Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
27 februari 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • arganolie
  • marokko
  • reizen
  • riu tikida palmeraie
Een MissLipgloss artikel

Marokko 2013

Maar 3,5 uur vliegen en een wereld van verschil. Het voelde alsof ik tientallen uren van huis was, het was overweldigend, zinnenprikkelend, bijzonder en ook iets waar ik me niet op voor kon bereiden. Kijk je mee naar mijn week Marokko? Bereid je voor op heel veel foto’s!

Marokko stond altijd nog op mijn lijstje van landen om te bezoeken. Dat het dit jaar ging gebeuren, had ik niet gedacht! We wilden graag naar de zon, en niet te ver weg, maar de Canarische Eilanden hoefde nou ook niet nog een keer. Toen dacht ik: Marokko! Zonnig én een heel andere cultuur, dus er valt wel iets te ontdekken. Ik had alleen geen zin om middenin een drukke stad te zitten, dus boekten we een week in een all inclusive resort aan de rand van Marrakesh. Zo konden we zelf de drukte opzoeken, maar ook in alle rust aan het zwembad hangen. Achteraf ben ik blij dat we dat gedaan hebben, wat was het heerlijk!

Het paadje waar we elke dag een paar keer over heen wandelden, van onze kamer naar het zwembad.

Een stukje Westerse wereld in Marokko! Heel toeristisch, maar daar hebben we ook wel bewust voor gekozen.

Er waren ontzettend veel mooie dieren op het resort, maar ook in de rest van het land. Ik heb poezen, honden, kamelen, paarden, schildpadden en ezels gezien.

De lobby van het resort. We zaten trouwens in Riu Tikida Palmeraie. Je kan natuurlijk ook in een riad in de stad slapen, maar dat vonden we toch wat te hectisch voor een vakantie waarin we ook wel echt wilde relaxen en aan het zwembad wilden liggen.

In de taxi naar de medina, het oude deel van Marrakesh.

We werden afgezet op de Djemma el Fna, het centrale plein van de stad waar een hele hoop gebeurt…

Het is praktisch het centrum, waar de souks (marktjes) omheen zitten. Op het plein zijn allerlei kraampjes met eten, drinken en Marokkaanse spullen, maar ook slangenbezweerders en dansers. Ik heb hier geen foto’s van. Sowieso heb ik van de medina niet heel veel foto’s, omdat je dan meteen aangesproken werd en een slang om je nek kreeg (of henna op je handen, of een aapje op je schouder). Wanneer dat gebeurt, wordt er van je verwacht dat je betaalt (zij moeten natuurlijk ook hun geld verdienen). Een tip dus, als je naar de medina gaat, niet overal foto’s van maken, en vooral niet van mensen, want dan ben je als je teruggaat een stuk armer.

De ingang van een souk.

De souks zijn Arabische markten met allerlei producten. Tassen, schoenen, kaarsen, kleding, alles wat je je kan bedenken is er te koop. Het sleutelwoord: afdingen. En: doorlopen. Als je even ergens stil staat heb je voor je het weet sjaals om je schouders en schoenen aan je voeten die je niet eens hebben wilt. Ik vond het lastig, want telkens ‘nee’ zeggen voelde toch een beetje vervelend. Het was bijzonder om te zien, en toen we ergens gingen zitten om wat te eten had ik een piep in mijn oren en hoofdpijn van alle indrukken, geuren, kleuren, mensen en spullen.

Kleine poesjes.

Dit verhaal ga ik nooit meer vergeten. Samen met Willem liep ik over Djemmaa el Fna. Deze dame pakte ineens mijn hand en begon er met henna op te tekenen. Zomaar, zonder iets te vragen! Ik trok natuurlijk meteen mijn hand weg en zei dat ik het niet wilde. Ze liet haar boekje met henna tekeningen zien en ik zei dat ik het prachtig vond, maar dat ik het niet wilde. Daarna trok ze me mee, en ik verzette me, maar ik was zo overdonderd door haar manier van benaderen dat ik me uiteindelijk mee liet trekken. Om de goede vrede te bewaren (naief, I know) liet ik het maar gaan. Achteraf hebben we veel te veel betaald (nog een les: vooraf de prijs bepalen, maar ik was zo overdonderd dat ik dat gewoon vergat) en vond ik de (zwarte) henna ook niet eens mooi… Ik heb er meteen van geleerd, want na deze ervaring zei ik gewoon elke keer luid en duidelijk ‘NO, THANK YOU’ of soms ‘LA SHUKRAN’, wat nee dankjewel betekent, om duidelijk te maken dat ik niet mee te trekken of om te praten was.

Een ervaring was het. Ik had liever rode henna gehad, maar het zat er al op voor ik er erg in had… Een waarschuwing dus. Houd je handen bij je als je op het plein loopt en zeg vriendelijk maar helder NEE als je iets niet wilt.

Het grappige is dat ik dacht dat ik vrij duidelijk kon zijn als ik iets niet wilde, maar ik liet me toch ‘ompraten’ door de agressieve benaderingswijze van deze vrouw.

Het heeft wel mooie foto’s opgeleverd…

Djemaa el Fna vanaf het dak van een restaurant. Een aanrader om ergens op een dakterras wat te drinken, zeker tijdens zonsondergang, het ziet er betoverend uit!

Mijn henna… Haha.

Bijna donker…

Wat een prachtig gezicht!

De souks in!

Een parfumwinkeltje

Overal is het druk, ook laat nog. En je moet niet alleen uitkijken voor passerende mensen, maar ook voor brommers, fietsers en zelfs ezels. Je moet constant je ogen open houden!

We gingen eten bij een restaurant aan het Djemmaa el Fna plein, Marrakchi heette het. Wat een prachtig interieur, ik ben gek op die Marokkaanse mozaïek.

Marokkaanse zoetigheden, heerlijk.

In het nieuwe deel van Marrakesh vonden we een geweldig winkeltje met allerlei Marokkaanse koekjes. Ik heb trouwens helemaal geen foto’s van het ‘nieuwe’ deel van de stad, gewoon vergeten om te maken.

Dat ziet er toch geweldig uit?

Alles draait om eten bij ons, haha. ’s Avonds aten we bij L’Ibzar, een ontzettend mooi restaurant. Ik wilde zeggen ‘ik heb nog nooit zo lekker gegeten’, maar hij staat zeker in mijn top drie van beste ‘eet ervaringen’.

Het zag er zo mooi uit!

Allerlei koude Marokkaanse gerechtjes als voorgerecht… Wow! Ik had geen idee wat wat precies was, maar alles was ontzettend lekker.

Op! Hihi

Tajine met kip en tomaten.

Weer de Marokkaanse koekjes!

Prachtig restaurant The Red House. Verder hebben we in het resort gegeten, op straat durfden we het toch niet helemaal aan qua hygiëne, al zou dat misschien ook wel heel goed zijn geweest.

Op de eennalaatste dag gingen we met de auto naar Essaouria. Een hele uitdaging! In Marokko moet je op de snelweg niet alleen uitkijken voor andere auto’s, maar ook voor fietsers, ezels, paarden en mensen op brommers. Ook zijn we een paar keer flink verkeerd gereden, maar uiteindelijk hebben we het gered. Het was geweldig om het landschap te zien veranderen van droog en zanderig naar groen en vruchtbaar bij de kust.

Een plaatsje onderweg.

We hebben zelfs een boete gekregen… We reden 69 waar je 60 mocht. Een echte misdaad. Gelukkig hadden we contant geld bij ons.

Richting Essaouria vind je allerlei argan plantages en fabriekjes. Daar wilde ik heel graag heen, dus we stopten bij Khmissa Argan, een vrouwen corporatie.

Deze vrouwen maken de arganolie.

Dit zijn de arganvruchten, gedroogd.

Daarin zit deze noot…

En daarin zit deze pit… Hier wordt de olie van geperst. De cosmetische olie wordt meteen van deze pit geperst.

En de olie voor consumptie wordt gemaakt van pitten die eerst gebrand worden.

Wat een harde werkers, deze dames.

Ik mocht zelf ook proberen de pitjes uit de noten te halen. Dat is nog niet eens zo makkelijk…

We kregen zoete Marokkaanse thee en konden dan allerlei argan producten kopen. Dat hoef je mij geen twee keer te zeggen…

Wat ik heb gekocht zie je binnenkort in mijn shoplog.

Onderweg kwamen we dit superschattige baby geitje tegen… Ooooohhh…

Ze (of hij?) was zo schattig…

Achter ons zie je een arganboom waar geiten in zijn geklommen om op de vruchten te kauwen. Het is zo’n gek gezicht! Enne, wat een toeristische foto, haha.

Zo lief… ik wilde dit beestje echt meenemen!

In Marokko moet je dus niet alleen uitkijken voor auto’s, maar ook voor dieren zoals ezels.

Snel aan de kant!

In Essaouira op een pleintje wat eten. Toch gek, Arabische Coca-Cola.

Terrasje (met alleen maar toeristen) in Essaouira. Deze stad vond ik erg leuk. Ik vond het iets ‘warmer’ qua sfeer dan Marrakech, iets vriendelijker. De marktjes waren ook wat rustiger en de mensen wat minder opdringerig in hun verkoopgedrag. Echt een aanrader om naartoe te gaan.

Het was ook hier geweldig om door de ‘winkelstraat’ te lopen, er valt zoveel te zien.

Vooral de slagerijen zijn bijzonder om naar te kijken. Vaak liggen de koppen van de dieren er ook bij zodat je meteen ziet om welk dier het gaat. Ehh, handig!

Overal in de stad kom je dieren tegen, hier een zwerfpoesje.

Deze kraampjes zie je overal, met eten. Gedroogd fruit (vooral veel dadels en vijgen, echt heerlijk) en kruiden. Ik wilde dolgraag van die grote, dikke dadels meenemen maar ik heb het toch niet gedaan, ze waren niet afgedekt en er zaten constant (bij elke kraam) grote dikke vliegen op… Mijn eetlust verdween er een beetje door. Toen ik afgelopen week bij de Albert Heijn was heb ik wel meteen een doosje dadels meegenomen, ik vind ze zo ontzettend lekker!

Brede straat in Essaouira.

Ik kocht bij deze kraam een geweldig mooie leren tas. Dat stond echt op mijn lijstje om te kopen in Marokko. Hij kostte 280 dirham (zo’n €25) en ik weet dat je daar nog een hoop van kan afdingen, maar de jongen bij deze kraam was zo aardig en rustig dat ik gewoon 280 dirham heb betaald. En dat vind ik alsnog heel weinig voor een mooie leren tas! Ik vond het moeilijk om te kiezen, er was zoveel moois.

Het strand bij Essaouira.

Ik met mijn tas! Ik zal hem later nog eens in een shoplog video laten zien. Ik ben er zo blij mee!

 

Ons balkonnetje en het ‘uitzicht’.

Een deel van de beautyspullen die ik mee had.

Nog wat meer…

En nog een beetje meer…

We hebben een geweldige tijd gehad in Marokko. We hebben vooral genoten van het veelal lekkere weer, waar we hoofdzakelijk voor kwamen. En natuurlijk het feit dat niks ‘hoefde’. Alles mag, niet moet. Het was te gek om dit af te wisselen met bezoekjes aan de stad en de trip naar Essaouira. De eerste keer dat we de medina inliepen had ik echt een beetje een cultuurshock. Het is daar zo anders, ik voelde me totaal niet ’thuis’ omdat ik als toerist met mijn felgekleurde kleding en blanke huid er zo ‘uit sprong’. We zijn door de ‘slechte’ wijken van Marrakech gereden en ook onderweg naar Essaouira hebben we gezien op welke manier veel mensen in Marokko wonen. Ik ben qua afstand veel verder van huis geweest, maar in Marokko voelde ik me verder weg van huis dan ooit, alles is daar anders dan ‘bij ons’.

We hebben een heerlijke vakantie gehad, vooral lekker uitgerust en genoten van elkaar, van het weer, van boeken lezen en domme spelletjes doen. Tijdens de laatste dagen had ik zoveel zin om weer aan het werk te gaan, vol ideeën en vol inspiratie.

Ik vond het een hele ervaring en ben heel blij dat we hebben gekozen voor Marokko (of Marrakech). Het is een prachtig en bijzonder land en zal deze reis nooit vergeten! Iedereen hier bedankt voor de tips die ik van jullie heb gehad, daar hebben we veel gebruik van gemaakt!

Zijn hier meer dames die wel eens in Marokko zijn geweest? En Marokkaanse dames, hoe vonden jullie mijn ‘verslag’ en kijk op Marokko?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.