Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
31 maart 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • informatie
  • jetske ultee
  • make-up slecht voor je huid
  • nieuws
Een MissLipgloss artikel

Is make-up slecht voor je huid?

Als je bewust bezig bent met het verzorgen van je huid, wil je dat natuurlijk niet verpesten door er daarna weer iets op te smeren wat slecht is voor je. Waar je puistjes en irritaties van krijgt. Een vraag die ik vaak krijg: is make-up nou ook slecht voor je huid?

 

Dat make-up echt slecht voor je huid is, is volgens mij een hardnekkige fabeltje. Je hoort het vast wel eens van mensen die zelf nooit make-up dragen, of van een tante of buurvrouw. ‘Niet die troep op je gezicht smeren hoor, daar krijg je puisten van.’ Of nog erger, je zou er doodziek van kunnen worden. Of je krijgt er rimpels van. Ook ik krijg het wel eens te horen! ‘Als je er over twintig jaar nog zo mooi uit wilt zien, kan je beter stoppen met die make-up troep.’ Veel mensen denken dat je van make-up pukkels, vlekken, irritaties en rimpels kan krijgen. Tijd om daar eens naar te kijken.

Net als bij mijn SLS blogpost heb ik bij deze blogpost de hulp van Jetkse ingeschakeld. Jetske is huidarts en weet alles over de huid, en vooral wat er nu wel en niet goed voor is. Ze heeft me geholpen met dit artikel. Dankjewel Jetske!

 

Tijden veranderen

Besef je vooral dat make-up verandert. De industrie verandert en gaat heel erg met zijn tijd mee. Elk jaar zijn er weer nieuwe technieken, nieuwe bestanddelen, nieuwe producten. Heel lang geleden, toen make-up net werd uitgevonden, was het inderdaad niet goed voor je huid. Het sloot je huid af, verstopte je poriën en zorgde voor irritaties. Door de jaren heen is dat natuurlijk allemaal verbeterd en niet meer slecht voor je huid. Veel producten zijn olievrij, verstoppen je poriën niet en zijn vaak zelfs goed voor je huid. Veel fabrikanten voegen juist verzorgende bestanddelen toe aan cosmetica zodat je je huid meteen verzorgt. Dus besef je, wanneer je oma of lieve buurvrouw vertelt dat make-up troep is, dat dat komt door vroeger. Bedenk je ook dat make-up door heel veel testen en keuringen moet gaan voor het überhaupt verkocht mag worden. Veiligheid staat altijd voorop.

 

Giftige ingredienten

Er zijn bewijzen dat make-up producten giftige stoffen kunnen bevatten. Lood kan voorkomen in
lippenstiften, Cadmium in eyeliners en concealers, Nikkel vooral in poeder en rouge, Beryllium in
bronzers en oogschaduw en Arsenicum is teruggevonden in mascara en foundation. De concentraties van deze giftige stoffen zijn wel verschrikkelijk laag. Dus echt geen reden om geen foundation en concealer meer te smeren, want het heeft geen effect op je huid of je gezondheid.

Allergie

Krijg je toch (heftige) irritaties of andere reacties op make-up? Dan ben je waarschijnlijk allergisch voor een bestanddeel in dat product. Of je kan niet tegen een bepaald ingrediënt. Dat heeft niks te maken met de kwaliteit van een product, maar des te meer met jouw huid. Let, wanneer je een heel gevoelige huid hebt, goed op dat producten geen parfum, alcohol of minerale olie bevatten. Dat kan je gewoon op de ingrediëntenlijst van het product checken. Gebruik liever ook geen waterproof make-up omdat dat gewoon lastiger te verwijderen is, wat niet veel goeds voor je huid doet. Stel dat je acne hebt, dan kan je het best make-up zonder olie er in gebruiken.

 

Besmetting

Ook iets om op te letten en waar je wél last van kan krijgen: vieze, besmette producten. Vieze kwasten waarmee je in allerlei blushes en bronzers gaat, potjes waar je met ongewassen vingers product uit haalt of producten die over de datum zijn. Hier kan je dus wél een slechte huid van krijgen. Let er dus op dat je altijd hygiënisch werkt en je producten op tijd de deur uit doet. Test make-up in de winkel liever niet op je huid. Uit een recent onderzoek van Dr. Elizabeth Brooks kwam naar voren dat 100% van de make-up testers in winkels besmet waren met de e.coli, staphylococ, and streptococ bacterie! Kijk daar in de winkel dus mee uit en check of producten worden schoongemaakt en hygiënisch worden aangebracht.

Samengevat: niks om je druk over te maken. Als je let op hygiëne en eventuele allergieën, is make-up niet slecht voor je huid. Natuurlijk zijn er make-up producten met ingredienten waar je huid niet tegen kan, maar ik heb het nu over het grote gros van de make-up die in de winkel te koop is. Je krijgt er geen rimpels van, geen lelijke huid of pukkels, en je wordt er ook niet ziek van.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.