Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
5 augustus 2009 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • school
 • studie
Een MissLipgloss artikel

Naar het HBO

Overal vind je tips over ‘wat te doen als je naar de brugklas gaat’. Je weet dat je geen Kipling tas moet kopen, dat je die tas dan niet heel hoog op je rug moet doen en dat je je boeken moet kaften. De school stuurt je vaak een brief met uitgebreide handleiding met dingen die je moet aanschaffen.

Maar het HBO dan? Daar kan je nergens tips voor vinden. Ik kreeg een mailtje van Chantal. ‘Ik ben al druk bezig om alle boeken bij elkaar te krijgen, en tot nu toe lukt dit aardig. Maar toen ik mijn eerste boek in huis had, kwamen er ineens een paar vragen in me op. Moet ik die boeken kaften, of is dat niet gebruikelijk… Gebruiken ze op het hbo schriften, of is een laptop toch makkelijker? Is het überhaubt nodig om een laptop mee te nemen naar school. Moet ik daar dan ook een laptop tas bij hebben of doe ik hem in mijn rugzak of schoudertas?’

Ik heb net mijn eerste HBO-jaar erop zitten en als ik eerlijk ben, zat ik ook met die vragen toen ik mijn boeken ging aanschaffen. Volgens mij zijn ik en Chantal niet de enigen. En dus, een aantal tips voor als je komend schooljaar met een HBO-opleiding begint!

De vragen van Chantal:

 • Moet ik die boeken kaften, of is dat niet gebruikelijk?

Dat is aan jou! Op de middelbare school ‘leen’ je je boeken, en krijg je een boete als je ze beschadigd hebt. Logisch, want ze zijn niet van jou en dus moet je ze zo netjes mogelijk houden. De boeken die je op het HBO hebt, koop je zelf. Het is aan jou wat je er mee doet. Ik kaft ze zelf niet en ik ben er ook niet heel zuinig mee. Ik ‘gebruik’ mijn boeken echt. Ik had een hekel aan de leenboeken op de middelbare omdat je er niet in kon markeren of onderstrepen. Nu doe ik dat dan dus ook, en aantekeningen maken in de kantlijn. Mijn boeken verkoop ik ook niet als het jaar voorbij is.

 • Gebruiken ze op het hbo schriften, of is een laptop toch makkelijker?

Op de school waar ik zit, worden docenten niet blij van studenten die op hun laptop aantekeningen maken. Eigenlijk wordt het niet toegestaan. En ook wel logisch, want als docent wil je liever gewoon het hoofd van je leerlingen kunnen zien en niet het idee hebben dat ze zitten te Hyven. Ik gebruik hem dan ook niet tijdens de les. Heel soms zet ik hem op mijn tafel en dan pak ik de sheets erbij voor die les, maar uitprinten is echt veel handiger.
Verder maak ik aantekeningen in een collegeblok. Aan het eind van elke periode scheur ik die uit en doe ik ze in een map.

 • Is het überhaubt nodig om een laptop mee te nemen naar school?

Het ligt er aan wat voor opleiding je doet en of je veel werk achter de computer moet doen. Ik neem mijn MacBook bijna elke dag mee naar school. Dat is omdat we heel veel moeten schrijven – wat je sowieso niet met de hand mag doen. Verder zijn er altijd wel werkstukken of dossiers die je moet maken. Maar als je niet veel met de computer hoeft te doen, kan je ook gewoon een studieruimte op school opzoeken en daar een computer gebruiken.

 • Moet ik daar dan ook een laptop tas bij hebben of doe ik hem in mijn rugzak of schoudertas?’

Ook dat is aan jou. Ik had mijn laptop eerst in een laptoptas, maar vond dat zo onhandig. Nu heb ik hem altijd in een hoes in mijn rugtas. Maar je moet gewoon doen wat jij fijn vindt!

Verder wat vragen die bij mijzelf opkwamen voordat ik naar de hogeschool ging:

 • Moet ik naar alle lessen (colleges)?

Nee, dat moet je zelf weten. Bij sommige vakken heb je wel collegeplicht, maar dat wordt duidelijk aangegeven. Het is niet zoals op de middelbare school dat je na moet komen als je niet naar een les bent geweest. Het is echt je eigen verantwoordelijkheid. Dat vind ik soms wel moeilijk, de verleiding is groot om lekker thuis te blijven. Maar ik geef je een tip: als je naar alle colleges gaat en goed meedoet, heb je veel minder werk voor de tentamens. Dan ken je bijna alles al!
Bij mijn studie is het wel zo dat je aanwezigheid meetelt voor houding & gedrag. Daar krijgen we op het eind van het jaar punten voor. Als je vaak niet aanwezig bent en slechte cijfers haalt, kan je een onvoldoende halen.

 • Heb ik in een grote zaal college, of met een klas?

Ik heb zelf met een klas college, net als op de middelbare school. Maar bij andere studies is dat weer anders. Dat verschilt, dus!

 • Hoe zit dat met cijfers? Krijg ik gewoon cijfers voor tentamens? Hoe zit dat dan, met tentamenweken enzo?

Pin me hier niet op vast, want ik weet niet of het bij elke studie hetzelfde is. Wat ik nu ga vertellen is in ieder geval bij mijn studie wel!

Net als op de middelbare heb je elke zeven weken een tentamenweek. Ik heb dan geen college en het aantal tentamens verschilt. Voor sommige studies moet je je inschrijven voor tentamens, als je dat niet doet, mag je ze niet maken. Bij mij is dat niet zo. Voor tentamens krijg ik een cijfer. Als je voldoende haalt (een 5,5 minimaal) krijg je je studiepunten. Maar dan ben je er nog niet, want je moet voor veel vakken ook werkstukken (dossiers) maken. Daar krijg je ook een cijfer voor. Als je gemiddeld voldoende uitkomt, heb je je vier studiepunten. Maar: je mag niet lager dan een vier halen voor een deel. Dus je mag niet een 3 voor je dossier en een 8 voor je tentamen. Dan haal je je punten niet.
En ja, je begrijpt het goed: of je nou een tien haalt, of een 5,5, dat maakt niet uit.

 • Studiepunten? Wat?

Volgens mij is die ook niet bij elke studie en school hetzelfde. Again, dit is hoe het bij mij te werk gaat:
Voor elk vak krijg je studiepunten. Als je het vak gemiddeld voldoende afsluit, krijg je vier studiepunten. Je kan in een jaar zestig punten halen en je hebt er 44 nodig om over te gaan.

 • En hoe zit dat met herkansingen? Heb ik er een of twee, net als op de middelbare?

Bij mijn studie mag je elk vak herkansen. Dus je hebt net zoveel herkansingen als tentamens. Dat is een lekker gevoel. Als je dan een keer je week niet hebt tijdens de tentamens, mag je alles herkansen. Ik heb nog nooit iets herkanst, dat is nog niet nodig geweest gelukkig. Maar het mag dus wel! En volgens mij mag je zelfs in het tweede jaar nog dingen uit je eerste jaar herkansen.

 • Heb ik een mentor? En heb ik het hele jaar dezelfde docenten voor de vakken?

Ja, je hebt een studieloopbaanbegeleider, kort je SLB’er. Je kan deze persoon zien als je mentor. Met deze persoon spreek je regelmatig af en heb je gesprekjes over hoe het gaat met jou en je studie. Dus als je persoonlijke problemen hebt, kan je die ook met je SLB’er bespreken. SLB is ook een vak waar je punten voor krijgt. Je maakt daar ook opdrachten voor. Zo moest ik onder andere in het eerste jaar maken:
– een overzicht van de journalistieke kenmerken en of ik doe wel of niet heb
– een verslag van een dag meelopen met een journalist die jij interessant vindt
– het POP (persoonlijk ontwikkelings plan)
– procesverslagen van projecten

 • Hoe zit dat als ik problemen thuis heb? Is er dan ook iets van een vertrouwenspersoon?

Ja, op mijn school wel. Je kan daar terecht met problemen. Je kan die ook voorleggen aan je SLB’er.

 • Ik heb mijn HAVO of MBO diploma. Ik wil naar de universiteit. Moet ik dan eerst vier jaar HBO doen?

Nee. Als je je propedeuse haalt (kan in één jaar) kan je door naar de universiteit.

 • Een vriendin van mij gaat dezelfde opleiding doen en ik wil bij haar in de klas komen. Kan ik dan ook een brief sturen ofzo?

Ik zou even bellen. Ik was zelf te laat, dus wees op tijd! Bel in de vakantie al, dan kunnen ze dat vaak wel regelen. Maar geloof me, het is echt leuk om in je eentje te ‘gaan’. Je leert heel veel mensen kennen en remember: iedereen is alleen. Het is echt niet eng!

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.