27 december 2016 door Cynthia Schultz 45 reacties
 • je hebt wel wat te verbergen
Een MissLipgloss artikel

Must read: Je hebt wél iets te verbergen

Je hebt wél iets te verbergenHéél soms komt er een boek voorbij waarvan ik denk: dit móet iedereen lezen. Het is noodzaak dat iedereen deze kennis opdoet. En dan schrijf ik er een hele blogpost over zoals vandaag. Laatst las ik ‘Je hebt wél iets te verbergen’ van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis en ik vind dat elke internetgebruiker dit lezen moet. Verplicht kost anno 2016.

Je hebt wél iets te verbergen

 

In Je hebt wél iets te verbergen: Over het levensbelang van privacy laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft voor ons allemaal.

Dit boek is het resultaat van jarenlang diepgravende onderzoeks- en datajournalistiek naar privacy en surveillance voor De Correspondent, waarvoor Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis verschillende journalistieke prijzen wonnen.

 

Je hoort het regelmatig iemand zeggen, als het weer eens gaat over de macht van Google, Facebook die bakken met data over ons verzamelt en wat dacht je van je iPhone die talloze informatie over je opslaat. ‘Maakt mij niet uit, joh. Ik heb toch niks te verbergen.’ Het probleem is dat we dat absoluut wel hebben, maar dat het probleem verder gaat: je weet niet precies wat je te verbergen hebt, waarom en voor wie.

Want: als jij een update op Facebook post, een vraag stelt aan Siri, Google Maps gebruikt of wat opzoekt op Google, welke data laat je dan achter en wat gebeurt daarmee? Wie gebruikt die data? Is dat gevaarlijk, dan? Waarom wordt die data gebruikt? En wat maakt mij dat eigenlijk uit? Nou, dat maakt heel erg veel uit. Vooral omdat we niet weten wat door wie wordt gebruikt en hoe het, ooit of nu, tegen ons gebruikt kan worden.

Je hebt wél iets te verbergen

In ‘Je hebt wél iets te verbergen’ nemen de schrijvers me mee op onderzoek. Op een zoveel mogelijk chronologische manier vertellen Martijn en Tokmetzis over hun onderzoek naar privacy, op een duidelijke manier die op veel momenten shockerend is. Regelmatig las ik passages voor aan mijn vriend en zat ik met open mond te lezen over welke data we bij allerlei bedrijven en instanties achterlaten en wat daarmee gebeurt.
Je hebt wél iets te verbergen

Je hebt wél iets te verbergen

Aan de ene kant is het angstaanjagend, aan de andere kant is het iets waar we mee moeten leven. Maar het mooie is dat je door middel van dit boek een iets duidelijker beeld hebt van hoeveel data je achterlaat en wat daar grofweg mee gebeurt. Het boek geeft je ook een inzicht in hoe de toekomst er uit kan zien met zoveel data tot beschikking van grote bedrijven en instanties. Heb je wel eens nagedacht dat verzekeraars gebruik zouden kunnen maken van je data over hoeveel je beweegt en wat je eet, bijvoorbeeld door data van aanbieders van activitytrackers te kopen? Of gewoon van de stappenteller op je telefoon? En dat op basis daarvan je premie aangepast kan worden?
Je kan denken: dat is iets goeds, het maakt onze samenleving gezonder. Maar er zitten veel haken en ogen aan en vooral: privacy en autonomie. Bedenk je ook dat je online constant gemanipuleerd wordt. Met nieuws, je Facebook-feed, informatie die je te zien krijgt, maar ook informatie die je weggeeft over jezelf. Wat mij aan het denken zette was ook: wat je nu doet, kan later illegaal zijn. Of je doet iets wat al illegaal is, maar dat weet je helemaal niet. En dat staat dan dus gewoon op internet, en dus meteen bij allerlei bedrijven en instanties.

Dit zijn maar wat kleine voorbeelden uit ‘Je hebt wel wat te verbergen.’ Er zijn er talloze, en ik kan je met klem aanraden om dit boek te lezen. Check ook de Zelfverdedigingsgids van De Correspondent, met tips over hoe je je data beter kan beschermen. Ook als je het boek niet leest: check deze lijst absoluut!

Ik zeg: lezen. Het is sowieso ontzettend interessant, maar ook goed om te weten. En je kan er (deels) naar handelen. Het heeft mij op veel vlakken aan het denken gezet.

Dit boek heb ik zelf gekocht.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

45 reacties
 1. Sabrina

  Bedankt voor de tip, is zeker een onderwerp wat mij aanspreekt.

  Misschien een goed idee om naar aanleiding van dit onderwerp zelf ook SSL te nemen voor je website. Door dat soort dingen wordt het web ook een stukje veiliger 🙂

 2. Femke

  Zeer interessant, ik heb het boek gekocht en het heeft mij al open mond momenten bezorgd. Te gek voor woorden

 3. Rianne

  Leuke blog heb je hiervan gemaakt, Cynthia! Het lijkt me een erg interessant boek. Thanks voor de tip 😀
  Liefs Rianne

  *En een fijne jaarwisseling gewenst*

 4. Marloes

  Ik ben zelf het boek ook aan het lezen, dít is echt een goed boek om ervan bewust te worden. Ik had zelf aardig de instelling “maar zo veel deel ik toch helemaal niet”, maar de titel trok mij zó aan. En wow! Heb het boek nog niet uit, maar heb al een paar shockmomentjes gehad!

 5. Milotte

  Dit wordt een boek dat ik volgend jaar ga lezen. Thanks.

 6. Charlotte

  Mijn vader had het een tijdje geleden ook over dit boek, hij staat in ieder geval op mijn verlanglijstje!

 7. Tanja

  Wat gebeurd er eigenlijk met de gegevens (naam, e-mailadres) die je hier in moet vullen om een reactie te kunnen plaatsen? 🙂 Ook dat wordt opgeslagen.

  • Miss Lipgloss

   Ja, ze staan in mijn website inderdaad, maar ik ben wel de enige die dat kan zien.

  • Petra

   Niet als je website gehackt wordt……

  • Miss Lipgloss

   Dat klopt. Bedenk wel dat een instantie als de Belastingdienst of ziekenhuizen ook gehackt kunnen worden.

  • Petra

   Dat snap ik, zo goed als alles kan gehackt worden. Maar de vraag hierboven ging expliciet over de gegevens die we hier op jouw site invullen. Dus als jouw site gehackt zou worden zijn die gegevens ook voor anderen zichtbaar.

 8. Annelien

  Ben erg benieuwd naar dit boek. Wat ik overigens wel frappant vind, gewoon als sidenote, vroeger was een deel van deze informatie ook al te koop. Gerichte marketing campagnes waarbij men precies wist op bijv. welke adressen kinderen wonen (speelgoed gidsen). Allerlei informatie was al niet zo privé als je zou denken. Internet is niet de enige ‘bad guy’. Big brother has been watching you, alleen de mate waarin is enorm toegenomen maar hiermee is óók de discussie eromheen enorm toegenomen.

 9. Sharon

  Klinkt inderdaad als een interessant boek! Ik ga hem zeker onthouden!

 10. Bente

  Wat goed dat je ons hier bewuster van maakt, klinkt zeker als een goed boek om te lezen en om bij de privacyschending stil te staan.

 11. Tamara

  Ergens vind ik het wel een beetje ironisch om op jouw blog te lezen, gezien je jouw leven eigenlijk geheel online gooit (hoewel je vast wat privé dingen achterhoudt). Dit bedoel ik absoluut niet gemeen of zo, maar ik denk dat je het wel snapt haha. Ik zet het boek op mijn to read lijst!

  • Miss Lipgloss

   Klopt (deels, ik deel namelijk heel veel dingen niet) maar daar kies ik zelf voor. Voor de dingen besproken in dit boek kies je niet zelf.

 12. kas

  Ik heb dit boek al gelezen. Ik zei de vorige keer ook al hoe tof ik het vind dat je dit boek ook aan het lezen was. Ik ben het met je eens, de comments en overige reacties omtrent privacy. Je ontkomt er niet aan maar op zijn minst vind ik het belangrijk dat iedereen bewust wordt van hun activiteiten op het net, wat er met je data gebeurt en hoeveel je eigenlijk weggeeft van je privacy (ook al heb je niks te verbergen!).

  Wat ik ook angstaanjagend vond is dat computers/data voorspellingen kunnen maken, nu al of in de toekomst, over onze beweegredenen of keuzes. Credit bedrijven zouden bijvoorbeeld voorspellingen kunnen maken dat een persoon binnen een korte periode gaat scheiden, alleen dmv betalingen die in de afgelopen tijd worden verricht.

  Of bij het installeren van een applicatie, er wordt dan gevraagd of ze toegang kunnen verkrijgen, in je contactenlijst, camera, enz. enz. Dit zit hem allemaal in de kleine lettertjes, die niemand van ons de tijd heeft om te lezen. Al zouden wij dit wel doen, dan ben je een hele maand full-time bezig op jaar basis.

  Goed geschreven boek, goede anekdotes ook en zeker niet saai!

 13. Liv

  Als je -zoals jij- heel veel het internet op gooit, dan snap ik dat je daar van schrikt. Maar ik persoonlijk heb niet de behoefte om mijn fiets- of wandelroute te delen met anderen. Noch wat ik eet of wanneer ik in de trein zit. Ik ben graag in het moment en voel daarom niet de noodzaak “oooo dit moet ik laten zien aan de mensen om mij heen”

  • Miss Lipgloss

   Ik snap je reactie, maar als jij een telefoon of e-mail gebruikt deel je heel veel informatie waarvan je het niet eens weet. Dat is veel enger dan zelf heel bewust dingen online delen.

 14. Yvonne

  Ja, het internet heeft veel voor- én nadelen. Maar ik denk dat ik het boek niet durf te lezen; bang dat ik niets meer durf te posten of te googelen. ?

 15. Marle

  Ik ben zo iemand die altijd roept dat het me niet uitmaakt omdat ik niets te verbergen heb “én, ik vind dat eigenlijk wel fijn, die gepersonaliseerde advertenties!”. Toch begrijp ik inderdaad dat er meer mee kan gebeuren dan waar ik dagelijks bij stil sta en dat het daarom alleen al goed kan zijn om dit boek eens te lezen. Thanks voor de tip! Had ‘m al een paar keer voorbij zien komen, maar legde hem telkens weer weg.

 16. Meike

  Dit klinkt heel erg interessant! Ik merk laatste tijd bijvoorbeeld op Facebook dat ik heel veel voorgestelde berichten/advertenties krijgen die heel erg gebaseerd zijn op zoekgedrag. Dat geeft me een akelig gevoel want ik heb geen idee wát ze allemaal over mij weten. Dit lijkt me inderdaad verplicht leesvoer voor deze tijd.

 17. Lien

  Ja nog niet echt bij stil gestaan. Maar er is wel iets van aan. Je link heb ik bekeken. En ik zal er toch wel rekening mee houden. Binnen hier en 5 jaar zullen we je hiervoor dankbaar zijn.

 18. marleen@burgertrutjes

  Interessant!!! Ik wil deze zeker gaan lezen. Ik vind het sowieso eng waar mijn gegevens allemaal blijven en ik kijk ook altijd heel erg uit met wat ik op mijn blog zet. Het hoeft geen vuile was dagboek te worden namelijk haha!

 19. Rosalie

  Heel goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik denk dat heel veel mensen mbt dit onderwerp onbewust onbekwaam zijn. En zoals ik de reacties hier boven van mij zie, blijkt dat ook zo. Ik ben mezelf ook meer gaan verdiepen in dit onderwerp nadat ik een keer een gesprek had met een Duitser. In Duitsland zijn ze na WOII zich veel bewuster van hun privacy. Deze persoon verklaarde me bijvoorbeeld voor gek dat ik alles met pin betaalde. Zo was mijn uitgave-patroon toch volledig te volgen? Ik vond het maar een rare opmerking, want banken verkopen deze data toch niet? En wat zie je nu 3 jaar later, zijn er nu plannen dat banken deze data toch gaan verkopen onder het mom van Big Data. Ze zeggen dan wel dat het niet terug te herleiden is naar een persoon, maar dat geloof ik niet. Als het zo ver komt, dan ga ik weer alles met cash betalen. Hoe irritant het dan ook is.

 20. Joyce

  Oh goede tip! Een andere variant op een soortgelijk boek is er van Maria Genova: komt een vrouw bij de hacker. Hierbij ben ik er ook wel op geattendeerd wat er allemaal aan gegevens rondzwerft en hoe makkelijk dit misbruikt kan worden. Ik heb nu alles afgeschermd/verwijderd, en alle wachtwoorden aangepast. Deze ga ik zeker ook een keer lezen!

 21. Mieke

  Gelezen, wist er al een en ander van door vakken tijdena mn studie en mn Correspondent-abo. Toch ook weer alle stadia van “boeiend” tot “ik flikker nu mn telefoon in de gracht” doorlopen. Wát een aanrader dit. Niet per se om je bang te maken, maar om je te laten nadenken. Ik vond het fascinerend. Vooral ook het stuk over zorg(verzekeringen) en collectiviteit vs. individualisme. Mooi dat je dit boek uitlicht, Cynthia!

 22. Henriëtte

  He-le-maal mee eens, mensen beseffen niet wat ze allemaal via allerlei media op internet ‘slingeren’, het is goed dat zo’n boek er is! Ondanks dat ik me al veel langer bewust ben van de ‘gevaren’ van internet (en daarom ook heel voorzichtig ben en bijvoorbeeld niet op Facebook, instagram of twitter zit) ga ik het zeker lezen, want ik heb natuurlijk wél een smartphone en dat is al genoeg om voorzichtig te zijn.
  Goed artikel Cynthia!

 23. Eva

  Dit boek komt zeker op mijn lijstje. Ik had er nog niet eerder van gehoord maar ik ben nu wel heel nieuwsgierig geworden.

 24. Claudia

  Op de vraag “Hoe weten ze dat allemaal” is dit filmpje het antwoord. Hier legt het bedrijf Cambridge Analytica uit hoe ze data verzamelen op basis van je surfgedrag en social media profielen om zo een psychologisch profiel van je te maken zodat ze precies weten hoe ze je gedrag kunnen beinvloeden. Het filmpje gaat specifiek over hoe ze het kiesgedrag van de Amerikaanse kiezers hebben beinvloed, maar natuurlijk maken ook andere instanties gebruik van de diensten van Cambridge Analytica. Het is in het Engels maar wel goed te volgen.
  https://youtu.be/n8Dd5aVXLCc

 25. Hanan

  Ik denk dat er inderdaad veel stockerende info in staat die ik liever niet wil weten. Beetje struisvogelpolitiek maar ik als burger zal daar niets aan kunnen veranderen en in de toekomst zal het alleen erger worden met de inbreuk van onze privacy.

 26. Jojo

  Ik ben zo bang dat ik heel depressief word van dat boek maar dat ik er toch niks aan kan veranderen 🙁
  Je kunt je tegenwoordig toch niet helemaal meer van het (digitale) leven afsluiten?

  • Ann

   Nee dat zal niet gaan, maar je kunt er wel over nadenken. Het maakt mij aan de ene kant niet heel veel uit dat alles opgeslagen wordt, aan de andere kant gebruik ik zeer bewust geen social media (nooit gedaan) of apps op mijn telefoon. Ik heb zelfs geen google/youtube of forum account. Dat heeft een heel andere reden (ik ben er van overtuigd dat het leven zonder al die dingen al mooi genoeg is, of zelfs beter, ze veroorzaken toch een hoop druk). Maar nu hoor ik steeds vaker van mensen dat ze jaloers zijn op het feit dat ik het niet heb. Men voelt de sociale druk, maar men begint ook in te zien hoe gevaarlijk internet kan zijn. Gewoon goed nadenken en bewuste keuzes maken wat betreft internet.

 27. Fleur

  Heb het boek een tijdje geleden al gelezen en het is echt een aanrader voor iedereen. Ik denk dat veel te veel mensen, met name diegene die verkleefd zijn met hun mobiel, er veel te makkelijk over denken. Wel klagen als de politie je ID wil zien, maar ondertussen hun hele privacy op straat gooien middels mobiel en pc. Nog een aanrader is het boek Komt een vrouw bij de Hacker van Maria Genova.

 28. Barbara

  Toptip!

 29. Heleen

  Ik vind het ook een eng idee wat ze allemaal over me weten. Maar ik denk dat ik in dit geval de struisvogeltactiek toepas. Als ik het ga lezen word ik misschien wel te bang en achterdochtig.

  • Heleen

   Ik zie nu pas dat er een struisvogel op de omslag staat haha, wel toepasselijk!

 30. Romy

  Dat klinkt zeker als een interessant boek. Dit is ook een onderwerp waar ik de laatste tijd meer over ben gaan nadenken. Som is het wel een beetje angstaanjagend wat er allemaal over je bekend is doordat je op internet surft.

 31. Bianca

  Internet is een mooie ontwikkeling, ik kan niet meer zonder. Maar aan de andere kant eng, alles valt te achterhalen…

 32. Susan

  Hmm ik vind het lastig. Aan de ene kant zou ik het moeten lezen en dan weet ik het in ieder geval, maar aan de andere kant.. Kan ik er echt wat aan doen? Wel een goede tip! Ik ga hem zeker onthouden.

 33. Femke

  Ik heb al meer gehoord over dit boek en dit is er een die ik binnenkort echt een keertje wil gaan lezen!

 34. marije

  Ik vind het wel een eng idee wat er allemaal van je opgeslagen wordt en soms denk ik echt “hoe weten ze dat?”. Misschien toch maar dit boek eens lezen.

 35. Milou

  Mij boeit het inderdaad niet. Vaak denk ik inderdaad boeiend wat ze met mijn dingen doen en ik kan me daar ook echt niet druk over maken. Maar misschien dat ik dit eens moet lezen. Haha dan heb ik weer wat anders om me druk over te maken. Nee grapje, maar misschien als ik dit lees dat ik wat mee de ernst er van in zie of zo? Ik zal het eens proberen!

  • jane

   zalig zijn de ontwetenden