27 februari 2013 door Cynthia Schultz 382 reacties
 • arganolie
 • marokko
 • reizen
 • riu tikida palmeraie
Een MissLipgloss artikel

Marokko 2013

Maar 3,5 uur vliegen en een wereld van verschil. Het voelde alsof ik tientallen uren van huis was, het was overweldigend, zinnenprikkelend, bijzonder en ook iets waar ik me niet op voor kon bereiden. Kijk je mee naar mijn week Marokko? Bereid je voor op heel veel foto’s!

Marokko stond altijd nog op mijn lijstje van landen om te bezoeken. Dat het dit jaar ging gebeuren, had ik niet gedacht! We wilden graag naar de zon, en niet te ver weg, maar de Canarische Eilanden hoefde nou ook niet nog een keer. Toen dacht ik: Marokko! Zonnig én een heel andere cultuur, dus er valt wel iets te ontdekken. Ik had alleen geen zin om middenin een drukke stad te zitten, dus boekten we een week in een all inclusive resort aan de rand van Marrakesh. Zo konden we zelf de drukte opzoeken, maar ook in alle rust aan het zwembad hangen. Achteraf ben ik blij dat we dat gedaan hebben, wat was het heerlijk!

Het paadje waar we elke dag een paar keer over heen wandelden, van onze kamer naar het zwembad.

Een stukje Westerse wereld in Marokko! Heel toeristisch, maar daar hebben we ook wel bewust voor gekozen.

Er waren ontzettend veel mooie dieren op het resort, maar ook in de rest van het land. Ik heb poezen, honden, kamelen, paarden, schildpadden en ezels gezien.

De lobby van het resort. We zaten trouwens in Riu Tikida Palmeraie. Je kan natuurlijk ook in een riad in de stad slapen, maar dat vonden we toch wat te hectisch voor een vakantie waarin we ook wel echt wilde relaxen en aan het zwembad wilden liggen.

In de taxi naar de medina, het oude deel van Marrakesh.

We werden afgezet op de Djemma el Fna, het centrale plein van de stad waar een hele hoop gebeurt…

Het is praktisch het centrum, waar de souks (marktjes) omheen zitten. Op het plein zijn allerlei kraampjes met eten, drinken en Marokkaanse spullen, maar ook slangenbezweerders en dansers. Ik heb hier geen foto’s van. Sowieso heb ik van de medina niet heel veel foto’s, omdat je dan meteen aangesproken werd en een slang om je nek kreeg (of henna op je handen, of een aapje op je schouder). Wanneer dat gebeurt, wordt er van je verwacht dat je betaalt (zij moeten natuurlijk ook hun geld verdienen). Een tip dus, als je naar de medina gaat, niet overal foto’s van maken, en vooral niet van mensen, want dan ben je als je teruggaat een stuk armer.

De ingang van een souk.

De souks zijn Arabische markten met allerlei producten. Tassen, schoenen, kaarsen, kleding, alles wat je je kan bedenken is er te koop. Het sleutelwoord: afdingen. En: doorlopen. Als je even ergens stil staat heb je voor je het weet sjaals om je schouders en schoenen aan je voeten die je niet eens hebben wilt. Ik vond het lastig, want telkens ‘nee’ zeggen voelde toch een beetje vervelend. Het was bijzonder om te zien, en toen we ergens gingen zitten om wat te eten had ik een piep in mijn oren en hoofdpijn van alle indrukken, geuren, kleuren, mensen en spullen.

Kleine poesjes.

Dit verhaal ga ik nooit meer vergeten. Samen met Willem liep ik over Djemmaa el Fna. Deze dame pakte ineens mijn hand en begon er met henna op te tekenen. Zomaar, zonder iets te vragen! Ik trok natuurlijk meteen mijn hand weg en zei dat ik het niet wilde. Ze liet haar boekje met henna tekeningen zien en ik zei dat ik het prachtig vond, maar dat ik het niet wilde. Daarna trok ze me mee, en ik verzette me, maar ik was zo overdonderd door haar manier van benaderen dat ik me uiteindelijk mee liet trekken. Om de goede vrede te bewaren (naief, I know) liet ik het maar gaan. Achteraf hebben we veel te veel betaald (nog een les: vooraf de prijs bepalen, maar ik was zo overdonderd dat ik dat gewoon vergat) en vond ik de (zwarte) henna ook niet eens mooi… Ik heb er meteen van geleerd, want na deze ervaring zei ik gewoon elke keer luid en duidelijk ‘NO, THANK YOU’ of soms ‘LA SHUKRAN’, wat nee dankjewel betekent, om duidelijk te maken dat ik niet mee te trekken of om te praten was.

Een ervaring was het. Ik had liever rode henna gehad, maar het zat er al op voor ik er erg in had… Een waarschuwing dus. Houd je handen bij je als je op het plein loopt en zeg vriendelijk maar helder NEE als je iets niet wilt.

Het grappige is dat ik dacht dat ik vrij duidelijk kon zijn als ik iets niet wilde, maar ik liet me toch ‘ompraten’ door de agressieve benaderingswijze van deze vrouw.

Het heeft wel mooie foto’s opgeleverd…

Djemaa el Fna vanaf het dak van een restaurant. Een aanrader om ergens op een dakterras wat te drinken, zeker tijdens zonsondergang, het ziet er betoverend uit!

Mijn henna… Haha.

Bijna donker…

Wat een prachtig gezicht!

De souks in!

Een parfumwinkeltje

Overal is het druk, ook laat nog. En je moet niet alleen uitkijken voor passerende mensen, maar ook voor brommers, fietsers en zelfs ezels. Je moet constant je ogen open houden!

We gingen eten bij een restaurant aan het Djemmaa el Fna plein, Marrakchi heette het. Wat een prachtig interieur, ik ben gek op die Marokkaanse mozaïek.

Marokkaanse zoetigheden, heerlijk.

In het nieuwe deel van Marrakesh vonden we een geweldig winkeltje met allerlei Marokkaanse koekjes. Ik heb trouwens helemaal geen foto’s van het ‘nieuwe’ deel van de stad, gewoon vergeten om te maken.

Dat ziet er toch geweldig uit?

Alles draait om eten bij ons, haha. ’s Avonds aten we bij L’Ibzar, een ontzettend mooi restaurant. Ik wilde zeggen ‘ik heb nog nooit zo lekker gegeten’, maar hij staat zeker in mijn top drie van beste ‘eet ervaringen’.

Het zag er zo mooi uit!

Allerlei koude Marokkaanse gerechtjes als voorgerecht… Wow! Ik had geen idee wat wat precies was, maar alles was ontzettend lekker.

Op! Hihi

Tajine met kip en tomaten.

Weer de Marokkaanse koekjes!

Prachtig restaurant The Red House. Verder hebben we in het resort gegeten, op straat durfden we het toch niet helemaal aan qua hygiëne, al zou dat misschien ook wel heel goed zijn geweest.

Op de eennalaatste dag gingen we met de auto naar Essaouria. Een hele uitdaging! In Marokko moet je op de snelweg niet alleen uitkijken voor andere auto’s, maar ook voor fietsers, ezels, paarden en mensen op brommers. Ook zijn we een paar keer flink verkeerd gereden, maar uiteindelijk hebben we het gered. Het was geweldig om het landschap te zien veranderen van droog en zanderig naar groen en vruchtbaar bij de kust.

Een plaatsje onderweg.

We hebben zelfs een boete gekregen… We reden 69 waar je 60 mocht. Een echte misdaad. Gelukkig hadden we contant geld bij ons.

Richting Essaouria vind je allerlei argan plantages en fabriekjes. Daar wilde ik heel graag heen, dus we stopten bij Khmissa Argan, een vrouwen corporatie.

Deze vrouwen maken de arganolie.

Dit zijn de arganvruchten, gedroogd.

Daarin zit deze noot…

En daarin zit deze pit… Hier wordt de olie van geperst. De cosmetische olie wordt meteen van deze pit geperst.

En de olie voor consumptie wordt gemaakt van pitten die eerst gebrand worden.

Wat een harde werkers, deze dames.

Ik mocht zelf ook proberen de pitjes uit de noten te halen. Dat is nog niet eens zo makkelijk…

We kregen zoete Marokkaanse thee en konden dan allerlei argan producten kopen. Dat hoef je mij geen twee keer te zeggen…

Wat ik heb gekocht zie je binnenkort in mijn shoplog.

Onderweg kwamen we dit superschattige baby geitje tegen… Ooooohhh…

Ze (of hij?) was zo schattig…

Achter ons zie je een arganboom waar geiten in zijn geklommen om op de vruchten te kauwen. Het is zo’n gek gezicht! Enne, wat een toeristische foto, haha.

Zo lief… ik wilde dit beestje echt meenemen!

In Marokko moet je dus niet alleen uitkijken voor auto’s, maar ook voor dieren zoals ezels.

Snel aan de kant!

In Essaouira op een pleintje wat eten. Toch gek, Arabische Coca-Cola.

Terrasje (met alleen maar toeristen) in Essaouira. Deze stad vond ik erg leuk. Ik vond het iets ‘warmer’ qua sfeer dan Marrakech, iets vriendelijker. De marktjes waren ook wat rustiger en de mensen wat minder opdringerig in hun verkoopgedrag. Echt een aanrader om naartoe te gaan.

Het was ook hier geweldig om door de ‘winkelstraat’ te lopen, er valt zoveel te zien.

Vooral de slagerijen zijn bijzonder om naar te kijken. Vaak liggen de koppen van de dieren er ook bij zodat je meteen ziet om welk dier het gaat. Ehh, handig!

Overal in de stad kom je dieren tegen, hier een zwerfpoesje.

Deze kraampjes zie je overal, met eten. Gedroogd fruit (vooral veel dadels en vijgen, echt heerlijk) en kruiden. Ik wilde dolgraag van die grote, dikke dadels meenemen maar ik heb het toch niet gedaan, ze waren niet afgedekt en er zaten constant (bij elke kraam) grote dikke vliegen op… Mijn eetlust verdween er een beetje door. Toen ik afgelopen week bij de Albert Heijn was heb ik wel meteen een doosje dadels meegenomen, ik vind ze zo ontzettend lekker!

Brede straat in Essaouira.

Ik kocht bij deze kraam een geweldig mooie leren tas. Dat stond echt op mijn lijstje om te kopen in Marokko. Hij kostte 280 dirham (zo’n €25) en ik weet dat je daar nog een hoop van kan afdingen, maar de jongen bij deze kraam was zo aardig en rustig dat ik gewoon 280 dirham heb betaald. En dat vind ik alsnog heel weinig voor een mooie leren tas! Ik vond het moeilijk om te kiezen, er was zoveel moois.

Het strand bij Essaouira.

Ik met mijn tas! Ik zal hem later nog eens in een shoplog video laten zien. Ik ben er zo blij mee!

 

Ons balkonnetje en het ‘uitzicht’.

Een deel van de beautyspullen die ik mee had.

Nog wat meer…

En nog een beetje meer…

We hebben een geweldige tijd gehad in Marokko. We hebben vooral genoten van het veelal lekkere weer, waar we hoofdzakelijk voor kwamen. En natuurlijk het feit dat niks ‘hoefde’. Alles mag, niet moet. Het was te gek om dit af te wisselen met bezoekjes aan de stad en de trip naar Essaouira. De eerste keer dat we de medina inliepen had ik echt een beetje een cultuurshock. Het is daar zo anders, ik voelde me totaal niet ‘thuis’ omdat ik als toerist met mijn felgekleurde kleding en blanke huid er zo ‘uit sprong’. We zijn door de ‘slechte’ wijken van Marrakech gereden en ook onderweg naar Essaouira hebben we gezien op welke manier veel mensen in Marokko wonen. Ik ben qua afstand veel verder van huis geweest, maar in Marokko voelde ik me verder weg van huis dan ooit, alles is daar anders dan ‘bij ons’.

We hebben een heerlijke vakantie gehad, vooral lekker uitgerust en genoten van elkaar, van het weer, van boeken lezen en domme spelletjes doen. Tijdens de laatste dagen had ik zoveel zin om weer aan het werk te gaan, vol ideeën en vol inspiratie.

Ik vond het een hele ervaring en ben heel blij dat we hebben gekozen voor Marokko (of Marrakech). Het is een prachtig en bijzonder land en zal deze reis nooit vergeten! Iedereen hier bedankt voor de tips die ik van jullie heb gehad, daar hebben we veel gebruik van gemaakt!

Zijn hier meer dames die wel eens in Marokko zijn geweest? En Marokkaanse dames, hoe vonden jullie mijn ‘verslag’ en kijk op Marokko?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

382 reacties
 1. Youssra

  Prachtige foto’s.
  Dat mensen zeiken over dat je die boete laat zien dat klopt niet..
  Ik snap jezelf ook wel ben zelf Marokkaans.
  Maar aangezien jij als Nederlander niet zoveel er vanaf weet proberen ze je te flashen.
  Zoals de boete, als ik het was geweest kan je ze zo omkopen met 20 dirham (2euro).
  Ook die taxirit die je zei van een kwartier voor 150 dirham (15 euro) hebben ze je geflasht haha, als ik met de taxi ga voor 2 uur is het 5euro per persoon. Maar het is het wel waard. Vind de geiten echt grappig en heel leuk om te zien dat je het naar je zin hebt. Ik mis Marokko nu al zo erg =( maar ga er deze zomervakantie wel weer heen. Xx :inlove:

 2. Nassima

  Jullie hebben allemaal gelijk! Marokko is een super land! Ik ben zelf Marokkaans en ga elk jaar met het vliegtuig naar Marokko! Ik krijg er nooit genoeg van! 🙂 Ik vind het leuk dat Misslipgloss haar verhaal & reis met ons wou delen! Super leuk! 🙂

 3. Mira

  Wat grappig, ik ben er zelf op vakantie geweest en ik herken allerlei dingen, zo leuk! ook ik kreeg ongewild hele hennakunstwerken op mijn hand en slangen om mijn nek 🙂 ook het dakterras in Marrakech en Essaouria. Zelf de slager herken ik nog :inlove:

 4. Dila

  Wow, wat een super leuke verslag!

  Ik ben zelf een Marokkaanse dame, en ik weet met wat je bedoeld over de mensen die perse willen dat je producten van ze koopt.

  Ik ga elk jaar naar Marokko (in de zomervakantie) en ik vind het super leuk, vooral omdat ik mijn familie weer zie, maar omdat ik weer in ´mijn eigen cultuur´ ben.

  De mensen die dingen verkopen in Marokko, kunnen heel vaak zien of je niet of wel in Marokko woont. En natuurlijk weten zij dat als je niet uit Marokko komt maar juist uit Nederland, dat je wel meer geld heb, en dat de dingen in Nederland veel duurder zijn. Dus meestal denken ze, o met haar ga ik niet afdingen, of o ik ga haar vragen of ze die en die en die ook wil kopen, en dan gaan ze veel verhaaltjes vertellen zodat je het toch koopt. En het is echt zo dat Nederland veel duurder is dan Marokko. Marokko is echt goedkoop! En in toeristische steden zoals Marrakesh, Rabat, Tanger, Casablanca ect. zijn veel duurder dan andere steden, waar niet veel toeristen komen.
  Haha, maar ik ben wel goed in afdingen, maar soms vind ik het wel zielig voor de mensen die het niet goed hebben.

  En het eten is daar super lekker, en natuurlijk ook de koekjes! 😀

  En het klopt wat je zegt eerst afhandelen hoeveel je voor iets betaald, en dan pas uitvoeren!

  Super leuk Cynthia!

  Lieffsss Dila

 5. claudia

  ik vind marokko echt niks ik ben nederlands en ik weet 100% dat het daar niks is tvoee ik haat marokko

 6. Nadia

  ik ben zelf ook marokkaans en je kan gerust spulletjes voor de armen meenemen er zijn behoorlijk veel mensen die het niet goed hebben ik deed het btw zelf ook ik nam oud speelgoed mee en gaf het aan de kindjes :love: , ik vind marokko ook echt supermooi lekkere zoete koekjes en lekker aan het strand liggen ! prachtig allemaal , tjah van die henna is een beetje overdreven .. :/

 7. Iman

  Hey Cynthia!

  Wat leuk dat je naar Marokko bent geweest! Zou ik ook wel willen rond deze tijd van het jaar!
  Ik las je verhaaltje van het henna-vrouwtje, beetje overdreven deed ze maar okay haha
  Een tip voor de volgende keer, zwarte henna is niet te vertrouwen. Heb er slechte dingen over gehoord, dat het niet goed is voor je huid enzo..

 8. Lotus

  Super mooie foto’s!
  Ik zou er zelf wel naar toe willen maar aan de andere kant ook wel weer niet ik vind het een beetje eng, ( het is mijn mening ik ben nog jong xP),
  Dat geitje is zo cute! && het is daar mooi! :blush:

  • g

   vind je

 9. jwz

  maar dat geitje is zoooooooo schattig xx

 10. jwz

  ik ben nog nooit in marokko geweest en mijn mening is dat ik Ook nooit wil gaan want het lijkt me daar niet veilig enzo
  en ik zou liever naar een luxere land gaan zoals Turkije :inlove: :inlove: ben al vaker naar turkije gegaan en het is er heeeeeeeeeel mooooi :love: :love:

  xx niet erg bedoeld

  • sofie

   ja dat is wel waar Ik ben ook vaker in turkije geweest en het is daat prachtig

   ps cynthia je moet ook een keer naar turkije gaan je zult ervan genieten

   xxxx Sofie

  • Camillia

   Voor de mensen die aangeven dat Marokko hun niet ”veilig” lijkt en niet zo ”luxueus”.Ik houd er niet van als mensen al een mening/oordeel klaar hebben terwijl ze niet weten waar ze het over hebben. Marokko kent veel luxe! En is mede daardoor zeer geliefd bij héél veel celebrities, leiders, fashion designers en sporters (de meeste van hen bezitten daar ook huizen). Vooral Casablanca, Marrakech, Tanger en Tetouan zijn heel erg intrek. Je kunt in de steden heerlijk winkelen( verschillende modeketens zoals de H&M, Zara, Berschka, Mango etc. maar ook grote designer winkels zoals; Armani, Prada, LV, Gucci, Versace, Givenchy etc.) en uit eten. En vergeet het plaatsje ‘Ifrane’ niet, het lijkt wel of je ergens in Europa bent belandt, enorm mooi daar!
   Ook leuk om te bezoeken de Spaanse kleine steden op Marokkaans grondgebied: Ceuta en Melilla.
   Je kunt in Marokko genieten van je zonvakantie maar ook van je wintersportvakantie. En vergeet niet de gastvrijheid van de mensen, het heerlijke eten, de cultuur en vele bezienswaardigheden. Natuurlijk heeft het land ook minder mooie plekken en kent het ook armoede. Maar welk land heeft dat nou niet? Btw, Marokko is enorm verwesterd ten aan zien van andere Arabische landen. Het land heeft een Arabische kant maar ook een Westerse kant. Het wordt niet voor niets ”de poort naar Europa” genoemd. Er lopen gesluierde dames rond maar ook dames met rokjes, jurkjes, singeltjes etc. Synagogen en moskeeën zijn er in het land te vinden. Er wonen daar Joden en Moslims naast mekaar, ja je leest het goed! Voor de mensen die hun oordeel aan klaar hebben zou ik zeggen; Verdiep je eens meer in een land! En zoals het eigenlijk voor elke reis geldt; ga niet in je eentje opstap in de avond, let goed op je spullen, niet rond lopen met grote tassen. Dan zal je zeker niets gebeuren. In je eigen land kan je ook van alles gebeuren. Btw, dat geitje is zoooo snoezig! :inlove:

  • Nassima

   Hey , ik snap dat je bang bent. Maar als je de ervaringen van andere hoort , denk ik dat je niet zo snel bang hoeft te zijn! Marokko is echt een top land! En er is mij nooit is overkomen. En elk land hoor je de eerste keer bang te zijn. Ik hoop dat je toch ooit een keer naar Marokko gaat , en het mooie cultuur ontmoet. 😉

  • Nassima

   En trouwens nog. Marokko is heel luxe. Ga maar naar Casablanca of Marakkech! Onwijs luxe! Kijk maar bij foto’s op Google.

 11. Sofie

  Ik heb een vraag. Weet je misschien of het gewenst is om spulletjes voor de arme mensen mee te nemen en zijn er veel arme mensen?

  • Miss Lipgloss

   Ja die zijn er, maar ik weet niet hoe en of je dat zou kunnen doen. Misschien Marokkaanse dames die je hier tips over kunnen geven?

  • Nina Belinfante

   Ik denk dat het geen probleem is om spulletjes mee te nemen voor de arme. Arme mensen heb je in ieder land. Ik denk dat je beter de kleine dorpjes of de bergen in moet, daar kom je veel arme mensen tegen maar in de grote steden bijna nauwelijks. Wel hier en daar een bedelaar.

 12. Tamara

  Wat een super mooie foto’s. En dat geitje, wat zie zij of hij er kei lief uit! Om Verliefd op te worden ^^

 13. N.

  Ik als Marokkaanse kan heel goed begrijpen dat het overweldigend is voor iemand die een eerste keer naar Marokko gaat en dan nog wel naar Marrakech. Cultuur en mentaliteit is daar anders dan hun en ik vind et top dat je het ook omschrijft als anders en niet perse ‘slechter’. Mooie foto’s heb je gemaakt. Essaouira is echt een topstad!

  • Miss Lipgloss

   thanks N., wat fijn om te horen dat je het begrijpelijk vind. Ik ervoer het echt als overweldigend!

 14. Rivka

  Mooie foto’s!
  Ik krijg gelijk zin in de zomer & vakantie!!

 15. Edith

  Super leuke foto’s! Die geitjes in de boom hahaa hoe lief :inlove:

 16. Jennifer

  Leuk om te zien! Ik vind het altijd zo grappig om geiten in de boom te zien, altijd als ik in turkye ben zie ik het wel. Maar ik heb ze er nog nooit in zien klimmen haha

 17. Stillelezer

  Cynthia,
  Als Marokkaans-zijnde vond ik je verslag ge-wel-dig!
  En alles komt mij bekend in de oren.. letterlijk alles!
  Van de hennavrouw tot de mensen tot de geiten haha.

  En wat leuk dat er zoveel Marokkaanse meiden MLG volgen.

  Helemaal top!

 18. Ise

  Erg leuk om te zien! Ik schrok serieus toen ik die geiten in de boom zag haha.

 19. Anna

  Mooie foto’s! Dat geitje is super schattig en die geiten in de boom zijn ook erg leuk haha. Ik zou me er niet echt thuisvoelen denk ik, sowieso houd ik er niet van als mensen opdringerig zijn…

 20. Femke

  Ahh wat tof om te zien! Dat babygeitje is zoooo schattig, ik snap dat je ‘m mee wilde nemen haha. Maar dat van de henna vond ik wel apart dat dat zo ging… Nogmaals: super om te zien 😀

 21. Avery

  Hey wat toevallig! Laatst afgesproken met een vriend (die aan de andere kant van de wereld woont) om elkaar in Marokko te ontmoeten in Juni. We houden beide van reizen en andere culturen, en ben al helemaal enthousiast geworden door je verhalen! Je foto’s zijn ook erg mooi.

 22. Lina

  Wat een geweldige foto’s! Ik krijg er echt heimwee van.
  Ik als Marokkaanse geboren in Nederland, zou dolgraag terug willen naar marokko.
  Het is er zo levendig, ik hou van de drukte, ik mis de chaos op de wegen. Ik mis de temperaturen, de lieve sociale mensen en soms mis ik stiekem zelfs de ongeregeldheid van de mensen. Het feit dat ze zich NOOIT aan afspraken houden, en zich nooit druk maken om de tijd. Ik heb het gevoel dat iedereen er daar maar een beetje leeft van dag tot dag. Ze zien vanzelf allemaal wel waar ze terechtkomen. Ik als Marokkaanse ervaar natuurlijk ook de opdringerigheid van verkopers daar, en hennaya’s ( vrouwen die de henna zetten ) maar ik moet zeggen dat ik redelijk sterk in me schoenen sta en er tegen opgewassen ben. Natuurlijk heb ik ook wel eens een voorvalletje gehad. Bijv. een jongen die aan mijn borsten zat terwijl die snel langsliep, maar ik laat die jongen dan ook niet zo makkelijk van me afkomen. Ik moet wel zeggen dat ik het altijd jammer vind als toeristen naar Marokko gaan en er met zo een rotgevoel van terugkomen dat ze nooit meer naar Marokko terug willen. Marokko is een prachtig land, en de mensen zijn over het algemeen geweldig lief en spontaan. Natuurlijk zitten er wat rotte appels tussen en het is jammer dat deze rotte appels vakanties en beelden van toeristen verpesten. Ik las hier en daar ook dat sommige Marokkaanse meiden vaak als ze in Marokko zijn al snel terug willen naar Nederland. Ik hoor dit heel vaak, en ik ervaar dit soms ook. Als Marokkaanse geboren in Nederland krijg je toch wat andere normen en waarden mee. En soms is het toch wel fijn dat mensen zich nu net wel aan een afspraak houden of op tijd komen. Over het algemeen moet ik zeggen dat ik zowel hier als buitenlander wordt gezien, als daar in Marokko ook. Want daar zijn we de ‘Hollanders’. Maar ik zou dolgraag op een dag in Marokko willen wonen. Ik voel toch net wat meer affiniteit met mijn vaderland.

 23. Hanne

  Wauw, wat een leuk geschreven stuk!
  Ook de foto’s zijn heel erg mooi, welk fototoestel gebruik jij precies?

 24. Youssra

  He Cynthia! Wat leuk dat je naar marokko bent geweest 🙂
  Zelf ben ik van mening dat het noorden van marokko echt heel anders is dan het toeristische marrakech/essaouira. Dan heb ik het over Tetouan/Tanger/Chefchaouen, dat is echt prachtig en helemaal niet toeristisch zoals dat wel zo is in het midden/zuiden van marokko. Misschien voor een volgende keer dus naar het noorden!!! Zal je volgens mij ook veel meer bevallen omdat het niet zo druk en toeristisch is.

 25. Roos

  Wauw het klinkt fantastisch!
  Heerlijk voor jullie. Hopelijk ben je weer lekker opgeladen en kan je er de komende tijd weer helemaal tegenaan 😉

 26. Nina Belinfante

  Prachtig :inlove: !! Marokko behoort tot een van mijn favoriete bestemmingen. Ik probeer het land ook vaak te bezoeken, samen met m’n vriend. De mensen, gastvrijheid, cultuur, Argan olie, eten, stranden, winkels. Voor de volgende keer moet je de tuin van Yves Saint Laurent bezoeken, echt de moeite waard! Mooi detail: Yves Saint Laurent is in Marokko begraven. En zeker richting Casablanca, neem een kijkje in de Morocco Mall (grootste shopping mall van Noord-Afrika). Waanzinnig mooi, hier zijn alle bekende merken(denk aan: Armani, YSL, Dior, Gucci, Versace, Prada, Louise Vuitton, Zara, H&M etc.) en ketens gevestigd. Ook leuk: het noordelijke gedeelte van Marokko; Tanger, Tetouan heeeel veel Spaanse invloeden. Ook leuk; de Joodse straatjes in Marokko. Voornamelijk in Fes en Casablanca. Mooi om te zien hoe Arabieren en Joden in een Arabisch land wél heel goed met elkaar kunnen omgaan.

 27. Nina Belinfante

  Prachtig :inlove: !! Marokko behoort tot een van mijn favoriete bestemmingen. Ik probeer het land ook vaak te bezoeken, samen met m’n vriend. De mensen, gastvrijheid, cultuur, Argan olie, eten, stranden, winkels. Voor de volgende keer moet je de tuin van Yves Saint Laurent bezoeken, echt de moeite waard! Mooi detail: Yves Saint Laurent is in Marokko begraven. En zeker richting Casablanca, neem een kijkje in de Morocco Mall (grootste shopping mall van Noord-Afrika). Waanzinnig mooi, hier zijn alle bekende merken(denk aan: Armani, YSL, Dior, Gucci, Versace, Prada, Louise Vuitton, Zara, H&M etc.) en ketens gevestigd. Ook leuk: het noordelijke gedeelte van Marokko; Tanger, Tetouan heeeel veel Spaanse invloeden.

 28. Faar

  Hoi!

  Die geiten foto’s zijn fantastisch. Vooral die geiten in de boom. LOL!

  Mijn ouders zijn geboren en getogen in Marrakech en ik ga er (zo goed als) ieder jaar naartoe.
  I fancy myself a Marrakchia. 😉 Al moet ik wel toegeven dat Marrakech zwaaaaar achteruit is gegaan qua sfeer en cultuur. Het gaat nu eigenlijk alleen maar om toeristen en zoveel mogelijk omzet draaien. Blegh!

  Voor de meiden die naar Marrakech willen gaan raad ik aan (als de mogelijkheid er is) om met een Marokkaanse vriend/vriendin te gaan die weet hoe je met Marokkanen om moet gaan.
  De mensen zijn er over het algemeen zeer warm en aardig, maar er zit ook genoeg scum tussen (zoals overal natuurlijk).

  Essaouira en Ouarzazate zijn mijn nieuwe favoriete plekken in Marokko. De sfeer in Essaouira lijkt erg op de sfeer van Marrakech zoals het vroeger was, maar dan wat artistieker.

  Anyway, altijd leuk om te horen dat mensen het leuk hebben gehad in Marokko.

  xXx Faar

 29. Rebecca

  Kan er nooit zo goed tegen om die beestjes te zien, over het algemeen zien de beestjes die jij op de foto heb er wel goed uit maar te weten dat er zo veel zwerfbeesten zijn vind ik echt ”pijn” doen. Zou ze het liefst allemaal mee naar huis nemen en verzorgen en heel veel liefde geven. Wel heel bizar om die geiten zo in een boom te zien, ik dacht dat dat altijd nep was hahaha en dat die beestjes echt niet in een boom konden klimmen. Het ziet er iniedergeval heel erg grappig uit hihi

 30. Ongevera

  Omg! Dat babygeitje is zo’n dropje! 😀 😀 😀 It made my day! Zo lief dat je het geitje vasthoudt, heeeeeeeeeeel cute. Ook die foto van jullie met die geiten in de boom, haha hilarisch!
  Ik heb een fotootje opgeslagen, want dit schattige geitje, moet mijn vriend even zien.

 31. Eva

  Lieve iedereen,

  Graag wil ik mijn Marokko / Marrakech ervaring met jullie delen. Ik ben inmiddels 7 keer in Marokko geweest en iedere keer als ik aan mijn eerste keer denk lig ik helemaal in een deuk. Wat een cultuurshock maakte ik mee. Ik wist niet wat me overkwam (was overigens Marrakech). De mensen kunnen inderdaad een beetje opdringerig overkomen en ik als bange toerist wist niet hoe ik me moest gedragen. Eenmaal terug in Nederland wist ik niet zeker of ik het nog ooit zou doen.

  Op een dag bekeek ik weer de foto’s van mijn vakantie en begon het toch weer te kriebelen. Ik boekte twee weken nadat ik de foto’s weer bekeek mijn tweede reis naar Marrakech. Dit keer met een compleet andere houding. Ik wist inmiddels dat Marakkech helemaal niet eng was en dat je de opdringerige mensen gewoon nee moest verkopen.

  Deze tweede reis was de beste reis die ik ooit heb gemaakt (en ik heb wat reizen gemaakt!). Ik heb Marrakech echt goed leren kennen en door mijn zelfverzekerde houding had ik Marrakech aan mijn voeten. Ik heb zoveel mensen leren kennen tijdens mijn reis, zoveel geleerd, ongelooflijk veel gezien en ook veel cultuur opgesnoven. Marrakech heeft een geweldige nachtleven en overdag kun je overigens ook lekker chique doen in de nieuwe stad. Wil je toch wat meer cultuur? Trek dan je sneakers aan en ga de oude stad ik met in je achterhoofd dat niemand je iets kan maken. Marrakech is een stad vol politie die toeristen constant beveiligen (ook veel politie in burger). Deze politieagenten staan binnen 1 seconde voor je neus als je een gil geeft. Ik heb me nooit veiliger gevoeld eerlijk gezegd.

  Na deze geweldige reis ben ik ieder jaar naar Marokko geweest en heb ik ook andere plaatsen mogen leren kennen (Tanger, Tetouan, Casablanca, Rabat, Fes, Meknes) en ik ben helemaal om. Het leuke aan Marokko is dat alle steden zo ontzettend verschillen. Het opdringerige wat je op de markt in Marrakech ziet, zie je eigenlijk nergens meer anders in Marokko. De Marokkanen in Marokko zijn echt heel gastvrij en oprecht aardig. Als je even door dat opdringerige prikt (tja, dit is nou eenmaal hun baan) dan kom je altijd lieve mensen tegen.

  Marokko is een super veelzijdig land. Wil je feesten tot in de late uurtjes? Dat kan. Wil je cultuur opsnuiven? Kan ook. Wil je fashion en beauty? Ook dit kan! Om maar niet te spreken over het geweldige eten.

  Kortom, je eerste keer Marokko zal een hele ervaring zijn. Je schrikt en het zal een beetje vreemd voelen. Maar dit komt omdat het zo anders is dan hier. Als je het land eenmaal door hebt dan wordt je echter super verliefd en blijf je terug gaan. Voor mij is en blijft Marokko de geweldigste ervaring ooit!

  Groetjes!

  • Marije

   Mooie reactie! Het begint gelijk te kriebelen bij mij om eens naar Marokko te gaan, (:

 32. noena

  sorry maar vind die opmerking over die boete een beetje krom, alsof je in nederland geen boete krijgt als je te hard rijdt. In nederland krijg je al een boete als je een kapot fietslampje hebt. Je reedt te hard en daar gelden regels voor, zoals in ieder ander land.

  • Miss Lipgloss

   Het was meer bedoeld dat we maar 9km te hard reden en meteen van de weg werden gehaald. Het is een overtreding en natuurlijk hebben we dit gewoon betaald. Maar in Nederland op snelwegen rijd ik standaard 10-20km te hard en heb nog nooit van m’n leven een boete gehad, laat staan van de weg gehaald voor zo’n overtreding. Het verbaasde me gewoon dat ze daar in Marokko zo streng op waren. That’s all.

  • Fleur

   Ik vind het heel vreemd dat je aangeeft standaard te hard te rijden. De snelheidregels zijn er niet om jou te pesten. Die regels zijn er voor jouw en ANDEREN hun veiligheid. Iedereen rijdt wel eens een keer te hard, maar standaard te hard rijden vind ik echt niet kunnen. Een groot gedeelte van de dodelijke ongelukken wordt hierdoor veroorzaakt. Je brengt hiermee niet alleen je eigen leven maar ook dat van anderen in gevaar.

  • Stillelezer

   Wat een onzin zeg!
   Ze maakt een verslagje over Marokko wat ze heeft meegemaakt, dus mag het bonnetje er ook bij!
   Ze laat alleen weten wat ze heeft meegemaakt, je voelt je meteen al aangevallen.

   Ps. En mocht je een Marokkaanse zijn.. ik ben ook een Marokkaanse!

 33. Maureen

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt.
  Vooral die foto met dat geitje is super mooi!
  Ik zou zo naar Marokko willen.
  Ik vroeg me af: begrijpen alle mensen daar Engels?

  • noena

   meer frans dan engels maar wordt ook zeker engels gesproken of met handen en voeten. Marokkanen zijn heel vriendelijk dus met welke taal dan ook kom je er wel 😉

 34. Deborah

  OMG! ben jaloers op je, volgens mij heb je echt een hele leuke vakantie gehad 🙂
  haha dat verhaal met die henna, ik had ook geen nee meer kunnen zeggen hoor denk ik. En die geitje is echt cutee 🙂 die in de boom zitten dat ziet er echt heel raar uit hahah 😛

  lijkt me ook leuk om een x naar marrokko te gaan

 35. Evelyn

  Dat geitje! Ik ben verliefd!

 36. Kenza

  Je vroeg de mening van de Marokkaanse dames over je verslag.. Nou, hier komt -ie 🙂
  Ten eerste wil ik zeggen dat ik het heel jammer vind dat je Marokko een “opdringerig” imago geeft. Natuurlijk, het is jouw ervaring. Maar het is jouw ervaring met Marrakesh en niet met Marokko zelf. Het heeft ook ontzettend veel negatieve reacties opgewekt. Ik heb ze bijna allemaal gelezen. Ik vind dat heel erg jammer en het doet me eerlijk gezegd een beetje pijn om dat te lezen. Marokko is ontzettend gastvrij en open. Marrakesh misschien niet zo, maar dan moet je spreken over Marrakesh en niet over Marokko. Het is en blijft uiteindelijk een toeristenstad en de inwoners weten dat. Hun inkomen is ook afhankelijk van de toeristen. Ze hanteren misschien niet altijd de juiste methodes, maar het is wel zo. Ook van die vrouw met henna (wat ik overigens echt heel vreemd vind!!) dat is een ervaring met 1 vrouw. Maar je beschrijft het alsof het hele land zo is. Jammer.
  Een aantal jaar geleden heeft mijn oom (een Marokkaanse man dus) zijn Nederlandse vriendin meegenomen naar Marokko. Ze is een aantal keer naar Marokko geweest en zij heeft nog nooit zulke ervaringen gehad, dus het heeft ook niet zo zeer te maken met dat vrouwen die Westers zijn anders worden behandeld. Het is natuurlijk wel zo, maar het is niet een voornaamste reden. Het heeft ook te maken met de vibe die jij loslaat. Begrijp me niet verkeerd, ik spreek nu in z’n algemeenheid, dus ik doel niet op jou!
  Daarbij moet je niet vergeten dat Marokko een wereld van verschil is vergeleken met Nederland. Vergeet niet: het is zelfs in een ander continent. Nu kun je zeggen dat andere continenten ook anders zijn, maar we hebben het hier over Afrika. Een derdewereld continent. Plus, Marokko is een land dat zich niet volledig zal aanpassen aan toeristen. Je hebt veel landen die zich toeristisch/westers opstellen voor de toeristen. Nou moet ik zeggen dat Marokko dat de laatste jaren ook veel doet, maar zoals ik al zei: het is en blijft een wereld van verschil, omdat het ook een wereld van verschil ís.
  Voordat jij en elke andere bezoekster een conclusie trekt over Marokko, leer het land echt kennen. De mensen zijn ontzettend gastvrij en de cultuur en de natuur is prachtig. Een voorbeeld heb je zelf gegeven: toen je bij de Argan dames was! Marokko is een land van veel culturen (je hebt ook verschillende volkeren binnen in het land en zelfs verschillende dialecten die in geen enkel opzicht op elkaar lijken), dus je kunt eigenlijk niet eens een conclusie trekken over Marokko als je maar één stad hebt bezocht. En dat maakt Marokko ook mooi en uniek. Het is een land met Arabische en Afrikaanse invloeden, prachtige en unieke combinatie als je het mij vraagt! En dat zeg ik niet omdat ik een Marokkaanse ben. (Overigens voel ik mij meer Berbers dan Marokkaans, maar hier wil ik geen discussie over openen. Het is een kwestie van identiteitsgevoel).
  Kortom, ik vind het jammer hoe je sommige aspecten een negatieve lading hebt gegeven, terwijl het misschien niet eens je bedoeling was. Ik raad je aan om eens andere steden van Marokko te bezoeken. Ik weet zeker dat je mening zal veranderen, op een positieve manier! :blush:
  Oh and btw, dit is absoluut geen aanval. Het is gewoon wat ik heb geobserveerd uit je post en de comments en daar heb ik mijn mening op gegeven! Ik hoop ook niet dat je het negatief opvat, want zo bedoel ik het absoluut niet! 🙂

  • soumia

   Je hebt helemaal gelijk!

 37. Fieke

  Ahhh, dat geitje, die geitenboom, te cool! :inlove:
  Jammer van die Henna, maar het ziet er wel mooi uit.
  Toen we in Turkije waren vorig jaar heb ik steeds als we in de stad waren mijn moeders hand vast gehouden, ik voelde me (als 12 jarige) toch onveilig. Maar het was echt een geweldige vakantie.

 38. Eline

  wat een mooie foto’s. Doet me denken aan de fata morgana van de efteling. Krijg ook zin om op vakantie te gaan.

 39. Emy

  Chyntia, ik volg je blog al heel lang met plezier, ook al reageer ik nooit – maar nu moet kan ik het even niet laten! Ik ben al jaren samen met mijn Marokkaanse vriend, en we gaan bijna elke zomer naar Marokko. Die vrouw op Djemma el Fna die zo aandrong bij jou, die herken ik! Afgelopen zomer kreeg mijn vriend knallende ruzie met haar omdat ze hetzelfde bij mij probeerde te doen als ze bij jou deed. Toen mijn vriend boos werd probeerde ze hem met de hennanaald in zijn oog te steken, heel eng! Toch best freaky, haha. Ik ben blij dat jij er ook zonder kleerscheuren vanaf bent gekomen!

  • Miss Lipgloss

   OMG… echt?! Het is dus maar goed dat we geen stampij hebben gemaakt… Brrrrrrr….

 40. Melissa

  haha! wat een gek zicht die geiten in die boom, ik snap niet eens hoe ze erin komen er erin kunnen blijven xo! Zo te zien heb je echt een prachtige reis gehad! :hihi:

 41. salma

  ik ben zelf ook marokkaans. ik weet wel wat je bedoeld over dat mensen je iets willen verkopen, maar ik heb het zelf nooit meegemaakt. als mensen mij iets wilden verkopen dan zei ik gewoon nee en lieten ze mij met rust. ook al bleef ik bij hun kraampje kijken probeerden ze ook niet iets op me af te dwingen. mischien komt het omdat ik ergens anders woon en is het per streek anders. ik woon in al hoceima, ik ben nog nooit ik marakkech geweest. wat ik wel heb gemerkt is dat ze dingen duurder voor je maken omdat ze weten dat je uit het buitenland komt (aan je kleren enzo). ondanks al deze dingen ben ik dol op marokko en elke keer als ik er ben voel ik mij echt thuis en geniet ik echt. ik verheug me er elk jaar weer op 🙂 ik zou eigenlijk ook wel naar zo’n resort willen gaan lijkt me wel leuk.

 42. Stèphanie

  Haha, die boom vol met geiten.. grappig gezicht!
  Leuke vakantie, zoiets wil ik ook wel eens doen!

 43. Claudia

  Mooie foto,s zeg!:) ook een leuk artikel. Het ziet er wel allemaal geweldig uit! De henna is erg mooi, zoiets heb ik nog niet eerder gezien.

 44. Anne

  Wauw het ziet er geweldig uit! Lijkt me wel inderdaad heel anders dan hier in nederland!
  Ik moest echt meteen aan SATC 2 denken toen ik de foto’s zag!

 45. paulien

  haha die geiten! ik wist niet dat die konden klimmen.
  en dat kleintje, wat een schatje!

 46. Milou

  Erg mooie foto’s!
  Het resort ziet er ook erg mooi uit, alleen ik vraag me wel af waar al dat water voor het zwembad
  vandaan komt..
  Vaak komt dat namelijk uit aquifers en dat zorgt ervoor dat de grond uitdroogt en vaak veel armere mensen geen toegang hebben tot gezond drinkwater :(.
  Ik hoop wel dat je er van genoten hebt.
  xx

 47. Lotte

  Erg herkenbaar de agressieve manier van verkopen,,, is ook zo in Egypte…hou daar helemaal niet van.
  Die geiten zijn echt te grappig in die boom! Haha

 48. yourMFL

  Zier eruit als een geweldige vakantie! Ik hoop dat je er van genoten hebt. Nu maar weer is lekker van thuis genieten met de lieve Chubby en misslipgloss!

 49. Anya

  Wat een geweldige foto’s. Ik mis Marokko heel erg, ik voel mij er veel meer thuis dan hier in Nederland op een één of andere manier. Alleen op sommige plaatsen binden ze die geiten vast in de bomen zodat ze er niet meeruitkunnen. Maar volgens mij niet bij die foto van jou.. :blush:

 50. Ratna

  Hahaha die geiten in die boom, geweldig! Ik dacht dat ik ergens had gelezen dat geiten de arganpitten opeten en dan heel uitpoepen en dat men die “poeppitten’ gebruiken om de olie te maken.

 51. Lala

  Echt heel grappig dat zo’n stijve geiten zo soepeltjes in een boom staan. Ook grappig dat die babygeit lacht. De meeste dieren hebben van zichzelf geen lach op hun gezicht.

 52. Eline

  Haha die foto met die geiten in de boom is echt komisch!! verder echt heel leuk om te zien.. en het eten ziet er heerlijk uit, ook voor vegetariers 🙂

 53. Lotte

  Ik ben in ook in Marokko geweest, ik ben er ongeveer 2 weken rondgetrokken en ik heb echt best wel veel gezien. En precies wat jij zegt; ik voelde me verder van huis dan ooit, terwijl ik wel op veel verdere bestemmingen ben geweest. Het is zo’n ander land, maar wel echt heel bijzonder! Haha wat leuk dat jullie een foto hebben van geiten in een boom, ik baal er nog steeds van dat ik dat ben vergeten vast te leggen. Ik moest er steeds zo hard om lachen, het maakte me echt vrolijk!

 54. Tara (Beauty as a Lifestyle)

  leuk! ik wil er ook graag eens heen, alleen jammer van die henna en dat mensen je er zo opdringerig benaderen.ik had het al wel verwacht, maar dit is wel erg extreem. ik kan normaal al niet goed nee zeggen, laat staan dan! wel fijn dat de jongen van de tassenkraam zo rustig was. en die geitjes! super leuk, echt een gek gezicht zo in die boom, en dat geitje wat je vast hebt is echt super schattig 🙂

 55. Justify

  Mooie foto’s en een leuke reis.

  Marrakesh is een stad met prachtige tuinen, paleizen en riads. De situatie rondom het plein, djemaa el fna is wat mij betreft altijd ellendig te noemen geweest. Maar goed dat geld natuurlijk voor veel grote steden, ik bedoel het centrum van Amsterdam is op veel plaatsen ook een smerig geheel.

  Maar wat Marokko voor mij kenmerkt is niet de steden maar de natuur en de verschillende gezichten die het heeft, de sahara, de zee, de prachtige bergen en de verscheidene natuurlandschappen. Ik lees dat ook nog graag terug op bijvoorbeeld: veelzijdig-marokko.blogspot.nl. Ik val daar soms van de ene verbazing in de andere.

  Helpt ook gelijk met een keuze maken waar je naar toe wilt. 💡

 56. Amanda

  Leuke fotoverslag, super mooie foto’s! Die zoete koekjes, nomnom.., zijn altijd zo lekker! En de henna op je hand, erg gaaf met glitters!

 57. Lise

  Hele mooie blogpost! Ik ben ook zeker nieuwsgierig naar Marokko! En ik heb heel erg hard moeten lachen om die foto met geiten in de boom :’)

 58. Larissa

  Het was op de middelbare school mijn eerste reis naar een bestemming die niet lijkt op thuis, maakte enorm veel indruk & ik vond het echt prachtig. Marrakech is een aanrader voor iedereen! 🙂 Leuk verslag!

 59. Danique

  Leuk dat je het zo fijn hebt gehad! Persoonlijk zal ik nooit naar dit soort plekken op vakantie willen. De cultuur trekt me in zekere zin niet, en de opdringerigheid en aggressieve verkooptechnieken van de bevolking tegenover toeristen al helemaal niet.. Ik ben van mezelf nogal assertief en ik denk dat ik echt totaal uit m’n slof schiet als mij een dergelijk iets zou overkomen zoals jij met de henna hebt meegemaakt. Nee, ik weet van mezelf dat ik van ditsoort praktijken verschrikkelijk kriegelig en chaggerijnig zou worden. Het constant ‘op je hoede moeten zijn’ vind ik echt niet relaxt. Natuurlijk ligt dit aan de plek en is het in Marrakech heel toeristisch ingesteld en snap ik heel goed dat deze mensen ook brood op de plank moeten krijgen! Misschien zou ik in een andere (niet of minder toeristische) plek in Marokko de vakantie van m’n leven kunnen beleven, maar Marrakech, Nee.

  • Laila

   Goeie keuze, ik zou ook nooit voor Marrakech hebben gekozen, wel als ik met een grote groep zou gaan! Neem bijv, El Hoceima het is echt een moderne stad, die echter veel rustiger is dan steden zoals Marrakech. Verder heb je er onwijs veel Nederlanders, en het eten is echt fantastisch ! :inlove:

  • Iman

   Hmm Marrakech is misschien zo, maar geloof me niet alle steden zijn zo. Je praat nu een beetje negatief wat ik best jammer vind. Marokko is een geweldig land!

 60. Angela

  Wat een leuke foto van jullie en de geitjes, aaahw! Lijkt me mooi om ook eens naar Marokko te gaan!

 61. Sanne

  Wauw prachtig reisverslag! Ik ben altijd erg voorzichtig met het aaien/oppakken van dieren als ik op reis ben, aangezien die vaker ziektes met zich meedragen of zelfs hondsdolheid!

 62. Anonymous Red Lips

  Wat een geweldig mooie foto’s! En dat babygeitje dan, super schattig! Ik krijg zin om hem te knuffelen, haha. Het zag er echt super komisch uit, al die geiten in die boom. Heel fijn om te horen dat je het zo naar je zin hebt gehad!

 63. Katja

  Ik zou die vrouw van de henna op een andere manier terug benaderen.. Je zit gewoon niet aan mij! Ik ben zelf ook Marokkaans (geboren in nl) en dat haat ik ook van die drukke markten gelijk van alles aansmeren.. Omdat ik dan de taal spreek ben ik gelijk straight to the point..
  Maar wel hele mooie foto’s, had graag dit jaar gegaan maar helaas bij mij andere plannen.

 64. Kimberly

  Wat een prachtige foto’s allemaal zeg.. ik ben er zelf ook een beetje door overdonderd! Die laatste foto met jou met dat geitjes is trouwens heel erg leuk en schattig! Ik zou graag ook een keer naar Marrakesh willen, het lijkt me heerlijk om vooral het oude gedeelte te zien, heerlijk te eten, de cultuur op te snuiven en ervan te genieten! En wat een verhaal over je Henna zeg! Wel vervelend eigenlijk dat je er toch een soort toe werd gedwongen!

 65. Fleur

  Mooie foto’s zeg Cynthia! Wat leuk, gewoon een tweede sneak peek zo eigenlijk 🙂 Lijkt me heerlijk om na die mooie drukke stad weer in de rust terug te keren op een resort! Ben benieuwd naar de arganolie producten.

 66. Mer

  Heel mooi om te zien, ben namelijk zelf Marokkaanse. Ik vind dat je je nog goed staande hebt weten te houden in Marrakech. Ik kom uit een heel andere gedeelte van Marokko en daar zijn de verkopers helemaal niet zo opdringerig als in Marrakech. Toen ik daar was met mijn man werd ik gewoon boos tijdens het winkelen. Die mensen trokken je gewoon bij je arm naar hun kraampje toe. Gelukkig spreekt mijn man erg goed Arabisch en heeft hij ze wel erg goed duidelijk gemaakt dat ze mij niet moesten aanraken!

 67. Sarah Klein

  Dat geitje!!! Zo schattig! Dit vind ik de leukste posts, en eerlijk gezegd de reden dat ik naar je site kom! Heel erg leuk!

  Groetjes, Sarah

 68. Lotte

  Altijd leuk, dit soort posts! Net alsof je bijkletst met een goede vriendin en haar vakantieverhalen hoort haha.

 69. Merel

  Wauw, lijkt me echt een prachtig land! Wel vervelend dat die verkopers zo opdringerig zijn zeg. Ik zou ook heel graag naar Marokko willen, maar nu ik dit lees; iig niet alleen naar Marrakech.
  Ben iig enorm benieuwd naar je shoplog!
  Die vrouwtjes van die arganolie zien er trouwens super lief uit haha en die geitenfoto met jullie twee en de geitenboom is súper leuk!

 70. MB

  Haha geweldig!!
  Die koppen van de dieren staan daar niet zodat mensen weten om welke dier het gaat, maar staan daar gewoon om verkocht te worden. Ik ben zelf Marokkaans en ik weet dat de koppen van de dieren (schapen,koeien) gewoon worden gegeten.

 71. lot

  Die geit! Echt zoo lief! Ik hou normaal echt niet van geiten. Maar deze kijkt zo schattig haha.

 72. Linda

  Ik ben er ook geweest voor 1 dagje. Ik vond het echt verschrikkelijk, voelde me er totaal niet thuis en heel erg bang zelfs. Beste gevoel ooit toen we weer terug naar Spanje gingen. Wel vond ik het heel erg mooi land met de kraampjes en markjes en de kleine steegjes waar we door heen zijn gelopen. Dat vond ik wel echt geweldig maar dat angstige gevoel deheletijd nam het leuke toch aardig weg.

 73. Evelien

  Hahahaha die geitenboom!! 😀 Ipv kerstballen versierd met geitjes 😀 Leuk verslag, heel mooie foto’s! Wat jammer van die henna trouwens, je moet echt op je strepen staan bij zo’n dingen :s

 74. Elin

  Wauw! Wat een leven daar op straat! 🙂 Erg mooi om te zien, maar zelf zou ik er denk ik niet heen gaan, ondanks dat het er erg mooi is…

 75. jaimy

  wat een brutaliteit zeg, zomaar je vastgrijpen! Ik moet het al niet hebben als mensen zomaar aan me zitten, maar wat goed dat je toch beleefd bent gebleven zeg. Ik was allang m’n geduld verloren 😐 ik moest erg lachen om die geiten in de boom haha ik wist dat het goede klimmers waren maar dat ze ook echt een boom inspringen haha :p

 76. Daphne

  Fijn dat je het zo leuk hebt gehad 🙂
  Al moet ik heel eerlijk zeggen dat jouw negatieve ervaring(en) en ook de vele negatieve comments hier mij teleurstellen. Ik vind het jammer dat er zo’n negatief beeld geschetst wordt van Marokko. Ik ben zelf een weekje in Marrakech geweest vorig jaar, en alle negatieve ervaringen die iedereen blijkbaar gehad schijnt te hebben, nou daar heb ik totaal geen last van gehad. Ik vond de mensen in Marrakech juist heel lief en behulpzaam. In de souks zijn ze soms wel opdringerig, ja, maar als je ‘nee’ zegt of gewoon doorloopt zonder om te kijken dan is er eigenlijk niks aan de hand. Althans, zo heb ik het ervaren. Wij zijn ook vaak genoeg langs de henna-vrouwtjes, de aapjes en de slangen gelopen, maar geen enkele keer ‘er tussenuit geplukt’. En het eten is (meestal) gewoon veilig! Mijn vriend is juist enorm ziek geworden van het eten wat we bij een restaurant hadden gehaald (en ik hoefde het ook al niet te hebben, omdat het zo raar smaakte). Maar alle andere keren zijn we bij een tentje op het plein gaan eten en was er niks aan de hand! En ook een ryad hoeft niet persé druk te zijn. Wij hadden een ryad vlakbij het plein, maar het was precies zo afgelegen dat er uiteindelijk bijna niemand kwam. Het was echt een oase van rust als je daar binnen was, met een heerlijk dakterras waar je in stilte kon zonnen. Dus mocht je ooit gaan: zoek informatie op over het ryad, bijvoorbeeld op tripadvisor!
  Ik hoop dat een paar meiden die nu roepen niet naar Marokko te willen toch ooit eens gaan, want het is echt een levenservaring die je nooit meer vergeet. Vooral hoe anders het leven kan zijn dan je gewend bent. Gewoon even je vooroordelen laten varen en wat wereldkennis opdoen!

 77. Chantal

  Wat heerlijk om te lezen dit artikel en wat een prachtige foto’s

 78. Floor

  Hahaha die geiten in de boom zijn echt te grappig!

 79. Lara

  Ik ben zelf ook in Marokko geweest, we waren met z’ n allen in een resort aan zee. Ergens bij agadir in de buurt. Echt gaaf!
  We hebben tours gedaan omdat we niet graag op eigen houtje weg gingen.
  Wat heel bijzonder was toen we naar de bergen gingen, we zaten bij een chauffeur in een jeep en dat was echt eng. We reden daar als gekken over supersmalle weggetjes met scherpe bochten… En dan moesten er soms ook nog bussen passeren!
  We zijn toen naar een dorpje geweest waar speciale olie werd gemaakt, maar daarvoor moesten de noten eerst worden verteerd en uitgepoept door geitjes. Dan gingen de vrouwen de nootjes uit de poep halen en dan werd er olie van gemaakt. Dit en ook die dingen als hele koeien op de markt vond ik heel bijzonder, ik was nog 11 en ik had geen idee dat mensen ook in zo’ n andere cultuur leven.
  Ik vond het heel bijzonder!

 80. Lifesplash

  Wat een heerlijke foto’s! Ze zijn erg mooi, leuke sfeer ook. Dat henna verhaal is trouwens wel freaky zeg, last-minute geldtroggelen, jakkes. Nee, daar heb ik zó een hekel aan. Leuk verslag en al die lekkernijen zien er echt leuk, tof en mooi uit! Ik verlang gelijk naar de zon hierdoor haha. Leuk om te lezen ook dat je het naar je plezier hebt gehad. ^^

 81. Nesrine

  Wauwie ziet er super mooi uit. Ben zelf ook marokaanse (me ouders zijn daar geboren) maar ben zelf nog nooit in marakech geweest lijkt me wel leuk en mooi om er een keer heen te gaan. Die resort z

 82. Rianne

  oooh wat onwijs gaaf! ik wil zo graag naar Marokko toe…!

 83. A.ssia

  Heel erg leuk om dit verslag te lezen! Ik ben zelf half marokkaans en bijna 2 jaar geleden voor het laatst in Marokko geweest. Die keer daarvoor was toen ik 8 was. Ik was best veel vergeten en ik herken de cultuurshock waar je het over had. Ik vond het ook zo ontzettend anders maar daardoor juist zo avontuurlijk en leuk. Ik wil heel graag weer terug. Komende zomer zal het er waarschijnlijk niet van komen maar dat jaar erna hopelijk wel. Erg leuk dat jij dit mooie land en alles wat erbij komt kijken ook hebt mogen bewonderen. 🙂

  • A.ssia

   Ik kom zelf trouwens uit Tétouan, ben zelf nog nooit in Marrakesh geweest.

 84. Khadija

  Word heel erg misselijk van sommige reacties hier.

 85. Nadia

  Als Marokkaanse zijnde heb ik eigenlijk nooit iets voor Marrakech gevoeld, ben er nooit geweest en het schijnt idd erg toeristisch te zijn (met de vervelende manier van verkopen). Ik hou gewoonweg niet van die drukte. Marokko is een prachtig land, helaas is er veel armoede en wanhoop waardoor die mensen daar denken dat toeristen wandelende portomonneen zijn.. 🙁

 86. Louisa

  Wat een leuk verslag! Ik ben drie weken geleden ook naar Marrakech geweest en ik kan me enorm vinden in jouw ‘ervaringen’. Ik was daar met drie vriendinnen, en we hebben wel een paar keer last gehad van opdringerige mannen, wat niet zo fijn was. Dus het is echt wel een aanrader om iemand van het mannelijke geslacht mee te nemen . Overigens heb ik net hetzelfde meegemaakt als jij! Op Jemma el fna, kwam er ook een vrouw naar me toe die ineens henna op mijn hand ‘spoot’, zonder te vragen. Ik was ook helemaal overdonderd en voor ik het wist zat ik daar op dat stoeltje en had ik er ook geld voor betaald :hmm: . Maar, ja achteraf wel een leuk verhaal om te vertellen 😆 . Voor de rest ook een geweldige reis gehad!

 87. Ester

  Ik vind de henna echt heel erg mooi geworden.
  Alleen wel jammer dat het op die manier moest gebeuren.. je hebt nu in ieder geval wel altijd iets om over te praten haha.
  Mooi land ook! Maar het trekt mij persoonlijk niet echt aan.
  Ik ga liever naar Italie, spanje, NewYork, Miami, Las vegas & noem maar op.
  Dus geen Marokko, Turkije, Oostenrijk of weet ik het wat, voor mij. 🙂
  Maar niettemin, de foto’s zijn prachtig!

 88. Amy

  Wat ziet het eten er lekker uit! :love:

 89. Kim

  Wat een super mooie foto’s!

  Mijn vriendin is twee weken geleden ook in Marrakech geweest en had precies hetzelfde meegemaakt met de henna. Ik heb dit gelukkig nog nooit mee gemaakt er word altijd op een afstandje naar me gezwaaid en gevraagd of ik wil komen haha.

  En dat van die cultuurschok kan ik wel begrijpen. Dat had ik ook toen ik voor het eerst in Marokko was. Gelukkig heb ik dat niet meer en kan ik zeggen dat zodra ik daar ben, dat ik me echt thuis voel. :love:

 90. beautyradiant

  ik zie dat jullie het leuk hebben gehad. niet echt iets voor mij. je hebt mooie foto’s gemaakt. 😉

  liefs melanie

 91. Soesja

  Ik heb (een hele tijd geleden alweer, 2008!) een keer een rondreis gemaakt door Marokko. Toen zijn we ook naar Essaouira en Marrakech gegaan! Ik vind je beschrijving heel goed, het is inderdaad écht een cultuurshock. Wij zaten in Marrakech in een Riad in de stad en dat was eigenlijk ook heerlijk! Echt een oase van rust tussen alle drukte, heel bijzonder. Maar kan me voorstellen dat zo’n resort ook heerlijk is. Volgens mij heb je het helemaal super gehad 🙂

 92. claudia

  Blij te horen dat je het zo leuk hebt gehad :). Een jaar terug ofzo is daar een aanslag geweest, waarbij 1 nederlander is omgekomen, en dat was een oud-leraar van mij..ook nog eens de leukste leraar die ik ooit heb gehad, wat kon ik veel van hem leren! alleen daardoor heb ik echt een negatief gevoel bij marokko.. was ook blij om op twitter te lezen dat je weer terug was!

 93. Mandy

  Wat veel foto’s ! Marokko staat ook nog op mijn lijstje van landen waar ik graag heen wil, het lijkt me zo mooi daar. Wat brutaal trouwens dat die vrouw ineens die henna tattoo ging zetten haha

 94. Kelly

  Ik ben ook eens naar Marokko geweest en ik vind het erg leuk om zo’n fotoverslag te zien. Ik herken nog van alles en vind het erg leuk om het nu weer ‘terug te zien’ 😀 :inlove:

 95. Laurence

  Ik ga in september met men vriend! Hij wil in een riad slapen maar na jouw artikel zal hij toch liever in een resort slapen :p

 96. debby

  jeetje lady wat prachtig. Krijg helemaal zin om zelf te gaan…

 97. Sarah

  Hoi Cyntia,

  Wat een mooi verslag heb je ervan gemaakt! Ik ben blij dat je toch hebt genoten ondanks de ‘vervelende’ ervaringen in de souk.
  Zoals een lezer eerder opmerkte komt dat ‘opdringerige’ manier van verkopen helaas vooral in Marrakesh voor en ik vind het daarom ook erg jammer dat daardoor de algehele indruk van het land en de bewoners een bitter randje krijgt.
  De mensen die in Marrakesh wonen zijn gewend aan toeristen en er heerst de gedachte dat toeristen het goed hebben waardoor ze zich anders opstellen naar deze toeristen toe dan dat ze zouden doen tegen hun eigen, meestal arme, bevolking. Dit komt dus voornamelijk door de armoede die in de omgeving heerst en aangezien de straatverkopers daar heel weinig verdienen proberen ze op deze ‘verkeerde’ manier wat geld te verdienen om hun gezin te onderhouden.

  Het is even schrikken als je dit niet gewend bent maar laat je er vooral niet van weerhouden om andere plaatsen in Marokko te bezoeken want ik kan je echt uit ervaring zeggen dat dit soort praktijken niet of nauwelijks in de rest van land voorkomen.
  Op vele andere plaatsen en dorpen zijn de mensen juist heel erg gastvrij en vriendelijk zonder er iets voor terug te willen hebben. Vooral in de wat kleinere dorpen en de ‘geen toeristische’ plaatsen zul je een heel ander soort mentaliteit bij de bewoners terugvinden.

  Dus ben je van plan om naar Marokko te gaan en wil je echt cultuur snuiven dan zou ik zelf aanraden om naar dorpen en steden te gaan waar het niet toeristisch is, want zoals ik al zei zul je dit soort gebeurtenissen niet of nauwelijks (er zullen altijd wel vervelende verkopers zijn maar dit is overal in de wereld zo) ondervinden.

  Dus wees gewaarschuwd dames en heren..wil je toch naar een toeristisch plaatsje in Marokko gaan dan adviseer ik je om duidelijk nee te zeggen tegen dit soort straatverkopers en ze vooral niet aan te kijken. Houd je handen in je broekzakken en loop door als je wordt nageroepen.

  Een tip: Wil je rustig rondkijken in de souk zonder voor toerist aangezien te worden? Probeer dan zo onopvallend mogelijk tussen de bewoners te bewegen door een Jelabba (Marokkaanse jas die over de kleding gedragen wordt) aan te doen, een sjaaltje om je ‘blonde’ haren en een grote zonnebril. Niemand die je dan op het eerste oog aanziet voor een toeriste 😉

  ..en Cynthia…ik hoop dat je ooit nog eens andere plaatsen in Marokko gaat bezoeken want het is daar heel anders dan Marrakesh. Marrakesh is nogal ‘gemaakt’ voor de toeristen en niet het Marokko dat ik, en vele andere met mij, kennen.

  XX

 98. Lisanne

  Zoveel dingen zijn herkenbaar. Ik ben zelf 3 jaar geleden in Marokko geweest, en ik had ook enorm last van een cultuurshock. Ook de opdringerigheid van de mensen om geld te kunnen verdienen schrok mij heel erg af, ik moest toen leren een houding aan te nemen die wel beleefd maar ook kordaat was, anders wordt je inderdaad zo meegesleurd. Alleen al de om de weg vragen kan leiden tot het uitgeven van geld, haha. Jammer dat je henna niet mooi was, ik had later op de reis in Fez rode henna laten aanbrengen en dat was erg mooi geworden. Jammer dat je niet op het plein hebt gegeten; ik kan me voorstellen dat je dat niet echt aandurfde, je moet dan eigenlijk een kenner bij je hebben die weet waar het eten goed is.

 99. Vivianne

  oooooh die tassen :inlove: :inlove: :inlove: :inlove: Blijf kijken naar die foto, wil ze allemaal kopen!!!

 100. Helena

  haha, laast was ik in istanboel, en een schoenpoetser liet een van zijn gerei vallen. dus mijn vriend en ik zeiden tegen hem dat hij het had laten vallen. Toen stond hij er echt op onze schoenen te poetsen. Gratis, dachten wij. Van mij hoefde het niet, omdat ik geen leren schoenen aan had enzo.. Maar hij stond er zo op.. Ik dacht, het is misschien zijn eer om ons te bedanken. Dus ik gaf mijn voet en hij begon het te poetsen enzo echt heel kort. Vroeg hij om 15 euro en praatte slecht engels over zijn baby in het ziekenhuis.

  Ugh, ik was zo boos he en ik schaamde me dood omdat mijn vriend niet eens boos op hem werd ofzo haha, hij zei tegen mij dat ik die man maar moest betalen pff.

 101. Josianne

  Wat een ontzettend leuke post! Echt superleuk, zoveel foto’s en al je verhalen erbij. Dit mag je van mij bij elke reis wel doen! Dat geitje is echt te schattig voor woorden trouwens 🙂

 102. Kaylee

  Marokko heeft mij als vakantieland nooit getrokken. Om even een beeld te schetsen: ik ben opgegroeid in Rotterdam Zuid en mijn familie heeft nogal een uitgesproken mening over de volgens hen “vele buitenlanders”. Dat heeft mij echter niet tegen gehouden om afgelopen oktober met mijn opleiding Social Work een studiereis door het noorden van Marokko te maken.
  Van Nador waar we naar en van gevlogen zijn tot: een tripje door de bergen bij Berkane en Fezouan, de grotere stad Al Hoceima waar een groot gedeelte van de Nederlandse Marokkanen vandaan komt, het heerlijke strand in Saidia en de gezellige drukte in studentenstad Oujda.
  Doel van mijn trip was hierin anders dan die voor jou, maar ik herken veel van je ervaringen wel.
  Mijn algemene indruk van Marokko: er is niet één Marokko. Binnen het land vind ik dat gesproken kan worden van wel 80 Marokko’s.
  Zoveel diversiteit in steden, mensen en hartelijkheid.
  Hartverwarmend hoe sommige instellingen ons verwelkomd hebben. Zo heb ik onder andere bezoeken gebracht aan SOS Kinderdorpen, een studentenhuis voor vrouwen, de gehandicaptenzorg waar wij activiteiten begeleid hebben, een opvanghuis voor weeskinderen, een dovenschool en een instelling voor verslavingszorg. Zo indrukwekkend om te zien hoe dankbaar deze mensen waren en met hoeveel minder zij het moeten doen dan wij in Nederland hebben.
  Wat betreft mijn vrije tijd daar: als jong, westers meisje vond ik het niet prettig om in Marokko over straat te gaan. ’s Avonds op de bazaar in Oujda fluisterde bijna iedere man mij iets in mijn oren. Gelukkig verstond ik er geen bal van want ik kreeg sterk de indruk dat ik ook niet wilde weten wat er gezegd werd. Op mijn laatste dag daar, tevens mijn enige geheel vrije dag, woedde er een zandstorm en ben ik in alle drukte bijna beroofd (men had mijn tasje al open geklapt) en moest ik bijna mijn iPhone afstaan omdat ik iemand de weg vroeg. Afijn, ik ben onwijs blij en dankbaar dat ik deze reis heb mogen maken. Het heeft me bewuster gemaakt van datgene wat wij wel (en dus meer dan anderen) hebben en dat er ergere dingen in het leven zijn dan een lege iPhone… Behalve dan wanneer je in Oujda loopt, midden in een enorme zandstorm, en je de weg niet kan vinden en in het chaotische verkeer meerdere keren bijna aangereden wordt omdat je, met hoofddoek én zonnebril, nog geen handen voor ogen ziet.
  Ondanks deze prachtervaring denk ik niet dat ik Marokko eens als vakantiebestemming zal bezoeken. Wellicht in de toekomst weer wel opleidingsgericht?

 103. Julia

  Ooh die leren tasje zijn echt mooi! Die wil ik ook haha! En die boom met die geitjes, wat grappig! Mooie foto’s heb je gemaakt en leuk dat je ze met ons deelt 😀

  • Julia

   *tasjes

 104. mo

  Ik dacht dat we de Marokko foto’ s al gehad hadden bij de sneakpeak…maar nee wat een verrassing!!! Geweldige foto’s mooi en ontroerend. Gewoon zo prachtig. Bedankt voor je verslag!

  Maar die geiten in die boom hahahaaa het lijkt wel fotoshop!!

 105. Jemma

  Leuk verslag! En heel herkenbaar allemaal. Ik ben begin februari samen met mijn vriend 5 dagen naar Marrakech geweest. Voor ons de 1e en waarschijnlijk ook de laatste keer. Ondanks de positieve dingen het heerlijke eten, mooi resort (Cesar hotel & Spa), de vele kleuren en geuren. Hebben we toch ook een hoop negatieve ervaringen gehad. Precies hetzelfde met henna op het plein waar ik uiteindelijk een schandalige 27 euro voor betaald heb (noodgedwongen)! Ik begrijp heel goed dat de mensen daar wat willen verdienen en dat gun ik ze ook wel, maar je kan ook te ver gaan! We werden genaaid bij het leven door de taxichauffeurs, iedere keer weer een gedoe om te onderhandelen over de prijs en steeds betaalden we weer een ander bedrag voor dezelfde rit. Die 5 dagen maar 1 ‘eerlijke’ chauffeur meegemaakt die 20 dirham vroeg, wat de gebruikelijke prijs is voor die afstand. De opdringerige mensen, bedelaars en scooters erg histirisch af en toe. Normaliter ben ik echt een shopper op vakantie maar ben door al die opdringerige kooplui niet eens de winkels of souks binnen geweest. Ik ben ook in India en Indonesië geweest maar heb het daar toch als minder agressief ervaren. Vind het erg jammer want had vrij hoge verwachtingen en een romantisch duizend en een nachten beeld.

 106. Jana

  Prachtige foto’s allemaal 🙂 x

 107. xMarteee

  Ik ben al 2x in Marokko geweest, de laatste keer ook in Marrakesh en Essaouira, en als ik dit verslagje lees wil ik er echt zó graag weer naartoe! Marokko is zeker mijn favoriete land, ik ben er de tweede keer dat we er waren alleen maar meer van gaan houden!
  Ik verbaasde me de eerste keer ook over hoe anders het was, maar dat vond ik juist heel leuk!
  De mensen zijn er allemaal zo spontaan en vriendelijk, hoewel je natuurlijk wel tegen de ‘opdringerigheid’ moet kunnen. Ik heb daar ook heel goed leren afdingen! 😉
  Ik hoop er zeker nog een keer naar toe te gaan, ik hou van Marokko! <3

 108. Chantal

  Wat een heerlijke foto’s, volgens mij heb je echt een geweldige vakantie gehad!

 109. nena – whatevergivesjoy

  wauw! wat een leuke foto’s. ik hoop ook ooit in marrakesh te geraken, misschien volgend jaar of het jaar daarop!

 110. Marjolein

  Leuk om zoveel herkenbare dingen terug te zien! Sinds mijn bezoek aan Marokko ben ik groot fan van het land en de keuken. Je moet inderdaad wel een beetje hard zijn in de medina om alle verkopers van je af te schudden. Ik vond het Atlasgebergte ook echt de moeite waard!

 111. Marloes

  Waaaauw wat een mooie foto’s! Marokko komt zeker op me lijstje erbij!

 112. Laura

  Haha, ik heb precies hetzelfde gehad met dat henna verhaal! Ik ging in 2010 in de zomervakantie naar Marroko, en was op diezelfde grote ‘markt’. Ik keek even met mijn moeder en grootmoeder naar een kraampje voor wat souvenirs. En juist naast dat kraampje stond er zo’n een kraampje waar een vrouw van die henna tattoo’s maakte. En voor ik het wist was mijn hand vol met henna. Haha, en ik zei dan nog zo ‘nee!’. Ik dacht in de eerste instantie dat het nooit meer weg ging gaan en dat het zeg maar een ‘echte’ tattoo was. Dus ik was helemaal in paniek, gelukkig ging het dan toch weg. Maar jammer genoeg kreeg ik er een allergische reactie op, het jeukte echt ongelooflijk veel en werd helemaal rood. Ik had ook veel pijn aan die arm, maar ach ja het was dan toch een leuke vakantie! En voor jou zo te zien, ook! 😀

 113. Vivian

  Heel mooie reisverslag en prachtige foto’s Cynthia!
  Vooral de foodpics zijn prachtig geworden.
  En dat geitje!! Ach, kanme voorstellen dat je hem/haar mee wilde nemen. :inlove:

 114. Hannelore

  Ik ben er vorig jaar ook geweest rond deze tijd, en ik zou heel graag nog eens terug gaan! Volgens mij ben ik zelfs aan dezelfde arganolie coöperatie gestopt en ook die boom met geiten herinner ik mij nog (wij zijn ook van Marrakech naar essaouira gereden). Leuk verslag!

  • Hannelore

   De cultuurshock herken ik trouwens helemaal, dat had ik ook enorm!

 115. Sofie

  Je gezicht op de ene foto is onbetaalbaar 😀 Wel best een heftig verhaal trouwens, al vind ik het resultaat nog wel mooi.

 116. Ashley

  Wat een leuk verslag! En ontzettend leuke foto’s! Vooral die foto’s van jou alleen zijn zo mooi en spontaan totaal niet gemaakt! Toch ben ik wel benieuwd wat je nu voor die henna moest betalen :blush:

 117. EliseJoanne

  Wat een prachige foto’s! Volgens mij heb je een geweldige tijd gehad! Ik moest wel even lachen om je verhaal met het Henna hoor! Maar die agressieve manier van benaderen kan snel stoppen met acceptabel zijn. Mijn laatste vakantie naar Turkije had ik hetzelfde maar dan met armbanden die om mijn polsen werden geduw. Het voelt niet prettig, maar je bent te overdonderd om er eigenlijk wat van te zeggen! Heel leuk verslag verder!

 118. Charlotte

  Wat een mooie vakantie moet dat geweest zijn. Je hebt echt al heel veel mooie dingen beleeft, geweldig.
  Haha dat verhaal met die henna… ik snap wel wat je bedoeld. Je wilt wel hard NO zeggen maar uiteindelijk laat je je dan toch overhalen. Dat ken ik wel. Die foto met de henna en glitters vind ik toch wel gaaf! <3
  Mooie foto's verder, Marroko geeft echt sfeer, wauw. Gewoon heel anders dan Nederland.
  Al dat eten ziet er ook lekker uit, die zoete hapjes en koekjes, yummeh! :blush:
  Aaaaahw dat geitje. Wat een lieve foto! :inlove:
  Gaaf dat je ook hebt gezien hoe argan olie word gemaakt. Als je ziet hoe die mensen daar werken.. toch heel anders dan hier.
  Ontzettend leuk om dit gezien te hebben. Overal straal je lieve Cynthia! Dat moet een mooie vakantie geweest zijn, ik gun het je van harte. :love:

 119. Tamara S

  Oh wat zijn jij en Willem toch een leuk stel samen!
  Super mooie foto’s en ik hoop dat je lekker hebt gerelaxt, je verdient het.
  x

 120. Tessa

  Oh die geitjes zo leuk! Alleen had je ze eigenlijk niet moeten aanraken in verband met ziektes!

 121. Raveena

  Wauw super mooie fotos!

 122. M.

  Haha ik moest erg lachen om de foto met de glitterhenna. Herkenbaar, toen mijn vriendin dit kreeg ipv de bruine henna was ze in alle staten!
  Maar zo te zien heb je het er al bij al goed gehad 🙂 vraag me wel af of je bij iets wel hebt proberen afdingen?
  Oh en ik kocht er ook een tas, hij was goede kwaliteit en alles, alleen blijft die sterke geur maar hangen (wanneer ik hem draag grappen vrienden soms ‘ah heb je je nog eens je geit mee’).. Maar misschien is dat niet altijd zo 🙂

 123. Anna

  Van dieren in het buitenland kun je heel erg ziek worden en moet je ze echt niet aanraken. Google maar eens op Rabius. Hele vervelende nare ziekte die je nog weken later kan krijgen!

 124. Joyce

  wat een prachtige foto’s! ik vind die geiten in bomen toch zo raar, toen ik dat voor de eerste keer op een foto zag dacht ik dat het gephotoshopt was, haha!

 125. Stefanie

  Het ziet er geweldig uit. Ik ben nog nooit in Marokko geweest en ik heb tevens geen idee of dat er ooit van gaat komen.

 126. Chantal

  Ik ga met mijn studie dus in mei naar Marokko en klasgenoten zeiden zo leuk ‘ja daar zijn geiten in bomen’ dus ik ‘HAHAHA ja goede zeg!’ geloofde er geen snars van. Maar nu zie ik die foto’s met die geiten in bomen en kon mijn lach niet inhouden! Haha hadden ze toch gelijk! Wat leuk ik krijg echt zin om te gaan met deze foto’s.

 127. Esmay

  Wauw, gave foto’s! Ook echt in een prachtig resort en wat is Marokko prachtig zeg.
  Wel echt superbalen van die henna zeg 🙁 Jeetje!
  Dat geitje is wel echt superlief trouwens!

 128. irene

  1001 nachten!!

  Leuk Medina is ook de (oude) hoofdstad van Malta

 129. Nar

  omggg die baby geit is zooo schattig :inlove:
  je had hem mee moeten nemen!!! 😛

 130. Ouissal

  Aahh heerlijke foto’s. Heb helemaal zin gekregen in Marokko in de zomer! Jammer van het henna-verhaal maar k begrijp die vrouw ergens ook wel. Zij wil aan het einde van haar dag, wat vaak super laat is, ook wat meenemen naar huis waar kinderen zitten te w8en op wat te eten. Je bent niet in Nederland waar je als je niet kan werken je beroep kan doen op een uitkering. Jammer ban sommige reacties hier, maar bekijk het ook van haar kant. Ik keur haar gedrag zeker niet goed, maar ik kan het ergens wel begrijpen. En als je nou steviger is je schoenen staat en assertief bent overkomt her je niet. Ik vind dat je ook bewust moet zijn van het feit dat je in een heel ander land bent met een hele andere cultuur en andere gebruiken, dat afdingen hoort er gwn bij. En hoe erg s t om nou 10€ extra uit te geven aan een tas als tie zoo mooi is. Zie het zo, jij helpt een heel gezin weer een week op weg met jou 10€. 😀

  Owja Cynthia leuk verslag, heerlijk om al deze foto’s te zien en jou verhaal erbij. Als je nog een x overweegt naar marokko te gaan zou k richting noorden gaan. Heerlijke mensen, geweldig eten en zon zee strand.

 131. ashley lee

  prachtige foto’s. van een paar foto’s krijg ik zelfs honger van haha

 132. Kim

  Wat een prachtig stukje van de wereld is dat! En ahh die geitjes, zo lief!! Die vrouw was misschien wel onbeleefd maar ach, deze vakantie zal je natuurlijk wel altijd bij blijven! 🙂 Hopelijk kan ik ook een keer op vakantie gaan naar Marokko of iets anders, ik ben nog nooit op vakantie geweest dus het lijkt mij wel echt een super gave ervaring!

 133. rachel

  mop top fotos!!! en ooh heb ik gelachen om die foto met die geiten in die boom geniaal en jammer dat je dat hier weer niet ziet he 😀

 134. Maria

  Sommige foto’s echt Magisch, wow en ik vind je verslag heel leuk om te lezen. Ik zou graag Marokko en Egypte willen bezoeken maar dat doe ik uit mijn persoonlijke principes dus niet. Ik zal nooit een land bezoeken (en zodoende de economie steunen) waar de vrouw bedekt moet zijn of waar ze andere regels voor vrouwen hebben dan voor mannen. Jammer, maar er zijn nog genoeg leuke plekken in de wereld, op mijn lijstje staat nog Japan, Nieuw Zeeland en Peru.

  • Soumia

   Ik weet niet waar jij dit hebt gelezen, maar ik denk dat je eerst je bronnen erop moet naslaan en niet zomaar (foute) conclusies moet trekken.

  • Maria

   hahahahahahaha Soumia, hilarisch hoor!!
   Ik merk trouwens dat ik *zijn* vergeten ben te schrijven, foto’s zijn magisch, die koekjes, de 1001 nacht architectuur, de kleuren, moooi :geek:

  • Soumia

   Sorry maar wat is er zo hilarisch? Vrouwen moeten zich bedekken? Ga een keer naar Marokko dan zie je vanzelf wel hoe `bedekt´ de vrouwen zijn.

  • Yasmine

   In welk opzicht hebben vrouwen andere regels dan mannen? Je ziet, zoals Cynthia ook op de foto’s laat zien, dat vrouwen net zo goed (super)hard werken voor hun geld, zoals mannen dat daar ook doen. En dus niet heel de dag thuis zitten ‘onderdrukt’ door hun mannen. Ik zie in Nederland trouwens veel meer hoofddoekjes dan in Marokko zelf, vooral de oude generatie draagt ze daar. Marokko (en dan heb ik het voornamelijk over het Noorden, dus niet het Rif Gebergte) is gewoon heel erg modern en je vindt er vrijwel nóóit (ik kom er al 21 jaar en heb nog maar 2 vrouwen met burka gezien, in tegenstelling tot Nederland) volledig gesluierde vrouwen. Integendeel zelfs, dus inderdaad je reactie is gebaseerd op niets. Jammer! Want je mist een leuke ervaring in een prachtig land.

  • Soumia

   Ik snap dat je dit goed bedoeld. Maar sinds wanneer is de mate van de bedekking van een vrouw een indicatie van vrouwenonderdrukking? Alsof uitdagend kleden een indicatie is voor vrijheid. Nou dan is de porno industrie hartstikke liberaal.

   Mijn punt: het gaat erom om de vrouw er zelf voor kiest. En al draagt iedereen een burka en ze hebben er allemaal zelf voor gekozen, dan is dat vrijheid! En al draagt niemand een hoofddoek, maar allen willen ze dat liever wel dragen alleen mag het niet. Dan is dat onderdrukking.

  • ….

   lol.. dan zou ik maar snel een nieuwe planeet zoeken om op te gaan wonen want overal zijn vrouwen achtergesteld, alleen de mate waarin is anders. Je hebt alleen jezelf ermee.. jij zult geweldige dingen niet meemaken, niemand in die landen geeft er iets om dat jij niet komt hoor… En dan noem je ook nog eens twee landen op, Japan en Peru..:’) volgens mij moet je ff je encyclopedie van de rechten van de vrouwen opnieuw doornemen.

  • Maria

   Volgens mij heb je het verkeerd begrepen. Japan staat op mijn lijstje van leuke landen die ik heel graag zou willen zien. En nee, ik voel me niet echt achtergesteld in Amsterdam, Rome of Las Vegas. Is voor iedereen anders natuurlijk dus ik heb wel begrip voor jouw gevoel.

  • mo

   dat is wel heel fout wat je nu schrijft….het slaat ook werkelijk nergens op die conclusie. vraag eens aan een moslim vrouw waarom ze een hoofddoek draagt….niet omdat ze onderdrukt wordt!

 135. Silkee

  Leuk om al die foto’s te zien, doet me denken aan mijn vakantie in Marokko een paar jaar geleden! En die koppen van de dieren liggen naast het vlees om te laten zien dat het vers vlees is, haha

 136. aicha

  Wat een te gekke verslag Cynthia!
  Heel mooi gedaan.
  Haha moet wel lachen om die ezels.
  Vind het wel raar van die vrouw die zonder je toestemming je zomaar mee trok.Ik dacht dat de marokkanen hier alleen maar agressie tonen ,maar in Marokko kunnen ze er ook wat van.
  Vind het toch niet netjes van die vrouw,jammer.

  • Soumia

   OMG :S

  • Nikki

   Mijn god, ben jij wel helemaal goed bij je hoofd? Wat een afschuwelijke vooroordelen, hoe haal je het in je hoofd om mensen zo over een kam te scheren? Je zou je moeten schamen. Cynthia, misschien zou je kunnen overwegen om deze discriminerende comment te verwijderen? Lijkt me niet dat zulke uitspraken thuishoren op jouw site.

  • aicha

   Ik ben zelf ook marokkaanse dus ik kon die conclusie snel trekken.
   Ik wilde niet racistisch overkomen,was meer als een grap bedoelt.

 137. Cynthiiaa

  Haha, ik vind de toeristenfoto geweldig! Dat is juist leuk als je op vakantie gaat, want dan mag je even de foute toerist uithangen. :p Ik zou ook met de geitjes op de foto zijn geweest hoor, helemaal met die in de boom, hilarisch! Zo te horen heb je het naar je zin gehad + wijze lessen geleerd. Agressieve verkopers, walgelijk! Maar de glitters over de henna vond ik wel lovely!

 138. melissa

  Haha, ik moest echt zo hard lachen om die foto met de geiten in de boom ik dacht dat je dit gefotoshopt had maar toen zag ik wat je eronder schreef haha dit is echt zo een foto om in te kaderen echt super!
  heb genoten van je foto’s want ikzelf ga nooit op vakantie dus is het echt leuk om dit te kunnen zien.. Dat van die hoofden van die dieren laten ze zien omdat ze dat meestal ook opeten hoor (in Brussel zie je dat trouwens ook vaak)

 139. Anouk

  Nu verlang ik naar vakantie, nog meer dan ik al deed 🙁

 140. Janne

  Heey cynthia,
  Ik heb de laatste tijd elke keer als ik op jouw site kom op mijn iPhone dat alles helemaal vastloopt, ik kan alles doen behalve op jouw site naar beneden scrollen of ergens op klikken. Met andere sites heb ik dit niet.. Ligt dit aan mijn telefoon?
  Hartstikke leuk artikel verder!

  • Anne

   Dat heb ik ook ja!

 141. Carina

  Geloof dat ik zelf nooit naar Marrakech wil.. Maar Marokko lijkt me wel enorm gaaf! Mits ik iemand mee kan nemen die de taal spreekt, dat is voor mij wel een must..

 142. Kelly Caresse

  Ah wat een geweldig artikel is dit, met zoveel prachtige foto’s! Ik had Marokka helemaal nog niet zo gezien als vakantie bestemming, nooit over na gedacht eigenlijk.
  Als ik je foto’s zie dan krijg ik gelijk zin om een vakantie te boeken haha, jammer dat het pas februari is! Hele mooie foto’s Cynthia! :inlove:

 143. Miranda

  Wat een mooie foto’s. Wel vervelend dat ze je zo benaderde voor een henna tatoeage. En het geitje inderdaad, wat een schatje.

 144. Jessie

  Ik ben er nog nooit geweest maar ik ben zeker van plan om te gaan zeker omdat ik vanaf augustus in het zuiden van Spanje ga wonen dus lekker dicht bij Marokko! Gek verhaal van die henna – zo vervelend maar voorts lijk je echt wel een hele fijne tijd gehad te hebben. Leuke foto’s en je hebt me benieuwd gemaakt. Het is toch altijd zo interessant om een nieuwe cultuur te leren kennen 🙂

 145. Nadine

  Het is zo grappig om te lezen hoe de cultuurshock voor jou was terwijl ik me vanaf minuut 1 als ik weer es in Marokko ben me meteen thuisvoel. Maar ik snap dat het voor n oernederlandse jonge vrouw wel ff anders ia ja. En tsja voor de henna had ik je gewaarschuwd haha!

 146. roos

  Marokko staat echt nog op mijn lijstje, het lijkt me echt mooi daar! Twee jaar geleden zat ik echt in het puntje van Spanje, tegen Marokko aan.
  Dat met die Henna hebben ze ook in Spanje enzo heel erg. Ik had dat er van die vrouwen een of ander takje gaven en daar dan een verhaal over vertelden en dat je dan achteraf voor dat takje moest gaan betalen..

 147. Marijke

  Hahahaaaaa ik moest echt zo hard lachen om dat hoofd van die geit op die eerste foto! Mooie foto’s verder ook, maar ik moest dit even kwijt hihi

 148. natasja

  die hennatatoo is echt gevaarlijk daardoor kan ik nooit meer mij haar goed verven want ik heb daar door een ppd alergie opgebouwd
  toen ik in tunezia was heb ik het ook gedaan het branden op mij huid opgezwolle dus kijk maar uit

 149. Yasmine

  Super leuk verslag! Heel mooie foto’s, maar grappig dat heb ik als Marokkaanse ook in Marrakech. Daar voel ik me ook op de een of andere manier ‘niet thuis’ en geloof me niet alleen aan toeristen zien ze dat, ook gewoon Marokkaanse Nederlanders kunnen ze er zo uitpikken! Waar ik me meer thuisvoel is Tanger etc, dat is ook meer westers, Tanger is eigenlijk gewoon precies hetzelfde als Barcelona. In het Noorden is het dus bijna hetzelfde en te vergelijken met Spanje/Frankrijk, maar je hebt natuurlijk het ‘echte’ stukje Marokko gezien, wel heel tof en super dat je het naar je zin hebt gehad! :blush:

 150. Martina

  Bizar gezicht die geiten in de boom! Bedankt voor dit leuke reisverslag, leuk om zo inspiratie op te doen!

 151. Sofie

  Zooo leuk om deze foto’s te bekijken. Ik ben namelijk zelf een aantal jaren geleden naar Essaouira, atlasgebergte en Marakesh geweest en ik moet zeggen dat Essaouira het meeste indruk op me heeft gemaakt. Ik heb ook het ‘Arganoliefabriekje’ bezocht en heb er een masker gekocht dat je moet oplossen met water. Ik probeerde het op allerlei manieren te gebruiken, maar helaas. Het werd altijd een erg papperige bedoening. Weet jij misschien raad? Ik deed altijd een eetlepel poeder en een eetlepel rozenwater..

  PS: Wist je trouwens dat Bob Dylan vroeger vaak naar Essaouira ging om de ‘surferssfeer’ er op te snuiven? 🙂

 152. Uniquelifepassion

  Wauw Cynthia, wat een leuke en gezellige foto’s !
  Dat Baby geitje is zo super schattig zeg.
  En Marokkaanse zoetigheden zijn lekker hè ! : )
  BAK LAVA, mhhh!
  x

 153. Lotte

  Ziet er uit als een hele leuke vakantie! Prachtige foto’s ook!

 154. Marijke

  ik heb al vaak verhalen gehoord en gelezen dat zwarte henna erg schadelijk kan zijn 😮 Om echte zwarte henna te krijgen wordt er een of ander chemisch stofje aan toegevoegd, wat er voor kan zorgen dat een soort litteken krijgt in de vorm van je henna :s

  • Miss Lipgloss

   Kan wel, maar bij mij is het er bijna af, en geen litteken 😉

 155. Elize

  Wat een mooie foto’s! En awwww wat een lief geitje 🙂

 156. Silvia

  Nou ja die geiten haha wat leuk zeg!!!!
  Zo te zien een leuke vakantie gehad,mooie foto,s hoor!!!

 157. Nicky

  Erg mooie foto’s!
  En die geitjes zo schattig <3

 158. Maxime

  wat een gave foto’s! die marktjes zijn ook helemaal mijn ding. lijkt mij nu ook supergaaf om naar Marokko te gaan!

 159. Kelly

  haha wat leuk, ik zat vorig jaar in precies het zelfde hotel! Was echt genieten.
  hoop dat je het leuk hebt gehad daar!

  xx

 160. Fien

  Ah wat leuk dat je naar Marokko bent geweest! Ik zag het al op je instagram. Ik ben zelf half Marokkaans, en heb heel veel familie in Marokko. Daarom gaan we er wel drie keer per jaar heen en mijn vader zelfs vaker. Het is echt een prachtig land! Mijn vader komt uit het zuiden, en daar is het ook weer anders. Bijvoorbeeld de omgeving, want het ligt dicht bij de woestijn. Ik vind zelf Marrakesh mooi, maar ik vind het wel erg druk en vaak zijn ze daar erg opdringerig als je op de souk loopt. Verder heel leuk om te lezen!

 161. Sofie

  Wat een prachtig land is Marokko toch! Mooie
  Foto’s en gave henna tattoo 🙂

 162. Lieke

  Wat een supermooie foto’s allemaal 🙂
  En dat babygeitje is zo schattig!

 163. Daphne

  Prachtige foto’s zeg en wat zie je er mooi uit!

 164. Eefje

  Lief van je dat je ons laat meegenieten. 🙂

 165. May

  Ah, wat leuk om te horen ! Ik ben zelf ook van marokkaanse afkomst en ga elk jaar naar marokko, dus een andere visie is wel leuk om te lezen. Wat grappig is dat Marakkesh een hele intressante stad is en alle steden in Marokko sterk verschillen van elkaar. Marakkesh is bijvoorbeeld geen stad met een strand. El jadida vind ik een heerlijke stad met mooie stranden resorts en medina. Leuk artikel !

 166. Inge leest

  Die geiten in de boom, hilarisch!

  Ik wil graag een keertje naar Marrakesch. Mijn vriend ziet dat juist niet zo zitten vanwege de opdringerige verkopers en het feit dat je moet afdingen. Hij heeft gevoel dat hij in die stad constant op z’n hoede moet zijn.

  Dus ik vrees dat ik alleen moet…

  • Miss Lipgloss

   Zo heb ik het ook wel een beetje ervaren ja..

 167. Marieke

  Leuk om te zien! Ik wil ook nog graag een keer naar Marokko. Die mozaïek is zo mooi. En volgens mijn vriendinnen ben ik altijd zo onbeschoft tegen straatverkopers, dus dat zit wel goed 😉

 168. Nieke

  Die leren tas is prachtig! Wauwie. En die geiten boom, hilarisch. Super grappig om te zien zeg. Hele mooie foto’s, ondankt het henna avontuur hebben jullie het volgens mij super gehad.

 169. Esma

  Ik ben zelf Marokkaans en heb genoten van je artikel! De foto’s zijn geweldig en het eten ziet er echt lekker uit.

  Door jouw foto’s mis ik Marokko en wil ik terug! Jammer van dat opdringerig maar dat is eenmaal in Marokko zo.

  Ik ben benieuwd naar je shoplog. xx

 170. Melanie

  Mooie foto’s! Om eerlijk te zijn trekt Marokko mij helemaal niet haha. Heb niet zoveel met Arabische landen.

 171. Tessa

  Het klinkt heel leuk, maar ergens ook te druk. Denk dat ik helemaal gestresst zou worden van zoveel om me heen. Vind die foto van Willem en jou met de geiten in de boom trouwens echt heel leuk, jullie kijken zo blij en al dan die geiten op de achtergrond. Heb denk ik ook iets te veel gillende-geiten-filmpjes gezien de afgelopen dagen waardoor ik die beesten nu helemaal hilarisch vind :’)

  • Ayla

   haha ja dat gillende geiten filmpje van Withney Houston is hilarisch! haha. Moet je echt even kijken, ik dacht namelijk precies hetzelfde toen ik de foto zag;)

 172. dita

  Wow mooie foto’s, lijkt me zomooi

 173. nathalie

  Wat ziet dat er allemaal leuk uit! en die geitjes echt superschattig! en leuk dat je gezien hebt hoe argan olie gemaakt wordt. Ik wil er ook een keer naartoe!! was het mooi weer daar nu??

 174. tyoulove

  Waauw nu wil ik ook naar Marokko! Wat leeuk! :geek:

 175. Isabel

  Leuke foto’s en mooie glitter-henna!

 176. Jorinde

  Leuk verslag. Ik liep een keer op cran canaria op een pleintje en toen werd ik ook meegesleurd door een vrouw. Ze wilde me snel een armbandje om mijn pols doen, maar ik verzette hevig en heb het ook niet gedaan. Ik vond dat zo’n rare manier van doen!

 177. Lotte

  Ik ben helemaal van m’n melk door die geiten in die boom…

 178. Zaineb

  Wauw, wat een prachtige foto’s! Ik krijg gewoon heimwee naar Marokko als ik dit artikel lees en zie.. Wat ziet het er toch prachtig uit! Ik denk dat ik namens vele Marokkaanse Nederlanders spreek als ik zeg dat zelfs wij ons toeristen en ‘buitenlanders’ voelen in Marokko en op een gegeven moment terug willen naar Nederland, dus ik begrijp het volkomen! Want zelfs als Marokkaanse zijnde word je er zo tussenuit gepikt en wordt er door alles en iedereen dingen aangesmeerd! Marrakesh is natuurlijk dan ook heel anders dan bijvoorbeeld het noorden van Marokko, dat is iets minder toeristisch.
  Ik vind dat je een heel mooi verslag hebt geschreven met alle positieve en negatieve ervaringen, dus dames het is nergens voor nodig om te discussiëren want ieder persoon heeft zijn/haar eigen kijk en beeld op de dingen die je ziet! ( Mijn bescheiden mening) Ik vind het trouwens erg leuk dat je een leren tas hebt gekocht, dit is een van de bekende en populaire dingen in Marokko! Een marokkaanse huisjurkje/pyama met mooie versieringen en borduursel is ook heel poplair.

  • Miss Lipgloss

   Wat een lieve reactie Zaineb, leuk om te lezen! X

  • chell

   Wat een fijne reactie! Ik vind het een beetje vervelend dat veel mensen dingen roepen zoals ‘racistisch’, dat is hier namelijk allesbehalve het geval. Een bepaald iets (opdringen) wordt vervelend gevonden, of dat nu door een Marrokaan, Belg of Amerikaan wordt gedaan. Afkomst heeft hier niks mee te maken, wel gedrag.

 179. Carolle

  hoooi cynthia,

  ik vertrek 14 april voor een weekje naar Marrakesh en wij verblijven in hetzelfde resort. Ik vroeg me af hoelang het vanuit het resort met de taxi is naar het drukke centrum van Marrakesh en hoe het resort zelf was.. eten etc.?

  x

  Carolle

  • Miss Lipgloss

   Het is ongeveer een kwartiertje en kost 150 dirham.
   Eten in het resort was goed! 🙂 veel plezier!

  • Carolle

   Bedankt voor je snelle reactie! Heb er door jou mooie foto’s nog meer zin in gekregen!
   😆

  • Suuz

   Wat toevallig! Veel plezier. Jij weet nu mooi waar je op moet letten.

 180. Janou

  Ik snap je helemaal m.b.t dat opdringerige verkoop gedrag, toen ik met me ouders naar het Alhambra was geweest kwamen er letterlijk 3 vrouwen uit de bosjes die onze hand begonnen te lezen ect. Daarna vroegen ze me geld, gelukkig was me vader die die vrouwen duidelijk maakte dat we hier nooit omgevraagd houden maar het is echt schrikken.. :O

 181. Annemarie

  Toen ik die foto zag met die geiten in de boom kwam ik niet meer bij. Alleen al om met je eigen zoiets te zien zou iedereen eigenlijk al naar Marokko moeten gaan!

 182. Josephine

  Wauw, dat zag er allemaal heel tof uit. Mooie foto’s ook. Haha, jouw gezicht wanneer ze de henna bij jou doet ‘ mwaah neeeee!’ zoiets. Het geitje is superschattig.

  • Miss Lipgloss

   Hahaha, ja mijn gezicht spreekt boekdelen…

 183. Laura

  Wat een prachtige foto’s! Het eten ziet er heerlijk uit en wat zijn die geitjes leuk!

  Het opdringerige gedrag van mensen in de grote steden van landen als Marokko en Turkije weerhoudt mij ervan om erheen te gaan. Ik ben een aantal keer naar Turkije geweest en daar is dit ook, alleen zoals jij het beschrijft lijkt het in Marokko nog wel erger. Ik vind dit zelf echt irritant en heb liever niet dat mensen ongevraagd aan me gaan zitten en opdringerig zijn. Ik zou dan ook liever naar een kleiner plaatsje gaan, zoals Essaouria, omdat het daar iets minder is. Maar wel jammer dat ik dan het mooie Marrakesh zou missen…

 184. Malou

  Oh wauw, wat is het daar mooi!
  Het lijkt echt geweldig om daar een keer naartoe te gaan 🙂

 185. Anne Solveig

  Wat een prachtige foto’s! Ik zou ook heel graag naar Marrakech willen!

 186. Chinouk

  Ik zou Marokko best eens willen bezoeken, maar een hoop andere landen hebben toch mijn voorkeur. Resorts als waar jij bent geweest zie je eigenlijk overal en ik hou niet zo van heel veel drukte. Ik heb weleens gehoord van berggeiten, die beestjes zijn echt onwijs grappig, die zou ik graag in ’t echt willen zien. En mee op de foto gaan haha! Fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad ^^

 187. Lotte

  Ik ben een paar weken geleden met vriendinnen naar Marrakech geweest, en wij hadden ook PRECIES hetzelfde met die henna! Superstom van ons, normaal zijn we assertief genoeg maar we waren een beetje overdonderd. Ik vond het ook niet echt mooi, dus ik heb de rest van de vakantie als een malle m’n hand lopen scrubben ;). Gelukkig was het eraf toen ik weer naar m’n werk moest!

  • natasja

   kijk maar uit dat je geen ppd allergie heb nu want ik heb dat ook maar ik kan mij haar nooit meer goed verven mij hooft zwelt gewoon op jeuk en het komt gewoon door zo zwarte hennatattoo wat geen echte henna is

  • Alice

   Ik ging ook net zeggen, wat een geluk dat je niet allergisch reageerde.
   Heel veel van die dames op het plein gebruik geen zuivere producten, waardoor mensen allergische reacties of zelf echte allergieeen oplopen.
   Wat is Marrakesh mooi zeg. Ik heb zelf al trektochten door Libie, Tunesie en Marokko gemaakt en jou fotos doen het terug kriebelen.

  • Miss Lipgloss

   Haha wat grappig dat je precies hetzelfde had 😀

 188. lisanneleeft

  Het klinkt geweldig! Die geiten in de boom zijn echt leuk, hahaha. Ik moest echt even 2 keer kijken naar die foto :p

  Je nieuwe tas ziet er mooi uit, ik ben benieuwd naar je shoplog. Je vakantie klinkt als een geweldig mooie ervaring 🙂

 189. Desirée

  Wow.. Ik ben er gewoon stil van, wat een prachtig land is het toch. Ik wilde er al graag eens naartoe en nu nog liever. De foto met het geitje is om te smelten trouwens :love:

 190. Hilde

  Oh wat ziet dit er geweldig uit! Ik wil zo graag een keer naar Marokko toe 🙂

 191. Laila

  :inlove: Marocco the place to be ! Ben er nu al 6 keer geweest en nog steeds verbaas ik me elke vakantie weer op iets nieuws! Elke stad is zo anders, en Marrakesh is 1 van de mooie steden, verder zijn Rabat,tanger, en el hoceima echt hele mooie steden om te bezoeken. Hmm raar van die henna is mij nog nooit overkomen, misschien omdat je aan je uiterlijk best wel ”buitenlands” leek ? Verder ben ik blij dat je zoveel hebt genoten, en je ziet er prachtig uit ! :blush:

 192. Marjolijn

  Hilarisch die geiten in de boom, dacht eerst dat het photoshop was haha.

 193. Chantal

  Hahaha die geitenboom! 😀 😛

 194. Fashion meets Beauty

  Marokko staat ook nog op mijn lijstje van vakantiebestemmingen. Mooie foto’s heb je gemaakt! x

 195. Kelly

  en hahahaha, die geitjes!!! Eventjes geloofde ik je niet hoor en dacht ik dat je hem had gephotoshoped!

 196. Hester

  Lijkt me echt ene hele fijne vakantie, relaxen maar ook wat cultuur! Wel ‘vervelend’ van je henna, je gezicht op die foto zegt genoeg, haha. En die geiten in de boom… geniaal! Dat babygeitje is echt HEEL cute!

 197. Kelly

  Wauw, wat een super mooie fotos, zo te zien heb je het geweldig gehad! Zelf zou Marokko me niet zo snel trekken, maar zo zie je maar weer dat het toch geweldig mooi blijkt te zijn!

  Welke camera/lenzen heb je gebruikt voor deze foto’s? Ze zijn echt super!

 198. natasja

  waarom zetten mensen altijd ‘touristische foto’ onder foto’s? je bent toch op bezoek in een ander land, dan ben je toch ook gewoon een tourist? snap ’t niet..
  maaaar voor de rest zijn ’t echt hele mooie foto’s!

  • Miss Lipgloss

   Nou ja, er is wel een verschil tussen hoe toeristisch je kan zijn en hoe je kan ‘mengen’ met de gewone bevolking.

  • Nadine

   Ik vind eigenlijk dat als je poseert voor een boom vol met geiten en een ongelofelijk lief mini geitje in je armen je niet meer kunt spreken van een toeristische foto ;). Ik heb in ieder geval nog nooit een boom vol met geiten gezien :D. Toeristisch is als je de doet alsof je de scheve toren van Pisa om aan het duwen bent ;).

   Maar mooi verslag vooral het eten ziet er weer heerlijk uit!

 199. Susanne

  Die geit! Te schattig.
  Ik weet niet of ik naar Marrakech zou willen, ik heb het niet zo op zulke agressieve benaderingen, ik zou daar heel snel genoeg van hebben.

 200. Benthe

  Marokko lijkt me een prachtig land, maar het trekt me niet zo. Ik heb niet het gevoel dat het iets voor mij is. Met sommige landen heb je gewoon geen ‘klik’!

 201. emma

  Marokko lijkt me echt een mooi land maar die opdringerige mensen staan mij echt tegen.
  Daardoor twijfel ik echt enorm of ik er wel ooit naartoe zal gaan.
  Het kan ook trouwens dat die politie agenten jullie hebben belazerd, dat weet je maar nooit in zo’n steden.

 202. Syl

  Sorry, ik kan onwijs boos worden als mensen opdringerig zijn…. zeker in dat soort landen.
  Ik ben gelukkig vrij assertief, dus mij overkomt dat niet.
  Gelukkig heb je er van geleerd.
  Het lijkt mij een onwijs mooie plek om eens naar toe te gaan verder.

 203. Puck Christine

  Wat een geweldige reis! De cultuur lijkt me geweldig, vooral het eten! En… Je straalt op elke foto 🙂

 204. Joy

  Wat ziet het er daar super mooi uit en wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Ik moest wel lachen om de geiten in de boom haha, het ziet er echt heel absurd uit. Wel akelig dat die mensen je gewoon mee trekken.. Maar ach, het levert wel mooie plaatjes op inderdaad!

 205. Esther

  Mooie reis hoor en die geiten in die boom.. te gek zeg! Zoiets geloof je toch alleen als je het met je eigen ogen ziet.

 206. Gloria

  Wauw, supermooie foto’s allemaal! Wil ik zeker ook eens een keertje gaan bezoeken!

 207. Sarah

  Hahaha superleukkk om de foto’s te zien, ik ben zelf Marokkaans en heb genoten van je Artikel.. natuurlijk jammer van de opdringerigheid maar dat is daar in Marakkesch nou eenmaal extreem, Hoop dat je ’t wel naar je zin hebt gehad, en wist niet dat je naar Marokko toe wou gaan,anders had ik je Agadir of Casablanca aangeraden, veel leuker daarzo, meer te zien, te doen en te Shoppen vooral in Casablanca! maybe a next time xxx

 208. Karlijn

  Mooie foto’s! Ik moest erg lachen om je verhaal over die henna. Mij is precies hetzelfde overkomen! Ik en mijn vriendin werden ook zo benaderd en die vrouwen begonnen gewoon op onze hand te tekenen zonder dat we ja hadden gezegd. En uiteraard betaalde we ook veel te veel. Onze handen hebben ons de rest van de vakantie eraan herinnert om duidelijk nee te zeggen. 😉

  • Rachida

   Dan zou ik gezegd hebben ” it’s free(oftewel “fabor”) ok thank you” . Dan stoppen ze gelijk waarschijnlijk 🙂

 209. Mona

  Aah het lijkt me echt geweldig! Ik wil er heel graag heen maar is het niet gevaarlijk? Ik hoor allemaal slechte verhalen over noord-Afrika … 🙁

  • Helena

   nee helemaal niet gevaarlijk! alleen als je als vrouw alleen over straat gaat, maar zelfs dan nog is het net zo gevaarlijk als een vrouw alleen hier in nederland op een gevaarlijke plek.
   je moet gewoon niet naar de té toeristische plekken gaan.

  • Suuz

   Dit is toch niet helemaal waar… als vrouw alleen daar is niet zoals een vrouw alleen hier. Dat heb ik zelf gedaan en is echt niet vergelijkbaar.

  • Tess

   Hmm elk land heeft z’n goede en slechte delen, het is een kwestie van je goed laten informeren 💡

 210. Lovely Modesty

  Wat prachtig om de foto’s te zien en te lezen dat je ervan genoten hebt! Zeker voor mij, als Marokkaanse zijnde! Door jouw foto’s mis ik Marokko alweer, Cynthia. :inlove: En die geitjes zijn zo cuteeeee. En wat die henna-dame betreft, ik vind het ook echt erg dat ze je zo agressief benaderde. Dat hoort gewoonweg niet! Dat vind ik zo jammer, dat die mensen het enigszins verpesten voor de rest… Maar de henna stond je wel erg mooi, ik vind zwarte henna ook stiekem mooier dan rode. Zoals we in het Marokkaans zeggen; “Be Saha”. 😆

 211. Marieke

  Ik ben er drie jaar geleden geweest en vond het ook geweldig! Wij deden een rondreis en zijn vijf dagen in Marrakech geweest. Ik vond het echt práchtig!

 212. Elizabeth

  Mooie foto’s en dat eten ziet er echt heerlijk uit!

  Op het Djemaa el Fnaa plein had ik ineens een aap (!!!) op mijn schouder. Het was een smerig en vals beest, dat me nog probeerde te bijten ook. Mooi dat ik daar niet voor betaald heb natuurlijk! Ik heb wel henna op mijn hand laten verven, maar eerst een prijs afgesproken. Die jongen waar jij een tas van gekocht hebt, heeft het goed begrepen 🙂 Toeristen houden niet van opdringerig en agressief verkoopgedrag!

  In Egypte is het trouwens nog veel erger, daar ga ik echt nooit meer naartoe. Puur omdat de mensen daar zo ontzettend vervelend zijn tegen toeristen. Ik ben geen wandelende portemonnee hoor!

 213. Cinthia

  Mooi verslag, ik heb er deze zomer 2 weken rondgereisd en ben ook naar Marrakech en Essaouira geweest, het is echt een prachtig land! Ik zie tot mijn verbazing dat je niet naar de tuin van yves saint laurent ben geweest!

 214. Katja

  Wat een fantastische foto’s!!

 215. Anouk

  Volgens mij heb je echt genoten! 🙂 Het trekt me zelf niet zo, maar wie weet ga ik ook nog wel eens naar marokko!

 216. Love Budget Beauty

  IK heb een rondreis door Marokko gemaakt o.a. ook Marrakesh en Essouira, maar ik ga nooit meer terug! Het land is prachtig met heel veel moois en heerlijk eten, maar de opdringerige bevolking in veel plaatsen… Dat vond ik helemaal niets! Overigens vond ik de periode dat ik in Essouira was de leukste! Mooie medina en inderdaad niet heel erg opdringerig. Ik herken veel van je foto’s! Wel leuk om het weer even terug te zien.

 217. Lena

  Ik heb afgelopen zomer een rondreis door Marokko gemaakt en ben ook in Marrakesh en Essaouira geweest. Herken veel dingen die je vertelt, vooral het afdingen, haha :9 Als je er één keer bent ingetrapt, ben je wel op je hoede! Je leert er ook wel van en je wordt wat harder, het wordt makkelijker om ‘nee’ te zeggen. Verder is er zoveel moois te zien en het weer is inderdaad heerlijk. Tof dat je zo’n leuke vakantie hebt gehad 🙂

 218. Nora

  Ik wilde zo veel zeggen want ik heb echt genoten van de foto’s en je verslag, maar de baby geit en geiten in de boom hebben me alles doen vergeten, wat een gezicht! Geweldig, hihi. 🙂

 219. Desiré

  Leuk verslag Cynthia 🙂
  Persoonlijk zou ik nooit naar Marokko willen; ik had er al nooit iets mee en als ik bij jou lees hoe druk het daar is qua mensen/indrukken etc. dan is het zeker weten niets voor mij. Ook de wat agressieve aanpak van veel mensen daar staat me niet aan. In ieder geval wel leuk dat je het met ons wilde delen en fijn dat je er een mooie tijd hebt gehad, daar gaat het toch om als je op vakantie bent.

  • Helena

   Marokko is supercultureel en alleen in de toeristische gebieden zijn de mensen wat dwingender, zoals in elk land en elk toeristisch gebied eigenlijk.
   Heb het idee dat hier vooral racisme achter zit. Ik hoor altijd mensen superenthousiast over reizen naar het buitenland, maar bij Arabische landen is dat enthousiasme er een stuk minder.

  • Femke

   Het heeft niets met racisme te maken. Het is een constatering. In Marrakech is dat dwingende gewoon heel vervelend. En erger dan in bv Rabat of Tanger. Iedereen wil wat van je en dat is vervelend. Nog los van de mannen die ongevraagd aan je billen zitten als je bij een kraampje aan het kijken bent. Zelfs een jongetje van ongeveer 8 zat ongevraagd aan mij. En ik was toen 35 en liep in een hele lange rok, leren slippers, een hooggesloten shirt met lange mouwen, zonder make-up met mijn haar vast, dus niet respectloos gekleed, rond. Overigens vond ik het in Turkije ook vervelend dat iedereen je een restaurant in wil praten en dat schijnt in Griekenland (niet islamitisch) net zo erg te zijn. Mijn ervaring is alleen wel dat de mannen in islamitische landen niet erg respectvol zijn tegen niet-islamitische vrouwen.

  • Miss Lipgloss

   Het is inderdaad een ervaring, constatering. Ik ben alles behalve racistisch, heb ook turkse en Marokkaanse vriendinnen. Ik sta juist open voor andere culturen, anders was ik toch helemaal niet naar marokko gegaan? 🙂

  • Annemiek

   Volgens mij was Helena’s reactie bedoelt voor Desiré!

   Marokko en Marrakesh lijken me heel leuk maar na Griekenland ben ik wel even klaar met opdringerige gebieden. Dus ik zou even niet heel snel naar iets gaan waar dat ook zo is. De kleinere stadjes lijken me dan wel extra leuk, ook omdat dat hier beschreven word dat dat leuk(er) is!

  • Sofie

   In Griekenland kunnen ze inderdaad in de toeristische gebieden opdringerig zijn maar als je naar andere gebieden gaat, zijn ze super aardig. En trouwens in welk toeristisch gebied zijn de mensen daar niet opdringerig? Waar toeristen zijn, willen mensen vaak geld verdienen.

  • Angela

   Vreselijk Femke,…
   Wat jij schrijft heb ik idd vaker gehoord…lijkt mij heel naar om mee te maken.:(

  • suheda

   ‘Mijn ervaring is alleen wel dat de mannen in islamitische landen niet erg respectvol zijn tegen niet-islamitische vrouwen.’

   Vind je dit niet iets te grof gezegd? Vindt je dan dat ik ook mag zeggen, dat mannen in niet-islamitische landen niet erg respectvol zijn tegen islamitische vrouwen? (Waaronder ik er één ben)
   Het lijkt me niet eerlijk tegenover de mensen, die wel respectvol omgaan met vrouwen die (niet) islamitisch zijn, dus laten we alsjeblieft niet generaliseren.

   Het zijn twee verschillende landen waar we het over hebben. De financiële situatie, opvoeding, mentaliteit, geloof, cultuur…..al deze dingen spelen samen een rol. Het gaat niet alleen om het islamitisch/niet islamitisch zijn.

  • Femke

   Misschien komt het grof over, maar ik zeg niet dat het zo IS. Ik zeg dat MIJN ervaring zo is. Behalve in de islamitische landen waar ik geweest ben, ben ik nog nooit zoveel ongewenst aangeraakt/bekeken/uitgescholden door mannen. Maar, misschien heb ik pech gehad. En je hebt gelijk, dat generaliseren nooit goed is!

  • Paula

   Dit was helaas ook mijn ervaring. Arabische mannen waren altijd heel erg opdringerig naar mij toe. Heel vervelend:(

  • Arab rose

   Hoi,
   Ik ben zelf Midden-Oosters (niet-Marokkaans) en wilde even uitleggen waarom SOMMIGE Arabische mannen zo naar tegen vrouwen kunnen zijn. Je moet ten eerste weten dat het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor een lange tijd te lijden hebben gehad onder dictatuur, armoede en analfabetisme. Grote mogendheden hebben deze gebieden altijd willen overheersen en dus werden wrede seculiere dictators met geld en kennis gesteund. In ruil hiervoor werden grondstoffen voor de goedkoopste prijs naar deze grote mogendheden geexporteerd, honderden miljarden Euro’s werden in Westerse banken geinvesteerd en het volk lijdt honger. Mensen werden dom gehouden, onderwijs werd niet gesteund, want slimme mensen zullen hun rechten natuurlijk opeisen.
   Hiermee wil ik zeggen dat er bewust een sfeer van onwetendheid onder sommige mensen in de Arabische wereld is gecreeerd. Het klopt dat veel mensen in het Midden-Oosten hoog zijn opgeleid, maar een groot deel ook weer niet en de hoogopgeleide mensen hebben weinig kansen in hun eigen land en emigreren naar Canada en de VS. Doordat er dus soms onwetendheid is, heeft niet iedereen het beschaafde geleerd. Het heeft dus niks met Moslim zijn te maken, maar met dictatuur, beschaving en onderwijs.

   Religieuze moslims hebben juist respect voor de vrouw en zullen een vreemde vrouw beslist niet aanraken. Daarnaast hebben sommige onwetende mannen het idee dat veel Westerse vrouwen wel into a one night stand zijn en dat soort zaken, omdat ze op tv vaak seksuele Amerikaanse films zien en het idee hebben dat dit bij de Westerse cultuur hoort en dat dit heel normaal is. Een Westerse vrouw zal het wel fijn vinden als ik haar aanraak, want iedereen doet het daar met iedereen, is de vooroordeel. Het is heel fout, maar elk volk heeft nou eenmaal vooroordelen over andere volken. Net zoals het feit dat er ook mensen zijn hier die denken dat elke gesluierde vrouw onderdrukt en zielig is. Overal heb je goede en slechte mensen. Een heleboel Arabische mannen zijn beslist niet zo, de meeste zijn niet zo. We’re all people.

   Ook wil ik aangeven dat er ook aardig wat seksueel gefrustreerde mannen rondlopen. In Europa kunnen die mannen het betaald krijgen, daar is het wat moeilijker, dus uit het zich op straat.

   Ik wil aangeven dat dit soort problemen veel ingewikkelder liggen. De Arabische lente heeft bewezen dat mensen dictaturen zat zijn en zichzelf willen besturen en zich willen ontwikkelen. Maar we weten allemaal dat de hoge pieten van de wereldmacht hier beslist niet op zitten te wachten. Het gaat dan niet over zogenaamde moslimextremisme, (vroeger was de Taliban een bondgenoot van de VS, en Iran heeft tijdens de Irak-Iran oorlog zelfs wapens en steun van de VS gehad= IRAN-CONTRA AFFAR). het gaat hier om economische onafhankelijkheid

  • Sal

   Ik ben blij dat hier iemand reageert met zijn verstand 🙂 Goede uitleg

  • Ella

   Wat een mooi geformuleerde, goed onderbouwde reactie, Arab rose 🙂

  • Nina

   Arab Rosé, je bent mijn nieuwe heldin! Je bent duidelijk een slimme tante met kennis van zaken en je weet het goed te verwoorden. Well done!

  • angela

   Precies wat Desire zegt..
   Het trekt mij ook totaal niet gewoon..
   Vind de fotos prima om te zien, maar om er zelf te lopen in die drukte en constant worden aangesproken no thnx…:)

 220. Eva

  Het is bijzonder om te zien, wat voor verschillende vakanties je kunt hebben in hetzelfde land.
  Ik ben nu drie keer in Marokko geweest, en heb die drie keer een trektocht door de Anti-Atlas gemaakt van 2 weken. Je beleeft Marokko dan op een heel andere manier. Ik ben mensen tegen gekomen die nog nooit een buitenlander hadden gezien, maar die ons ontvingen met ontzettend veel lekker eten, en zowat wel 20 potten thee, en ook werd ons gelijk een slaapplaats aangeboden. Ik vind het vooral dat de mensen in Marokko enorm gastvrij zijn, en je oprecht behandelen. Dus dat ze niet alleen aardig zijn voor een beetje geld. Ik hoop dat jij dit ook hebt ervaren, want ik vind dat dat Marokko echt kenmerkt, het is een land met ontzettend lieve, oprechte en vooral hele speciale mensen, die we in Nederland soms te snel in een hokje plaatsen.

  • Marije

   Hier ben ik het helemaal mee eens! In Marrakech zelf heb ik dit totaal niet ervaren, maar we zijn ook een dagje het Atlas gebergte ingegaan en daar waren de mensen zo lief en gastvrij, zonder iets te willen.

  • Nora

   Dit is één van de redenen waarom Morokko me als land ontzettend trekt, volgens mij heeft het veel gezichten en moet het een hele fijne ervaring zijn om er rond te reizen. 🙂

  • Soumia

   Idd als Marokkaanse ervaar ik dit ook sterk. De mensen in de stad hebben vaker een harder/moeilijker leven. Je hebt in de stad helaas veel kinderen die verslaafd zijn, geen ouders hebben, misbruikt worden etc etc. Vooral in Marrakesh zie je dat heel vaak, echt heel triest allemaal.

  • Souad

   Je ziet dat in elke grote stad, zoals Tanger, Tetouan, Casablanca, Agadir etc. Dus niet alleen Marrakesh.

  • Tess

   Mijn vader is nu 2 x in Marokko geweest en vertelde mij ongeveer hetzelfde als wat jij nu zegt. Ik zou er graag ook een keer heen willen om het zelf te ervaren :love:

  • Nina

   Fijne reactie, Eva. Ik kan niet anders dan met je eens zijn. Ik reis graag op dezelfde manier als jij en merk dan dat je een land veel ‘echter’ meemaakt. Vaak als je juist in je eigen comfort zone blijft ervaar je dat minder en dat maakt dan ook wel dat je een land bijvoorbeeld als minder gastvrij of opdringerig beleeft. Je ziet het dan alleen van de buitenkant.

  • Miss Lipgloss

   Ik denk dat iedereen zijn eigen manier van reizen heeft 🙂 voor deze vakantie waren we zoals ik al aangaf op zoek naar een week rust en zon, afwisselend met drukte van een stad. We hebben een heerlijke vakantie gehad, al zou jij het anders doen. Ieder zijn ding.

 221. Anna

  Ik moest zo hard lachen om die geitjes, haha!

 222. Sabien

  Ik ben afgelopen november naar Marrakech geweest, wij sliepen wel in een Riad en dus 3 dagen de hectiek van de stad meegemaakt! Je beschrijft in je artikel precies hoe wij het ook hebben ervaren! Ik trok ook hard mijn hand weg bij de henna vrouwtjes en zei heel hard nee, na de eerste dag had ik dit wel geleerd haha..

  Wij zijn er bij de slangen ingetrapt, voor we het wisten hadden we een slang om ons nek, aah! Ik vond het een mooie stad en een hele ervaring, maar zo jammer dat de mensen zo opdringerig zijn, na 4 uur rondlopen waren we gewoon kapot van alles om ons heen!

  Voor Marrakech zijn we twee weken in Agadir geweest, heerlijk gesurft dus wij hadden ook een top vakantie. En Marrakech zal ik nooit vergeten!

  xoxo

 223. Dido

  Oooooh dat geitje! Ik smolt echt even toen ik die foto’s zag, wat een schatje! En jij staat er ook helemaal blij op, haha. Verder mooie foto’s, het ziet eruit als een prachtig land. En het eten is ook heerlijk, vooral die zoetigheden!

 224. Marije

  Heel leuk overzicht! Ik ben er vorig jaar geweest en zal die vakantie ook nooit vergeten. Het is inderdaad allemaal zo overweldigend en anders. Zo’n henna ervaring heb ik gelukkig niet gehad, er is wel zon 100x naar me geroepen door verschillende vrouwen die zaten te zwaaien met henna voorbeelden, maar ‘no thanks’ zeggen en niet kijken (ik keek gewoon nergens heen en bleef stug rechtdoor lopen haha) werkte goed voor mij. Het was echt een super ervaring en ik ga zeker nog eens terug naar Marokko! Al was ik vorig jaar wel blij weer thuis te zijn en over straat te kunnen zonder dat iedereen naar me riep haha.

  • Miss Lipgloss

   Haha ja, dat had ik ook toen we weer in Zwolle aankwamen. Ik dacht echt OOOHHH THUISSSS 😀

 225. Tamara

  Blij dat je het leuk hebt gehad. Ik zou echt nooit naar Marokko willen.
  Het lijkt me daar zo eng en vies. Zeker als je er zonder mannelijk gezelschap bent.

  • Soumia

   Nou wat een vooroordelen. Het ligt er sowieso aan waar je naartoe gaat en vies?? Sorry hoor maar Marokko is zeker niet vies.

  • olga

   inderdaad, marokko is prachtig

  • Imane

   Deze reactie slaat ook werkelijk nergens op. Alsof elk land veilig is. Vooroordelen terwijl je er zelf nooit geweest bent?

  • Miss Lipgloss

   Huh… Het is er helemaal niet eng en vies!

  • Helena

   haha okee.. iemand hier is racistisch.

  • Eline

   het is gewoon wat je gewend bent.

  • Suuz

   Het is misschien een ietsje ongenuanceerde reactie, maar ik snap wel wat ze bedoelt. Qua etenswaren is het allemaal wat minder beschermd dan bij ons en het is ook een wat stoffiger land.
   Qua eng, zeker zonder mannelijk gezelschap, moet ik het echt met haar eens zijn. Ik was zonder man en met kind in Turkije en dat was gewoon niet een geweldig succes buiten het resort. Je wordt continu gevolgd, gevraagd waar je ‘man’ is en je valt gewoon op als blond en blank in een niet-westers land. In Marokko werd een vriendin van mij (waar haar man bij was!) zelfs ingesloten door een groep marokkaanse mannen tijdens het zwemmen. Het blijft een andere cultuur waar vrouwen niet zo vrij kunnen zijn als wij gewend zijn.

   Dus, ondanks ongenuanceerd, denk ik wel dat ze een punt heeft.

   Overigens lijkt het me wel een bijzonder land en zou ik het graag zelf eens doen. Ik zou zelf Marrakesh een beetje vermijden en verder kijken zoals Essaouiria enzo. Maar, ik zet het absoluut op m’n lijstje. En dat geitje <3

  • Melissa

   Het is wel waar wat je zegt maar dat is niet overal en niet alle mensen zijn zo ze zijn juist hartstikke aardig en volgens mij ben jij in een goedkoop niet heel veilig plekje geweest anders was er niks aan de hand volgende keer moet je beter plekje zoek

  • Suuz

   Sorry, bepaald geen ‘goedkoop’ plekje. Veel mensen zijn aardig, maar als vrouw met kind in een taxi of winkelgebied zoals n medina geeft lastige situaties, die bedreigend kunnen voelen.

   Ik ontken niet dat het op veel plaatsen prima is, maar vind het dan jammer dat mijn ervaringen worden afgeschreven als ‘eigen schuld’ of ‘foute locatie’. Op deze leeftijd (32) ga je je ook echt niet in rare situaties manoeuvreren.

  • chell

   mooi en duidelijk geformuleerd!

  • Bo

   Maar hoe kan je oordelen als jij zelf nooit in Marokko bent geweest dan. Marokko is Turkije niet, Turkije ben ik met mijn man geweest, en als wij in een winkel waren en ik de winkelier wat vroeg, keek hij mijn man aan en beantwoorde mijn vraag aan mijn man, en ik dacht HUH?! In Marokko kreeg IK antwoord op MIJN vraag. Heel bekrompen om een vooroordeel te hebben van iets waar je nooit geweest bent of zelf meegemaakt hebt. Zonde

  • Julia

   Ben het eens over niet veilig zijn als je zonder man bent. Toen ik in Marrakech was heb ik meerdere malen huwelijksaanzoeken gehad. Ook al zei ik nee, ze wilden pas weg gaan als ik mijn vader riep en hij erbij kwam lopen. Dan zie je goed hoe de verhoudingen tussen man en vrouw liggen..

  • Laila

   Je moet gewoon naar restaurantjes gaan, waar wij hebben gegeten was het schoon en luxe, alles werd voor je gezicht voorbereid. Stoffig is het helemaal niet, want de zon in marokko is juist gezond, is Nederland hangt er altijd maar een vies weertje.. 🙁
   Ja, zoek volgende keer een beter plekje, want in sommige plaatsen in marokko lopen mensen met een topje en korte broekje over het boulevard, en daar was niks mis mee. :geek:

  • Melissa

   Dat is echt niet waar volgens mij ben jij gwn zo ze zijn vast schoner dan jou het zijn echt hele schone mensen maar ja niet iedereen maar eng en vies zijn ze zeker niet het is lullig wat jij zegt 😡

  • chell

   Vind je het dan vervolgens niet lullig dat je stelt dat Suuz ‘zo’ is? Vanwaar die hard feelings? Het is toch best wel logisch dat je een mening baseert op eerdere ervaringen met (voor een Nederlander) vergelijkbare landen en ervaringen van haar vriendinnen? Waarom is ze nu gelijk ‘racistisch’ of kortzichtig?

  • Rachida

   Meisje,

   Ga eens zelf naar Marokko en geef dan je mening. Waarom die vooroordelen? Argh wat haat ik dat! Maar goed… 🙂

  • Nina

   Hoezo is het minder beschermd qua eten? Echt waar, ik heb zoveel avonden gewoon op het marktplein gegeten in de open lucht, koekjes gegeten van kraampjes waar de wespen omheen vliegen, ter plekke geperste sinaasappelsap gedronken, een mango gekocht bij een straatverkoper… Marrakech staat er juist om bekend dat je er rustig kunt eten wat je wilt (als je je gezonde verstand gebruikt, maar goed… In Nederland eet je ook niet iets wat er bedorven uitziet).

  • Laila

   Marokko Eng&Vies?
   Ik kan je garanderen dat het 1 van de mooiste landen is ter wereld ! En het is de laatste jaren erg toeristisch geworden.

  • Hakima

   Een toerist met zo’n instelling als jij zijn de Marokkanen daar vast ook liever kwijt dan rijk! Just sayin’ 😀

  • Stillelezer

   Het enigste dat vies is dat ben jij!

 226. Dat Zit Wel Snor

  Wat een mooie foto’s. Ik ben er nog nooit geweest maar het lijkt me een heel mooi land.

 227. Soumia

  Ben zelf ook Marokkaans en ik snap wel wat je bedoelt. Maar Marrakech staat er eerlijk gezegd wel bekend om. De mensen daar zijn echt hard en eigenlijk absoluut niet vergelijkbaar met de rest van Marokko. Ik voel me daar (als Marokkaanse) ook niet thuis, terwijl ik dat in andere delen van Marokko niet ervaar.
  En die koppen die je bij de slagerij hebt gezien, zijn niet alleen om te laten zien om welk dier het gaat hahaha mensen eten ook koppen hahaha vooral de tong schijnt een delicatesse te zijn 😛

  • Soumia

   Hahahahaha waarom heb je het niet geprobeerd?

  • Ayla

   Toen ik met m’n zwagers familie in Spanje was(hij is Spaans) kregen mijn zus en ik ook van alles voorgeschoteld.. Varkensoren, tongen noem het maar op! Ik schrok me rot! Maar dat is daar blijkbaar ook heel normaal! ik pas, haha

  • mo

   zijn ze naar marokkanen ook zo agressief of alleen buitenlandse toeristen die er duidelijk westers uit zien?

  • Soumia

   Ja de mensen in Marrakesh zijn over het algemeen gwn heel hard en best agressief. Ik denk dat het sowieso minder is als je een Marokkaans uiterlijk hebt, maar alsnog zien ze dat je niet een plaatselijke bewoner bent.

  • Bo

   Bij ons Marokkanen gebeurt het ook hoor, zodra zij gewoon merken dat je uit het buitenland komt gaan zij lopen pushen. Alleen is het bij ons Marokkanen (de meeste dan) zo dat wij weten hoe wij dat gedrag de kop kunnen indrukken. Je moet niet lachen enz, ook niet stil staan, gelijk heel direct nee zeggen en doorlopen, en je bent er vanaf. Het is een beetje een Discovery channel gebeuren, een leeuw zoekt meestal de zwakke om aan te vallen hahahaha, dus gewoon hard zijn en niet zielig vinden, want geloof mij dat zijn ze echt niet! Maar ja, voor ons makkelijk praten want wij weten hoe de cultuur enz in elkaar zit, maar als je die niet kent dan kan je alles gauw zielig en overweldigend vinden.

  • Wendy (B)

   Ja, hier eet men toch ook de tong van een koe?

  • Joke

   Het is ook niet zozeer dat je kunt zien van welk dier het vlees afkomstig is, maar dat het vlees vers is!

  • Rachida

   Haha klopt ik wou net zeggen, ze eten ook delen van de koppen van dieren, zoals de tong, de wang, soms ook de oortjes… 😀 Niet mijn ding hoor!

   Leuk verslagje Cynthia! Ziet er echt relax in jullie hotel!
   Ik ga eind mei ook naar Marrakecht en wat “avontuurlijkere” dingen doen zoals Quad rijden door de palmeraie, Kameel rijden, dagje naar de vallei van Ourika… Hoe vaak ik er ook al ben geweest, het blijft top!

   PS: die henna-vrouw zou ik ècht niet meer haar ding hebben laten doen. Als ze zo grof en opdringerig deed, mag ze haar eigen handen maar bekliederen!!!

  • Rachida

   Marrakech*
   Ziet er relax uit*

   Sorry ben wat moe precies haha vandaar de foutjes xx

 228. Milou

  Wat een prachtig verslag. De foto’s zijn geweldig, maar ik moet zeggen dat ik denk dat dit niet een land is waar ik snel heen zal gaan. Inderdaad dat opdringende gedrag en het trekt me niet zo aan. Waar de mooie toeristische foto’s zijn gemaakt, hotel, restaurant dan werd ik weer vrolijk. Ik zou het denk moeten ervaren om mijn mening definitief te kunnen vormen hihi. Denk wel dat ik net als jij zou gaan voor een toeristisch hotel hoor. Eten ziet er in ieder geval wel heeeerlijk uit! 😀

 229. Hanna

  Ik heb net hetzelfde voor gehad op dat plein met de henna. Ik was nog maar 12 en begreep het niet eens maar het stond erop voordat ik mijn ouders kon roepen. Heel vervelend en iets wat je hier niet snel meemaakt. Je leert ervan en laat je dan niet meer vangen. Ik ben er 2 weken geweest en we hebben heel het land doorgetrokken, dan zie je wel wat! Het is een prachtig land en eens je weet hoe je met de mensen moet omgaan kan je er enorm genieten

 230. Femke

  Ik vond Marrakech verschrikkelijk. Ik zat in een Riad in het centrum en kon dus niet ontsnappen aan al die mensen, die wat van je willen (geld). De agressieve manier van benaderen vind ik heel vervelend. Ik heb een rondreis door Marokko gemaakt met eigen auto (Rabat, Fez, Meknes, Marrakech, Tanger en nog een klein plaatsje onderweg) en ik ga nooit meer terug. Ik kan me voorstellen dat het voor jou leuker was, omdat je je kon terugtrekken in je touristische resort;-). Alleen voor dat geitje zou ik wel terugwillen, wat een leukerd!

  • Miss Lipgloss

   Ik snap wel goed waarom je niet nog een keer zou willen hoor, dat wat jij hebt ervaren heb ik ook wel zo ervaren, maar wij konden er wat meer aan ontsnappen.

  • Nina

   Mijn mening is dat het ook een beetje aan je instelling ligt. Ik heb ook in een Riad gezeten, 100 meter van Jemaa el Fna. Je moet denk ik zelf ook wel echt een extravert persoon zijn om de constante drukte en alle mensen ‘die iets van je willen’ leuk te vinden. De mentaliteit van de mensen is daar ook gewoon een beetje anders, wat brutaler en ze houden van grapjes en sociaal doen en dat dan de hele tijd. Dat kan natuurlijk vermoeiend zijn, maar als je een beetje dezelfde houding aanneemt kun je echt een super leuke tijd hebben. Het scheelt ook heel veel als je Frans spreekt. Mijn vriend en ik genieten er altijd enorm van om de hele wereld over te reizen en te proberen ons binnen onze mogelijkheden aan te passen aan de cultuur waarin we terecht komen.

   Marrakech kan overweldigend zijn, maar de mensen zijn hartelijk en bijzonder begenadigd verkopers. Alles is daar een sociale gebeurtenis, een spel. Dat heb ik juist als heel erg leuk ervaren.

   Wij zaten in een hele fijne Riad, in een rustig zijstraatje. Als je daar de deur achter je dicht trok was het lawaai weg en er was een heerlijk dakterras.

  • chell

   hihi, hoe jij het verteld krijg ik gewoon helemaal zin om ook naar Marokko te gaan! Maar ik weet wel stiekem van mezelf dat ik het vervelend vind om mensen ‘teleur te stellen’ en daarom steeds boziger ga reageren en dus niet met het spel mee kan doen. Ik moet er denk ik iets meer in meegaan! En wat een cute geitje, hij kijkt zo intens tevreden!

  • Jenny

   Bij mij was Marokko ook een negatieve ervaring. Werden overal boos aangekeken/ ze schreeuwden en mijn moeder werd ook door een man heel hard aan haar arm getrokken en hij begon in haar gezicht te schreeuwen tot mijn vader er tussen kwam. En zon henna situatie hadden wij ook. Ik ben zelfs met stenen bekogeld, waarschijnlijk omdat ik een vrouw ben zonder hoofddoek. Wij zaten dan ook niet echt in een toeristisch deel. We zijn na 1,5 week terug gegaan ipv 3 weken. Iedereen was enorm overstuur. Het verkeer is belachelijk, ze rijden met 3en naast elkaar ipv 2en en ze rijden over stoepen. Ze zitten gewoon op straat hun behoefte te doen. Nooit meer NOOIT MEER!

  • Sal

   “Waarschijnlijk omdat ik een vrouw ben zonder hoofddoek”..?? Nou wat een onzin. Marokko is misschien een moslimland maar dat wil niet zeggen dat ze extremisten zijn. Ten eerste draagt half Marokko geen hoofddoek en ten tweede is de Islam niet het enige geloof binnen Marokko. Dus trek geen conclusies op basis van niets.
   En ik weet niet in welk gedeelte van Marokko jij bent geweest, want het klinkt niet eens als Marokko. Elk land in de wereld heeft zo zijn mindere buurten en misschien dat jij je bevond in eentje. Ik ben al zeker 13 keer naar Marokko geweest en letterlijk nog nooit zoiets of iets in die richting meegemaakt of gezien. Nooit. Het ligt trouwens ook aan je houding. Als jij al een negatieve vibe om je heen hebt, verwacht niet dat mensen dan hartelijk zullen zijn. Maar hey, dat is niets Marokkaans. Wij zijn nu in Nederland en ik heb dat nu ook een beetje met je. Just saying.

  • Sara

   Ik weet niet wat je zegt maar het klopt totaal niet ik ben zo vaak in Marokko geweest en heb dat nooit mee gemaakt ik kan me niet voorstellen of beter gezegd de mensen in Marokko zijn opener dat hier in Nederland en ja dat je Marokko afschuwelijk vind is jou mening maar wat je zegt klopt echter niet jammer dat je het leuke in Marokko niet ziet want het is een prachtig land
   Leuk verslag Cynthia !

  • Bo

   Sorry, maar dan weet ik niet waar jullie heen zijn geweest, maar er lopen volop vrouwen zonder hoofddoek in Marokko, ga eens richting het strand in de zomer in Tanger, Rabat, Casablanca enz en je ziet meiden in bikini’s lopen enz. En behoefte doen op straat, sorry maar dat geloof ik niet. Ik heb veel bizarre dingen mee gemaakt in Marokko, kwa verkeer waar je je indd dood aan kan ergeren zoals brommers op de snelwegen, mensen die de snelweg oversteken, toeteren als de stoplicht op rood staat, mensen die bedelen, mensen die opdringerig doen (waarop je trouwens gewoon even brutaal als zij zijn een dikke NEE tegen moet roepen en bent gelijk van ze af) noem maar op, maar iemand behoefte doen op straat…nee sorry dat geloof ik niet.

  • Laila

   Haha, wat jammer. Ik ga ook echt niet alleen naar Marokko, me vader is marokkaans, dus die kan die (agressieve) mensen echt wel temmen. Het is gewoon dat ze zien dat je een ”buitenlandse” bent. 🙂

 231. Lotte

  Ahhh, dat babygeitje! <3 En die ezeltjes, zo lieeeef. Prachtige foto's zitten ertussen, Marokko lijkt me echt een bijzonder land om eens zelf te zien. En wat leuk zeg, dat je nu met eigen ogen hebt gezien hoe arganolie wordt verkregen!

 232. Sanne

  Haha, ik moest zo erg lachen om die foto met die geiten in de boom 🙂 het lijkt wel alsof ze erin gephotoshopped zijn 😀

  Verder prachtige foto’s, Marokko ziet er uit als een erg mooi land!

 233. Isabella

  Echt gave foto’s! Na dit gezien te hebben wil ik eigenlijk ook echt wel eens naar Marokko toe.. Wat vervelend dat die vrouw je gewoon meetrok.. terwijl je aangaf dat je het al niet wilde. Hier kan ik me altijd zo aan ergeren, als mensen zich blijven opdringen aan je terwijl je duidelijk maakt dat je iets al niet wilt. Dat met die vrouw gaat toch wel zeker te ver. Maar goed, achteraf heb je weer een leuk verhaal om te vertellen en kan je er om lachen haha. En wat een grappig gezicht, die geiten in de boom! haha.

 234. Ingeborg

  Wauw! Ziet er prachtig uit. Volgens mij heb je het super leuk gehad!

 235. Nienke

  Aw die geitjes!! Ik ben echt jalours!

 236. Kim

  Dat lijkt me echt een prachtige vakantie, eentje om nooit te vergeten. Ben er nog nooit geweest maar wil het zeker doen.

 237. Nabila

  Mooi verslagje! Stom inderdaad van die mevrouw dat zij jou zo mee trok zonder pardon. Moet wel zeggen dat het niet ”arabisch” is maar Berbers (Amazigh). Ach hoe zou jij da moeten weten: :9 En wat een lieve baby-geit zeg!! Je hebt duidelijk genoten van je vakantie top! En de leren tassen zijn inderdaad goddelijk en redelijk goedkoop!! :inlove:

  • Rajae

   wat is dit nou weer voor een onzin Marrakesh is arabisch dus wonen er over het algemeen alleen maar arabieren. Wat heeft het gedrag van die vrouw nou te maken of ze een berber of arabier zou zijn.

  • TheColourofStyle

   Er wonen over het algemeen Arabieren? Volgens mij zijn de Berbers en Arabieren daar gemixt, maar goed.. Mooie foto’s Cynthia! Ik zou ook ooit een keer naar Marokko willen gaan 🙂

  • Souad

   Rajae, wat jij zegt, klopt niet. Er wonen in Marrakesh grotendeels veel ‘Berbers’ uit het zuiden, die in de loop der jaren naar Marrakesh zijn verhuisd. Ik kan dit weten, want heb er familie wonen die daar generaties wonen. De Berberse taal wordt daar nog gesproken, echter is Arabisch de voertaal.

  • aicha

   Wat een onzin zich!
   Marrakech is zeker arabisch, dus ik zou niet weten waar deze informatie tot stand is gekomen.
   Ik weet eigenlijk niet wat je hiermee wilt zeggen.

  • Lunah

   Gaan we die discussie zelfs hier houden? Berbers of Arabisch, WHATEVER! Serieus ik word echt kotsmisselijk van de discussie wie beter is.

  • Hayat

   Die Leupegem mocro flavour!! Haha ya ezelin, zaghma Arabieren doen dat niet? Wat wil je daarmee zeggen, hoe weet jij dat ze berbers is? En wat is t nut van die achterlijk ondoordachte opmerking??

  • Nina

   Ik geloof dat de allereerste comment in deze thread niet ging over wie beter of slechter was, maar over in welke taal Cynthia ‘Nee dankje’ wilde zeggen als ze iets niet wilde.

  • Dominique Elkhuizen

   Wat een waardeloze discussie. Geniet nou maar gewoon van de prachtige foto’s

  • Hakima

   Gaat erom dat meteen als er iets enigszins ‘negatiefs’ wordt genoemd in een artikel (het gedrag van die vrouw), er een of andere mafkees hier meteen het negatieve wil afschuiven op een andere bevolkingsgroep. Kan best hoor, dat ze berbers is, maar kan ook heel goed dat ze Arabisch is. Valt nergens uit af te leiden welke afkomst ze exact heeft. Waarom zo een opmerking maken?

   Maar goed, dat terzijde. Cynthia, vond het heel leuk om jouw kijk op Marokko te zien/lezen. Is grappig om te zien dat dingetjes die mij allang niet meer opvallen als ik naar Marokko ga, op jou een indruk maken. Zo leuk!
   En de opdringerige mensen.. Tsja, jammer is dat! Maar leuk verslag vind ik het! 😉

 238. Manon

  Wat een geweldige fotos! Ik zou nog wel eens een keer naar Marokko willen gaan, het lijkt me super daar. En het eten ziet er yummie uit! :inlove:

 239. Caroline

  Woooow! Ziet er echt geweldig uit!(ook lekker weer daar :blush: )

 240. Marielle

  Wat tof zeg! Ik ga in mei een rondreis door Marokko maken, dus ik ben heel benieuwd!
  Ook bijzonder dat jullie boete gewoon in het Latijnse alfabet geschreven werd, je zou toch verwachten dat het in het Arabische alfabet geschreven zou worden.

  • Bo

   Huh hoezo dat dan, in Marokko krijgen ze al vanaf de basisschool Frans en spreken ook gewoon volop Frans onderling in heel Marokko, zoals wij hier Engels krijgen op jonge leeftijd. En op latere leeftijd Engels, zoals wij op de middelbare school andere talen kunnen leren. Dus vind jouw denkwijze echt heel vreemd en denigrerend!

 241. Conny

  leuk om te zien dat je heerlijk genoten heb van je vakantie en dat we mee mochten kijken.

 242. Fran

  Leuk! Ik ga binnenkort ook naar Marrakech. Ik heb er gigantisch veel zin in.

  • Sofie

   Ik ook! :love:

 243. Aranka

  Dit lijkt me een heerlijke cultuursnuif bestemming. Echt een prachtig land, waar je denk ik niet zo snel in eerste instantie heen zou gaan! Ik heb trouwens genoten van je foto’s!

 244. AnnaSophia

  Huh, wat vreemd van die Henna. Maar het gebeurt wel vaker. Met de glitters erop is ie alleszins wel mooi 🙂
  Duidelijk van jullie reis genoten. Leuk!

 245. Eva

  Zo te zien hebben jullie een heerlijke vakantie gehad! Lijkt me een prachtig land en cultuur.
  Ik ben er zelf nog niet eerder geweest, maar het trekt me wel!