Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
6 oktober 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • blushvlek
  • foundation vlek
  • kleren
  • lipstick vlek
Een MissLipgloss artikel

Make-upvlekken in kleding: zo krijg je ze eruit

Het overkomt me elke week wel een keer. Foundation in een trui, jurkje of shirtje. Witte poeder op een zwart jasje. Glitter op m’n sjaal. Make-up en andere cosmetica vlekt makkelijk en komt héél snel in je kleding, omdat je het natuurlijk op je lichaam gebruikt. En daar zitten ook je kleren. Ik ga je met dit artikel helpen om je cosmeticavlekken snel en makkelijk uit je kleding te krijgen!

 

 

Natuurlijk kan je al je kleren gewoon in de was doen, maar dit zijn schoonmaaktrucjes voor als je meteen weg moet en je niet wil omkleden.

Poedersoorten

Oogschaduw, gezichtspoeder, blush: poeder is het soort make-up wat je het makkelijkst uit je kleding kan krijgen. Ik smeer heel vaak witte losse poeder op mijn (vaak zwarte) kleding. Wat je het beste kan doen met poeder in je kleren:

  • Veeg de poeder zo voorzichtig mogelijk van de stof. Niet keihard boenen, maar veeg er lichtjes over heen met je hand, of moet een droog stoffen doekje. Nu moet de meeste kleur weg zijn.
  • Is het een vlek geworden? Pak dan een (microvezel) doekje, maak deze licht vochtig en ga er zachtjes overheen. Nu moet de kleur er wel uit gaan.

 

Foundation en andere crème producten

Foundation, oogpotlood, mascara, crèmeblush, lipstick, lipgloss… Dit is wat lastiger en hardnekkiger, want vaak zit er een vettig bestanddeel in deze producten, en dit krijg je er niet alleen met water uit.

  • Je kan het eerst proberen met make-up remover, want dat is nu eenmaal gemaakt om make-up weg te halen! Ga wel voor iets zonder olie, dus een oogmake-up remover of een micellaire reiniger (dat werkt het beste).
  • Een reinigingsdoekje kan ook werken. Simpel. Als dat niet helpt (vettige dingen in stof zijn echt hardnekkig), ga dan voor de volgende stap.
  • Verwijder eerst het overtollige product met een tissue of reinigingsdoekje. Gebruik daarna een schuimend product, zoals shampoo of afwasmiddel. Je kan ook een schoonmaakmiddel gebruiken, wat speciaal gemaakt is voor geconcentreerd gebruik op vlekken. Shampoo is milder (zeker als je eentje zonder SLS neemt), stem dat even af op de soort stof. Breng een beetje shampoo, afwas- of schoonmaakmiddel meteen op de vlek aan, neem een beetje water en een doekje of sponsje en werk op die manier de vlek eruit.

Kijk uit met heel delicate stoffen zoals zijde of heel dun katoen, dat kan je beter niet op deze manier behandelen. Je kan dan beter kiezen om een handwasje te maken met het kledingstuk, maar dan kan je hem dus niet blijven dragen op het moment zelf.

 

Nagellak in je kleding

Nagellak gemorst? Oh oh… Probeer er zo snel mogelijk bij te zijn, want nagellak droogt natuurlijk op. Dep het overtollige weg met een watje. Pak dan pure aceton of nagellakremover en test dat op een heel klein stukje stof. Als de stof niet verkleurd, dan kan je de vlek er mee weghalen. Leg een paar wattenschijfjes (of een inlegkruisje, iets wat vocht opneemt) onder de vlek (dus onder het stuk stof) en doordrenk de stof met aceton. Nu moet het er langzaam uit gaan. Als de stof niet tegen aceton of nagellakremover kan, dan is het helaas tot weggooien gedoemd… Of de vlek er uit knippen. Maar ik denk niet dat er dan nog wat moois overblijft van je kleding.

 

De volgende keer voorkomen…

Ik maak mezelf meestal op voordat ik me ga aankleden, op die manier voorkom je dat je vlekken op je kleren maakt. Je kan ook een handdoek om je hals doen als je met je make-up bezig gaat. Een badjas over je kleren aantrekken kan ook, dat is in de winter ook wel lekker warm, zo ’s ochtends. Als je iets belangrijks hebt, een feestje of iets anders, waarvoor je je mooi aankleedt, doe je kleren dan pas aan vlak voordat je weggaat. Op die manier loop je niet het risico vlekken te maken. Ik ben zo iemand die juist op een mooie outfit smeert – met wat dan ook. Eten, drinken, make-up, ik ben echt een smeerkees. Dus daar heb ik in de loop van de jaren wel van geleerd!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.