Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
27 februari 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • creme
  • droge huid
  • eczeem
  • extreem droge huid
Een MissLipgloss artikel

La Roche Posay Lipikar Baume

Eczeem is iets vreselijk vervelends en kan flink jeuken. Je kan hier via je huisarts of dermatoloog crèmes en zalfjes voor krijgen, maar al een hele poos geleden maakte ik kennis met Lipikar Baume AP van La Roche-Posay. Deze crème is beter uit te smeren, voelt minder vet aan op je huid en trekt sneller in. Misschien een goede tip voor mensen met eczeem?

Al een hele poos geleden was ik op het hoofdkantoor van L’Oréal (waar La Roche Posay onderdeel van is) om wat meer te horen over producten van dit merk. Ook werd er verteld over Lipikar baume AP, wat dus erg goed kan werken bij eczeem. Ik kreeg de ‘gewone’ creme op mijn handen, die voorgeschreven wordt door de huisarts en dermatoloog. Deze voelde stroef, extreem vet en ik kreeg hem maar lastig uitgesmeerd. Daarna probeerde ik Lipikar Baume AP. Dat voelde anders! Smeerde veel makkelijker, voelde lekkerder aan en trok ook wat sneller in. Natuurlijk bleef het vettig, maar niet zo ‘vaseline vettig’ als de andere crème.

Zelf heb ik geen eczeem, maar ik weet hoe ongelooflijk vervelend het kan zijn, en daarom wil ik toch eens aandacht besteden aan dit product. Ik denk dat veel mensen er baat bij kunnen hebben.

Dit is de informatie achterop de tube. Lipikar is vooral goed bij een extreem droge huid, die jeukt en onbehaaglijk aanvoelt. Niet voor een ‘gewone’ droge huid, maar echt voor een probleemhuid die een goede verzorging nodig heeft.

Lipikar Baume AP verzacht de huid en neemt de irritatie weg door de niacinamide die er in zit. Niacinamide is een heel goed werkzaam bestanddeel. Niacinamide zorgt voor de aanmaak van ‘ceramiden’ en vrije vetzuren, deze stoffen versterken de barrierefunctie van de huid. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Ook exfolieert niacinamide lichtjes waardoor er minder schilfertjes ontstaan. Als je een product met niacinamide regelmatig gebruikt zal je merken dat je huid gladder wordt.

Niacinamide is ook erg goed bij een geirriteerde huid, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het remt namelijk de histamine productie, het stofje dat zorgt voor roodheid en jeuk. Het kalmeert de huid en het remt de ontstekingsreactie. Lees hier, op de site van Jetske Ultee, wat meer over niacinamide.

Verder bevat het 20% shea boter, wat ongelooflijk goed is bij een droge en trekkerige huid, en canola-olie.

Dit is de volledige lijst met bestanddelen. Er zit ook minerale olie in, maar ik lees en hoor veel dat juist bij eczeem en een extreem droge huid minerale olie juist goed werkt. Ik kan daar dus bij dit product geen oordeel over vellen, omdat ik Lipikar meer als een medisch product zie.

Verder zitten er veel vette en verzorgende bestanddelen in die je huid zacht, soepel en glad maken.

Lipikar Baume zit nu in een nieuwe tube, die makkelijker in gebruik is, zachter aanvoelt en makkelijker opengaat. Ook wordt er minder plastic gebruikt: 40% minder in de dop en het materiaal van de tube zelf, -57% fossiele grondstoffen, -19% afval en -39% energieverbruik. Goed, toch? En mensen met eczeem die dit product dagelijks gebruiken hebben zeker baat bij een betere gebruiksvriendelijkheid.

De creme is vet, maar niet als vaseline of uierzalf. Het ziet er uit als een volle bodylotion, en zo smeert ‘ie ook uit. Voor mijn huid is ‘ie veel te rijk, maar hij trekt alsnog wel vrij snel in, en houdt een soort vettig laagje, wat juist fijn is bij een extreem droge (eczeem) huid. Je kan Lipikar voor je hele lichaam gebruiken, van je handen tot voeten en gezicht, waar je maar last hebt van een extreem droge en geïrriteerde huid. Dat maakt het praktisch! Ik vind het sowieso een product dat praktisch in gebruik is, ook door de verpakking.

Mijn vriend heeft zelf soms kleine plekjes eczeem en als hij de Lipikar Baume gebruikt is hij er binnen een paar dagen vanaf. Hij vertelde me laatst: ‘Arganolie werkte al heel goed maar dit is voor mij wel een wondermiddel, haal maar wat tubes in huis!’.

Heel erg duur is een tube Lipikar Baume AP niet, hij kost €11,45 voor een flinke tube van 200ml waar je bij dagelijks gebruik zeker twee tot drie maanden mee doet. Je kan het kopen bij de apotheek.

Zijn hier dames met eczeem die Lipikar al gebruiken? Ik hoop dat ’t voor veel van jullie een extra oplossing kan zijn!

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.