Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
6 oktober 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • goed doel
  • lulu life
  • shea boter
  • shea butter
Een MissLipgloss artikel

LuLu Life Shea Boter

Je hoort me er regelmatig over: ik ben gek op sheaboter. Sheaboter is een natuurlijke boter van de sheaboom die supergoed is voor je huid. Sinds een tijdje gebruik ik Lulu Life Shea Butter producten uit Soedan, die daar worden gemaakt door zo’n 800 Soedanese vrouwen die daar een eerlijk en goed loon krijgen.

Lulu-Life-Trust is een Zuid-Soedanse vrouwencoöperatie, opgericht om een duurzame bron van inkomsten voor de vrouwen op het platteland van Zuid-Soedan te realiseren. Inmiddels zitten er zo’n 800 vrouwen bij deze coöperatie, en ook nog tientallen vrouwen uit Kenia. De vrouwen zijn vaak ongeschoold en hebben geen andere bron van inkomsten. Doordat deze vrouwen bij de cooperatie zitten verbetert hun leven en kunnen ze nu gemiddeld zeven personen (meestal hun kinderen die naar school gaan), verzorgen en ondersteunen. Ze zijn vaak de enige kostwinners in het gezin en wonen ver uit de buurt van de lokale markt.

Lulu-Life-Trust heeft 40 verwerkingscentra voor shea butter verspreid over Zuid-Soedan, waar de pitten geperst kunnen worden en de zeep wordt gemaakt. De vrouwen regelen en doen dit allemaal zelf. Ze voelen dat ze “bewakers van de boom” zijn, en dat deze vorm van inkomsten stimuleert om de in het wild groeiende bomen te beschermen. Naast de vrouwen in Zuid-Soedan zijn er nog vrouwen in Kenia die de producten verpakken.

Door het Lulu-Life-Trust hebben al deze vrouwen een beter leven, doordat ze een eerlijk loon verdienen, waarmee ze hun gezin kunnen verzorgen en een goed leven kunnen hebben. Zonder de coöperatie hadden ze geen werk.

De opbrengst van de verkoop van de Lulu Life producten worden als volgt verdeeld:

  • 30% is voor de lokale vrouwen op het platteland in Zuid-Soedan
  • 30% is voor de vrouwen in Kenia en voor operationele kosten (materiaal, apparatuur, transport, diensten, verkoop, administratie)
  • 30% wordt geherinvesteerd in de coöperatie voor capaciteitsuitbreiding, productontwikkeling, marketing et cetera, in overeenstemming met de besluiten van de vrouwen die lid zijn van de coöperatie 
  • 10% wordt geplaatst in het LuLu Work Trust Community Development Fund, waarbij de vrouwen die lid zijn van de cooperatie jaarlijks bepalen hoe dit geld moet worden besteed.

Waarom Zuid-Soedan? Omdat blijkt dat het hét land in Afrika is dat de meeste hulp nodig heeft

● 2% van de inwoners heeft de lagere school afgemaakt.

● 88% van de vrouwen is analfabeet.

● 25% van de kinderen sterft voor het 5e jaar.

● 48% van de kinderen is ondervoed.

Dit zijn gegevens van Unicef uit het jaar 2004, en hierbij is nog geen rekening gehouden met de droogte. Het Bruto Nationaal Inkomen per hoofd van de bevolking is $90 per jaar. Ter vergelijking, in Nederland was BNI per hoofd van de bevolking $39.740 in 2009).

 

Het is wel duidelijk, de opbrengst van de Lulu Life producten gaan naar een onwijs goed doel waarbij meteen mensen geholpen worden. Natuurlijk heb ik de producten uitgeprobeerd.

Ik heb allerlei kleine proefpotjes pure Shea Boter met geurtjes, een Shea Butter Body Soap, een Mosquito Repellent, een groot potje pure Shea Boter en een potje scrub.

De producten zitten in basic plastic potjes die goed sluiten.

Dit is de shea boter scrub, gemaakt van suiker, shea boter en essentiële olie. Dit breng je aan op je natgemaakte huid, en met ronddraaiende bewegingen verwijder je dode huidcellen. Het voelt lekker aan, scrubt stevig en ruikt ook erg lekker. Het is honderd procent natuurlijk en handgemaakt door de vrouwen in Zuid-Soedan. Een pot van 260ml kost €10,95, het potje op de foto is kleiner en is een probeerverpakking. €10,95 voor 260ml scrub is niet duur!

Wat informatie achterop het potje.

Dit is de pure shea boter, zonder geur. Er zijn ook heel veel geurtjes te koop, als je dat lekker vindt. 50ml kost €7,95, 100ml €13,50 en 250ml €22,95. Dat is dus voor pure shea boter, waar niks aan toegevoegd is. Totaal niet duur, en het is zo mooi dat je er een heel goed doel mee steunt.

De shea boter is anders dan andere soorten die ik heb geprobeerd, deze is zachter, minder korrelig, makkelijker smeerbaar. Heel erg prettig! Shea boter is geweldig voor een droge huid of bij irritaties, en perfect voor een gevoelige huid. Eigenlijk is shea boter voor iedereen, elk geslacht, elk huidtype en elke leeftijd een geschikt product.

Dit is shea boter met ‘mosquito repellent’ erin. Dat is dus tegen muggen, alleen zit hier geen DEET in. Kost €6,95 voor een potje van 50ml.

Het is net zo lekker smeerbaar als de shea boter en voelt ook net zo lekker zacht! Omdat we nu niet meer echt last hebben van muggen heb ik niet kunnen testen of het ook écht tegen muggen werkt.

Dan de zeep! Die heb ik in de geur Lulu love. Kost €4,25 voor 80 gram. Zit verpakt in een mooi papiertje.

De zeep! Mooi handgemaakt en echt heerlijk. Geeft een heel zacht, melkachtig schuim en laat mijn huid zacht, schoon en gevoed achter en droogt haar totaal niet uit.

Dit zijn de proefpotjes, je kan ook een setje kopen hiervan! En er is ook lippenbalsem.

De producten van Lulu Life zijn nu alleen nog in Zwolle te koop bij Haiko Natuurlijk en Goodyfoods, maar je kan het ook online bestellen. Als je naar Lulucreme.nl gaat kan je de ‘producten’ pagina mailen en een bestelling plaatsen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.