Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
27 september 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Marseille zeep: wat is het en hoe wordt het gemaakt?

Klik hier als je de video niet kan zien, klik hier om je te abonneren op mijn kanaal.
Marseille zeep wordt al zo’n 600 jaar gebruikt en wordt vanzelfsprekend bij Marseille gemaakt. Ik was laatst op bezoek bij de Marius Fabre zeepfabriek in de Provence, de oudste fabriek die nog steeds Marseille zeep maakt. In bovenste video laat ik je zien hoe deze zeep gemaakt wordt, en als je op ‘lees verder’ klikt geef ik je nog veel meer informatie.

P1170754

De Marius Fabre fabriek ligt in de Provence in Frankrijk en is de alleroudste Marseille zeepfabriek. In 1900 werd deze opgericht door Marius Fabre, zijn achterkleindochters runnen dit bedrijf nog steeds.

In de 19e eeuw was de 100% natuurlijke Marseille zeep een enorm succes. Waarom juist in de Provence deze zeep werd gemaakt? Omdat er een overschot was aan de grondstoffen: natuurlijke olie (olijfolie), soda en zout. Nog steeds wordt de zeep naar dit enorme oude recept gemaakt. Marseille zeep is geen Marseille zeep als er andere bestanddelen bij zitten.

P1170798

Je kan aan dit keurmerk herkennen of je Marseille zeep ook daadwerkelijk een échte Marseille zeep is. De term ‘Marseille zeep’ kan vrij gebruikt worden, ook op zepen die dit niet echt zijn. Wanneer je Marseille zeep geen echte Marseille zeep is:

  • als er dierlijke vetten gebruikt worden (let op de lijst met bestanddelen, check voor sodium olivate of sodium cocoate)
  • als er heel veel bestanddelen in zitten
  • als er parfum of kleurstof in zit

L’Occitane is een erg mooi merk dat ook uit de Provence komt, maar hun huidige Marseille zeep is geen echte doordat er andere bestanddelen worden gebruikt en geuren worden toegevoegd. Zo’n 20 jaar geleden werden de L’Occitane zepen trouwens bij Marius Fabre gemaakt!

P1170760

De Marseille zeep werd vroeger vooral gebruikt om de was mee te doen. Daarom zijn de blokken ook zo vierkant en groot: het ligt goed in de hand en glibbert niet zomaar weg. Het was zuinig, het reinigde goed en het was niet duur. Na de tweede wereldoorlog zakte de Marseille zeep markt in en verdwenen de vele tientallen fabrieken die in de Provence zaten. Waarom? De wasmachine! Vrouwen hadden de Marseille zeep niet meer nodig om hun kleren mee te wassen. Nu zijn er nog zo’n vijf Marseille zeepfabrieken in de Provence – vroeger waren dit honderden.

 P1170771

Marie Bousquet-Fabre gaf ons de rondleiding door de fabriek. Tegenwoordig wordt de Marseille zeep vooral voor het lichaam gebruikt; en daar is ‘ie heel geschikt voor!

 P1170781

Het schattige fabriekje.

P1170784

P1170783

In een énorme ton zit het zeepmengsel dat bestaat uit olijfolie, soda en zout. Tien dagen lang staat dit te pruttelen. In deze ton zit 20.000 kilo zeep. Dit rook trouwens niet bepaald lekker!

P1170789  P1170787

Na tien dagen wordt de 20.000 kilo zeep in deze cementen vakken gegoten. Dit kan twee dagen uitharden, dan wordt het in blokken van 30 kilo gesneden.

P1170792

En deze blokken worden weer in kleinere stukken gesneden met een machine. In de video zie je precies hoe dit werkt.

  P1170800

Stempels er op…

 P1170809

Voila!

De zeep is nu klaar om te gebruiken, maar het is beter hem nog langer te laten drogen. Hoe droger en harder de zeep, hoe zuiniger in gebruik. Marius Fabre exporteert een hele hoop zeep en ze laten dit nog tien tot vijftien dagen drogen voordat ze het verzenden.

De Marseille zeep kan je praktisch onbeperkt bewaren. Handig! Enne, de zeep is dus 100% natuurlijk.

  P1170821

Geshopt! Check het filmpje voor mijn shoplog.

Als je zelf in de Provence bent, neem zeker de tijd om de Marius Fabre fabriek te bezoeken. Ik vond het onwijs leuk en leerzaam, en het is een prachtig authentiek familiebedrijf. De zepen zijn niet duur in de aanschaf en héél erg zuinig in gebruik. Sinds ik ze heb gekocht gebruik ik ze dagelijks onder de douche, hmm!

De zepen zijn ook in Nederland te koop, check http://www.savondeprovence.nl/ voor verkoppunten.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.