Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
19 februari 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • gehoorgang
 • oorsmeer
 • oren
 • reinigen
Een MissLipgloss artikel

Je oren reinigen

Je hele lichaam maak je op een of andere manier schoon. Je haar was je met shampoo, je lichaam met douchegel, je gezicht met een facewash of ander soort gezichtsreiniger. En je oren? Lekker met een wattenstaafje in je oor, toch? Nééé! Stop! Je oren moet je wel schoonmaken, maar niet op de manier hoe het wel veel gedaan wordt. Ik vertel je hoe je het het beste kan doen.

Wat is oorsmeer?

Je oren zijn bijzondere delen van je lichaam, omdat ze op een andere manier vies worden. Het zal geen verrassing zijn dat de kliertjes in je oren oorsmeer aanmaken. Oorsmeer bestaat uit talg, haartjes en keratine uit afgestoten huidschilfertjes. Tja, het klinkt een beetje onsmakelijk, maar je wil toch best wel weten wat je oren precies aanmaken! 

 

Waarom heb ik oorsmeer?

Je oren maken je oorsmeer niet voor niks aan. Het heeft een aantal functies:

 • het beschermt tegen vocht
 • het beschermt de dunne kwetsbare gehoorgang tegen uitdroging
 • het beschermt je gehoorgang tegen dingen die er niet horen, zoals stof, viezigheid en insecten
 • het zorgt voor de goede zuurgraad in je oor
 • het beschermt je oor tegen ziekmakende bacteriën en schimmels
Net als talg op de rest van je lichaam beschermt oorsmeer dus van alles in je oren. Het zit er niet voor niks! En het is ook heel belangrijk dat het gewoon in je gehoorgang blijft zitten. 

 

Hoe maak ik mijn oren schoon?

Hoewel de oorsmeer rustig ín je gehoorgang kan blijven zitten, is het wel zo hygiënisch om de rest van je oren schoon te maken. Nieuw oorsmeer duwt het oude eruit, waardoor het meer in het zichtbare deel van je oor belandt. Ook is de huid van oren gauw wat vettiger, en achter je oren kan het ook wat viezer zijn dan op andere plekken van je lichaam. Het is dus belangrijk dat je ook wat aandacht besteedt aan het reinigen van je oren. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

 • Ga niet met een wattenstaafje in je gehoorgang om daar oorsmeer weg te halen. Ten eerste kan dat daar rustig blijven zitten, het beschermt je gehoorgang. Ten tweede stimuleer je de kliertjes alleen maar om nog meer oorsmeer aan te maken. Je verstoort de balans. Door echt met een wattenstaafje ín je gehoorgang te gaan zitten, kan je vervelende oorontstekingen oplopen. Laat de oorsmeer daar lekker zitten, je ziet het toch niet, en je oren hebben het nodig. Als je wel graag met een wattenstaafje de rest van je oor schoon maakt, kan je best net de ingang van je gehoorgang reinigen. Maar ga niet met het staafje echt in de gang. Kijk in de spiegel en zorg dat je steeds het watten bolletje blijft zien. Dan is er niks aan de hand.
 • Ga met een (vochtig) wattenstaafje langs alle hoekjes en plekjes in je oorschelp. Hier kan oorsmeer, maar ook viezigheid en huidschilfers zich ophopen. Je oorschelp is flexibel, dus je kan hem best een beetje buigen en meebewegen om overal bij te komen.
 • Neem een tissue of handdoek, maak die eventueel wat vochtig (kan ook met een tonic of gezichtsreiniger) en reinig de achterkant van je oren. 
 • Ik reinig mijn oren zelf ook altijd tijdens het douchen. Ik houd gewoon even de douchekop tegen mijn oren aan (niet te dichtbij, gewoon op een normale afstand) zodat viezigheid er vanzelf uit kan gaan. Oorsmeer is waterproof, dus dat blijft gewoon zitten waar ’t zitten moet.
 • Na het douchen kan je met een tissue die je om je vinger wikkelt je gehoorgang iets reinigen, maar echt nodig is het niet.
Doe dit zo vaak als jij het nodig vindt, enkele keren per week is wel een prima leidraad.
Ik moet zeggen dat ik zelf wel eens tot de verleiding kom met een wattenstaafje mijn gehoorgang schoon te maken, maar ik probeer het toch echt niet te doen. Ik heb er toen ik jonger was een paar keer een vervelende oorontsteking door gehad. Een keer was ik op vakantie, en doordat ik met een wattenstaafje het oorsmeer in de gehoorgang weg had gehaald, hadden bacteriën uit het zwembad en de zee alle kans om daar een lekkere ontsteking te vormen. Sindsdien ben ik er nogal huiverig voor en reinig ik mijn oren op de manier zoals ik het hierboven omschreven heb.

Het is niet zo’n sexy onderwerp, maar toch een belangrijk onderdeel van je uiterlijke verzorging. En ook dat is beauty! Enne, even eerlijk: hoe vaak por jij met een wattenstaafje in je oor?

Bron informatie

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.