7 augustus 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • paranoot
  • paranoten
  • persreis
  • peru
Een MissLipgloss artikel

Naar Peru met The Body Shop

DSC03577In maart van dit jaar ging ik helemaal naar Peru met The Body Shop om daar alles rondom de paranoten te ontdekken! Het merk gebruikt de olie van deze voedzame noot in tientallen van haar producten en deze komen uit de amazone in noordelijk Peru. Ik mocht erheen om te zien hoe ze daar werken met lokale organisaties.

Cynthia, wat ben je laat met dit verslag!

Het duurde even voor er wat online kwam over Peru en ik heb er ook veel vragen over gehad! Logisch, dit ben je niet van me gewend – zodra ik terugkom van een reis ben ik enthousiast en blog ik er zo snel mogelijk over om alles met je te delen. Tijdens deze reis heb ik gevlogd, maar toen ik thuiskwam wilde ik toch liever niks met de beelden doen omdat ik aan mezelf kan zien dat ik niet héél blij ben.
In allerlei opzichten was dit een enorm heftige reis. Ik ging hierna meteen door naar Vietnam voor mijn reis met Plan Nederland en in overleg met The Body Shop besloot ik de vlog niet te uploaden. Iedereen die regelmatig reist weet dat reizen niet altijd fantastisch is. Soms is het zwaar, moeilijk, gaan dingen niet zoals verwacht of afgesproken en is het afzien.

Maar laatst, toen de eerste heftige emoties wat waren gaan liggen, besloot ik toch eens te kijken naar de foto’s die ik had gemaakt. Dat zijn er niet mega veel omdat ik vooral heb gefilmd, maar er was wel een fotograaf mee, Max Milligan, die wel heel veel foto’s maakte. Ik ging er rustig voor zitten en realiseerde me toen dat ik toch wel echt enorm bijzondere dingen heb gezien die ik toch heel graag met je wil delen. Ook al was de reis niet wat ik er van verwachtte, ik heb een heel bijzondere ervaring opgedaan die ik nooit zal vergeten. Op het moment zelf heb ik er niet genoeg van kunnen genieten, maar toen ik dit aan vriendinnen liet zien, dacht ik wel: holy shit. Ik ben gewoon in Peru geweest en heb daar zulke nieuwe, bijzondere dingen mogen zien. Dit was vet!

Dus: iets later dan je van me gewend bent, tóch nog een verslag van wat ik allemaal in Peru heb gezien.

Waarom naar Peru met The Body Shop?

The Body Shop werkt met 25 Community Trade organisaties over de hele wereld. Zo halen ze bijvoorbeeld papier uit Nepal, Maroela-olie uit Namibië, Rietsuiker uit Paraguay en dus de paranootolie uit Peru. The Body Shopt werkt met deze leveranciers op een eerlijke manier, met goede werkomstandigheden en een goed loon én ze krijgen in ruil natuurlijk hele mooie, pure producten. Het merk werkt intensief samen met deze organisaties.

In Peru werkt The Body Shop met Candela Peru, een organisatie die paranoten oogst en verwerkt op een biologische en ethische manier. Ze leveren olie aan The Body Shop, maar andere merken en organisaties nemen hun producten ook af. Zo worden de hele paranoten gewoon gegeten, en stukjes paranoten worden verwerkt in eten. De basten van de noten worden gebruikt voor kaarsen.

IMG_6232

Een stempel erbij! Op zondag vlieg ik in dertien uur van Amsterdam naar Lima, waar we één nacht slapen. De dag erna vertrekken we naar Puerto Maldonado, een reis die de hele dag duurt.

IMG_6230

Ik ben al in m’n fashionable jungle outfit 😉

IMG_3906

Na een dag vliegen inclusief een overstap komen we aan in Puerto Maldonado. We worden daar opgehaald met een busje om naar het regenwoud te gaan. De eerste nacht slapen we middenin de amazone.

IMG_1201

Tijdens de busreis zien we al een boel mooie uitzichten en we gaan steeds dieper het regenwoud in.

IMG_6283

Maar alleen met de bus komen we er niet – we moeten nog een paar uur over de Tambopata rivier om bij onze lodge te komen. Tegen een uur of vijf komen we daar aan.

DSC03580

Via deze trap slash rails wordt onze bagage naar boven gebracht. Wij klimmen via een ander pad omhoog. De warmte (zo’n 37 graden met enorm hoge luchtvochtigheid), de dierengeluiden en de geuren zijn overweldigend.

IMG_3313

Voor we naar de kamer gaan haasten we ons naar de uitkijktoren een halfuurtje lopen vanaf de lodges. We klimmen daar op een uitkijktoren van dertig meter hoog. Dat is nog best spannend, want de toren bestaat uit enkel een trap die zigzaggend omhoog gaat en doordat we met een groepje van vijftien de toren opklimmen schudt het nogal… Brrr!

IMG_6317

Maar het uitzicht is het zó waard! Zie mijn blije hoofd.

DSC03585

Dit heb ik nog nooit gezien. Deze bomen! Veel bomen zijn net zo hoog als de toren, zo’n dertig meter dus. De begroeiing is heel uniek en we zien nog nét de zonsondergang. Wauw!

tambopata-posada-amazonas-2

We verblijven één nacht in Posada Amazonas middenin de amazone. En ja… dat is dus buiten. We hebben allemaal een eigen kamer, maar de wanden reiken niet tot het plafond en een wand aan de buitenzijde ontbreekt. Ik hoor iedereen dus lopen, douchen, naar het toilet gaan en praten maar vóóral hoor ik de geluiden van de jungle. Iedereen is hier best wel zenuwachtig over en ik ook! Gelukkig helpt fotograaf Max me ’s avonds laat om goed de klamboe om mijn matras te krijgen en ik spreek met mezelf af dat ik niet naar de wc ga of om een andere reden mijn bed uitga tot het tijd is om op te staan.

De geluiden die ik hoor zijn niet te omschrijven. Het is een constant geruis van insectengeluiden, apen, vogels. Het is een bijzonder geluid dat ik nog nooit eerder heb gehoord. Voor ik ga slapen sta ik met Max te praten terwijl we naar buiten kijken en wie zien tientallen vuurvliegjes ronddwarrelen.

Ik doe geen oog dicht en als om half vijf de wekker gaat ben ik blij: op pad. Doodmoe, maar ik heb het overleefd. Geen jaguars in mijn kamer. 😉 Dit is wel een onwijs unieke ervaring die ik nooit meer ga vergeten.

We staan zo vroeg op omdat we vandaag naar het Tres Chimbadas meer gaan – een natuurlijk gevormd meer waar veel dieren leven, zoals otters, kaaimannen en apen.

DSC03603

DSC03604

DSC03609

Het uitzicht vanaf de boot is telkens adembenemend mooi, hier de zon zien opgaan is echt een plaatje. Ik ben al een ochtendmens, maar hier wordt dat nog wel even versterkt! In de verte zien we otters, een kaaiman en boven de bomen zien we een paar keer grote papegaaien vliegen.

Rond lunchtijd stappen we in de boot en gaan we naar een ander verblijf, meer aan de rand van de amazone. Dan is het tijd om naar de fabriek van Candela te gaan, de plek waar ze de paranoten verwerken! Hoe ze geoogst worden zien we morgen.

26041782182_2d4eba1bfe_z

Dit zijn ze dus, de paranoten! Enorm gezond en vol met belangrijke voedingsstoffen en de olie is geweldig voor je huid. The Body Shop neemt dus olie van deze noten af via Candela. In deze fabriek worden ze geselecteerd, gepeld, gedroogd en daarna verwerkt. De hele noten worden verkocht aan bedrijven zie weer verkopen, de olie wordt op een andere plek uit de noten gewonnen.

25531629843_1c4b5e5678_z

Deze dames zijn van de selectie.

25515562693_1d9319f952_z

Zo komen de paranoten binnen bij Candela: nog in de schil. Deze wordt er nog afgehaald en daarna worden ze gedroogd.

25529520094_1ee206a4a2_z

Het eerste selectieproces.

26118213045_64e4e138e5_z

Na het schillen en drogen is er nog een selectieproces. Kapotte noten of noten die op een andere manier niet goed zijn, worden er uitgehaald.

DSC03611

Na een nacht slapen vlakbij de fabriek gaan we diep de amazone in, naar de plek waar de paranoten geoogst worden.

DSC03564

We zitten zo’n vijf uur op een boot naar deze plek toe. Het is lastig bereikbaar en de meeste mensen die de paranoten oogsten hebben een kamp vlakbij tijdens de oogstmaanden. Dat moet wel, want er is geen weg naartoe en het dichtstbijzijnde dorp is uren varen.

DSC03577

In de hitte is het heerlijk om even frisse wind door mijn haar te voelen! De tambopata rivier is echt prachtig en die kleur is zo bijzonder.

DSC03573

DSC03578

Na een lange tocht zijn we er!

DSC03582

Het regenwoud ziet er hier bijna hetzelfde uit als bij Posada Amazonas waar we gisteren waren, maar het is hier nog wat dichter. Er komen duidelijk minder mensen.

DSC03616

Waar we de boot uitstappen zien we meteen enorme zakken liggen, deze zitten vol paranoten! Vanaf hier worden ze met boten naar Candela gebracht.

26043611642_1a43e7607b_z

Dit is een paranotenboom! Deze boom groeit alleen in de regenwouden langs grote rivieren van Zuid-Amerika, en ook in Ivoorkust. De paranootboom wordt zo’n 30 tot 50 meter hoog en het duurt zo’n 15 tot 25 jaar voordat de boom vruchten begint te dragen. Elk jaar wordt per boom zo’n 125 tot 250 kilo gepelde noten geoogst. Plantages bestaan niet omdat de bijen die de boom bevruchten alleen in de amazone voorkomen. Ik zag altijd grote voetbalvelden met rijen paranootbomen voor me – dat bestaat dus niet. Het kan gewoon niet!

26110180236_1e04997b7f_z

Dit is een volwassen paravrucht. Hij lijkt op een kokosnoot! Er zitten zo’n 15 tot 25 paranoten in.

25863252060_26cf2913c1_z

Tussen december en maart vallen de vruchten van de bomen. De castañeros zoeken deze ‘kokosnoten’ ze hakken ze open met een machete. De paranoten doen ze in de grote zak op hun rug. De lege schillen laten ze liggen, veel insecten maken er hun huisje van. Dit lijkt me onvoorstelbaar zwaar werk – het is niet te geloven hoe warm en vochtig het in de amazone is en deze mannen tillen een enorm gewicht op hun schouders.

IMG_1251

Tegen het einde van de middag zijn we terug in Puerto Maldonado en daar worden we nog even getrakteerd op een prachtige zonsondergang.

25531299424_9aac6bb5c6_z

Bijzonder om dit te zien. The Body Shop neemt dus de olie af van Candela en verwerkt deze in tientallen van hun producten. Op deze manier hebben wij fijne verzorgende cosmetica met de heerlijke paranootolie en de mensen die voor Candela werken hebben een goed loon en een constante bron van inkomsten. Mooi dat dit zo werkt en heel tof om gezien te hebben. Het is moeilijk voor te stellen dat The Body Shop soortgelijke activiteiten dus op 25 verschillende plekken over de hele wereld doet – mooi!

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.