Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
17 september 2008 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • privé
Een MissLipgloss artikel

Ik en mijn studie

Hee girls!

Ik krijg de laatste tijd vaak de vraag of ik niet eens een keer wat wil schrijven over mijn leven náást de site. Vooral veel meiden zijn geïnteresseerd in de studie die ik doe, dus ik wil jullie best wat vertellen! Ik ben nog maar net begonnen met de studie dus ik kan nog niet alle ins en outs vertellen, maar wel wat ik er tot nu toe van vind.

Ik ben nu drie weken geleden begonnen met Journalistiek (HBO, voltijd) aan het Windesheim in Zwolle. Ik heb dit gekozen omdat ik schrijven erg leuk vind, en dat is ook eigenlijk het enige. Ik dacht: ‘Ik wil schrijven!’ dus de meest voor de hand liggende optie was Journalistiek. De eerste indruk is erg goed! Ik vind het ontzettend leuk en ga met plezier naar de (meeste 😉 ) colleges. Ik ben dit jaar gestart met Blok 1B in plaats van 1A in verband met lerarentekort, maar dat maakt voor de studie nauwelijks iets uit.

De vakken die ik dit blok heb zijn Politiek, Taalbeheersing, Communicatie, Onderzoek en Journalistiek. Alle vakken heb ik 2 à 3 uur in de week, behalve journalistiek: dat heb ik 12 uur in de week. Lijkt veel, maar daar zit dan ook 4 uur practicum in (dan ga je dus op onderzoek uit en zelf opdrachten doen, zoals artikelen schrijven). Bij Politiek draait het allemaal om – juist – politiek. We leren van alles over hoe de politiek in Nederland in elkaar zit. Ik vind dit zelf het minst leuke vak, maar ik leer er wel heel erg veel: ik wist bar weinig af van de politiek in Nederland. Bij Taalbeheersing gaat alles om het correct en aantrekkelijk weergeven van teksten. Dus foutloos schrijven en een goede stijl ontwikkelen. Erg leuk vind ik zelf! Communicatie heb ik nog niet gehad doordat het twee keer uitviel. Bij Onderzoek leer je hoe je moet zoeken, hoe je gegevens moet vinden en vooral waar. Erg interessant! En dan… Journalistiek! Bij Journalistiek breng je eigenlijk alles in de praktijk. Je gaat echt aan de slag met de krant, met teksten, artikelen, persberichten… Mijn favoriete vak.


Zoals ik in de inleiding al zei, ging ik Journalistiek doen omdat ik van schrijven houd. Maar Journalistiek is echt veel meer dan dat. Ik las bijvoorbeeld eigenlijk nooit de krant en keek nooit bewust naar het nieuws. Dat moet dus wel als je Journalistiek gaat doen! Bedenk dat, voordat je voor deze studie kiest. Je moet het nieuws ‘op de voet volgen’, en dus: elke dag de krant lezen, het nieuws kijken/luisteren, teletekst bekijken… Zo heb ik nu zelf een abonnement op een krant genomen, vier RSS feeds van krantensites in m’n browser staan en kijk ik ’s avonds het journaal. Ik vind het zelf erg leuk (waarom deed ik dit niet eerder?), maar ik kan me voorstellen dat veel mensen dit echt drie keer niks vinden. Dan is Journalistiek dus niet echt jouw ding, want vooral het eerste jaar wordt je figuurlijk doodgegooid met nieuws, kranten en krantenberichten. Elke Journalistiek-dag beginnen we met een nieuwsbespreking en dan is het dus ook de bedoeling dat je daaraan actief mee kan doen. Het nieuws volgen moet je dus leuk (gaan) vinden, anders is het niet te doen.


Zo, dit is wat ik tot nu toe vind en weet over de opleiding 🙂 . Als jullie vragen hebben kunnen jullie het bij de reacties achterlaten, dan beantwoord ik ze! Nog meer meiden hier die Journalistiek doen of overwegen om het te gaan doen?Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.