijt komt erbij!

 23. Desiree

  Zo, dat is nog eens een goed begin van de dag! Lijkt me heerlijk om een keer te mogen doen, al woon ik helaas een stukje van Zwolle vandaan. De prijs valt me enorm mee trouwens! Had gedacht dat het duurder zou zijn.

 24. Aboutsbstyle

  Oh wat leuk zeg, dit zou ik wel gezellig met mijn vriend willen doen,lekker gezellig. Liefs soraya

 25. Lydia

  Heb ook al wat tips opgevolgd. Natuurlijk op gebied van parfum en make up spullen maar we zijn ook naar Bretagne en Terschelling geweest afgelopen jaar. Alles naar verwachting (behalve de geur van de lush spullen, bah :-)).

 26. Sandra

  Het ziet er allemaal prachtig uit! Het ontbijt is aan de prijzige kant, maar ik had het nog veel duurder en onbetaalbaarder verwacht.

 27. rachel

  heerlijk!! en het staat bij mij ook nog op mijn bucket list!!

 28. Meike

  Wauw, dat is nog eens een ontbijt! Je krijgt toch verrassend veel nog!

 29. Ann

  Ik zie al die enthousiaste reacties telkens bij dit soort artikelen en denk: Ben ik nou de enige die helemaal niet zo enthousiast wordt van dit soort plekken? Al die moeilijke, kleine gerechtjes (ik heb overigens wel eens bij de librije gegeten, het was lekker maar ik wordt er niet warm van. En nee, ik ben verre van een moeilijke eter, lust eigenlijk alles(eet alleen vegetarisch))
  Ik hou van goed eten, echt goed Bourgondisch eten, maaltijden waarmee je nog een dag door kan. Eten met een hele grote hoop liefde erdoor!

  • me

   Nee hoor, hoeft voor mij ook niet. Ga ik liever uit eten bij een klein familierestaurant. Zaterdag nog gedaan en voor 5 euro meer 9 gangen (incl. 3x amuses van het huis) gehad, beviel prima en de portemonnee beviel het ook hahaha.

  • Miss Lipgloss

   Dat kan toch en is toch ook helemaal geen probleem? Ik snap het supergoed 🙂

 30. nathalie

  Jaaaa! ik ben ook dol op advocaat. Eindelijk heb ik een medegenieter!!!?

  • Sanne

   Ha!! Ik ook!!!

 31. F

  Cynthia dat jurkje van de topshop waar kan ik het vinden? Ik heb echt het hele internet naar gezocht maar ik kan het niet vinden. Volgende week is er een bruiloft en ik zocht precies zon jurkje. Weet jij waar ik dat jurkje kan vinden? ?

  • nathalie

   Hoi, ik heb hem in het zwart bij Wehkamp gekocht. Hoop dat ze hem nog voor je hebben….

  • nathalie

   Zojuist even voor je gecheckt. Ze hebben hem nog…….in de sale!!!

 32. Simone

  Oh wow! Ik dacht dat dit veel duurder was maar dit is gewoon betaalbaar! Als mede Zwollenaar gaan wij hier dus zeker een keer ontbijten.

 33. Manon

  De prijs lijkt me prima voor wat je krijgt! Het lijkt me heerlijk om daar eens te ontbijten!

 34. Gekelien

  Wow, wat fantastisch. Ik vond dit zo leuk dat we het mijn schoonmoeder cadeau doen voor haar 65e verjaardag. Thanks voor de tip.

 35. Minka

  Dit lees ik terwijl ik een droog beschuitje met hagelslag knaag… 😛 Heerlijk ziet het eruit en een goede tip. Online reserveren kan niet dus echt bellen voor ontbijt lijkt me.

 36. Daniëlle

  Dit lijkt mij zo’n leuke ervaring en zó lekker! Ik roep al tijden tegen mijn vriend dat we dit eens moeten gaan doen!

 37. eva

  Wow dit wil ik ook!!! Ik heb weleens een kookcursus in de librije gehad. Maar nu ik dit zie. En de prijs vind ik prima voor zo’n speciaal ontbijt.

 38. Mimi

  Leuk om te zien want over 1 week en 3 nachtjes gaan wij er dineren met overnachting en ontbijt. Kijk er al helemaal naar uit!

 39. Jonna@Burgertrutjes

  Wat bijzonder! Volgens mij ben jij een echte genieter op culinair gebied :). Vind de prijs wel redelijk, het is een unieke ervaring.

 40. Irene

  Nog 2 weken en 1 dag en dan dineren wij bij de Librije! En nog 2 weken en 2 dagen en dan ontbijten we er! Fijn deze blog als virtueel voorproefje, dank je ^_^

 41. Syl

  Het ziet er wel tof uit. Ach als je bij een NH hotel ontbijt dan ben je ook al gauw 20 tot 25 euro kwijt, dus voor dat tientje extra heb je wel iets bijzonders…

 42. Lousaa

  Superleuk ja! Heb ooit gegeten, geslapen en ontbeten bij het zusje en dat was geniaal. Toch zou ik eerder doorsparen voor een diner.

 43. Susan

  Lijkt mij erg leuk om te doen als je toch nog een keer daar wilt eten. Scheelt aanzienlijk in de prijs!

 44. marije

  Wat een heerlijke luxe om dat af en toe een keer te doen. Super idee.

 45. Femke

  Wat een leuk idee om eens zo uitgebreid te gaan ontbijten. Lijkt mij erg leuk om eens te gaan doen.

 46. Maaike

  Ziet er allemaal goed uit, maar van sommige gerechtjes denk ik wel: is dat echt lekker als ontbijt?

 47. Marloes

  Mede door jouw enthousiaste verhalen vorige week gedineerd bij de Librije. Je hebt geen woord gelogen, was een geweldige ervaring!