22 september 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • new york fashion week 2016
  • nyfw
Een MissLipgloss artikel

New York Fashion Week 2016: dat was ‘m

dsc05230Gisteren kwam de laatste vlog van mijn allereerste New York Fashion Week, en wel die van 2016, online. Vandaag wil ik deze week even met je samenvatten en nog wat mooie foto’s laten zien die ik gemaakt heb. Wat een week was het!

dsc05233 De High line, vlak naast het hotel waar ik de eerste nachten sliep (The Standard)

Ik wil graag nog even met je terugblikken op vorige week. Het wordt geen fotoverslag, de foto’s dienen gewoon ter illustratie bij het verhaal dat ik je nog even wil vertellen. In de vlogs ben je natuurlijk elke dag met me ‘mee geweest’ en heb ik je alles laten zien wat ik gedaan heb. Nu ik weer terug in Nederland ben (en zelf ook de vlogs weer terugkijk voor ik ze publiceer) wil ik graag alles nog even samenvatten! En je mijn ‘samenvattende’ mening geven over New York Fashion Week en alles wat ik daar gezien heb.

dsc05234 Op een vrij moment een biertje in Central Park bij mijn favoriete plek, The Ballfields Café

Ik ben gek op New York en dit bezoek was mijn vijfde keer alweer. De eerste keer ging ik in 2008, met een studiereis. Ik studeerde Journalistiek en in januari werd er een reis naar New York georganiseerd. Ik werd ingeloot (er waren zoveel aanmeldingen dat er geloot moest worden) en ik mocht mee! Wat was het gaaf, ik was in een klap verliefd op de stad. We deden allemaal journalistiekerige dingen, zoals verschillende redacties van kranten bezoeken, naar het persbureau Reuters, een etentje met Amerika-correspondent Freek Staps – het was zo tof.

In 2009 ging ik weer, samen met Nikkie. In 2011 met Aukje en vorig jaar samen met Willem. Altijd hoopte ik nog eens voor werk naar de stad te mogen, en Fashion Week stond natuurlijk op mijn lijstje. Toen ik van het PR-bureau van MAC Cosmetics en Moroccanoil de uitnodiging kreeg om een week backstage te kijken bij dé Fashion Week der Fashion Weeks, hoefde ik dus niet lang na te denken. Ik ben geen modemeisje, maar ben wél zo benieuwd naar wat er allemaal met haar en make-up gebeurt, hoe de sfeer is en wat nou de looks voor het komende seizoen zijn.

dsc05239 5th Avenue

Deze week was dus heel anders dan mijn andere New York bezoeken! Op mijn studiereis na waren het echt vakanties, nu had ik een heel programma met allemaal shows, etentjes, behandelingen en andere afspraken. Even wennen – ik vind New York al enorm intens met de drukte, alle geluiden, geuren en de warmte in september – maar héél tof.

dsc052529/11 memorial

dsc05259Backstage bij Zac Posen

De eerste drie dagen was ik alleen met de PR manager van MAC, Bente. Overal gingen we samen heen en we aten ook een paar dagen samen. Op zondag was ik ‘vrij’ en van maandag tot en met woensdag was ik met een groepje andere bloggers en journalisten voor Moroccanoil. Geen Nederlanders, deze mensen kwamen van over de hele wereld overgevlogen. Normaal ga ik over het algemeen met een groep Nederlandse pers ergens heen, nu was ik alleen. Dat vind ik nooit echt een probleem: alleen zijn vind ik helemaal niet erg en ik vind het fijn als ik voor een deel mijn eigen gang kan gaan.

dsc05053Backstage bij Kate Spade

Ik vond het waanzinnig om de sfeer backstage te mogen proeven. Bij elke show was dit anders, ook omdat elke show op een andere locatie werd gegeven. Zo was Kate Spade in een hele kleine ruimte het NoMad hotel (waar ik later ook sliep met Moroccanoil), maar Baja East was bijvoorbeeld in boven een garage. Zonder airco – bloedheet, dus. Bij de ene show heerste er een rustige sfeer, was iedereen relaxed en gefocust aan het werk, en was het er stil. Bij de andere show rende iedereen heen en weer, hoorde ik alleen maar geroep en gepraat en zaten de modellen te zuchten. Die contrasten vond ik bijzonder om te zien.

dsc05256Oculus bij World Trade Center

Heftig vond ik persoonlijk dat ik overal in de weg stond. Ik was niet de enige natuurlijk, andere bloggers, journalisten en PR-managers hadden dat ook. Haarstylisten, visagisten en nagelstylisten zijn hun werk aan het doen in een al beperkte ruimte, en daar moet dan ook nog telkens pers bij aanwezig zijn. Nergens kon ik echt goed staan, overal was ik iemand tot last en daar werden mensen niet aardiger van. Dat vond ik intens! Ik wilde natuurlijk mijn werk goed doen en leuke en duidelijke beelden schieten, maar dat was regelmatig een uitdaging. Ik denk dat het goed gelukt is, maar pittig was het zeker! Het was dan wel een verademing als er ineens een hele lieve kapper of visagist was die iets aardigs zei, of even een klein praatje aanknoopte. Wat ik na een paar dagen steeds beter leerde was om mijn humeur niet af te laten hangen van onaardige of stoïcijnse mensen. Ik ben hier om mijn werk te doen en dat werk is léuk! Dan sta ik maar een beetje in de weg – het is niet anders.

dsc05263 Een ochtendwandeling over Broadway richting Times Square

Die hele backstage ervaring was dus écht een ervaring. En al helemaal omdat er op veel plekken geen airco was – en dat met 35 graden! Wel heb ik te gekke dingen gezien. Mooie nieuwe producten van MAC die volgend jaar gelanceerd worden (die kan je ook in mijn vlogs zien), technieken die ik nog niet eerder gebruikt heb en zóveel mooie, schone en nette make-up bij elkaar. En mensen die hun passie uitoefenen: mooi om te zien.

dsc05062Backstage bij Tanya Taylor

dsc05266 Een van de studio’s waar shows waren

dsc05112 Backstage met Nederlandse MAC senior make-up artist Connie Man

dsc05102

MAC producten backstage

dsc05302Hectiek – en Bobbi Brown herself aan het werk!

dsc05064Backstage bij Baja East

Wat mij erg opviel backstage is dat er helemaal niet veel make-up werd gebruikt. De looks waren aardig nude en naturel, met vooral een heleboel glans. Glans op de ogen, wangen, lippen. Er werd bijna geen poeder gebruikt. Mascara heb ik bij bijna geen enkele show gezien, maar wel volle wenkbrauwen die een beetje rommelig worden gemaakt. Het mag dus allemaal wel wat minder met die ‘on fleek make-up, het mag glanzen, het mag rommelig, het mag ‘echt’. Dat vond ik mooi om te zien.

Op haargebied komt het op hetzelfde neer. Ik zag veel natuurlijk ogende, rommelige kapsels. En als het haar dan opgestoken werd, dan met heel veel textuur, heel beachy, alsof het haar ’s ochtends netjes was gedaan en ’s middags helemaal verwaaid was.

dsc05282 Uitzicht vanaf de One World Observatory

dsc05290

Uitzicht vanaf de One World Observatory

dsc05296

Bobbi Brown

dsc05301

Backstage bij de Marchesa show spotte ik ineens Bobbi Brown! Bobbi Brown zélf! Ik moest natuurlijk even met haar op de foto. Ik vond het waanzinnig om haar zelf aan het werk te zien, ik vind haar echt een icoon en ben natuurlijk gek op haar producten. Ze was vreselijk lief.
dsc05304 Vlak voor aanvang van de Marchesa show

dsc05309

Celebrities front row bij Marchesa

dsc05165Lacoste

Ik was backstage bij een stuk of acht shows, drie daarvan heb ik echt kunnen zien: Lacoste, Zac Posen en Marchesa. Dat was soms nog best spannend: via de ‘modelleningang’ waar ze de runway oplopen, sneakte ik naar binnen. Ik ging dan op een plek staan waar meerdere mensen stonden en voila, ik kon gewoon daar blijven staan. Geen goede plek, maar toch leuk om ook even aan de voorkant te zien wat er nu allemaal gebeurt met het haar en de make-up samen met de kleding.

De sfeer bij de shows vond ik fascinerend en ik heb het allemaal staan observeren. Vlak voor de show is het een chaos: als er veel celebrities zijn, lopen er enorm veel fotograferen rond die graag iedereen even met een hoop geflits op de foto zetten. Mensen zijn aan het socializen, bloggers worden door hun eigen fotograaf op de foto gezet én je ziet veel mensen in uit lopen. Het is belangrijk om gezien te worden, dan kan je in principe ook wel weer gaan, moeten veel mensen denken.

De show zelf duurt een minuut of tien en dan is iedereen in no time weer weg. Buiten staan fotografen die beroemdheden, modellen en stylish geklede individuen op de foto zetten. Een mooi schouwspel van modellen en beroemdheden die er wel klaar mee zijn en snel weglopen (en dan alsnog achtervolgd worden) tot extravagant gekleden bloggers die dolgraag gefotografeerd willen worden en met plezier wat staan te poseren.

dsc05314Uitzicht vanaf 230 Fifth Avenue

dsc05319

Naast dat ik telkens met andere mensen naar de shows ging, was ik de tijd daarbuiten vrij. De eerste dagen trok ik veel op met Debbie, die ook in New York was, en Bente, de PR-dame van MAC. De laatste paar dagen was ik meer alleen: ik kende niemand van de groep waar ik mee was en had ook niet heel erg de behoefte om samen op te trekken.

De laatste avond deelde ik op twitter dat ik alleen op m’n hotelkamer zat tijdens mijn laatste avond in New York en toen reageerde Lisanne, waar ik al eens vaker contact mee had. Of we niet even een drankje zouden doen op een leuke rooftop bar? Wat leuk, natuurlijk! En zo had ik op mijn laatste avond het ineens nog heel gezellig mét leuk uitzicht.

Wat ik vorige week ook al in mijn Instagram Stories deelde, was dat ik het wel best pittig vond dat iedereen zo met zichzelf bezig was. Naast het erg leuke contact met Debbie en Bente, en twee Zweedse bloggers was ik wat meer een klik mee had, was het contact zeer oppervlakkig met iedereen. Het viel me op dat tijdens Fashion Week iedereen erg met zichzelf bezig is, met een telefoon, met werk. Ik snap het: focussen is belangrijk en als je ergens voor je werk bent, moet je dat goed doen. Maar wat ik niet snap is dat je dan niet aardig kan zijn en een simpele blijk van ‘hey, ik heb je gezien’ kan tonen. Ik probeer altijd contact te maken als ik ergens ben, al is het door gewoon gedag te zeggen of te proberen een gesprek aan te knopen. Backstage bij de shows was dat lastig en had ik veel het gevoel alsof ik onzichtbaar was. Als ik gewoon tegen een visagist zei ‘Wat leuk om hier te zijn, laat het me weten als ik in de weg sta’, werd ik meestal glashard genegeerd. Ik werd daar onzeker van en dat leerde me dat ik dus veel van mijn stemming en eigenwaarde af laat hangen van de houding van anderen. Iets om aan te werken!

Het was een vreselijk leerzame week met enorm veel nieuwe indrukken. Het was fantastisch! Ik heb er intens van genoten. Ik hoop dat jij het leuk vond dat ik je digitaal heb meegenomen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.