27 september 2013 door Cynthia Schultz 70 reacties
Een MissLipgloss artikel

Marseille zeep: wat is het en hoe wordt het gemaakt?

Klik hier als je de video niet kan zien, klik hier om je te abonneren op mijn kanaal.
Marseille zeep wordt al zo’n 600 jaar gebruikt en wordt vanzelfsprekend bij Marseille gemaakt. Ik was laatst op bezoek bij de Marius Fabre zeepfabriek in de Provence, de oudste fabriek die nog steeds Marseille zeep maakt. In bovenste video laat ik je zien hoe deze zeep gemaakt wordt, en als je op ‘lees verder’ klikt geef ik je nog veel meer informatie.

P1170754

De Marius Fabre fabriek ligt in de Provence in Frankrijk en is de alleroudste Marseille zeepfabriek. In 1900 werd deze opgericht door Marius Fabre, zijn achterkleindochters runnen dit bedrijf nog steeds.

In de 19e eeuw was de 100% natuurlijke Marseille zeep een enorm succes. Waarom juist in de Provence deze zeep werd gemaakt? Omdat er een overschot was aan de grondstoffen: natuurlijke olie (olijfolie), soda en zout. Nog steeds wordt de zeep naar dit enorme oude recept gemaakt. Marseille zeep is geen Marseille zeep als er andere bestanddelen bij zitten.

P1170798

Je kan aan dit keurmerk herkennen of je Marseille zeep ook daadwerkelijk een échte Marseille zeep is. De term ‘Marseille zeep’ kan vrij gebruikt worden, ook op zepen die dit niet echt zijn. Wanneer je Marseille zeep geen echte Marseille zeep is:

 • als er dierlijke vetten gebruikt worden (let op de lijst met bestanddelen, check voor sodium olivate of sodium cocoate)
 • als er heel veel bestanddelen in zitten
 • als er parfum of kleurstof in zit

L’Occitane is een erg mooi merk dat ook uit de Provence komt, maar hun huidige Marseille zeep is geen echte doordat er andere bestanddelen worden gebruikt en geuren worden toegevoegd. Zo’n 20 jaar geleden werden de L’Occitane zepen trouwens bij Marius Fabre gemaakt!

P1170760

De Marseille zeep werd vroeger vooral gebruikt om de was mee te doen. Daarom zijn de blokken ook zo vierkant en groot: het ligt goed in de hand en glibbert niet zomaar weg. Het was zuinig, het reinigde goed en het was niet duur. Na de tweede wereldoorlog zakte de Marseille zeep markt in en verdwenen de vele tientallen fabrieken die in de Provence zaten. Waarom? De wasmachine! Vrouwen hadden de Marseille zeep niet meer nodig om hun kleren mee te wassen. Nu zijn er nog zo’n vijf Marseille zeepfabrieken in de Provence – vroeger waren dit honderden.

 P1170771

Marie Bousquet-Fabre gaf ons de rondleiding door de fabriek. Tegenwoordig wordt de Marseille zeep vooral voor het lichaam gebruikt; en daar is ‘ie heel geschikt voor!

 P1170781

Het schattige fabriekje.

P1170784

P1170783

In een énorme ton zit het zeepmengsel dat bestaat uit olijfolie, soda en zout. Tien dagen lang staat dit te pruttelen. In deze ton zit 20.000 kilo zeep. Dit rook trouwens niet bepaald lekker!

P1170789  P1170787

Na tien dagen wordt de 20.000 kilo zeep in deze cementen vakken gegoten. Dit kan twee dagen uitharden, dan wordt het in blokken van 30 kilo gesneden.

P1170792

En deze blokken worden weer in kleinere stukken gesneden met een machine. In de video zie je precies hoe dit werkt.

  P1170800

Stempels er op…

 P1170809

Voila!

De zeep is nu klaar om te gebruiken, maar het is beter hem nog langer te laten drogen. Hoe droger en harder de zeep, hoe zuiniger in gebruik. Marius Fabre exporteert een hele hoop zeep en ze laten dit nog tien tot vijftien dagen drogen voordat ze het verzenden.

De Marseille zeep kan je praktisch onbeperkt bewaren. Handig! Enne, de zeep is dus 100% natuurlijk.

  P1170821

Geshopt! Check het filmpje voor mijn shoplog.

Als je zelf in de Provence bent, neem zeker de tijd om de Marius Fabre fabriek te bezoeken. Ik vond het onwijs leuk en leerzaam, en het is een prachtig authentiek familiebedrijf. De zepen zijn niet duur in de aanschaf en héél erg zuinig in gebruik. Sinds ik ze heb gekocht gebruik ik ze dagelijks onder de douche, hmm!

De zepen zijn ook in Nederland te koop, check http://www.savondeprovence.nl/ voor verkoppunten.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

70 reacties
 1. Rien

  Waarom krijg ik enorme jeuk na gebruik van deze zeep ?
  Ik snap het niet ,

 2. clarissa

  o sorry ik zie nu pas dat je het ook nog beschreven had. Gek dat ik daar net overheen keek. Mijn fout :blush:

 3. clarissa

  Super leuk filmpje alleen was de tekst zo snel uit beeld. Misschien komt het omdat ik dyslecties ben maar ik kon de tekst niet vlug genoeg begrijpend lezen zeg maar. Misschien een optie om het een andere keer iets langer in beeld te laten?

 4. Jaimy

  Hoi Cynthia, weet je ook waar is de Marseille zeep verkrijgbaar is?

 5. celine

  Leuk artikel!

  Ik vond dat de tekst van het filmpje te snel versprong, maar het artikel legde dan alles netjes uit. 🙂

  • Miss Lipgloss

   Vandaar inderdaad ook de blogpost erbij! 🙂

 6. Inge

  Wat leuk om zo wat meer te leren over zeep. Voortaan let ik wel even op of ik échte Marseille-zeep koop.

 7. Elphje

  Leuk seg! Ik ben dol op stukken zeep!
  Gebruik je de pure marseille zeep ook onder de douche?

 8. Lysette

  Hoi Cynthia,

  Leuk artikel!! Ik plaats eigenlijk noot berichten, maar lees dagelijks je artikelen en de comments. Wat heb ik me lopen irriteren aan de comments onder jouw artikel over je haarextensions!! Maar wat ik je als tip mee wil geven is reageer niet meer op de negatieve comments. Tuurlijk heeft iedereen een andere mening, maar sommige meiden lijken jou echt te willen kwetsen. Ik scroll ook altijd even door de comments als ik een artikel leuk vind en jouw roze berichtjes lees ik dan even snel door. Maar door te reageren op de negatieve reacties staan de personen in kwestie alleen maar meer in de belangstelling (door het roze) en krijg je een negatievere sfeer op je blog. Tuurlijk wil jij jezelf verdedigen, maar uit ervaring zeg ik dat de negatieve reacties veel minder opvallen als jij niet reageert. Succes met je site verder en ik hoop dat je met veel plezier blijft bloggen!!

 9. Esther

  Jaha! Hele leuke fabriek! Zeker de moeite waard, heb gelukkig nog heeeel veel voorraad…

 10. Eva

  Wat leuk om te zien dat ze dat nog op de ouderwetse manier maken! Lijkt me heel interessant om daar te kijken. Ik gebruik zelf ook marseille zeep, het is perfect voor mijn gevoelige huid. Uit frankrijk neem ik altijd een fles vloeibare marseille zeep mee, om m”n handen mee te wassen. Het is tegenwoordig erg moeilijk om zeep te vinden zonder parfum, daarom ben ik dol op deze zeep 🙂

 11. Kim

  Wel leuk om te zien hoe dit gemaakt wordt!

 12. Anna

  Kun je de zeep ook in Nederland kopen? Zo ja, waar?

 13. Kelly

  Wat leuk om eens te zien hoe ze dit maken, altijd leerzaam! Ik heb deze zeep eigenlijk nog nooit geprobeerd, maar ik zie het wel regelmatig!

 14. elke1

  hoi! ik maak al 3 jaar van Marseillezeep wasmiddel. dit is het recept:
  schaaf 80 gram marseillezeep, neem 100 gram soda, kook 5 liter water en doe alles bij elkaar in een emmer. elk kwartier even doorroeren met een pollepel, en na 1 uur kun je elk half uur roeren. na 2,5 uur is het klaar en kun je het met een trechter in oude flessen doen. Gebruik bij elke wasbeurt (niet al te vieze was!) een wasbolletje met 100 ml wasmiddel. Kosten zijn 80 ct voor 5 liter wasmiddel waar je 50 wasjes mee kunt draaien. 🙂

 15. Esther Mol

  O wat lijkt mij dit een lekkere zeep! Kun je het ook in Nederland kopen? Ik heb eigenlijk zelf nog nie top inet gekeken hoor. Ga ik ook even doen! Leuke review en filmpje!

 16. Eva

  Die zeep is geweldig! Alle vlekken gaat uit kleding met deze zeep. Echt ALLE vlekken, smeer, wijn, vetvlekken. Hoera voor de Franse zeep!

  • Eva

   Je kan hem halen bij elke Franse supermarkt en is rond de 1-2 euro. Ik schrob met een borsteltje eerst over het vochtig gemaakte zeepblok, en daarna schrob ik over de vlek. Daarna in de was gooien en de vlek is weg. Wondermiddel!

 17. Eline

  Mmmm, ik heb nog steeds zo’n zeepje in mijn kast liggen, ruikt zo lekker!

 18. Griet

  Zeker leuk om te zien hoe het gemaakt wordt!

 19. nini

  Cool! :inlove:
  Ik zou er nu ook wel heen willen XD

 20. Juliette

  Leuk om te zien! Als ik ooit nog in Marseille kom, ga ik zeker even een kijkje nemen.

 21. Michelle

  Leuk dat je nagels matchen bij de zeep 😉

 22. Anita

  Wat gaaf om te zien hoe het gemaakt word. x

 23. Merin Veronique

  Leuk zo’n rondleiding! Ook fijn dat je dit met ons deelt, kunnen we een beetje meegenieten! 😆

 24. I scream beauty

  Wat een leuk filmpje! Ik was daar in de buurt op vakantie, als ik dit had geweten was ik dr heen geegaan!

 25. Dita

  leuk om te zien hoe ze dat maken

 26. Syl

  Wat leuk om zoiets te zien, dat maakt je zeepje toch net wat specialer als je het gebruikt.

 27. lot

  Maar, wat ik me afvraag, krijg je dan niet beetje zo verbrande olijflie geur?

 28. yunaa

  In de herfstvakantie ga ik een paar dagen naar Marseille! Dus wie weet dat ik er even langs ga:)

 29. sara

  Wat leuk! Ik ben er gek op en doe er alles mee. Maak er eerst vloeibare zeep van en gebruik het als handzeep, waszeep en soms (omdat ik bezig ben met de no-poo methode) ook een beetje in mijn haar als shampoo! Ze zeggen dat zeep te lage ph waarde heeft voor je huid cynthia maar ik heb ergens gelezen dat deze zeep je huid terugvet ofzo dus tast het niet je natuurlijke barriere aan.. Weet jij of iemand anders hier meer van?

  • sara

   Sorry ik bedoel te hoge ph-waarde!

  • elke1

   het is wel minder heftig als de zeep van Lush bijvoorbeeld. Omdat er zoveel olie in zit, minimaal 73% meen ik (staat op de stempel op de zeep zelf)

  • sara

   Thnx! Oke mooi! Dan kan ik dit voorlopig wel ff blijven gebruiken voor mn lichaam!

 30. Jitske

  Wat leuk om te zien hoe dat wordt gemaakt!

 31. Aranka

  Wat interessant! En tof om te zien dat het in zulke gigantische blokken gemaakt wordt!

 32. Tara

  Wat tof om te zien zeg! Ik heb ook nog zon stuk zeep hier liggen 🙂

 33. Laura

  Wat leuk en interessant om te zien!

 34. Shifra – A Cup of Life

  Wat een ontzettend leerzaam is dat om te zien! Ik wist helemaal niet van deze zeepfabriek af, maar heel erg leuk.:)!

 35. Anouk

  Hoe gaaf is dat als je daar bij mag zijn! Leuk artikel:)

 36. Manon

  Ziet er heel interessant uit inderdaad! Ook het eindresultaat ziet er heel leuk uit juist, dat verwacht je niet bij die grote blokken zeep.

 37. Liesbeth

  Leuk artikel. Er zitten dus maar weinig bestanddelen in de zeep, geen parfum. Ruikt de zeep dan wel lekker?

 38. Makeup mama3478

  Interesant om meer over deze zeep te lezen, kun je het ook gewoon hier kopen?

 39. Marlies

  Echt tof dat je dat soort reisjes mag maken die ook nog leerzaam zijn. Die zeepjes zien er heerlijk uit!

 40. Laura

  Leuk om een kijkje te nemen in de fabriek! Lijkt me een lekker zeepje en leuk geshopt! 😉

 41. Sofie

  Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van Marseille zeep gehoord, maar leuk om er meer over te komen weten 🙂

 42. Kelly Caresse

  Ik ben dol oo marseille zeep, de geur, de looks, het franse gevoel! Ik zou ook gelijk inslaan zodra ik deze weer kan vinden, bij voorkeur in frankrijk hihi