Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
27 september 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • brood
 • geen brood
 • How To
 • koolhydraten
Een MissLipgloss artikel

Lunchen zonder brood – tips

Ik vertelde al eens dat ik bijna nooit brood eet. Simpelweg omdat ik het niet zo lekker vind en ’s middags veel liever met andere dingen lunch. Vaak krijg ik de vraag: ‘Maar wat eet je dán?’ Wees gerust, er is veel meer dan alleen brood. Vandaag ga ik je laten zien wat ik zoal eet als lunch (en ontbijt).

Zelf eet ik nauwelijks brood omdat ik het gewoon niet zo lekker vind, maar je lichaam heeft ook niet dagelijks brood nodig. Als je brood eet, ga dan voor volkoren brood. Dit is gezonder en het is betere ‘brandstof’ voor je lichaam dan wit of bruin brood. Maar vergis je niet, je maaltijden hoeven echt niet uit brood te bestaan. Toen ik thuis woonde at ik eigenlijk altijd een boterham. Sinds twee jaar woon ik op mezelf en eet ik nooit (letterlijk nooit) meer een belegde boterham als lunch. Omdat ik liever iets anders maak wat ik lekker vind, wat gezonder is én beter vult.

Ik krijg heel vaak de vraag, per mail, twitter en hier op de site, wat ik dan precies eet. Zoveel! Van alles! Een aantal ideetjes voor een broodloze lunch (ik heb de Weight Watchers punten erbij gezet voor de dames die dit met mij doen):

 

Omelet gevuld met groenten

Dit is makkelijk en snel. Het is helemaal snel als je het maakt met een zakje wokgroenten dat je bij de supermarkt haalt. Maar natuurlijk kan je het ook zelf vers snijden. Doe er bijvoorbeeld champignons, stukjes tomaat, prei, ui en knoflook in, en als je vlees eet stukjes kipfilet. Je kan het maken met hele eieren, maar je kan ook kiezen voor alleen de eiwitten. Maak het bijvoorbeeld met drie eieren, of vijf eiwitten. Doe dit in een kom. Bak in een beetje olijfolie de groenten aan en giet dan de eieren er over heen. Zet het op laag vuur en laat het zo’n tien tot vijftien minuten garen. Beetje peper en zout er over en je hebt een gezonde, vullende en superlekkere lunch. Dit kan je ook vooraf maken en meenemen naar je werk of naar school, want ook koud is het lekker.

Weight Watchers Points: met eigeel: 8. Zonder eigeel: 3

 

Gebakken ei met groenten los erbij – dat rijmt

Dit maak ik zelf regelmatig. Ik bak een of twee eitjes in een beetje olijfolie en in een andere pan bak of wok ik wat groenten. Mijn favorieten zijn champignons, prei en cherry tomaatjes. Je kan ook een salade maken met koude groenten. Snel, makkelijk, gezond. Je kan dit ook meenemen in een bakje, maar dan wordt het wel koud. Dat is op zich geen probleem, gebakken ei is koud prima te eten (je kan ze ook koken als je dat lekkerder vindt) en de groenten zijn koud ook lekker.

Weight Watchers Points: met 1 ei: 3 punten. Met 2 eieren: 5 punten.

 

Maiskolf

Ik ben gék op mais. En dan vooral hele maiskolven. Heerlijk als lunch! Je kan er dan natuurlijk nog iets bij bakken, groente ofzo, of een eitje bij koken, of een salade bij eten. Een kolf vult al behoorlijk, dus vaak heb ik niet eens trek meer na de mais. Je hoeft zo’n kolf alleen maar vijftien minuutjes te koken, en dan kan je lekker ‘kluiven’. Heerlijk! Dit is niet zo handig voor onderweg, op school of op je werk.

Weight Watchers Points: 1 maiskolf: 4 punten. Je kan onbeperkt mais eten tot je vol zit voor 5 punten, dus je kan ook gerust twee maiskolven eten. 1 maiskolf met gekookt ei: 6 punten. Salade en groenten kan je er bij nemen voor 0 punten.

 

Pastasalade

Dit eet ik niet vaak, maar vind ik vooral handig voor onderweg. Kook volkoren pasta (fusilli) en laat dit afkoelen. Doe er dan blokjes tomaat (of halve cherrytomaat) en komkommer door (lekker veel!), reepjes kipfilet (kan je in reepjes bij de supermarkt kopen) en doe er een Caesar dressing door (van Remia, die is het laagst in punten). Lekker laten staan en laten intrekken, eet smakelijk! Als je een vettere soort salade wilt kan je de kipfilet vervangen door gebakken spekreepjes. Dit blijft dagenlang lekker en is heel makkelijk in een afsluitbaar bakje mee te nemen.

Weight Watchers Points: een gemiddelde portie bevat 9 punten.

 

Salade caprese

Deze kon niet missen in dit rijtje! Mijn hele recept kan je hier zien. Ik eet hem het liefst met drie tomaten, een halve bol buffelmozzarella, basilicumblaadjes, zout, peper en wat geroosterde pijnboompitjes. Om het makkelijker eetbaar te maken snijd ik de tomatenplakken in kwarten en daar verdeel ik dan de mozzarella, blaadjes en pitjes over. Lekker en vullend, en wist je dat je lichaam, wanneer je tomaat combineert met vet, je de vitamines beter opneemt? Ook dit kan je meenemen in een afsluitbaar bakje.

Weight Watchers Points: 6 punten (5 voor de buffelmozzarella, 1 voor de halve eetlepel geroosterde pijnboompitten)

 

Zuivel met fruit

Soms heb ik zin in iets zoets tussen de middag en dan ging ik vroeger altijd voor magere kwark met honing en fruit los erbij. Ga dan wel voor natuurlijke magere kwark, daar zitten geen zoetstoffen en ongezonde bestanddelen in. Sinds ik minder zuivel gebruik (omdat het niet zo goed voor mensen is als gedacht, je kan er hier een onderzoek over lezen) kies ik dan voor soja yoghurt. Het liefst zonder suiker, maar die is wel lastig te vinden. Daarnaast eet ik dan twee stukken fruit, zoals een handje aardbeien en een appel. Dit kan je ook makkelijk meenemen (vooral het fruit).

Weight Watchers Points: 0 voor het fruit, magere kwark en soja yoghurt is 3 punten voor 250gr.

Qua Weight Watchers punten is geen brood eten ook nog handig, want een lunch met drie boterhammen is al 5 punten, zonder beleg! Als je er dan nog beleg bij doet én boter, zit je gauw op 8 a 9 punten. Nou, ik weet wel iets wat veel lekkerder én vullender is dan dat 🙂

Nog wat ideetjes:

 • Salade! Maak een lekkere salade vol groenten met een lichte dressing.
 • Soep! Uit blik of lekker vers zelf gemaakt. Als je lekker veel maakt kan je een deel invriezen om later te eten. Heerlijk!
 • Beleg geen brood, maar groente! Bijvoorbeeld een plak avocado met tonijnsalade. Of gegrilde plakken aubergine met halve cherrytomaatjes. Of plakjes kipfilet. Zo heb je wel het sandwich-idee, maar zonder brood.
 • Je kan ook groenten vullen, zoals portobello’s met een beetje geitenkaas, of paprika’s met groenten. Hol een tomaat uit en doe er tonijnsalade in. Zelfgemaakt natuurlijk!
 • Sushi! Niet iets voor elke dag, maar wel lekker om een keer af te halen. Of om lekker zelf te maken als je daar zin in en tijd voor hebt.
 • Vis! Gril een visje in de oven en eet daar gebakken of gegrilde groente bij. Mosselen zijn trouwens ook heerlijk en makkelijk te maken.
 • Gevulde meergranen wraps. Hier kan je alles in doen wat je lekker vind, en is heel makkelijk te maken en mee te nemen. Denk aan gerookte zalm, een beetje (light) sandwichspread, sla, komkommer, tomaat…

Natuurlijk kan je ook restjes van je warme maaltijd van de dag ervoor eten! Mijn ‘norm’ (max) voor de lunch is altijd maximaal tien punten, zodat ik ’s avonds ook nog fatsoenlijk kan eten en niet op een houtje hoef te bijten. Tien is best veel, je kan daar een goede maaltijd voor eten. Maar je kan ook kiezen voor minder punten te lunchen en ’s avonds wat meer te eten. Het is eigenlijk wel beter om een ‘zwaardere’ lunch te nemen dan een ‘zwaarder’ diner, omdat je na je lunch deze energie nog kan gebruiken. Na het diner ben je niet meer zo actief als na je lunch.

Sommige van deze lunches bevatten veel groenten, ik vind dat zelf lekker en het is handig als je ’s avonds bij je avondeten niet zo heel veel groente eet. Sommige bevatten niet zoveel groente, maar dan is het belangrijk dat je bij je diner wel 200 gram groenten eet, of tussendoor groente snackt, zoals cherry tomaten, gewone tomaten, komkommer of worteltjes. Je kan ook een groene smoothie maken zodat je je groentes binnen krijgt, maar ik geef de voorkeur aan eten in plaats van drinken.

Het nadeel van deze lunches is wel dat het even wat meer tijd kost dan het smeren van een boterham. Dat is iets wat je moet willen en waar je tijd voor moet hebben. Ik lunch zelf regelmatig thuis, dus dan kan ik gewoon iets klaarmaken. Onderweg (als ik écht onderweg ben, in de trein of zo) eet ik fruit en haal ik onderweg bijvoorbeeld een klein bakje sushi of een gezonde shake.

Dit zijn enkel wat ideetjes en dingen die ik graag eet, maar er is natuurlijk nog veel meer. Ik hoop dat ik mensen die brood niet lekker vinden of om wat voor reden dan ook liever niet willen eten, hier wat aan hebben! ‘Minder brood eten’ is geen onderdeel van Weight Watchers maar sinds ik dat doe ben ik natuurlijk wel bewuster bezig met gezond eten en goed lunchen (dat vooral).

Trouwens, ik mag nog steeds (zondag is de allerlaatste dag!) een week gratis Weight Watchers Online weggeven! Zo kan je het eens uitproberen zodat je weet hoe het werkt, en je kan ervaren of het wat voor jou is.Klik hier om Weight Watchers helemaal gratis een week te proberenLet wel op: als je niet opzegt, wordt het abonnement automatisch verlengd en moet je betalen. Mail dus (meteen, voor de zekerheid, als je zeker weet dat je geen betaald abonnement wilt) naar opzeggen@weightwatchers.nl.

Als je wel wilt doorgaan, dan ga je naar het Drie Maanden Spaarplan (Online), dit kost €59,95. Weet je zeker dat je Weight Watchers online wilt doen? Je kan je ook aanmelden voor een CombiPas, deze kost €39 per maand en je krijgt hierbij gratis toegang tot de Online Programma Planner (wat normaal €12,95 per maand kost). Je kan dan elke week de cursus bij jou in de buurt bezoeken. De cursus kost normaal €11 per week, dan maar €9 terwijl je ook gratis de Online Planner kan gebruiken. Klik hier om je hiervoor aan te melden. Bedenk wel dat je abonnement iedere maand automatisch wordt verlengt. Als je wilt stoppen dan moet je ook weer op tijd (een aantal weken voor het afloopt) mailen naar opzeggen@weightwatchers.nl.

Voor elke aanmelding via bovenstaande links krijg ik een kleine vergoeding, omdat WW het zo tof vindt dat ik ze al jaren promoot smile Weight Watchers & gewoontes Bedankt dus, ook namens mij, als je je aanmeldt!

Liefs,

Cynthia


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.