Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
9 februari 2009 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • houdbaarheid
  • uitleg
Een MissLipgloss artikel

Houdbaarheidsdatum van cosmetica

Een veel besproken onderwerp: hoe lang kan je je make-up en verzorgingsproducten nou eigenlijk bewaren? Ik leg het je uit.

Op bijna alle soorten cosmetica staat op de verpakking een houdbaarheidsdatum, dat is een potje met daarin een aantal maanden:

Nu kan je dit met een korreltje zout nemen. Op alle cosmetische producten moet  een houdbaarheidsdatum staan van de Voedsel en Waren Autoriteit in Nederland. Op bijvoorbeeld een mascara staat ‘6M’, op een handcrème ’12M’, op een bodybutter ’12M’, op een gezichtscrème ‘6M’ en op oogschaduw ’18M’. De ene keer klopt dit wel, de andere keer is het echt onzin. In de Bobbi Brown Makeup Manual staat een heel handig lijstje met houdbaarheidsdata:

Vloeibare en crèmefoundation 2 jaar
Concealer 2 jaar
Poeder 2 jaar
Mascara 6 maanden
Lipstick 12 tot 18 maanden
Lip- en oogpotlood 12 tot18 maanden
Oogschaduw 2 jaar
Poederblush 2 jaar
Crème blush 2 jaar
Oog crème 6 maanden
Sunscreen 2 jaar
Gezichtscrème 2 jaar

Bron: Bobbi Brown Makeup Manual

Beetje irritant is dat niet alle soorten cosmetica hierin staan. Hallo, vloeibare eyeliner, parfum, bodymilk, deo’s… Maar goed, in ieder geval kan je bij bovenstaande prodcuten uitgaan van die houdbaarheidsdatum.

Zelf doe ik niet veel met dit soort lijstjes (en ik kijk al helemaal niet naar wat er van de VWA op de verpakking moet staan), maar beoordeel ik zelf of producten nog goed zijn. Je ogen en neus zijn hierbij heel belangrijk! Check gewoon substantie, geur, kleur, gevoel… Als een product stinkt, gooi het weg. Het stinkt niet voor niks! Is de kleur verandert? Ook niet goed. Als je foundation of crème gaat prikken op je huid, dan is het niet meer geschikt voor gebruik. Ga het niet betweterig doorgebruiken omdat het bijvoorbeeld heel duur was, je smeert dit wel op je huid hè! Je gaat toch ook geen beschimmelde kaas eten 🙂

Let wel op met producten met een zonnefactor erin! Ik lees vaak dat na een jaar, anderhalf jaar de zonnefactor er uit is en het gewoon niet meer werkt. In het lijstje van Bobbi Brown staat dat het 2 jaar goed blijft, maar ik zou het zekere voor het onzekere nemen. Vervang elk jaar je zonnecosmetica, koop dus niet te grote flessen en wees niet zuinig (sowieso niet, voor je hele lichaam heb je twee eetlepels nodig!).

Oh enne, hoe hygiënischer je met je spullen omgaat, hoe langer ze goed blijven. Als je producten in potjes gebruikt, gebruik een spateltje (of iets anders, een wattenstaafje bijvoorbeeld) om het product eruit te lepelen. Gebruik zoveel mogelijk producten in tubes of pompjes! Bewaar je cosmetica op een donkere, koele plek zodat het niet bederft.

Clou van dit verhaal: trek je niks aan van de ‘..M’ op de verpakking, maar gebruik je verstand.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.