Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
26 september 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • acne
 • How To
 • make-up
 • puistjes
Een MissLipgloss artikel

Make-up tips bij acne

Puistjes. Oneffenheden. Pukkeltjes. Bultjes. Iedereen heeft er wel eens in meer of mindere mate last van. Maar wat nou als je er helemaal onder zit? En wat nou als je dat soms gewoon even wilt camoufleren? ‘Je moet geen make-up over je puistjes doen, dan verstopt je huid en wordt het erger’ wordt overal gezegd. Dat is ongeveer waar. Ik ga je vandaag helpen. Voor dat ene feestje, die bijzondere avond of gewoon voor elke dag. In dit artikel leg ik uit hoe je je acne kan camoufleren met make-up.

 • Het aller-, aller-, ALLERbelangrijkste is dat je je huid goed reinigt en verzorgt. Elke ochtend, elke avond. Doe dit het liefst met producten speciaal voor een acnehuid. Vermijdt liever merken als Clearasil, die zijn enorm agressief en verstoren je huid. Ga voor een kwalitatief goed merk, dan ben je eerder van je puistjes af. Je kan er ook mee naar je huisarts gaan. Ik heb vriendinnen om me heen zien transformeren van onzekere meiden vol jeugdpuistjes naar zelfverzekerde chicks met een prachtige gladde huid. Acne hebben is heel normaal, maar het kan je self esteem flink vergallen. Probeer er dus eerst vanaf te komen. Doe er wat aan voor je besluit er make-up op te smeren. Sommige schoonheidsspecialisten zijn gespecialiseerd in acne treatments, vaak wordt dit ook vergoed door je verzekering.
 • Maar dan: de make-up. Voor je make-up reinig je natuurlijk je huid en hydrateer je deze met een crème die bij jouw (vette) huidtype past. Let daarbij op dat je geen producten gebruikt waarin minerale oliën zitten, want deze sluiten je huid af en maken je puistjes erger.
 • Let bij je gezichtsmake-up op dat je olievrije producten gebruikt, dus producten die op waterbasis zijn. Veel drogisterijproducten zijn op oliebasis, je moet er dus voor naar een parfumerie of naar MAC of Make Up Store. Je kan ook gaan voor een minerale poederfoundation, het nadeel daarvan is dat het niet erg dekkend is, terwijl je dat juist wel wilt voor je puistjes. Maak dus een afweging, minerale foundation is beter voor je huid, maar wanneer je een foundation op waterbasis neemt is het niet per se heel slecht voor je puistjes.
 • Begin met een basis, op die manier blijft je make-up langer zitten. Zorg dat je er een hebt die je huid niet afsluit, dus niks op oliebasis!
 • Breng eerst je concealer aan op de plekken waar je puistjes en oneffenheden het ergst zijn. Het beste kan je een compact concealer gebruiken, dus geen vloeibare. Deze dekt namelijk beter. Dep het op je oneffenheden met je vinger (door de warmte van je vingers blend het beter in je huid) en doe er daarna wat poeder overheen.
 • Camoufleer met een vloeibare concealer (of je compact concealer gemengd met wat dagcreme) ook je wallen of donkere kringen als je die hebt. Je gezicht (de basis van je make-up) moet zo rustig mogelijk zijn. Poeder dit ook een beetje af.
 • Daarna doe je je foundation. Kies eentje die mat is. Zonder glans, glittertjes (ja, dat bestaat!), wat dan ook, doe het zo mat mogelijk. Breng dit laagje voor laagje aan. Eerst een dun laagje – is het genoeg? Laat het dan zo. Daarna nog een laagje als je dat nodig vindt. Poeder dit op het eind af. Kies wel een foundation die goed dekt, anders heeft het natuurlijk geen zin.
 • Als je bronzer, blusher of highlighter wilt gebruiken onthoud dan dit: glansjes en glittertjes laten oneffenheden in je gezicht nog meer opvallen. Vermijd dit dus en ga voor compleet matte producten! Houd het rustig. Gebruik niet én een bronzer, én blusher én highlighter. Kies er liever eentje uit. Je huid is al onrustig genoeg. Met de concealer en foundation verberg je de kleur, maar de bultjes blijven wel zitten natuurlijk.
 • Zorg dat je je wenkbrauwen netjes geepileerd en indien nodig een beetje bijgetekend hebt. Dit geeft rust in je gezicht.
 • Met je ogen en lippen kan je natuurlijk gewoon doen wat je wilt. Ga eens voor knalrode lippen (die vallen lekker op!) of mooie smokey eyes.


Met dit artikel bedoel ik niet dat je je acne altijd maar moet verbergen. We zijn allemaal mensen, niemand is perfect en acne is de normaalste zaak van de wereld. Maar er zijn soms van die momenten dat je je oneffenheden gewoon even als sneeuw voor de zon wilt laten verdwijnen. Daarvoor heb ik dit artikel geschreven, dat jij je op en top geweldig kan voelen op het moment dat jij dat wilt. Ook al ben je natuurlijk net zo op en top geweldig zonder je make-up, wanneer je acne wel te zien is. Onthoud dat!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.