Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
26 juni 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Lang in het vliegtuig: hoe overleef je dat?

Untitled-6Als je naar een plek ver weg wilt, kom je er niet onderuit: urenlang in het vliegtuig zitten. Bezoekster Lidianne vroeg me of ik een blogpost wilde maken met tips voor (super)lange vluchten. Hoe kan je je vermaken? Hoe maak je de vlucht zo comfortabel mogelijk? Hoe kan je je voorbereiden?

Bron foto vliegtuig

Je kan deze blogposts ook lezen om je voor te bereiden op je lange vlucht:

 

Vliegen is niet echt iets wat je voor je lol doet. Soms moet het om op een plek van bestemming te komen en soms moet je héél lang. Het langste dat ik ooit heb gevlogen is twaalf uur naar Tokio met een overstap en verder ben ik een paar keer naar New York gevlogen en naar Curacao. Volgende maand vlieg ik naar Chicago, wat negen uur duurt. Vliegen is geen hobby van me, maar vervelend vind ik het ook niet. Het heeft altijd iets excitings, naar een andere bestemming gaan, ver weg van huis, yay! Vroeger vond ik het trouwens vreselijk. Mijn eerste langere vlucht was naar New York en is was vreselijk zenuwachtig omdat ik niet wist wat ik moest verwachten.

Want hoe werkt dat nu allemaal? Hoe bereid je je voor op zo’n lange vlucht? Hoe kan je slapen? Wat krijg je te eten en moet je daarvoor betalen? Alle vragen die bij me opkwamen toen ik voor het eerst zo’n eind ging vliegen ga ik voor je beantwoorden. Kan je straks met een gerust hart die kist instappen.

Allereerst: laat het los

Wat bij mij goed werkt: loslaten dat ik zo lang het vliegtuig in moet. Stap het vliegtuig in en laat het gaan. Je gaat zitten, en je zal daar ook nog heel wat uurtjes zitten, maar het is niet anders. Doe je horloge af en kijk er niet meer op tot je gaat landen. Je frustreren over hoe lang je nog moet is totaal zinloos, want je gaat er niet eerder zijn en je zal je er ook echt niet beter door voelen.

De voorbereiding: je tickets! hoe laat?

Wanneer je je vlucht boekt of laat boeken moet je even goed nadenken over hoe laat je vliegt. Vroeg ’s ochtends vliegen lijkt handig, maar is dat het wel? Als je om half acht vliegt, moet je om half zes op de luchthaven zijn en als je niet in de buurt woont betekent dat dat je midden in de nacht weg moet. Houd rekening met het tijdsverschil en hoe laat je precies aankomt op de plek van bestemming. Zo vlieg ik binnenkort ’s middags om half een naar Chicago en kom ik door het tijdsverschil aan rond twee uur ’s middags. Super, want dan heb ik nog een complete dag als ik aan kom, maar dat betekent ook dat ik wel moet proberen te slapen in het vliegtuig omdat ik anders rond etenstijd in slaap val.

Bedenk dus vooraf goed hoe alles zit met tijdsverschil, jetlags en hoe laat je je bed uit moet om op het vliegveld te komen. Wat je fijn vindt, is aan jou, maar denk er over na.

Denk ook over welke stoelen je wil en in welke klasse je wilt reizen. Bij veel airlines is er alleen economy en business, maar soms is er ook economy en economy plus, bijvoorbeeld. Let ook op dat je aangeeft dat je een koffer mee wilt nemen en zorg dat alles wat je wilt hebben er bij zit. Check voordat je weggaat vast online in, dat scheelt weer tijd op de luchthaven.

Hoe zit het met eten aan boord?

DSC02440 (Large)

Bron foto

Over het algemeen krijg je op lange vluchten bij veel luchtvaartmaatschappijen een aantal maaltijden en drankjes, afhankelijk van hoe lang je vliegt. Dit is inclusief je ticketprijs en daarvoor hoef je niet bij te betalen. Check dit wel goed vooraf, want zo ben ik vorig jaar met Arke naar Curacao gevlogen en daarbij was dit niet het geval. Ik heb toen zelf een upgrade geboekt naar Economy Plus om wel maaltijden te krijgen en gewoon drankjes te kunnen pakken zonder daar elke keer je portemonnee voor te hoeven trekken.

Wat je krijgt, verschilt per maatschappij en de tijd dat vliegt. Als je negen uur vliegt krijg je sowieso twee maaltijden en daarbij meestal snacks en drankjes. Verwacht niet teveel van vliegtuigmaaltijden en als je vegetarisch bent kan je dit vooraf meestal aangeven bij je boeking.

Als je graag gezonde snacks aan boord wilt eten kan je dat het beste zelf meenemen. Fruit mag mee in je handbagage net als ander eten. Je kan dus prima vooraf wat maken en dat zelf meenemen.

Qua drinken: drink veel water!

Anti-verveel tips!

Sex-and-the-city-sex-and-the-city-2410361-1280-1024

Bron foto

Als je lang gaat vliegen wil je je wel kunnen vermaken. Daarom moet je zorgen dat je je handbagage goed inpakt. Meestal neem ik een rugtas mee, daar kan lekker veel in en dat is wel  comfortabel op het vliegveld. Wat ik meestal meeneem qua vermaak:

 • mijn laptop. Daar zet ik films en series op. Mijn batterij gaat zo’n vier uur mee.
 • mijn iPad, ook voor series en films, en natuurlijk spelletjes en boeken!
 • boeken en magazines
 • koptelefoon (ik heb een speciale voor in het vliegtuig, de Bose Quiet Comfort)
 • portable opladers voor mijn telefoon
 • cosmetica om mijn huid in goede conditie te houden
 • boekje om in te schrijven en tekenen met een pen

tumblr_m17j8bpSJ21rs7qlto1_500

Als ik deze dingen bij me heb vermaak ik me wel even. Als ik nog werk te doen heb dan kan ik dat ook nog op mijn laptop doen, zo schrijf ik wel eens blogposts in het vliegtuig. Ik heb dan geen internet, maar ik kan ze wel schrijven, dan upload ik ze later. Een goed boek is ook heerlijk en daar vermaak ik me uren mee, net als met leuke series en films. Een fijne koptelefoon of oordopjes is trouwens wel prettig.

Op lange vluchten kan je vaak ook een entertainment systeem verwachten, dan zit er een schermpje in de stoel voor je en dan kan je daarop de laatste films en series kijken. Super handig en daar vermaak je je ook echt wel even mee.

Ik denk altijd maar zo, als mijn vlucht negen uur duurt en ik kijk twee uur een film, twee afleveringen Sex and the City, ik lees een uur een boek en ik werk een uur, dan slaap ik nog vier uur en dan ben ik er al!

Slapen in het vliegtuig

ts0389_travel_pillow_omslag_pink_2

Bron foto

Pas sinds een tijdje kan ik het: slapen tijdens een lange vlucht. Ik vind het nog steeds lastig, maar ik heb nu een manier gevonden die voor mij werkt. Het gaat als volgt:

 1. Ik draag comfortabele kleding. Zeer belangrijk!
 2. Ik neem wat melatonine pilletjes. Melatonine is een lichaamseigen stof en totaal ongevaarlijk om te nemen. Je kan het gewoon bij de drogist halen en het zorgt dat je slaperig wordt en in slaap valt.
 3. Ik doe mijn stoel iets naar achteren, maar niet teveel (om sociaal te zijn naar de persoon die achter me zit).
 4. Ik doe mijn speciale vliegtuigkussentje om (zo’n kussen in een U-vorm). Ik had eerder opblaasbare maar die waren niet zo comfy, ik heb nu een van traagschuim. Wel wat groter, maar ik hang hem gewoon aan mijn tas, zo neemt het geen ruimte in.
 5. Oordopjes in… In vind de Ohropax was oordopjes erg fijn.
 6. Slaapmasker op!
 7. Dekentje om (vaak krijg je die in het vliegtuig), comfortabele houding zoeken en zzz.

Op deze manier zijn alle dingen die je kunnen afleiden weggenomen en zo kan je echt wel een paar uur slapen. Vooral zo’n nekkussentje is een aanrader, je krijgt anders geheid last van je nek omdat je gaat knikkebollen.

Het zal misschien de eerste keer niet zo goed lukken, maar oefening baart kunst! Ik kan nu 4 – 6 uur slapen in het vliegtuig, als ik geluk heb.

 

Met deze tips overleef je je vlucht zeker weten. Probeer niet om het uur op je horloge te kijken (doe die liever af) want dan lijkt het alsof alles veel langzamer gaat. Let niet op de tijd, relax, probeer te genieten van een goed boek of een leuke film en voor je het weet is het voorbij, echt. Als je merkt dat je op een punt komt waarop je het echt zat bent (bij mij is dat vaak na een uur of vijf), maak dan even een wandelingetje. Je kan prima even heen en weer lopen door het gangpad. Ga even naar de wc, fris jezelf op, dan voel je je weer wat beter. Vaak is dat ook het moment voor mij om een poging  tot slapen te doen.

Ik hoop dat ik de dames die binnenkort lang gaan vliegen en onzeker zijn over wat ze te wachten staat en over hoe alles zal gaan een beetje heb geholpen. Het is minder erg en eng dan het lijkt en het zal je achteraf super meevallen!

Als meiden hier meer tips hebben, kom maar op!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.