Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
26 oktober 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Mason Pearson Junior Bristle & Nylon

------Neeee, Cynt. €115 voor een haarborstel? Doe even normaal. Ik hoor het je denken, en I can’t blame you. Want ja, zo dacht ik tot een tijdje terug ook. Met verschillende excuusjes op zak bestelde ik toch een Mason Pearson. Om te ontdekken waarom je nou zo’n Rolls Royce onder de haarborstels zou moeten hebben. Waarom Mason Pearson borstel dé haarborstels onder de haarborstels zijn. Ik vertel je alles. P1180293

De Mason Pearson borstels worden al sinds 1885 gemaakt in Londen, en nu, 128 jaar later, worden ze nog steeds op dezelfde manier gemaakt. Het enige verschil is dat de borstels niet meer van hout zijn, maar van kunststof. De Mason Pearson borstels zijn de Rolls Royces onder de haarborstels. Vooral prijzig, tussen de €80 en €250. Zelf heb ik de Junior borstel, met half haar en half plastic ‘haar’, en deze kost €115,40. Een hele hoop geld voor een borstel, maar ze schijnen dus de beste borstels ter wereld te zijn… Je snapt dat ik nieuwsgierig was.

Altijd als ik bij goede haarstylisten in de stoel zit, zie ik een Mason Pearson. En altijd vraag ik weer: ‘Zeg, is die Mason Pearson nou zijn geld waard?’ en altijd krijg ik beamende ‘Ja”s als antwoord. Ik hoor er zóveel over. Laatst bestelde ik er een bij Parfuma, zij hebben het hele assortiment. Ik ging voor de ‘Junior’, deze leek me goed qua maat. Ik ging voor half bristle, half nylon, wat geschikt is voor normaal haar, wat ik heb.

Wat is uniek aan de Mason Pearson borstels?

 • Het rubberen kussen ‘pad’ is met de hand gemaakt voor effectief en efficiënt borstelen. Het is zacht en masseert je hoofdhuid.

   

 • Het cellulose plastic handvat is met de hand vormgegeven en alle scherpe randen zijn verwijderd zodat de borstel comfortabel in de hand ligt. Dit handvat is ontwikkeld naar het originele houten design.

   

 • Mason Pearson blijft doorontwikkelen op hun bestaande designs. Zo is het een ‘Child’ borstel die op verzoek van klanten is gemaakt. Deze is ontworpen om een kind te laten wennen aan het zelf regelmatig borstelen van het haar.
  De ‘Sensitive’ borstel is speciaal ontwikkeld voor mensen met heel dun of fijn haar. De borstel stimuleert zacht je hoofdhuid.

   

 • Het merk maakt producten die zo lang mogelijk te gebruiken zijn. Ze zeggen zelf dat ze geen ‘onbreekbare’ producten kunnen maken, maar ze gebruiken de beste materialen zodat ze, met een beetje verzorging, ontzettend lang meegaan. Mason Pearson heeft zijn eigen nylon ontwikkeld en ze verzorgen de natuurlijke haren zo goed dat ze de beste combinatie zijn voor elke borstel.

Heel eerlijk? Tot nu toe gebruikte ik vooral goedkope haarborstels. Van Hema, vooral. En elk jaar koop ik een nieuwe omdat de pinnetjes kapot gaan of omdat het handvat breekt. Nu gebruik ik nog niet zo lang met regelmaat een borstel (omdat mijn haar pas sinds een tijdje wat langer is), maar stel nou dat je elk levensjaar een nieuwe haarborstel koopt. Oké, stel dat ik vanaf dit moment in mijn leven elk jaar een nieuwe borstel van €6 koop. Laat ik hopen dat ik 75 word en dan nog mijn haar borstel. Ik ben nu 23, dus dat is nog 52 levensjaren. Dat is €312 aan borstels én een hoop milieuvervuiling. Goed, je snapt mijn punt. Ik zit even die €115 te verantwoorden.

Mijn Mason Pearson borstel kostte zo’n €115. Mason Pearson belooft niet dat je er je hele leven mee kan doen, maar als je je borstel goed behandeld, reinigt en alle aanwijzingen opvolgt, zou je er een leven mee moeten kunnen doen. Nooit meer een nieuwe borstel kopen.

Ik vond mijn goedkope borstels altijd wel prima, maar merkte wel dat ik altijd veel afgebroken haren in de wasbak zag liggen. En ik was gewoon echt zo nieuwsgierig naar een Mason Pearson borstel. Met het excuus ‘ik moet het toch testen voor de site!’ en als ander excuus ‘Ik moet mezelf soms toch even verwénnen’ wuifde ik het andere stemmentje dat zei ‘Cynt, REALLY? Meer dan honderd euro voor een borstel?’ weg. Hop, in het mandje. Bestel. Betalen. Onderweg! Heel naar, dat online shoppen. Heel, heel naar. Duivels.

P1180296

En daar was ‘ie dan! Ik maakte een klein sprongetje toen ‘ie er was. Check deze retro verpakking! I love it. Ik zie al een oude zolder van een hypothetische oma voor me. En dat je dan zo’n doosje vindt met een mega oude borstel er in.

P1180295

Een genuine Mason Pearson!

  P1180297

Ik heb dus de Junior Bristyle & Nylon, een mix van nylon ‘pinnetjes’ en natuurlijke haren. Je kan op de (hopeloos ouderwetse maar toch ook heel schattige) site van Mason Pearson zien welke soort borstel het beste bij jou past. 

De nylon ‘pinnetjes’ zorgen ervoor dat je haar ontklit en de natuurlijke haren polijsten je haar en laten het glanzen. De haren zijn trouwens zwijnenhaar.

P1180298

Een heel boekwerk zit in het doosje! En een reinigingsborstel.

P1180299

Hoe je voor je borstel moet zorgen. Je kan er in principe wel mee föhnen (dat staat ook in het foldertje dat ik hierna laat zien) maar je moet uitkijken met hitte. De föhn dus niet al te heet zetten en voorzichtig te werk gaan.

P1180301

Hou je aan de regels!

P1180302

P1180303

Een foldertje met allerlei info over het borstelen en het reinigen en onderhouden van je borstel. Je haarborstel moet je, net als je make-up borstels, met enige regelmaat wassen en schoonmaken. Zo kan je er jarenlang mee doen.

P1180304

En dit is hem dan. Van mooi glanzend zwart materiaal, de Junior, en de borstel ziet er uit alsof ‘ie zo uit 1885 komt wandelen. Heel chic en ouderwets, daar houd ik wel van.

P1180307

Ik denk dat het logo nooit veranderd is want het ziet er mega retro uit!

P1180308

Je ziet op deze foto’s goed dat deze borstel uit een mix van zwijnenhaar en nylon ‘pinnetjes’ bestaat. Op die pinnetjes zitten geen bolletjes of dingetjes die kapot kunnen gaan of er af kunnen vallen. Ook zijn ze niet scherp, ze doen dus geen pijn aan je hoofdhuid.

P1180309

P1180311

De zwijnenharen zijn wat korter dan de nylon haren. Op deze manier ‘borstel’ je je haar echt door met de nylon haren om het te ontklitten, en werken de zwijnenharen meer als polijsters.

P1180312

P1180313

Ik gebruik mijn Mason Pearson nu enkele weken en ik snap de hype nu. Ik begrijp waarom deze dingen zoveel geld kosten (want: handwerk en mega hoogwaardige materialen) en waarom mensen het er voor betalen. Wat mij opvalt tijdens het gebruik:

 • het laat mijn haar onwijs glanzen! Dit komt denk ik door die zwijnenharen. Het maakt mijn haar glad, glanzend. Andere borstels die ik heb gebruik ontklitten het alleen.
 • borstelen gaat heel gemakkelijk, ook als ik veel klitten heb. De borstel werkt heel zacht, en ontwart ook op een hele zachte manier mijn haar.
 • mijn haar breekt minder, er liggen minder haren in de wasbak na het borstelen met de Mason Pearson.
 • een detail, maar: de Mason Pearson ligt erg prettig in de hand. En hij ziet er mooi uit. Chic!

Ik gebruik mijn Mason Pearson nog geen jaren, dus ik kan je nog niet vertellen of ik er mijn hele leven mee ga doen. Ik hoop dat ik als 60 jarig dametje nog steeds blog en je dan nog steeds kan laten zien dat ik mijn witgrijze haren borstel met deze Mason Pearson junior. Ik ben helaas nog niet in staat om in de toekomst te kijken, dus of hij echt samen met mij die leeftijd haalt, kan ik alleen maar hopen.

Heerlijk is ‘ie in gebruik, ik merk het kwaliteitsverschil met eerdere borstels die ik gebruikte en ik merk vooral dat ‘ie goed doet voor mijn haar! Hij borstelt zacht, polijst mijn haar, laat het glanzen en beschadigt mijn haar op geen enkele manier. Zijn er nadelen? Ja, de prijs natuurlijk. En je kan hem niet met extreme hitte gebruiken, dus als je er mee wilt föhnen, niet op de hoogste stand doen. Eigenlijk is dat wel goed, dat is ook minder slecht voor je haar.

Ik snap nog steeds als je denkt ‘Cynt, REALLY? 115 euro voor een borstel? Je bent het contact met de realiteit verloren, gurl’, maar ik snap ook waarom mensen (eh, ik) dit betalen voor een borstel. Voor een borstel van geweldige kwaliteit, die handgemaakt is (echt vakmanschap! Ook waardevol) en waar je als het goed is je hele leven mee doet. We betalen ook fortuinen aan make-up kwasten, waarom dan niet één keer zoveel geld voor een haarkwast- eh, borstel? Als je het in dat perspectief ziet… En natuurlijk in het perspectief van elk jaar een nieuwe borstel van €6 kopen de rest van je leven…

Ik heb mijn Mason Pearson van Parfuma.com, maar er zijn meerdere verkooppunten. Ook bij sommige kappers kan je ‘m kopen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.