Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
30 augustus 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • bialetti
  • koffiepotje
  • moka express
  • percolator
Een MissLipgloss artikel

Mijn favoriete koffie: uit de moka express

Moka ExpressIk ben een grote koffieliefhebber en liep in vakantiehuisjes altijd aan tegen Het Grote Probleem: vieze koffie. Ik houd niet van koffie uit pad-apparaten en filterkoffie ben ik ook geen groot fan van. De oplossing bleek een koffiepotje, of een ‘Moka Express’ (de merknaam die Bialetti gebruikt). Sindsdien ben ik groot fan van deze soort koffie. Op verzoek vertel ik je waarom én hoe dit werkt!De Bialetti Moka Express kwam in 1950 op de markt en is in heel veel Italiaanse huishoudens terug te vinden. Voor veel mensen is het de ‘camping manier’ van koffiezetten, ik ken ook veel mensen die het potje gebruiken om dagelijks koffie mee te zetten. Inmiddels zijn er veel merken die ze ook maken, maar Bialetti is de ‘echte’. Wat ik lekker vind aan koffie uit een moka express is dat het lekker sterk is, vol van smaak (afhankelijk van het soort bonen dat je gebruikt en ook afhankelijk van de maling en het moment van maling) en goed pittig. Daarnaast vind ik het proces leuk. Lekker langzaam en met aandacht een kop koffie maken.

Duur zijn ze niet, voor zo’n €25 heb je een drie kops koffiepotje, voor €39,95 een negen kops. Geen grote investering voor een ‘apparaat’ dat je tientallen jaren kan gebruiken. Het enige wat je er qua onderhoud aan moet doen is héél af en toe de rubberen ring vervangen.

Het potje gebruik je op het fornuis. Ik heb zelf drie maten, drie kops, zes kops en acht kops. Let wel dat dit espressokopjes zijn, dus als je een ‘bak koffie’ wilt, is een drie kops genoeg voor een grote kop. Ik gebruik de drie kops meestal als ik alleen voor mezelf een kopje zet en dan heb ik nét wat teveel.

 

Hoe werkt de Moka express?

Moka Express

Je hebt je koffiepotje! Mooi. Tijd voor lekkere koffie. Onderin het reservoir doe je water. Er zijn verschillende manieren om dit te doen: je kan er al gekookt of heet water in doen, dit zou zorgen voor een betere smaak. Ik vind het zelf echt teveel werk om ook nog eerst water te koken en daarnaast wordt je koffiepot dan gloeiend heet waardoor je hem met pannenlappen vast moet pakken en dichtdraaien. Ik doe er gewoon lauw kraanwater in, tot het ventieltje.

Moka Express

In het ‘filter’ doe ik de koffie. Niet té fijngemalen, de maling moet tussen espressomaling en filtermaling in zitten. En versgemalen is natuurlijk het allerlekkerst! Dit bakje doe ik tot de rand vol.

De koffiebus heb ik trouwens bij een antiekzaakje gekocht. Ik heb hem ook met ’thee’ en ‘suiker’!

Moka Express

Dan draai je de bovenkant erop. Zorg dat er geen koffie op het schroefdraad zit. Draai hem stevig vast, maar niet té stevig.

Moka Express

Het koffiepotje zet je op een heel laag vuurtje. En dan moet je opletten! Er zijn allerlei redenen voor bittere, vieze koffie uit een koffiepotje en daar heb ik veel vragen over gekregen. Ten eerste moet het water niet koken! Door de warmte zet de lucht boven het water uit en daardoor wordt het warme water door de koffie heen omhoog geduwd. Niet doordat het water kookt.

Daarnaast is het het beste om je potje van het vuur te halen zodra het eenmaal doorloopt. Je merkt dit snel genoeg door een zacht sissend of pruttelend geluidje. Het is dan nog wel het allerbeste als je de onderkant onder de koude kraan houdt, maar dat doe ik niet.

En dan: snel opdrinken. Hoe langer je de koffie in het potje laat staan, hoe minder lekker het wordt.

 

Eindconclusie over de Moka express

Dus, samengevat:

  • water in het onderste bakje tot het ventiel
  • versgemalen koffie in het filter
  • bovenkant erop draaien, geen koffie in je schroefdraad!
  • potje op laag vuur zetten
  • hoor je hem pruttelen? van het vuur afhalen
  • snel opdrinken! 🙂

Moka Express

Moka Express

Moeilijk is het niet, maar het is wel handig als je weet wat je doet en waarom. En waarom je nou bittere koffie krijgt en waarom lekkere. Ik heb al heel wat bakjes koffie gezet met mijn moka express en inmiddels ben ik er aardig uit wat werkt voor mijn lekkerste kopje koffie.

Schoonmaken is erg makkelijk: zodra je koffiepotje is afgekoeld gewoon even omspoelen. Af en toe haal ik de rubberen ring eruit en maak ik het filter goed schoon, maar veel meer heeft ‘ie niet nodig. Hoe vaker je er koffie in zet, hoe lekkerder je koffie wordt.

Ik houd van het ritueel: met aandacht, liefde en een beetje tijd iets lekkers maken. Natuurlijk gebruik ik ook nog steeds mijn Nespresso voor een snelle druk-op-de-knop-espresso, maar als ik even de tijd heb gebruik ik mijn koffiepotje. Ik drink mijn koffie dan het liefst met wat warme en/of opgeklopte melk. Ik hoop dat koffiepotjesgebruikers antwoorden hebben gekregen op hun vragen, maar ik hoop ook dat koffieliefhebbers dit eens gaan proberen. Het is zo lekker!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.