22 september 2016 door Cynthia Schultz 35 reacties
 • new york fashion week 2016
 • nyfw
Een MissLipgloss artikel

New York Fashion Week 2016: dat was ‘m

dsc05230Gisteren kwam de laatste vlog van mijn allereerste New York Fashion Week, en wel die van 2016, online. Vandaag wil ik deze week even met je samenvatten en nog wat mooie foto’s laten zien die ik gemaakt heb. Wat een week was het!

dsc05233 De High line, vlak naast het hotel waar ik de eerste nachten sliep (The Standard)

Ik wil graag nog even met je terugblikken op vorige week. Het wordt geen fotoverslag, de foto’s dienen gewoon ter illustratie bij het verhaal dat ik je nog even wil vertellen. In de vlogs ben je natuurlijk elke dag met me ‘mee geweest’ en heb ik je alles laten zien wat ik gedaan heb. Nu ik weer terug in Nederland ben (en zelf ook de vlogs weer terugkijk voor ik ze publiceer) wil ik graag alles nog even samenvatten! En je mijn ‘samenvattende’ mening geven over New York Fashion Week en alles wat ik daar gezien heb.

dsc05234 Op een vrij moment een biertje in Central Park bij mijn favoriete plek, The Ballfields Café

Ik ben gek op New York en dit bezoek was mijn vijfde keer alweer. De eerste keer ging ik in 2008, met een studiereis. Ik studeerde Journalistiek en in januari werd er een reis naar New York georganiseerd. Ik werd ingeloot (er waren zoveel aanmeldingen dat er geloot moest worden) en ik mocht mee! Wat was het gaaf, ik was in een klap verliefd op de stad. We deden allemaal journalistiekerige dingen, zoals verschillende redacties van kranten bezoeken, naar het persbureau Reuters, een etentje met Amerika-correspondent Freek Staps – het was zo tof.

In 2009 ging ik weer, samen met Nikkie. In 2011 met Aukje en vorig jaar samen met Willem. Altijd hoopte ik nog eens voor werk naar de stad te mogen, en Fashion Week stond natuurlijk op mijn lijstje. Toen ik van het PR-bureau van MAC Cosmetics en Moroccanoil de uitnodiging kreeg om een week backstage te kijken bij dé Fashion Week der Fashion Weeks, hoefde ik dus niet lang na te denken. Ik ben geen modemeisje, maar ben wél zo benieuwd naar wat er allemaal met haar en make-up gebeurt, hoe de sfeer is en wat nou de looks voor het komende seizoen zijn.

dsc05239 5th Avenue

Deze week was dus heel anders dan mijn andere New York bezoeken! Op mijn studiereis na waren het echt vakanties, nu had ik een heel programma met allemaal shows, etentjes, behandelingen en andere afspraken. Even wennen – ik vind New York al enorm intens met de drukte, alle geluiden, geuren en de warmte in september – maar héél tof.

dsc052529/11 memorial

dsc05259Backstage bij Zac Posen

De eerste drie dagen was ik alleen met de PR manager van MAC, Bente. Overal gingen we samen heen en we aten ook een paar dagen samen. Op zondag was ik ‘vrij’ en van maandag tot en met woensdag was ik met een groepje andere bloggers en journalisten voor Moroccanoil. Geen Nederlanders, deze mensen kwamen van over de hele wereld overgevlogen. Normaal ga ik over het algemeen met een groep Nederlandse pers ergens heen, nu was ik alleen. Dat vind ik nooit echt een probleem: alleen zijn vind ik helemaal niet erg en ik vind het fijn als ik voor een deel mijn eigen gang kan gaan.

dsc05053Backstage bij Kate Spade

Ik vond het waanzinnig om de sfeer backstage te mogen proeven. Bij elke show was dit anders, ook omdat elke show op een andere locatie werd gegeven. Zo was Kate Spade in een hele kleine ruimte het NoMad hotel (waar ik later ook sliep met Moroccanoil), maar Baja East was bijvoorbeeld in boven een garage. Zonder airco – bloedheet, dus. Bij de ene show heerste er een rustige sfeer, was iedereen relaxed en gefocust aan het werk, en was het er stil. Bij de andere show rende iedereen heen en weer, hoorde ik alleen maar geroep en gepraat en zaten de modellen te zuchten. Die contrasten vond ik bijzonder om te zien.

dsc05256Oculus bij World Trade Center

Heftig vond ik persoonlijk dat ik overal in de weg stond. Ik was niet de enige natuurlijk, andere bloggers, journalisten en PR-managers hadden dat ook. Haarstylisten, visagisten en nagelstylisten zijn hun werk aan het doen in een al beperkte ruimte, en daar moet dan ook nog telkens pers bij aanwezig zijn. Nergens kon ik echt goed staan, overal was ik iemand tot last en daar werden mensen niet aardiger van. Dat vond ik intens! Ik wilde natuurlijk mijn werk goed doen en leuke en duidelijke beelden schieten, maar dat was regelmatig een uitdaging. Ik denk dat het goed gelukt is, maar pittig was het zeker! Het was dan wel een verademing als er ineens een hele lieve kapper of visagist was die iets aardigs zei, of even een klein praatje aanknoopte. Wat ik na een paar dagen steeds beter leerde was om mijn humeur niet af te laten hangen van onaardige of stoïcijnse mensen. Ik ben hier om mijn werk te doen en dat werk is léuk! Dan sta ik maar een beetje in de weg – het is niet anders.

dsc05263 Een ochtendwandeling over Broadway richting Times Square

Die hele backstage ervaring was dus écht een ervaring. En al helemaal omdat er op veel plekken geen airco was – en dat met 35 graden! Wel heb ik te gekke dingen gezien. Mooie nieuwe producten van MAC die volgend jaar gelanceerd worden (die kan je ook in mijn vlogs zien), technieken die ik nog niet eerder gebruikt heb en zóveel mooie, schone en nette make-up bij elkaar. En mensen die hun passie uitoefenen: mooi om te zien.

dsc05062Backstage bij Tanya Taylor

dsc05266 Een van de studio’s waar shows waren

dsc05112 Backstage met Nederlandse MAC senior make-up artist Connie Man

dsc05102

MAC producten backstage

dsc05302Hectiek – en Bobbi Brown herself aan het werk!

dsc05064Backstage bij Baja East

Wat mij erg opviel backstage is dat er helemaal niet veel make-up werd gebruikt. De looks waren aardig nude en naturel, met vooral een heleboel glans. Glans op de ogen, wangen, lippen. Er werd bijna geen poeder gebruikt. Mascara heb ik bij bijna geen enkele show gezien, maar wel volle wenkbrauwen die een beetje rommelig worden gemaakt. Het mag dus allemaal wel wat minder met die ‘on fleek make-up, het mag glanzen, het mag rommelig, het mag ‘echt’. Dat vond ik mooi om te zien.

Op haargebied komt het op hetzelfde neer. Ik zag veel natuurlijk ogende, rommelige kapsels. En als het haar dan opgestoken werd, dan met heel veel textuur, heel beachy, alsof het haar ’s ochtends netjes was gedaan en ’s middags helemaal verwaaid was.

dsc05282 Uitzicht vanaf de One World Observatory

dsc05290

Uitzicht vanaf de One World Observatory

dsc05296

Bobbi Brown

dsc05301

Backstage bij de Marchesa show spotte ik ineens Bobbi Brown! Bobbi Brown zélf! Ik moest natuurlijk even met haar op de foto. Ik vond het waanzinnig om haar zelf aan het werk te zien, ik vind haar echt een icoon en ben natuurlijk gek op haar producten. Ze was vreselijk lief.
dsc05304 Vlak voor aanvang van de Marchesa show

dsc05309

Celebrities front row bij Marchesa

dsc05165Lacoste

Ik was backstage bij een stuk of acht shows, drie daarvan heb ik echt kunnen zien: Lacoste, Zac Posen en Marchesa. Dat was soms nog best spannend: via de ‘modelleningang’ waar ze de runway oplopen, sneakte ik naar binnen. Ik ging dan op een plek staan waar meerdere mensen stonden en voila, ik kon gewoon daar blijven staan. Geen goede plek, maar toch leuk om ook even aan de voorkant te zien wat er nu allemaal gebeurt met het haar en de make-up samen met de kleding.

De sfeer bij de shows vond ik fascinerend en ik heb het allemaal staan observeren. Vlak voor de show is het een chaos: als er veel celebrities zijn, lopen er enorm veel fotograferen rond die graag iedereen even met een hoop geflits op de foto zetten. Mensen zijn aan het socializen, bloggers worden door hun eigen fotograaf op de foto gezet én je ziet veel mensen in uit lopen. Het is belangrijk om gezien te worden, dan kan je in principe ook wel weer gaan, moeten veel mensen denken.

De show zelf duurt een minuut of tien en dan is iedereen in no time weer weg. Buiten staan fotografen die beroemdheden, modellen en stylish geklede individuen op de foto zetten. Een mooi schouwspel van modellen en beroemdheden die er wel klaar mee zijn en snel weglopen (en dan alsnog achtervolgd worden) tot extravagant gekleden bloggers die dolgraag gefotografeerd willen worden en met plezier wat staan te poseren.

dsc05314Uitzicht vanaf 230 Fifth Avenue

dsc05319

Naast dat ik telkens met andere mensen naar de shows ging, was ik de tijd daarbuiten vrij. De eerste dagen trok ik veel op met Debbie, die ook in New York was, en Bente, de PR-dame van MAC. De laatste paar dagen was ik meer alleen: ik kende niemand van de groep waar ik mee was en had ook niet heel erg de behoefte om samen op te trekken.

De laatste avond deelde ik op twitter dat ik alleen op m’n hotelkamer zat tijdens mijn laatste avond in New York en toen reageerde Lisanne, waar ik al eens vaker contact mee had. Of we niet even een drankje zouden doen op een leuke rooftop bar? Wat leuk, natuurlijk! En zo had ik op mijn laatste avond het ineens nog heel gezellig mét leuk uitzicht.

Wat ik vorige week ook al in mijn Instagram Stories deelde, was dat ik het wel best pittig vond dat iedereen zo met zichzelf bezig was. Naast het erg leuke contact met Debbie en Bente, en twee Zweedse bloggers was ik wat meer een klik mee had, was het contact zeer oppervlakkig met iedereen. Het viel me op dat tijdens Fashion Week iedereen erg met zichzelf bezig is, met een telefoon, met werk. Ik snap het: focussen is belangrijk en als je ergens voor je werk bent, moet je dat goed doen. Maar wat ik niet snap is dat je dan niet aardig kan zijn en een simpele blijk van ‘hey, ik heb je gezien’ kan tonen. Ik probeer altijd contact te maken als ik ergens ben, al is het door gewoon gedag te zeggen of te proberen een gesprek aan te knopen. Backstage bij de shows was dat lastig en had ik veel het gevoel alsof ik onzichtbaar was. Als ik gewoon tegen een visagist zei ‘Wat leuk om hier te zijn, laat het me weten als ik in de weg sta’, werd ik meestal glashard genegeerd. Ik werd daar onzeker van en dat leerde me dat ik dus veel van mijn stemming en eigenwaarde af laat hangen van de houding van anderen. Iets om aan te werken!

Het was een vreselijk leerzame week met enorm veel nieuwe indrukken. Het was fantastisch! Ik heb er intens van genoten. Ik hoop dat jij het leuk vond dat ik je digitaal heb meegenomen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

35 reacties
 1. Chanel Zwijnenburg

  Waaauww! Volgens mij was dat inderdaad echt heel erg leukk en cool dat je erbij was Xx

 2. Nadia

  Ik vond je New York-vlogs echt geweldig, had echt het gevoel dat ik bij je was. Je deed het erg leuk en je bent gewoon een heel leuke meid.
  Verder: heel cool dat je erbij was! Lijkt me echt een bijzondere ervaring om overal backstage te zijn. 🙂

 3. Linda

  Wat heb ik genoten van je vlogs, echt super en je deed het zo goed. Nog nooit had ik echt de behoefte om naar New York te willen, maar nu, door jouw vlogs, voor het eerst wel. Niet dat dat zal gebeuren want mijn geozndheid laat dat niet toe. Maar ik vond het echt geweldig om de stad door jouw ogen te zien. Ik snap wel dat je onzeker werd door de houding en opstelling van anderen en het feit dat het veel alleen zijn was, verbaasde me wel, al heb ik bewondering voor de manier waarop je je tijd indeelde en daar zo ontzettend van genoot. Je hebt me New York op een geweldige manier laten zien en ook liet je zien hoe jouw werk ook kan zijn en wat het met je doet. Het maakte dat ik nog meer bewondering voor je kreeg en voor het werk dat je doet. Ik heb genoten en hoop dat je, als je bijv nog eens een pers reis hebt, dan weer wilt vloggen, als jij je er ook goed bij voelt natuurlijk. Bedankt dat we mochten meekijken.

 4. Miriam

  Waahhh, wat gaaf zeg! Dat je zoiets mee mag maken is idd super tof, niets van die onaardige mensen aantrekken idd 😉 En wat bizar dat zo’n show dan maar 10 minuutjes duurt, al die heisa en chaos en je knippert een paar keer met je ogen en is het voorbij haha

 5. Milotte

  Wat een ervaring. Ontzettend gaaf dat je ons digitaal hebt meegenomen.

 6. Peep

  Bedankt, ik heb genoten van je NY verhalen. Enig om te zien hoe het daar op straat is. Knap hoe jij dat filmt!

 7. Mariska

  Wat naar dat je je zo voelde, al kan ik me dat wel voorstellen ook. Als je genegeerd wordt dan word je vaak onzeker.. tenminste ik wel. Wel leuk dat je alsnog een gezellige tijd hebt gehad met de anderen! 🙂

 8. Marije

  Oeh ik zou ook vreselijk onzeker worden als mensen me zouden negeren. Gelukkig heb je het je stemming uiteindelijk niet laten beïnvloeden! Daar mag je trots op zijn hoor, want dat is echt lastig! Fijn dat je al met al een fantastische tijd daar hebt gehad!

 9. julie

  dat Oculus gebouw is zo mooi!
  Ik vind die ganzende oogleden wel mooi, het heeft iets. Maar als je dit opdoet kruipt het toch direct in de lijntjes? Ja, ben benieuwd hoe je dit dan aanbrengt eigenlijk.
  Owja, wil er nog even bijzeggen dat ik de vlogs superleuk vond en helemaal niet awkward ofz. Je doet dat heel goed! 🙂

 10. astrid

  Ik reageer voor de derde keer geloof ik nu op je NYFW reeks, maar wat vond ik het verschrikkelijk leuk om te volgen wat je allemaal meemaakt! Ik vind het leuk dat je er ook inzichten uit haalt, en het dus een stapje ‘dieper’ benadert dan alleen een plat verslag. Gedrag van mensen analyseren is ook altijd interessant vind ik haha. Ik hoop dat je dit soort reisjes vaker mag meemaken en ik kijk dan graag weer met je mee! Doordat ik sinds een jaar fulltime werk maak ik wat minder tijd vrij om mijn favoriete bloggers/tubers te volgen maar ik ga je weer wat beter in de gaten houden ;)!

 11. misssannah

  super leuke professionale vlogs
  wat ik ook heel goed vind is hoe je het nu hebt gedaan; de vlogs – leuk, proffessioneel, afwisselend met fashionweek erin, genoeg beauty en ook van je vrije tijd
  dan deze afsluitende vlog waarin je benoemt wat het moelijk soms maakte (dat in de weg staan gevoel) maar ook doe je dit op een empathishe manier, niet zeuren of heel stom vinden sommige mensen horen het echt niet als ze gefocust zijn wat een ander zegt… echt waar en sommige zijn gewoon asocial aangelegd of arrogant 🙂 anyway je beschrijft het op een goede manier en houdt het ook bij jezelf
  pet af voor al je NY verslagen

 12. Lousaa

  Leuk om te lezen. Volgens mij heb je een gouden inkijkje gekregen in een bizarre branche.

  Maar ik snap het wel hoor, dat het soms een harde wereld is. Jij doet je werk, maar de mensen die daar keihard staan te werken voor 10 minuten perfectie doen dat natuurlijk ook. En de omstandigheden zijn voor hen echt ruk. Stel je voor dat er bij jou op een draaidag hele mensenmassa’s de ruimte in en uitlopen. Sommigen staan en vragen geen aandacht, maar dan zijn er ook een paar die je aandacht vragen om te benadrukken dat zij jou niet in de weg willen zitten. Terwijl die goedbedoelde vriendelijkheid je uit je concentratie en werk haalt. Dat is in de weg staan, bij uitstek.

  De fashion week is hun week, niet jouw week, je bent te gast, maar niet om sociale redenen. Ik bedoel dit niet cru, maar dat is toch je rol in het geheel.

 13. Jacky

  Ik vond het tof dat je ons meenam en ik zag al aan je dat je het lastig vond dat je ‘te veel’ was. Kan het me van de mensen daar wel voorstellen, maar ik kan me jou gevoel ook heel goed voorstellen! Knap dat je je daar een beetje overheen kon zetten en vooral genoten hebt!
  Hoop vooral dat je volgend jaar weer gevraagd wordt, want dan kan ik via jou gewoon een beetje mee 😉

 14. B

  Hi Cynthia, je hebt superleuke volgs gemaakt. Ik vond het zo leuk om het allemaal te zien. Ik kreeg in de volgs ook niet echt mee dat iedereen daar redelijk self-centered was. Jammer dat dat zo was. Vantevoren was je ook enthousiast om Fleur de Force te zien, was benieuwd hoe dat was…

 15. Henriëtte

  Ik heb alle vlogs gezien en na je conclusie te hebben gelezen vind ik dat je het knap gedaan hebt; in je vlogs merk ik weinig van de hectiek en je hebt ook niet laten merken dat je ‘onder de indruk was’ van alle mensen die alleen maar met zichzelf bezig waren.
  Ik snap wat je bedoelt en ik snap ook dat je daar onzeker van wordt, ik heb er helaas ook last van. Jammer dat er, ook in het ‘gewone’ dagelijkse leven mensen zijn die zich zo gedragen, de wereld zou er een stuk leuker uitzien als mensen wat meer oog voor elkaar hadden 😉
  Bedankt voor het feit dat je ons hebt meegenomen naar New York, ik vond het echt heel tof!

 16. Jonna@Burgertrutjes

  Door alle updates op social media en je vlogs voelde het alsof ik er een beetje bij was. New York is gestegen op mijn wishlist. Woehoee!

 17. Inge

  Echt super gaaf!!!! :)) mooie lessen ook voor jezelf! Die oppervlakkigheid van sommige mensen snap ik ook nooit, gelukkig ben jij niet zo en stoor je jezelf eraan. Alleen maar een goed teken!

 18. femketje

  ik vond het echt super leuk om alle backstage vlogs te kijken 😀

 19. hillybillybeauty

  Ik zou precies hetzelfde voelen als ik zo als lucht zou worden behandeld. Een vriendelijke lach is toch weinig moeite? Wat een prachtige ervaring lijkt het mij. Iets om nooit te vergeten!

 20. mieke | mieksmind

  Zo enorm tof, echt iets om op terug te kijken wat een belevenissen! ik zou het daar ook wel moeilijk mee hebben dat je gewoon glashard genegeerd word, ik probeer altijd wat te zeggen of een praatje te maken. Jammer, maar ene kant begrijpelijk. Hopelijk komt mijn droom reis naar NY ooit uit 😉

 21. Chantal

  Wat waren je vlogs leuk en wat heb ik genoten! Doordat ik jou zag in New York kwam ik weer heel erg in de NY mood waar ik dit voorjaar ook was. Zo leuk! Je doet ’t echt goed hoor!

 22. Kate

  Zo genoten van je vlogs en foto’s! Love NYC!

 23. rachel

  genoten van je vlogs en deze fotos ook weer super!!

 24. Daniëlle

  Hele mooie en gave foto’s! Het lijkt mij inderdaad een hele bijzondere week, maar ik zou het ook lastig vinden als mensen zo oppervlakkig zijn. Als je dat zelf niet bent is dat ook gewoon een beetje gek!

 25. Nicole

  Je vlogs waren leuk om te zien! Ik wil ook zo graag een keer naar NY

 26. cher

  Heel leuk je vlogs! Het lijkt je beter af te gaan. Leuk om mee te zijn geweest op deze manier. NY verveelt nooit he? 🙂 Ben er ook al 5x geweest 😀

 27. Madebyuna

  Ik vond je vlogs heel leuk om te zien en dit stuk is ook boeiend. Mooie fotos en een fijn verhaald. Ik vind het heel goed dat je ook je onzekerheden deelt, daardoor kan ik me nog meer met je identificeren. Trek je niet teveel aan van arrogante dames, volgens mij is dat ook het mode wereldje. Je moet hard zijn denk ik om te kunnen overleven.. Niet dat het een reden is om onaardig te zijn tegen andere wel aardige dames!

 28. Danella

  Ik vond je vlogs echt ontzettend leuk om te zien. Ondanks dat je zei dat het niet jouw ding was, zag je er heel ontspannen uit. De combinatie tussen het werk backstage, je persoonlijke dingen en informatie over de omgeving, vond ik erg geslaagd.

  Lijkt me ook echt fantastisch om NYFW een keertje op deze manier (of op welke manier dan ook) te mogen meemaken!

 29. Judith

  Ik heb echt genoten van je mooie foto’s, vlogs en verhalen, ook op instagram. En ook dit stuk vind ik heel goed! Goed van je dat je eerlijk verteld dat het een geweldige ervaring was maar dat er ook minder leuke kanten aan zitten en dat veel mensen vooral met zichzelf bezig zijn. Best wel voor te stellen dat de mensen die backstage werken druk zijn met hun werk en dat het lastig is om steeds mensen om je heen te hebben. Maar: jullie, de ingevlogen bloggers en journalisten, zijn óók aan het werk. Jullie zorgen voor de publiciteit en de leuke stukjes en foto’s.

 30. Loes | Gewoon iets met Loes

  Ik vond het echt super om digitaal met je mee te kijken. Ik keek meerdere keren per dag ook wel even op Instagram Stories om te zien wat je nu weer gedeeld had. Bijzonder om te ervaren hoe zo’n week dan kan zijn he. Jammer dat het allemaal zo individueel was, je kunt toch wel gewoon netjes of attent blijven? Die attitude snap ik nooit zo goed, ik kan me helemaal voorstellen dat je er onzeker van werd. Gelukkig ben je nu weer ‘lekker normaal’ in NL en doen we weer lekker gewoon.

 31. Margot

  Ik heb je vlogs nog niet gekeken (maar wel opgeslagen voor als ik tijd heb) dus het is leuk om zo alvast je ervaring te lezen! En die reacties of het ontbreken daarvan lijkt me ook best moeilijk. Bijzonder om mee te maken in elk geval!

 32. Ingrid

  Ik heb onwijs genoten van je vlogs, plogs en instagramstories. Jammer dat iedereen meer met zichzelf bezig was. Ik ben ook graag op mezelf, maar ik vind inderdaad een keer oogcontact maken en groeten toch wel het minste wat je kunt doen, maar goed zo zit dus niet iedereen in elkaar. Waarschijnlijk is het niet eens persoonlijk richting jou zo bedoeld.. 😉
  Ik heb in elk geval genoten van je trip 🙂

 33. Aranka

  Wat een bizar toffe foto’s! Ik heb je ook op de voet gevolgd via Snapchat en Instagram Stories, heerlijk om zo een kijkje te mogen nemen naar de fantastische trip naar New York en het hele FW er omheen! Enne, die eerste foto met je rode haar en drankje is echt fantástisch!